Zwłoka zadziałania za pomocą symboli zestyku i cewki

Widać muszę mieć jakąś nowszą bo tam na pewno nie ma takich opisów.
Spojrzę jutro przy okazji jak będę w pracy i dam swój zrzut.

Ależ właśnie symbol ma przedstawiać zasadę działania. Symbol ma symbolizować, abstrachować wszystko co zbędne i zostawić to co jest istotą, efektem, kodem wyjściowym. Oczywiście dobrze jest jeśli jest bliższy budowie aparatu niż samej zasadzie działania. Pamiętajmy, że schemat w tym przypadku robię dla obsługi, która ma rozumieć zasadę działania.

Ale kij może mieć dwa końce ,bo sam zamysł jest dobry, to jeśli złe odczytany może mieć odwrotny skutek. Zasada schematów jest chyba niezmienna wykonuje się je w stanie bez napięciowym.

Do czego to kolega odnosi?

Zgadza się tylko jaki ma to związek z wątkiem?

P.S. Z racji pory i meczu, dobranoc i oby do jutra.

W naszej polskiej normie wydanej w roku 2004 symbole są opisane następująco:
07-15-07 Cewka przekaźnika z opóźnionym powrotem,
07-15-08 Cewka przekaźnika działającego z opóźnieniem przy pobudzeniu.
Jest to już bardziej sensownie napisane.

Odniosłem się do tego że kolega wie jak to ma działać bo sam to stworzył ,teraz gdyby dać to komuś w użytkowanie to by się zdumiał dlaczego symbole nie odpowiadają rzeczywistym cechą aparatu i dlatego ten drugi koniec. Jak dostaje jakieś urządzenie i schemat do tego to wiem że ten a ten styk jest teraz zamknięty a ten po czasie jak podam impuls odpadnie bo to wynika z tej zasady tworzenia schematów.

Rozumiem, w tym przypadku ten aparat jest częścią większego urządzenia oraz symbol cewki i zestyku znajdują się na osobnych arkuszach schematu.
Mimo, że najbliższy aparatowi jest symbol z rysunku 1 to postanowiłem użyć symbolu z rysunku 2. W zasadzie był z tej strony nacisk mojego przełożonego, który pierwotnie zakładał, że to powinien być symbol z rysunku 4 ale potem drogą kompromisu wybraliśmy ten z rys. 2 aby zwłokę pokazać na zestyku co ma być czytelniejsze dla obsługi urządzenia. Z tego też powodu założyłem ten temat aby zasięgnąć opinii innych projektantów i sądziłem, że będzie to wątek na parę postów, ale najwyraźniej niezbyt precyzyjnie opisałem przypadek.
Myślę, że temat tego wątku został wyczerpany dlatego dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Jednak pozostaję wciąż otwarty na inne punkty widzenia związane z tematem wątku.

3 dni temu napisałem:

AWK

Ps. Nie miałem się tu włączać do dyskusji, ale czemu się nie pochwalić, że od pierwszego swojego wpisu miałem rację?!

Należało jednak przyjąć rysunek 4 i każdy ZNAJĄCY SIĘ NA SCHEMATACH, to mi przyzna.

A nowe definicje przekaźników są jak stare - głupie!

Jeżeli kolega twierdzi, że ma rację to ok, każdy może mieć swój punkt widzenia. Kolega nie przekonał mnie jednak do swojego punktu widzenia bo nie poparł go odpowiednimi argumentami.
Jeśli chce kolega kontynuować merytoryczną dyskusję to proszę najpierw się ustosunkować do moich pytań z dnia 13 maja 2014 20:14.
Mogę dla kolegi specjalnie je powtórzyć i dodatkowo podeprzeć odpowiednimi rysunkami.

Zacząć trzeba od tego że piszecie o urządzeniu z opisu:

"Mam urządzenie w postaci kontaktronu z zestykiem normalnie zamkniętym i cewki powodującej rozwarcie zestyku pod wpływem przyłożonego napięcia. W obwodzie cewki jest też układ powodujący zwłokę odpadania (zamykania) zestyku kontaktronu. "

Jeśli to jest czujnik to sprawa jest prosta, jeśli jest to czujnik łączony do modułu z opóźnieniem to trzeba zastosować dwa elementy, więc może pokaż kolego tu “ustrojstwo” ???
Bo posty zakrawają na dyskusję o czarnej skrzynce…

Schemat został załączony w poście z dnia 12 maja, 2014 19:05.
Proszę zapoznać się z całym wątkiem bo pierwszy post nie opisuje wszystkiego. W sumie jak patrzę na ten swój opis to nie jest zbyt precyzyjny i może powodować różne interpretacje. Powinienem był od razu dołączyć schemat najlepiej ze zdjęciem.

Fakt.. czytałem ale przywykłem nie do linków a “obrazków” w postach.
Biorąc pod uwagę funkcjonalność czujnika, mój program wygenerował mi takie oto makro.

Przede wszystkim nie jest to czujnik.
Proszę nie polegać na tym co wygeneruje program tylko samodzielnie skonstruować symbol dla mojego przypadku, na podstawie norm, książek lub własnej wiedzy.
Proszę jeszcze opisać ten symbol - jego zasadę działania.

To jest dokładnie to co na rysunku, jeśli to jest moduł w jednej obudowie, należy rysunek zamknąć w ramce i gotowe.
Ja wierzę w to co generuje mój program.
W przeciwieństwie do CAD-owskich wynalazków jakimi posługują się projektanci w schematach elektrycznych. Każdy ma swoją symbolikę…:slight_smile:

Może fotka jakaś tego wynalazku ???

Witam ponownie.
Skoro po podaniu rozwiązania (zespół symboli nr 1) dyskusja trwa w najlepsze, słabo oceniam dalsze przyjmowanie moich argumentów, ale co tam.
Zadaniem jest takie skojarzenie symboli, aby schemat wiernie oddawał zasadę działania zespołu cewki i styków. Podane cztery zespoły symboli są w wystarczającej ilości i kombinacji by wyłonić ten właściwy.

To może pytanie pomocnicze - jeśli do układu złożonego z cewki i styku jak na załączniku zespoły zechcemy dodać dodatkowo styk np. bezzwłoczny, to czy program pracy realnego (fizycznie złożonego) zespołu będzie taki sam jak schematu?
Prześledźmy więc kluczowy stan – wyłączenie napięcia na cewce, styki wyłączają się:

Zespół symboli nr 4.
układ realny – po odjęciu napięcia - zwłoka – zwalnia styk 11-12 i zwalnia styk 17-18
schemat – po odjęciu napięcia - zwłoka – zwalnia styk 11-12 – zwłoka - zwalnia styk 17-18
wniosek – niezgodność.

Zespół symboli nr 3.
nie ten układ – styk 17-18 zamyka z opóźnieniem, otwiera bezzwłocznie
wniosek – niezgodność.

Zespół symboli nr 2.
układ realny – po odjęciu napięcia – zwłoka - zwalnia styk 11-12 – zwłoka - zwalnia styk 17-18
schemat – po odjęciu napięcia – zwalnia styk 11-12 – zwłoka - zwalnia styk 17-18
wniosek – niezgodność.

Zespół symboli nr 1.
układ realny – po odjęciu napięcia - zwłoka – zwalnia styk 11-12 i zwalnia styk 21-22
schemat – po odjęciu napięcia - zwłoka – zwalnia styk 11-12 i zwalnia styk 21-22
wniosek – zgodność schematu z realnym układem.

pozdrawiam

@profus

Po podaniu napięcia na cewką ma otwierać z opóźnieniem styk.

Nie brałem czasu załączenia cewki pod uwagę.
Jeśli czas opóźnienia załączania jest istotny, to mamy zespoły jak poniżej a zespół nr 1 jest właściwy…

zespół nr 1.jpg

Kolego profus zgadzam się w całej rozciągłości, dokładnie tak samo ja to rozumiem. Najbliższy zasadzie działania aparatu jest zespół symboli na rysunku nr 1. W moim przypadku na siłę mogę jednak mogę tak naprawdę zastosować wszystkie symbole. Stosowanie symboli z rys 2-4 stanie się niezgodne z działaniem dopiero w chwili gdy zastosujemy wskazany przez ciebie zestyk bezzwłoczny.
Ja podam inny przykład ustalmy, że ta zwłoka odpadania wynosi 2 sekundy, wtedy tak mogę przedstawić na schemacie te symbole (powtarzam tylko w tym konkretnym przypadku).
Symbol 4 to już jest zrobiony tak na siłę byle pasował do efektu wyjściowego.
Ja takich przykładów mogę jeszcze co najmniej kilka zrobić popierających mój punkt widzenia, problem w tym, że koledzy mający inny punkt widzenia jak na razie nie przedstawili nic co by tłumaczyło ich punkt widzenia.

Bo tu nie ma czego udowadniać ani tworzyć teorii !
Symbolikę przedstawiamy: tryb pracy cewki > tryb pracy styku, koniec kropka.

To niech kolega mi wytłumaczy jaka jest różnica pomiędzy symbolami z rysunku 2 i 4 (dotyczy powyższych symboli). Co się stanie z zestykiem gdy wyłączymy napięcie zasilania cewki?

Odsyłam do lektury: IEC 60617
doskonale opisuje działanie i symbolikę cewek, styków etc…
To naprawdę już dawno określono.