Znam tą normę i między innymi na tej normie opieram swój punkt widzenia oraz książkach ze szkoły.
Jak na razie kolega nie przedstawia nic na poparcie swojego punktu widzenia ani nie próbuje wskazać błędów w moim toku rozumowania, poza jednym przykładem:
I na to mogę przedstawić kontrprzykład obalający powyższe twierdzenie.
Częściowo powyższe twierdzenie obalił już kolega profus, ale najwyraźniej trzeba by tu narysować jakiś rzeczywisty układ z lampkami pokazującymi tą zwłokę.
Jedno pytanie:
jak możecie porównywać symbol zwykłej cewki z cewką z funkcją czasową i po co ?
Można mnożyć posty całkowicie bezsensownie.
Chciałbym mieć takie “problemy” przy projektach…
ech życie…
muszę zaprotestować - moje wywody potwierdzają słowa kol. Falowniki.com, a nie zaprzeczają…
To nie jest dla mnie problem. Projekt jest dawno zamknięty z symbolem z rys. 2. Tu tylko dyskutujemy prawidłowość doboru. Tak po prawdzie to jaki symbol bym nie zastosował (1-4) to elektryk i tak by to tak samo odczytał bo dla niego to moje urządzenie jest czarną skrzynką (nie widzi połączeń wewnętrznych).
Po to aby pokazać różnice w zasadzie działania jakie reprezentują w połączeniu z zestykami zwłocznymi i natychmiastowymi. Nie bez powodu opracowano dwa symbole zwłoki: jeden na cewce i drugi na zestyku. Te symbole w połączeniu mówią nam, że są dwa różne źródła zwłoki.
Czyli kolega potwierdza, że prawidłowy symbol jest z rysunku 4 mimo, że wciąż wskazuje na rysunek 1 ?
Błędne rozumowanie kolego !
Styk nie ma możliwości być “źródłem zwłoki”, jest tam gdzieś pokrętło potencjometru regulacji czasu ?
Przerwałem trochę moje pisanie bo uznałem to za bezcelowe, ale zdanie kolegi wskazało mi pewna drogę.
Kolego Arku dobrze napisałeś że są dwa symbole i my chyba co zrozumiałem wszyscy się z tobą zgadzamy tylko nie może symbolika na schemacie pokazywać zwłoki cewki ,bo w stanie jak ją rysujesz jest bez napięcia więc nie ma żadnej zwłoki . Co do styku tu pełna zgoda.
Styk ma możliwość bycia źródłem zwłoki niezależnie od charakteru cewki (zwłocznej lub bezzwłocznej).
Przykład pierwszy z brzegu : stycznik o napędzie elektromagnetycznym z nakładką czasową pneumatyczną. Nakładka czasowa jest napędzana z bezzwłocznego napędu elektromagnetycznego jednak zestyki nakładki mają zwłokę dzięki własnemu układowi pneumatycznemu opóźniającemu ich działanie.
Wybaczy kolega ja już odpadam, sił mi brak…
Nakładka czasowa jest źródłem zwłoki, styk dalej nie i być nie może.
Nie czuję się upoważniony tworzyć nowych zasad elektrotechniki, mechaniki i elektroniki…
życzę powodzenia
Zgadza się, fizycznie tak jest. Ale chciałem pokazać w ten sposób, że tryb pracy cewki nie determinuje charakteru pracy zestyku, bo mogę go opóźnić przy użyciu innych metod.
Najwyraźniej muszę napisać do samego dr Edwarda Musiała żeby rozsądzić ten temat.
Potwierdzam poniższe słowa
Tak należy czytać cytaty.
Odczytuję ten cytat jako:
Symbolikę przedstawiamy: tryb pracy cewki to tryb pracy styku, koniec kropka.
Na dzisiaj dziękuję za dyskusję. Wrócę jutro do wątku jeśli będzie do czego wracać.