Zwłoka zadziałania za pomocą symboli zestyku i cewki

Witam.
Proszę o pomoc w interpretacji grupy symboli.
Mam urządzenie w postaci kontaktronu z zestykiem normalnie zamkniętym i cewki powodującej rozwarcie zestyku pod wpływem przyłożonego napięcia. W obwodzie cewki jest też układ powodujący zwłokę odpadania (zamykania) zestyku kontaktronu.
Do przedstawienia zasady działania na schemacie utworzyłem kilka możliwych symboli.
Pytanie, który z tych symboli jest prawidłowy w moim przypadku?

Tu pewno wiele znajdziesz
http://www.ige-xao.com/pl/pl/support/symbole/contacts1.php

Dziękuję za linka, akurat go znam bo w tym programie rysuję schematy. Jednak nie o to mi chodziło aby poznać znaczenie tych symboli tylko o to czy prawidłowo zostały dobrane do mojego przypadku.

Na to jest PN-EN 60617 i według niej rys 2-3 nie mogą być bo to zwykła cewka elektromagnetyczna .Natomiast 1-4 to przekaźnik z opóźnionym opadaniem i on może mieć w sobie styk zwłoczny rys 4 lub bez zwłoczny rys 1.

1. Zestyk z rysunków 2 i 4 jest to zestyk normalnie zamknięty, przełączający się bezzwłocznie przy wzbudzeniu i wracający ze zwłoką czasową do pozycji normalnej przy odwzbudzeniu przekaźnika.

2. Tak patrząc na zestyk nie ma znaczenia, czy cewka będzie jak na rysunku 4 lub 2, choć ułatwi czytanie schematu oznaczenie jak na rys. 4 (zaczerniony prostokąt), co stosuję.

3. Powinno się wymyślić nowy symbol na przekaźniki czasowe, jeden zamiast tych oznaczanych zaczernionym czy przekreślonym prostokątem, a resztę załatwią symbole zestyków. A może już taki jest, a ja o tym nie wiem? Ktoś coś wie?

AWK

Masz mieć:

• cewkę z opóźnionym zwolnieniem
  • styk działający natychmiast.
    Czyli zespół symboli jak na rys. 1.

Poniżej uwagi dla kol. AWK:
Konstrukcyjnie (lub z założenia przy elektronice) opóźnienie może być związane z cewkami lub ze stykami, trzeba to rozróżnić, dlatego są różne symbole.
Symbole 2 i 4 nie są tożsame.

Zespoły symboli 2 i 3 to cewki działające bez opóźnień z zestykami z opóźnieniami (nieadekwatne).
Zespół symboli 4 to cewka z opóźnieniem zwrotu i styk rozwierny z zamykaniem z opóźnieniem - czyli mamy tu podwójną zwłokę (nieadekwatny).

Bo do cewki z opóźnionym zwolnieniem ktoś może potrzebować i styków zwykłych i dodatkowo styków z opóźnieniem - dlatego są i cewki z opóźnieniem i styki z opóźnieniem, aby móc dobrać aparat wg potrzeb. Wtedy uzyska na jednych stykach krótsze (pierwsze) opóźnienie, a na drugich dłuższe (następne).

Dziękuję za wszystkie uwagi.
Co do mojego punktu widzenia to ja to widzę tak, że najodpowiedniejszy jest tu zespół symboli z rys. 1 jak to zauważył kolega profus.
Wg mnie w tym konkretnym przypadku można jeszcze warunkowo dopuścić do zastosowania zespoły symboli z rysunków 2 i 3 ponieważ dają ten sam efekt działania co zespół symboli z rys. 1.
Zespół symboli z rysunku 4 nie jest prawidłowy ponieważ daje dwie zwłoki.
Jeszcze pytanie do kolegów/koleżanek:
Czy zgadzacie się co do tego, że zespół symboli 2 i 3 oznacza to samo, czyli zwłokę przy zamykaniu zestyku ?

Styk jest zwłoczny, ale jego cewka nie ma takiego charakteru i tu jest ten błąd .

O jakim styku kolega pisze i jakim błędzie ?

To co kolega narysował po prawej stronie obok cewki i to co kolega Piotr podał w linku to są styki przekaźnika.

Ok, zgadzam się tylko nie wiem jaki to ma związek z tematem wątku.
Czy to oznacza, że w przypadku kontaktronu powinienem użyć innego symbolu zestyku ?

Zastosuj PanArek symbol z rys. 4 i będzie jak trzeba.

Najważnieszy jest styk, a nie cewka, choć dobrze, jak jedno z drugim współgra.

Zestyk z rysunku 4 (i 2) jest tym, co Pan potrzebuje: natychmistowe przełącznie po wzbudzeniu cewki i zwłoczny powrót do stanu normalnego.

AWK

A czy rysunek 3 nie oznacza tego samego co 2?

A czy to nie przeczy logice? Tu jest podwójna zwłoka, wynikająca z cewki i z zestyku.

Z kontaktronem jeśli chodzi o symbolikę trzeba uważać bo są dwa rodzaje .
nieremanencyjne- czyli takie że dajesz impuls magnetyczy i on się przełącza ,po zniknięciu sygnału powraca do poprzedniej pozycji .
remanencyjne –czyli jak w pierwszym przypadku dajesz impuls tylko że zmianę jego pozycji musi się odbyć po odwrotnej polaryzacji tego impulsu .
I teraz jaki masz kontaktron .

To jest kontaktron nieremanencyjny.

To będzie to ;

Wg mojej wiedzy to są zestyki czujników zbliżeniowych i jakoś nie pasują mi do mojego przypadku.
Może uściślę, to ma być schemat dla użytkownika końcowego, w tym przypadku elektryka (ten kontaktron jest częścią wchodzącą w skład większego urządzenia) i powinien przedstawiać zasadę działania.

A kontaktron to nie czujnik zbliżeniowy ?

Można brnąć dalej ale po co co ?

Ok, w takim razie wróćmy do tematu wątku.
Czyli wg kolegi powinienem przedstawić swój układ jak poniżej ?

Nie.. kolega brnie dalej to po lewej to cewka przekaźnika czasowego ,a po prawej tośmy już ustalili styk kontaktronowy lub czujnik zbliżeniowy kontaktronowy . Czyli sam styk on jako element nisko prądowy musi działać na jakiś układ elektryczny np .cewkę takiego przekaźnika lub modułu elektronicznego.
Oto wykorzystanie tych elementów na schemacie .