Zlacze i WLZ - wymagania

Witam kolegę Krystyna i pozostałych kolegów z form

Dodatkowo przeglądając Prenormę SEP -E-0002 w terminologii znalazłem definicje :

Instalacja odbiorcza jest to zespół elementów instalacji elektrycznej wspólnie zasilanych poprzez urządzenie pomiarowe i chronionych przed przetężeniami wspólnym zabezpieczeniem;…itd

Wewnętrzna linia zasilająca jest to zespól elementów instalacji stanowiący połączenie pomiędzy złączem instalacji elektrycznej a urządzeniem pomiarowym (urządzeniami pomiarowymi), służący do rozdziału energii elektrycznej na poszczególne instalacje odbiorcze, czyli część instalacji przewodząca niemierzoną energię elektryczną; wielkość budynku i liczba mieszkań warunkują wielkość i złożoność wewnętrznej linii zasilającej, w skład której mogą wchodzić również rozdzielnice główne budynku

urządzenie pomiarowe jest to licznik energii elektrycznej

Z tych definicji wynika jasno że od licznika może być tylko instalacja odbiorcza.

Pozdrawiam Czesław

a już myślałem ze to jest jasne

Witam Kolegów.
W uzupełnieniu postu Kol. Czesława.
W 2003r SEP wydał normę ( w miejsce prenormy):
N-SEP-E-002 “Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych.Instalacje elektryczne w obiektach mieszkalnych.Wytyczne i Komentarz.”
Dużo , a nawet bardzo dużo odpowiedzi, na tak nurtujący Kolegów wątek- jest w tej normie.
Pozdrawiam,Janusz.

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Dziękuję Kol. Andrzej za rozporządzenie z 1977r.
Dziękuję Kol. Czesław za dane z prenormy SEP.
Dziękuję Kol. Janusz za dane z normy SEP.
Czy rozporz. z 1977r, czy norma 5009, czy norma IEC, czy norma SEP.

Witam!!
Czy rozporz. z 1977r, czy norma 5009, czy norma IEC, czy norma SEP. ??

Rozporządzenie z 1977r i norma 5009/2 są ze sobą zgodne.
Podam dla porządku :
R Ministrów EiEA oraz AGTiOŚ z dnia 9 kwietna 1977r.
Art. 1. … jest mowa o:
:arrow_right: 5) wewnętrznej linii zasilającej – należy przez to rozumieć linię przedlicznikową , łączącą instalację odbiorczą ze złączem bezpośrednio lub za pośrednictwem głównej rozdzielnicy

:arrow_right: PN-91/E-05009/02
826-05-01 obwód (instalacji elektrycznej )
826-05-02 obwód rozdzielczy: wewnętrzna linia zasilająca - w. l. z. (obiektu budowlanego)
826-05-03 obwód odbiorczy: obwod końcowy (obiektu budowlanego)
Teraz to jest chyba jasne

Czy jest nowa PN-91/E-05009/02

Kolego Januszu czy mógłby kolega coś podać, może być na emaila
Podsumuję po dotarciu do normy SEP.

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Spróbuje podsumować temat WLZ (czy tylko do licznika, czy może być też za licznikiem).
Znalazłem coś w moim PC, lecz nie wiem skąd to mam, dlatego przepraszam autora tej publikacji że nie podaje źródła. Jeżeli ktoś z Kolegów wie to proszę i info, to dopiszę.
Wyrywki z publikacji:

W 1/2001 „elektro.info" przedstawiono prawne aspekty przytaczania odbiorców do publicznej sieci elektroenergetycznej

Zakład wykonuje tylko przyłącze, tj. odcinek linii od istniejącej sieci do szafki licznikowe- złączowej, natomiast instalacja szafki licznikowo-złączowej, WLZ oraz całość instalacji pozostaje w zakresie obowiązków inwestora.

Z szafki złączowo-licznikowej należy wyprowadzić WLZ wykonany kablem YKżo 5x10 i wprowadzić do rozdzielnicy mieszkaniowej
Ale pamiętajmy wszyscy, każdy może mieć swoje zdanie.

Witam
Od czasu jak montujemy szafki pomiarowozłączowe nie można tego inaczej określać . Nawet jeśli w literaturze jest napisane inaczej to piszący nie odnosi tego do zestawu pomiarowozłaczowego . Życie wyprzedza publikacje . Wykonawcy i ZE już dawno uważają , że do szafki jest przyłącze a od szafki WLZ ( tak się przyjęło ) .
Sylwester

Rozumiem że to dla podtrzymania dyskusji - jak to mowią starożytni rosjanie.
Kol. KK takich rysunków mogę zrobić dziesiątki.
Proszę zwrócić uwagę tam występuje jakiś Przyłącz
Nie dzwiłbym się gdyby to pisał jakiś młodzian bo teraz jak pisze Kol. Sylwester “się przyjeło”.
Czkam na odpwiedź od KK.
Czy ma kolega normę :
N-SEP-E-002 “Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych.Instalacje elektryczne w obiektach mieszkalnych.Wytyczne i Komentarz.”
Nie trzeba pisać “podsumować” jak się wygłasza swoje przez nikogo nie popierane zdanie.
zdrowia

Witam Kolegę " andrzejbo " i wszystkich Kolegów na FORUM.

Szanowny Kolego. To mi się wydaje trochę niegrzeczne. Czyżbym fałszował rysunki i czyjeś teksty?

Tak więc na koniec napiszę po raz ostatni w tym temacie że każdy może opierać się na:

1. na rozporządzeniach z przed ćwierć wieku temu;
  2. na publikacjach książkowych;
  3. na fachowcach ZE;
  4. na czyich komentarzach;
  5. na normie 5009;
  6. na aktualnych normach IEC;
  7. na własnym rozumie i wiedzy logicznego myślenia.
    Ja opieram się na pozycjach wymienionych w punktach 5,6 i 7.
    I powtarzam " każdy może mieć swoje zdanie.".

Witam!
Rozwiązanie przedstawione na rysunku w podsumowaniu poszło już do lamusa i obecnie przyłącze jest do ZK, a od ZK do szafki licznikowej jest WLZ.
P.S.
Na dowód, że się wszystkim pomieszały pojęcia, przedstawię cytat z opisu technicznego:
“Przyłącze kablowe 0,4 kV
Z istniejącego złącza ZK-3b należy wyprowadzić WLZ do projektowanej szafki pomiarowej, kablem typu YKY 5 x 10 mm kwadrat.[…] wykonać zgodnie z PN-IEC 60364-5-523.”

Witam Kolegę EDI i wszystkich Kolegów na FORUM.

“poszło już do lamusa”
Jak podstawa prawna? Jaki przepis?
A jeżeli rysunku jest opis przyłącza napowietrznego lub kablowego do ZK1 z układem pomiarowym?

Ja nie sugeruję oszustwa, w tabelce jest podany projektant może go zapytać ???
5. na normie 5009;- norma przeczy temu co Kolega mowi - obwod odbiorczy zaczyna się za licznikiem
6. na aktualnych normach IEC; - chyba nie ma nowszej PN-91/E-05009/02
7. na własnym rozumie i wiedzy logicznego myślenia. - wszyscy i wszysto przeczy tej logice.
Niedawno Kolega poszukiwał i powoływał się na PBUE.
I wszyscy zgodnie się wypowiadamy że jak niema nowszych to można używac starsze.
Przt okazji czym różni się akt prawny:

• uchylony
  • uznany za uchylony

Czy ktoś ma normę :

Witam na forum.
Do andrzejabo.
Jestem w posiadaniu normy N-SEP-E-002 “Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych.Instalacje elektryczne w obiektach mieszkalnych.Podstawy planowania.Wytyczne i Komentarz.”

Witam Kolegę " kwbre " i wszystkich Kolegów na FORUM.
Czy mógłby Kolega nam podać z normy N-SEP-E-002 definicję znaczenia WLZ, jeżeli tam jest opisane?

Witam!
W oczekiwaniu na informację z normy N-SEP-E-002 (definicji WLZ),
podam informację z P SEP-E-0002:
”Terminologia
Stosowana terminologia jest zgodna z określeniami podanymi w normie PN-IEC 60050-826 Słownik terminologiczny elektryki. Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych.”
-Także przyjdzie nam czekać również na informacje z w/w normy.
W P SEP-E-0002 jest taki punkt:
„3.3 Wewnętrzne linie zasilające (WLZ)
3.3.6. Zabezpieczenie przetężeniowe (przeciążeniowe i zwarciowe) instalacji elektrycznej budynku jest realizowane jako wielostopniowe zabezpieczenie linii promieniowej. Poszczególne stopnie tego zabezpieczenia ( zabezpieczenie w złączu, WLZ, przelicznikowe, instalacji odbiorczych, obwodów odbiorczych instalacji elektrycznej) powinny wzajemnie spełniać warunek selektywnego (wybiórczego) działania.”
P.S.
-Z tego coś jednak wynika, co potwierdza moje zdanie o WLZ.

Witam Kolegę EDI i wszystkich Kolegów na FORUM.

Kolego EDI, nie widzę tu żadnego potwierdzenia niczego w tym temacie. Podany ww. punkt opisuje stopnie zabezpieczenia selektywnego, w których wymienia zabezpieczenia w: złączu, WLZ, przedlicznikowe, odbiorcze, itd.

Natomiast to jest do rzeczy.
Tak więc jeżeli terminologia jest zgodna z … to:

1. w poście z dn. 08 03 2004 23:04 podałem oryginalną terminologię z IEC w czterech językach,
  2. w PN 5009 826-05-02 pisze: “Obwód rozdzielczy: wewnętrzna linia zasilająca - [wlz] (obiektu budowlanego) - obwód elektryczny zasilający tablicę rozdzielczą (rozdzielnice).”

Może nie przeciągajmy już tego tematu.
Każdy niech zostanie przy swoim zdaniu.

Poczekajmy na jeden końcowy post od Kolegi który posiada PN-IEC 60050-826 Słownik terminologiczny elektryki i poda nam formułę znaczenia WLZ, zapisaną w ww. słowniku.

Witam!
Ten ostatni rysunek powinien iść do lamusa.
-Takie jest moje zdanie.

usunięty

witam.
kol.KSKRAK pisząc:

Każdy niech zostanie przy swoim zdaniu

poddaje się.
a ja uważam, że tak przez oportunistów kol. KSKRAKa (mnie też) stawiana klasyfikacja wlz jest do bani i już.
bo mianowicie to, że wlz traktuje się jako linię od złącza do pomiaru nie ma żadnego logicznego uzasadnienia!!
przecież można byłoby nazwać ten odcinek drutów linią przedlicznikową czy tak jakoś.
natomiast nazwa wewnętrzna linia wywodzi się z przeszłości i kiedyś dokładnie przystawała do tych drutów, co były wewnątrz (budynku), i dodatkowo nie szły dalej niż do licznika.
dziś, przy powszechnym stosowaniu pomiarów na zewnątrz budynków zatraca się sens nazwy.
moja konkluzja jest taka: klasyfikacja wlz przeszła ewolucję i obecnie nie przystaje do realiów - jest sztucznym tworem normowym.
pozdrawiam

Witam Kolegę “profus” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Ja się nie poddaje. Kiedyś starałem się podsumować jakiś temat, to się nasłuchałem “że uważam się za najmądrzejszego”, “że jak ktoś pisze inaczej niż ja to…”, itd. Tak więc niech każdy zostaje przy swoim.
Wiem, że jest to bardzo szkodliwe dla forum, a zwłaszcza dla młodych elektryków, którzy już czasami głupieją, nie wiedząc nic z danego tematu. Wielokrotnie piszą do mnie na e-male, na GG czy nawet telefonują z pytaniem " No to jak to wreszcie ma być".

Ktoś na forum pisze “ZE tak wymaga i na ich stronie pisze tak”. ZE jest dostawcą energii do licznika w złączu przy płocie i tyle. A w 3-piętrowej willi będą WLZ-ty i ZE ma do tego … (wiecie co). Mówimy o przepisach ZE czy STOEN. U jednych inne prawo i normy, a u drugich inne. Co województwo to inne przepisy.
Pracownik ZE mówi “WLZ tylko do licznika” a jak dostanie na flaszkę do zmieni zdanie.
Jak coś nie wiem to dyskutuję, pytam i uczę się na forum.
W tym przypadku podałem moje zdanie na podstawie:

1. oryginalnej normy IEC,
  2. normy PN-91/E-05009/02,
  3. artykułu w “elektro.info” 1/2001.
    I moje ostateczne zdanie jest takie:
    WLZ = wewnętrzna linia zasilająca - zasilająca tablicę, podtablicę, rozdzielnie, itp., i nie ma to nic wspólnego z umiejscowieniem licznika.

Poczekajmy na jeden końcowy post od Kolegi który posiada PN-IEC 60050-826 Słownik terminologiczny elektryki i poda nam formułę znaczenia WLZ, zapisaną w ww. słowniku.
Ps.
Gdy nawet w PN-IEC 60050-826 słowiku… będzie napisane coś o liczniku, to i tak nie zmieni to mojego zdania. Będę uważał to za kolejny błąd (lub nadgorliwość) tłumaczenia normy.