Uprawnienia budowlane a projektowanie SAP

[quote=“PGR Mąkowarsko, post:100, topic:10363, full:true, full:true”]
Oczywiście że SAP (System Sygnalizacji Pożaru) należy do dziedziny tele a nie elektro.
[/quote]

Tak oczywiste, że nikt nie potrafi podać podstawy prawnej uzasadniającej to stwierdzenie.

[quote=“Wykidajlo, post:101, topic:10363, full:true, full:true”]
Tak oczywiste, że nikt nie potrafi podać podstawy prawnej uzasadniającej to stwierdzenie.
[/quote]
USTAWA z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne

Określenia użyte w ustawie oznaczają:

8 ) infrastruktura telekomunikacyjna - urządzenia telekomunikacyjne, oprócz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych, oraz w szczególności linie, kanalizacje kablowe, słupy, wieże, maszty, kable, przewody oraz osprzęt, wykorzystywane do zapewnienia telekomunikacji;

8a) instalacja telekomunikacyjna budynku - elementy infrastruktury telekomunikacyjnej, w szczególności kable i przewody wraz z osprzętem instalacyjnym i urządzeniami telekomunikacyjnymi, począwszy od punktu połączenia z publiczną siecią telekomunikacyjną (przełącznica kablowa) lub od urządzenia systemu radiowego do gniazda abonenckiego;

42) telekomunikacja - nadawanie, odbiór lub transmisję informacji, niezależnie od ich rodzaju, za pomocą przewodów, fal radiowych bądź optycznych lub innych środków wykorzystujących energię elektromagnetyczną;

43) telekomunikacyjne urządzenie końcowe - urządzenie telekomunikacyjne przeznaczone do podłączenia bezpośrednio lub pośrednio do zakończeń sieci;

—koniec—

Podstawą nieprawną jest rzadkość telekomunikantów, bo elektryków to na pęczki. Rzadkość przekłada się na cenę. A cena to podstawa ważniejsza.

I gdzie tu jest mowa o SSP i innych systemach sterowania?

Przecież cała ustawa Prawo Telekomunikacyjne jest o telekomunikacji jako dziedzinie dotyczącej dostępu do medium jakim jest internet, radio itd. Widać to też nawet przez przytoczonym przez Ciebie fragmencie

[quote=“KonradOW, post:102, topic:10363, full:true, full:true”]
8a) instalacja telekomunikacyjna budynku - elementy infrastruktury telekomunikacyjnej, w szczególności kable i przewody wraz z osprzętem instalacyjnym i urządzeniami telekomunikacyjnymi, począwszy od punktu połączenia z publiczną siecią telekomunikacyjną (przełącznica kablowa) lub od urządzenia systemu radiowego do gniazda abonenckiego;
[/quote]

[quote=“Wykidajlo, post:103, topic:10363, full:true, full:true”]
I gdzie tu jest mowa o SSP (System Sygnalizacji Pożaru) i innych systemach sterowania?

Przecież cała ustawa Prawo Telekomunikacyjne jest o telekomunikacji jako dziedzinie dotyczącej dostępu do medium jakim jest internet, radio itd. Widać to też nawet przez przytoczonym przez Ciebie fragmencie

[quote=“Wykidajlo, post:103, topic:10363, full:true, full:true”]
[/quote]
[/quote]

Telekomunikacja to pojęcie o wiele szersze niż radio czy telefon albo internet.

Teletechnika – Wikipedia, wolna encyklopedia

I tyle w temacie. Tu już chyba nie ma co wyjaśniać. Wszędzie gdzie w życiu pracowałem do głowy by mi nie przyszło aby instalację i system SAP projektował elektryk.

[quote=“profus, post:99, topic:10363, full:true, full:true”]
Czy ty stanowisz prawo w Polsce?

Jeśli więc będąc elektrykiem i projektując automatykę stacji transformatorowej to łamię twoje przypisanie poszczególnych dziedzin inżynierii do projektantów?
[/quote]

Nie ja ale opinia PIIB a to PIIB zweryfikowało, egzaminowało i dopuściło do samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie na mocy prawa.

Nadal odnoszę wrażenie że w sporej części wypowiadają się tutaj ludzie z uprawnieniami SEP którzy chcieliby mieć uprawnienia budowlane albo do nich dążą. Każdy kto zdobył uprawnienia budowlane liczy się ze zdaniem PIIB a przynajmniej powinien. Ich interpretacja jest nadrzędną nad naszą bo dzięki nim uprawnienie te posiadamy.

Pytasz o automatykę stacji trafo. Tak, powinni taka instalacje wykonywać jednocześnie projektant elektryczny i telekomunikacyjny choćby dlatego że występuje tam transmisja informacji pomiędzy aparatura automatyki i zakresem prac obejmujemy też pojęcie takie jak telemetria (odsyłam do definicji).

[quote=“PGR Mąkowarsko, post:104, topic:10363, full:true, full:true”]
Telekomunikacja to pojęcie o wiele szersze niż radio czy telefon albo internet.

Teletechnika – Wikipedia, wolna encyklopedia

I tyle w temacie. Tu już chyba nie ma co wyjaśniać. Wszędzie gdzie w życiu pracowałem do głowy by mi nie przyszło aby instalację i system SAP (System Sygnalizacji Pożaru) projektował elektryk.
[/quote]

Ja nie przeczę, że jest szersze i naprawdę nie miałbym nic przeciwko uregulowania tego nawet na korzyść branży telekomunikacyjnej. Ale na ten moment nie jest to podparte żadnym ustawodastwem - a z całym szacunkiem definicja z wikipedkii to mało kogo interesuje.

Jest luka w przepisach i dopóki nie zostanie jednoznacznie załatana to możemy toczyć tą dyskusję do u***nej śmierci.

Swoją drogą ten skrypt rozwijający skrót SSP jest trochę zbyt nadgorliwy :smiley:

[quote=“Wykidajlo, post:106, topic:10363, full:true, full:true”]
Jest luka w przepisach i dopóki nie zostanie jednoznacznie załatana to możemy toczyć tą dyskusję do u***nej śmierci.
[/quote]
Biorąc pod uwagę sposób działania ustawodawstwa w UE, wolałbym by jednak niczego nie łatali. Jedyne co potrafią wprowadzać to chore ograniczenia i pierdoły do generowania kosztów, i nie zdziwiłbym się jakby po ich “regulacjach” do położenia skrętki komputerowej na klatce schodowej będzie trzeba mieć tytuł profesora elektrotechniki, uprawnienia kominiarza i patent sternika, a papierologia do wydania pozwolenia na położenie kabla będzie wymagała kontenera dokumentów i czasu oczekiwania do 2 lat.

[quote=“Wykidajlo, post:106, topic:10363, full:true, full:true”]
Swoją drogą ten skrypt rozwijający skrót SSP jest trochę zbyt nadgorliwy :smiley:
[/quote]

Po prostu autor chciał mieć pewność że każdy rozwinie skrót w poprawny sposób :smiley:

Swoją drogą ten skrypt rozwijający skrót SSP jest trochę zbyt nadgorliwy > :smiley:

Skrypt został wyłączony, ponieważ chyba faktycznie był nadgorliwy, zwłaszcza w tytule. Pomysł był taki, że nie wszyscy czytający mają taki sam kontekst a trzyliterowe skróty mają różne znaczenia :slight_smile:
Pozdrawiam,
Jacek (admin)

[quote=“w3501yyyy, post:108, topic:10363, full:true, full:true”]
Jedyne co potrafią wprowadzać to chore ograniczenia i pierdoły do generowania kosztów, i nie zdziwiłbym się jakby po ich “regulacjach” do położenia skrętki komputerowej na klatce schodowej będzie trzeba mieć tytuł profesora elektrotechniki, uprawnienia kominiarza i patent sternika,

[/quote]
Proszę nie trollować, nie podśmiewać się, to moje zajęcie.

A tak na poważnie, to już mamy zdjęcie ograniczeń - sępa mógł zrobić każdy. Nic dobrego dla branży nie wniosło, a dużo dobrego wniosło dla klientów - elektryk jest postrzegany jako jeden z tańszych i prostszych zawodów.
Nadal odnoszę wrażenie że w sporej części wypowiadają się tutaj ludzie z uprawnieniami SEP którzy chcieliby mieć uprawnienia budowlane albo do nich dążą. Każdy kto zdobył uprawnienia budowlane liczy się ze zdaniem PIIB a przynajmniej powinien. Ich interpretacja jest nadrzędną nad naszą bo dzięki nim uprawnienie te posiadamy.[/quote]
…i powinny być zlikwidowane, albo kosztować 1000 zł. Uzasadnienie w cytacie powyżej - chore odgraniczenie.
I gdzie tu jest mowa o SSP i innych systemach sterowania? Przecież cała ustawa Prawo Telekomunikacyjne jest o telekomunikacji jako dziedzinie dotyczącej dostępu do medium jakim jest internet, radio itd. Widać to też nawet przez przytoczonym przez Ciebie fragmencie
[/quote]
42) telekomunikacja - nadawanie, odbiór lub transmisję informacji, niezależnie od ich rodzaju, za pomocą przewodów, fal radiowych bądź optycznych lub innych środków wykorzystujących energię elektromagnetyczną;
Tak, powinni taka instalacje wykonywać jednocześnie projektant elektryczny i telekomunikacyjny choćby dlatego że występuje tam transmisja informacji pomiędzy aparatura automatyki i zakresem prac obejmujemy też pojęcie takie jak telemetria (odsyłam do definicji).
[/quote]
I nie było by problemów, gdyby nie rzadkość TLT i związana z tym cena. No i jeszcze elektryczne “przepisy nie wymagają”.

Pozdrawiam.

Proponuję, żeby kontrolkę faz w rozdzielnicy też projektowała branża telekomunikacyjna - bo to przecież informacja transmitowana za pomocą fal optycznych.

[quote=“Wykidajlo, post:111, topic:10363, full:true, full:true”]
Proponuję, żeby kontrolkę faz w rozdzielnicy też projektowała branża telekomunikacyjna - bo to przecież informacja transmitowana za pomocą fal optycznych.
[/quote]
A jak wiadomo światło to również fale elektromagnetyczne :slight_smile:

Ja nie wiem czy rur elektroinstalacyjnych nie powinien montować hydraulik. Do podłączenia elektrycznego podgrzewacza przepływowego trzeba wtedy co najmniej czterech fachowców.

[quote=“Baltazar, post:105, topic:10363, full:true, full:true”] …

Każdy kto zdobył uprawnienia budowlane liczy się ze zdaniem PIIB a przynajmniej powinien. Ich interpretacja jest nadrzędną nad naszą bo dzięki nim uprawnienie te posiadamy. …
[/quote]A ja myślałem do tej pory, że uprawnienia mam z racji posiadanej wiedzy, a tu popatrz, PIIB w swojej mądrości i łaskawości przydzieliło mi je…

Spodziewałem się niskiego poziomu dyskusji choć nie ukrywam że jest powyżej oczekiwań. :laughing:

choć na brak argumentów w sumie zostaje jedynie taka taktyka.. :smiley:

[quote=“Baltazar, post:114, topic:10363, full:true, full:true”]
Spodziewałem się niskiego poziomu dyskusji choć nie ukrywam że jest powyżej oczekiwań. :lol:

[/quote]
To bardziej wynik Twojego niewłaściwego doboru słów. Ty nie masz uprawnień dzięki PIIB, Ty przez PIIB musisz je mieć. To zasadnicza różnica.

Równie dobrze możesz powiedzieć, że “dzięki temu że hydraulik źle położył rury, muszę wymieniać całą instalację”.

[quote=“Baltazar, post:114, topic:10363, full:true, full:true”]
Spodziewałem się niskiego poziomu dyskusji choć nie ukrywam że jest powyżej oczekiwań. :lol:

[/quote]Dyskusja może i niskiego wg ciebie poziomu, choć powyżej twoich oczekiwań, ale zwrócę ci uwagę na galopującą współczesną technologię, która nie mieści się w ramy przepisów i tabelek normowszczyków.

Elektryk współczesny musi nadążać ze swoją wiedzą za pojawiającą się nową aparaturą, boby został z rozdziawioną gębą i nie stosował rozwiązań, które stoją jedną nogą w elektryce, a drugą w telemechanice.

Jakie uprawnienia wg ciebie powinien posiadać projektant obwodów wtórnych pól średniego napięcia stacji transformatorowej? Toż tam jest mnóstwo kabelków przekroju 0,75, 1,5, które komunikują różne aparaty, zabezpieczenia, terminale sterowniczo-zabezpieczeniowe, sterowniki, zabezpieczenia obwodów sterowniczych i sygnalizacyjnych, zabezpieczenia obwodów 3 Uo, blokady odłączników, automatyki, pomiary, koncentratory telemechaniki, itd, itd. Czy komunikant da radę? I czy się wyznaje na tym?

I czy niskie napięcie w rozdzielnicy z aparatami Siemensa ECPD z protokołem Bluetooth w połączeniu LAN z np. prostym LOGO! poprzez 7KN1110-DMC00 wymaga dwóch specjalistów?

W tym rzecz, że każdy nowo projektowany budynek ma w sobie ogromną ilość telekomunikacyjnych instalacji i powinni go projektować: projektant elektryczny i telekomunikacyjny.

Nie wiem czemu wg Ciebie sobie nie poradzi? Bo w pobliżu jest wyłączone urządzenie które budzi grozę, jest duże i ciężkie i pracuje na wysokim napięciu? Proszę Cię. :slight_smile:

Jak są pomiary i sterowanie to siada do tego telekomunikacyjny. Teraz robicie to wy bo jest błędne ogólne przeświadczenie że to wasze i wy się tym macie zajmować. Nawet przedstawiasz to w sposób że to skomplikowane instalacje i urządzenia z czego można byłoby wywnioskować że to nie do końca wasza bajka i robicie takie trudne rzeczy że telekomunikacyjny by sobie nie poradził. Równie dobrze byście jako elektrycy liczyli różnice ciśnień w wentylacji sanitarnej i narzekali że to taka ciężka dziedzina że nawet sanitarni by sobie nie poradzili.

@Baltazar

Mam wrażenie, że mylisz posiadanie wiedzy z posiadaniem uprawnień, albo przynajmniej stawiasz takie figury retoryczne.

Znam wielu dobrych, kompetentnych projektantów, którzy nie posiadają żadnych uprawnień. Znam też leśnych dziadków, którzy jedyne co robią to przybijają pieczątkę.

Żeby coś projektować to trzeba mieć przede wszystkim wiedzę, a dopiero potem uprawnienia. Co do tego myślę, że się z tym wszyscy zgodzimy.

Jak są pomiary i sterowanie to siada do tego telekomunikacyjny

Sterowanie łącznikiem oświetleniowym też? Licznik energii też?

Mam wrażenie, że mylnie zakładasz że telekomunikacyjny na widok napięcia 230V się trzęsie, albo przynajmniej stawiasz takie figury retoryczne. Z niewiadomych mi powodów ujmujesz umiejętności i wiedzę projektanta telekomunikacyjnego w dodatku w zakresie który jest jego zakresem.

Dowolne wartości napięcia i prądu nie są ograniczeniem w pracy projektanta telekomunikacyjnego. Od tego czy może zgodnie z BHP przystąpić do zadania czy nie decydują uprawnienia SEP. Dlatego też każdy - to też telekomunikacyjny może SEPa zrobić.

Mówienie że telekomunikacja to instalacje niskoprądowe, niskonapięciowe, słaboprądowe to wymysł elektryków żeby w pewnym sensie oddzielić teletechnikę (telekomunikację) od swojej części i żeby przeszła przez elektryka. Ponownie zgodnie z odpowiedzią PIIB sami piszą że to błędne określenia.

Zarówno projektant elektryk jak i projektant telekomunikacyjny może pracować na dowolnych wartościach napięć i prądów. To, że telekomunikacyjni w ogólnym pojęciu i zazwyczaj nie biorą się za takie napięcia wynika tylko z tego że do transmisji danych takie napięcia są zbędne. Nie oznacza to jednak że telekomunikacyjny zrobi sobie krzywdę jak zobaczy 230V. Od tego jest SEP.

[quote=“Baltazar, post:119, topic:10363, full:true, full:true”] … Nie oznacza to jednak że telekomunikacyjny zrobi sobie krzywdę jak zobaczy 230V. Od tego jest SEP.
[/quote]Miałem odpisać po poprzednim twoim poście, ale pojawił się ten cytowany, więc tu mój wpis:

może masz szczere chęci do ogarnięcia tego zagadnienia, ale nie masz wiedzy i piszesz banialuki.

I dobił mnie ten SEP na koniec - co ma SEP do projektowania?