Schematy rozdzielnic w domku z PV - proszę o komentarze

Poniżej schematy rozdzielnic w domku jednorodzinnym. Proszę o uwagi i komentarze. Oczywiście mniej interesują mnie komentarze typu “Wszystko źle, wyjdź.”, prosiłbym raczej o “1) A źle, bo B, więc powinno być C, 2) D źle, bo…”.
TN-C-S, 12,5kw, wyłącznik nadmiarowo - prądowy bez członu zwarciowego (ogranicznik mocy) o prądzie znamionowym 25A.
Planowany falownik 12kW 3F, PV ok. 6kW, Umax <600V, Imax <16A (przy PV MCB 16A DC).
Z góry dziękuję.
Schemat rozdzielnicy głównej.

W drugim załączniku była dalsza część rozdzielnicy z zabezpieczeniem odbiorników jednofazowych i w trzecim schemat podrozdzielnicy przy inwerterze, ale jako nowy, mogę wstawić tylko jeden.

Królu złoty! W końcu jakieś ładne schematy.
Generalnie wygląda to lepiej niż poprawnie. Jest kilka niedociągnięć.
Po pierwsze przełączanie Nki przy przełączniku źródła zasilania. Może nie będę się tu produkował kolejny raz, wyślę linka do bardzo konkretnej dyskusji na ten temat:

Po co MCB na przewodach PV? Prąd zwarciowy paneli jest niemal taki sam jak prąd roboczy, więc te MCB ani topiki nigdy nie zadziałają. Narysowałeś rozłącznik izolacyjny i to jest ok.

F1 to dobezpieczenie ogranicznika przepięć? Jeżeli to zabezpieczenie przedlicznikowe to ok, ale jeżeli to jakieś kolejne jako dobezpieczenie, to na 99% będzie ono bezsensu. Dobierz taki ogranicznik przepięć, by jego producent dopuszczał by był zabezpieczony Twoim zabezpieczeniem przedlicznikowym. W przeciwnym wypadku będą problemy z ograniczaniem mocy umownej, lub z selektywnością.

Dodatkowo na wyjściu z falownika, gdzieś za Q1, zamontuj RCD selektywny 100mA typu A. Ale musi być 100mA i selektywny. Wyjaśnienie powinno też być w temacie wyżej.

Zabezpieczenie F34 to strzał w stopę. Sprawi ono że przy każdym zwarciu w isntalacji, podczas pracy w ongridzie, wyłączy Ci cały do od falownika. Selektywność w wyłącznikach nadprądowych nie istnieje, jeżeli aktywnie nie kontrolujesz IPZ w danym punkcie. A w domu nie masz na to wpływu, więc możesz dać tam topiki. One będą tam tylko po to bo coś trzeba wpisać w tabeli jako zabezpieczenie przeciążeniowe przewodów za falownikiem podzcas pracy w offgridzie, nawet jeżeli falownik nie będzie miał wystarczającej mocy by je spalić.
Także jak masz przedlicznikowe gG 80A i za licznikiem ogranicznik mocy Etimat T 32A, to możesz wstawić za falownikiem gG 32-63A i tyle, w zależności od przekroju instalacji.

1 polubienie

Dziękuję bardzo za odpowiedź :slight_smile: Podziękowałbym wcześniej, ale były jakieś problemy z forum.
MCB przy PV - rozumiem, faktycznie bez sensu.
Przeczytałem cytowany temat, ale zrozumiałem tylko, że RCD przed falownikiem nie ma sensu :slight_smile:
F1 ma być po to, żeby ewentualne zwarcie na wejściu falownika nie wyzwalała zabezpieczenia przedlicznikowego, tylko te topiki. A topiki żeby była selektywność w stosunku do Nek od odbiorników, jeśli zasilanie jest przełączone z GRID.
F34 na wyjściu falownika to miał być właśnie RCD (30mA typ B, z członem nadprądowym B32A).
Ale faktycznie żeby była selektywność to chyba osobno topiki, a osobno selektywny RCD bez nadprądowego. I może rzeczywiście RCD sensowniej w RG, niż przy falowniku.
No i oczywiście masz rację - pewnie falownik nie da rady spalić tych topików.
A czemu RCD 100mA a nie 30mA?
I czy w ogóle ma sens to co napisałem? :slight_smile:

W sieci TN-S nie ma sensu odłączać/przełączać toru N po przechodzeniu w offgrid, bo i tak instalacja jest połączona z siecią energetyczną przez PE-PEN. Także jedyne co wprowadza przełączanie N przełącznikiem źródła zasilania, to zagrożenie że jak się ten tor upali lub źle przełączy to zniszczysz odbiorniki w domu. Dużo lepiej zastosować połączenie wszystkich torów N razem na stałe.

Rozumiem, w takim razie powiedz jakie masz zabezpieczenia przedlicznikowe i jaką moc umowną. Żeby nie okazało się że dodając tam dodatkowe zabezpieczenia, ograniczysz sobie moc którą możesz pobierać z sieci poniżej mocy umownej.

Musisz zastosować dwie RCD, bo w offgridzie gdy całą instalację zasila Ci falownik, nie możesz oprzeć ochrony przeciwporażeniowej dodatkowej realizowanej przez Samoczynne Wyłączenie Zasilania o wyłączniki nadprądowe, tak jak to działa przy zasilaniu instalacji z sieci energetycznej. Raz że falownik nie ma w pełni metalicznej pętli zwarcia (bo pracuje na półprzewodnikach), a dwa że prąd zwarciowy falownika jest za niski by te zabezpieczenia działały. Dlatego trzeba SWZ oprzeć o wyłącznik RCD. Ale nadal musimy mieć ochronę uzupełniającą realizowaną przez RCD, więc muszą być dwie RCD.
Jedną dajesz na całość, może być przy falowniku, może być w RG, a RCD ochrony uzupełniającej to te same co zwykle, podzielone na obwody jak masz obecnie. Ale żeby zachować selektywność RCD, czyli by w razie uszkodzenia odbiornika zadziałał RCD konkretnego obwodu a nie ten główny wyłączając cały dom, trzeba zastosować wyłącznik selektywny o prądzie różnicowym 3x większym niż te dalsze RCD. Dalsze masz 30mA, więc ten selektywny musi być 100mA. Ma być typu A, bo raz że B nie jest tu konieczny, a dwa że selektywne typu B bardzo ciężko dostać i są kosmicznie drogie.

1 polubienie

Czyli przełącznik źródeł też powinien przełączać tylko fazy, a N nie? Czy połączenie N z wejścia i wyjścia falownika nie wpłynie na pracę tego selektywnego RCD 100mA?
Założenie jest takie, że albo drogi przełącznik z N włączanym wcześniej i wyłączanym później, albo przełączanie źródeł bez obciążenia, znaczy najpierw w dół F1 i Q1, potem wybór źródła i z powrotem w górę.

wyłącznik nadmiarowo - prądowy bez członu zwarciowego (ogranicznik mocy) o prądzie znamionowym 25A

I wszystko jasne :slight_smile:
Przydałby się jakiś guzik “pomocny post”, “pomógł”, czy coś takiego.
Dziękuję bardzo.

Przede wszystkim sprawdź w instrukcji falownika. 90% chińskich falowników 3F umożliwia taką opcję i mają podane 2 schematy. A na to RCD nie będzie miało wpływu, bo RCD jest za falownikiem i za tymi połączonymi Nkami. Przed falownikiem RCD nie montujesz.

To jest ogranicznik mocy. Ale powinieneś mieć jeszcze duże topiki o prądzie gdzieś 50-80A.

Falownika jeszcze brak, na razie plany. Pewnie będzie Deye 12kW SG05LP3. Czym dłużej go nie kupuję, tym się robi tańszy! :slight_smile:

Chodziło mi o to, że jeśli przełącznik wyboru zasilania przełączałby tylko L1-3, albo N miałby na stałe połączone - to tu byłoby znowu połączenie N sprzed i zza falownika i tego RCD.

A możliwe że aż “zab. gF/3x125A”?
I jeszcze raz dziękuję, w wolnej chwili przerysuję uwzględniając zmiany (F34 = gG 32A, a za Q1 RCD 100mA A selektywny).
Oczywiście na koniec dam te schematy znajomemu - “prawdziwemu”, doświadczonemu elektrykowi, tylko nie chcę żeby miał ubaw ze mnie :slight_smile:

To świetnie się składa. Deye na to pozwala, i to falownik o którym wiem najwięcej z domowych sprzętów. Sam posiadam wersję SG04.

Tak tak, ale połączone Nki masz przez RCD. Problem byłby gdybyś miał je połączone ZA RCD.

Możliwe. Dziwne że gF i taki duży, bo zwykle daje się gG 50-80A. Możliwe że ktoś u Ciebie pomyślał i postanowił ograniczyć czas prądu zwarciowego co mocno obniża energię zwarcia.

Nam też możesz. W czym rysujesz?

1 polubienie

HagerCAD. Oczywiście praktycznie same aparaty Hagera, za to wersja Basic legalnie darmowa, a ma prawie wszystko co chciałem (nie znalazłem tylko aparatów DC do PV).

To tłumaczy oznaczeń aparatów Hagera. Nie poznałem po wyglądzie bo nawet nie wiedziałem że Hager takie coś udostępnia. No i zwykle nie robię na Hagerze.
Jakbyś potrzebował rady dot. marki sprzętu to polecam ETI. Rozdzielnice, osprzęt do PV, do AC, wszystko u nich dostaniesz. Wspomniany RBK00 możesz zastąpić odpowiednikiem ETI, mają nawet wersje dwubiegunowe idealnie pod magazyn, ale dwubiegunową ciężko dostać, i te i zwykłe trójbiegunowe są drożdze od Apatora dosyć mocno. RBK jest tani, sprawdzony i działa.
A robiąc wszystko na ETI całość też fajnie wygląda bo jest jednolite.

1 polubienie

OK, to wstawiam wersję po poprawkach. N nie rozdzielane, RCD selektywne dałem za przełącznikiem wyboru źródła (bo czemu ma “się marnować” kiedy zasilanie jest z grida), na wyjściu z falownika topiki, które zabezpieczają linię do RG przed prądem który nigdy się tam nie pojawi :slight_smile:
Za radę dot. marki sprzętu bardzo dziękuję, skorzystam.

I dobrze. Jakbyś dał RCD przez przełącznikiem wyboru zasilania, to RCD byś nie załączył (zwarte wyjście N z wejsciem.
Także jest już ok, możesz budować.

1 polubienie

Ewentualnie proponuję jeszcze rozważyć dołożenie wtyki do zasilania z agregatu przewoźnego. Mógłbyś dodać kolejny przełącznik I-O-II w rozdzielnicy lub rozważyć podłączenie pod falownik - chińscy producenci to dopuszczają, nie wiem tylko czy przyjmą każdy typ generatora.

1 polubienie

Planowany falownik (Deye 12kW SG05LP3) pozwala na podłączenie agregatu. Z tego co czytałem, to stosowane rozwiązania:
1 podłączenie do dedykowanego wejścia falownika - wtedy do trójfazowego falownika musi to być agregat trójfazowy, o dość dobrych parametrach (np. musi dość dobrze “trzymać częstotliwość” ),
2 poświęcić jeden string PV na podłączenie dowolnego falownika (1F, 3F), przez mostek graetza - wtedy parametry nie mają znaczenia, bo falownik “bierze co jest” starając się wydusić ile się da, tak jak z paneli i sam robi z tego “dobrą sinusoidę”.
3 to o którym piszesz - przez przełącznik na wejściu GRID, ale to chyba najrzadziej stosowane rozwiązanie. Wady pierwszego (falownik może “grymasić” jak częstotliwość będzie zbytnio spadać pod obciążeniem itp.).

W tym rozwiązaniu, bardziej mi chodziło o zbypassowaniu falownika - czyli wstawieniu przełącznika (wg twojego rysunku) pomiędzy S1 a F4, czyli w przypadku kiepskiego agregatu zasilam z niego po prostu całą rozdzielnicę z pominięciem falownika - wiadomo nieoptymalne - ale z drugiej strony jest to sytuacja awaryjna i tymczasowa w momencie kiedy produkcja z PV lub z magazynu nie wystarcza na podtrzymanie zasilania.

To mi wydaje się lepszym rozwiązaniem jednak zasilenie falownika z generatora, zwłaszcza jeśli generator ma większą moc, niż pobierana w danym momencie przez odbiorniki.
Dzięki temu, przez jakiś czas generator pracuje blisko max mocy, zasilając odbiorniki i ładując magazyn energii, potem wyłączasz generator i falownik ciągnie z magazynu.

Zgadzam się że jest to lepsze rozwiązanie. A powiedz mi bo nie znalazłem tego nigdzie w DTR deye - czy mają jakieś wytyczne co do klasu agregatu?

Tego nie wiem, niestety jedyne informacje jakie mam to z relacji internetowych :slight_smile:
Własne obserwacje to tylko z takiej mikroinstalacji (2 x PV 280W, falownik 1F 1,5kW, 1 LiFePo4 100Ah 24V). Generator podłączony do wejścia GRID (z braku prawdziwej sieci) i falownik czasami pokazuje, że nie ma zasilania z generatora, kiedy częstotliwość zbytnio spadnie.