Schemat jednokreskowy - jaki program?

Witam,
potrzebuje narysować prosty schemat elektryczny jednokreskowy dla elektrowni w celu przyłączenia do sieci :slight_smile:. Znacie może jakieś programy freeware lub wersje demo, które pozwalają w prosty sposób taki schemat narysować? I czy macie jakiś przykład gotowego schematu jednokreskowego mieszkania, w celu podglądu graficzego rozmieszczenia elementów. :smiley:

Pozdrawiam, M0rd3k

Calkiem przyjemnie robi sie to w wordzie :wink:

1. zobacz na moj emotikon :unamused:
  2. za elektrownie domyslam sie, ze uwazasz ZE, a ja np. rysunki instalacji gotowej do przylaczenia do sieci robie wlasnie w wordzie !! I nie widze w tym nic smiesznego :sunglasses:

Przyznam sie, iż spodziewałem się jakiegoś specjalistycznego oprogramowania do rysowania, ale z worda też korzystałem :stuck_out_tongue:. Macie może jakieś przykłady takiego schematu, bo nie wiem jak “na oko” narysować w wordzie pomieszczenia. Byłoby sie na czym wzorować :slight_smile:

Pozdrawiam, M0Rd3k

iiii sorx, faktycznie chodzi o zakład energetyczny :slight_smile:

Zaraz zaraz - napisales schemat jedno kreskowy, a za taki uwazam schemat elektryczny, a nie schemat rozmieszczenia instalacji…

czyli nie musze rysować planu poglądowego mieszkania? hmmm, w takim razie jak powinien wyglądać schemat dla ZE? :slight_smile: Pierwszy raz robie znajomemu przyłączenie do sieci. :blush:

Tego nie powiedzialem, ze nie musi :wink:
Np. wroclawski ZE wymaga tylko schematu elektrycznego, ale byc moze Twoje ZE wymaga tez schematu rozmieszczenia. Dowiedz sie czego wymagaja…

Witam!

Ja schematy robię w Corelu. Jeżeli stworzy się bibliotekę symboli to nawet sprawnie idzie.

hmmmm, Górnośląski ZE wymaga chyba schematu jednokreskowego wewnętrznej instalacji elektrycznej, czyli raczej tylko rodzaje zabezpieczeń i przewodów wraz z licznikiem. Ale nie wiem, czy do tego nie trzeba poglądowego schematu rozmieszczenia. Nie orientujesz sie przypadkiem jak to jest w GZE? :stuck_out_tongue:

w Drawie? też można, w końcu grafika wektorowa :slight_smile:

Nie orientuje sie, ale raczej tylko schemat jednokreskowy
schemat.doc (54 KB)
schemat.pdf (29.9 KB)

Witam!

We Wrocławskim ZE wymagają:

• schematu jednokreskowego instalacji z typami i wartościami zabezpieczeń i przekrojami przewodów,
  • schematu złącza kablowego z opisami j.w. (jeśli jest przedmiotem odbioru),
  • opisanych obwodów w rozdzielniach,
  • projektu elektrycznego obiektu,
  • i dokumentów typu: pozwolenie na budowę, akt własności, jeżeli złącze ZK było odebrane wcześniej to protokoł odbioru złacza, rezystancja izolacji, protokoł badania uziomu, oświadczenie o wykonaniu w ciągu siedmiu dni od zamontowania licznika badania RCD i samoczynnego wyłączenia zasilania i pewnie jeszcze o czymś zapomniałem.

Ale co kraj to obyczaj i u ciebie może być całkiem inaczej.

Nic dodac nic ujac :slight_smile:
Takie wlasnie wymagania ma ZEW.
Powyzszy przyklad schematu AutoCADa powyzsze wymagania spelnia (ZK + instalacja wewn.)

Choc to tez zalezy ktora noga wstanie Pan/Pani przyjmujaca papierkologie - czasami chca certyfikaty np. na RCD czy kable :?

Dzięki Wam za wszytko o to mi chodziło :smiley: Stawiam wszystkim piwko :wink:
Pozdrawiam, M0Rd3K

Witam ponownie.

Jeszcze zapomniałem dodać o połączeniach wyrownawczych, szyna w przyziemiu, i szyna w łazience.
I właśnie najważniejsze są te nogi. Ale to już żart.
Najgorsze jest to, że ZE wprowadza swoje wewnętrzne zarządzenia i to co było dzisiaj obligatoryjne jutro jest już historią.

A jeszcze nie wiem co jest wymagane od 1stycznia.

Gdzie i kiedy? (to piwko)

Wlasnie :smiling_imp:

hehehe wlasnie te nogi to pani …pipipipi… (Kolega wie o kogo chodzi)

Powyzej dalem przyklad schematu z Worda (doc) na ktorym oprocz narysowania liczby żył (ukosne kreski) Pani ta dodatkowo wymaga dodatkowej lini (rownoleglej do wlasciwej) oznaczajacej przewod PE. Na moje pytanie i sugestie zarazem, ze teraz to jest 6 zyl - Pani odpowiada “Tak ma byc” i odtad tak rysuje :wink:

browar wirtualny :slight_smile: i kawe dorzuce :stuck_out_tongue: No chyba ze w gliwicach :smiley: A z tymi urzędnikami są same cyrki, najpierw chcą to, potem co innego aż tu nagle wszytsko, a jak przychodzą z licznikiem to nawet do mieszkania nie wchodzą (licznik na klatce), chyba że na kawe :].