Witam,
potrzebuje narysować prosty schemat elektryczny jednokreskowy dla elektrowni w celu przyłączenia do sieci . Znacie może jakieś programy freeware lub wersje demo, które pozwalają w prosty sposób taki schemat narysować? I czy macie jakiś przykład gotowego schematu jednokreskowego mieszkania, w celu podglądu graficzego rozmieszczenia elementów.
za elektrownie domyslam sie, ze uwazasz ZE, a ja np. rysunki instalacji gotowej do przylaczenia do sieci robie wlasnie w wordzie !! I nie widze w tym nic smiesznego
Przyznam sie, iż spodziewałem się jakiegoś specjalistycznego oprogramowania do rysowania, ale z worda też korzystałem . Macie może jakieś przykłady takiego schematu, bo nie wiem jak “na oko” narysować w wordzie pomieszczenia. Byłoby sie na czym wzorować
czyli nie musze rysować planu poglądowego mieszkania? hmmm, w takim razie jak powinien wyglądać schemat dla ZE? Pierwszy raz robie znajomemu przyłączenie do sieci.
Tego nie powiedzialem, ze nie musi
Np. wroclawski ZE wymaga tylko schematu elektrycznego, ale byc moze Twoje ZE wymaga tez schematu rozmieszczenia. Dowiedz sie czego wymagaja…
hmmmm, Górnośląski ZE wymaga chyba schematu jednokreskowego wewnętrznej instalacji elektrycznej, czyli raczej tylko rodzaje zabezpieczeń i przewodów wraz z licznikiem. Ale nie wiem, czy do tego nie trzeba poglądowego schematu rozmieszczenia. Nie orientujesz sie przypadkiem jak to jest w GZE?
schematu jednokreskowego instalacji z typami i wartościami zabezpieczeń i przekrojami przewodów,
schematu złącza kablowego z opisami j.w. (jeśli jest przedmiotem odbioru),
opisanych obwodów w rozdzielniach,
projektu elektrycznego obiektu,
i dokumentów typu: pozwolenie na budowę, akt własności, jeżeli złącze ZK było odebrane wcześniej to protokoł odbioru złacza, rezystancja izolacji, protokoł badania uziomu, oświadczenie o wykonaniu w ciągu siedmiu dni od zamontowania licznika badania RCD i samoczynnego wyłączenia zasilania i pewnie jeszcze o czymś zapomniałem.
Ale co kraj to obyczaj i u ciebie może być całkiem inaczej.
Jeszcze zapomniałem dodać o połączeniach wyrownawczych, szyna w przyziemiu, i szyna w łazience.
I właśnie najważniejsze są te nogi. Ale to już żart.
Najgorsze jest to, że ZE wprowadza swoje wewnętrzne zarządzenia i to co było dzisiaj obligatoryjne jutro jest już historią.
hehehe wlasnie te nogi to pani …pipipipi… (Kolega wie o kogo chodzi)
Powyzej dalem przyklad schematu z Worda (doc) na ktorym oprocz narysowania liczby żył (ukosne kreski) Pani ta dodatkowo wymaga dodatkowej lini (rownoleglej do wlasciwej) oznaczajacej przewod PE. Na moje pytanie i sugestie zarazem, ze teraz to jest 6 zyl - Pani odpowiada “Tak ma byc” i odtad tak rysuje
browar wirtualny i kawe dorzuce No chyba ze w gliwicach A z tymi urzędnikami są same cyrki, najpierw chcą to, potem co innego aż tu nagle wszytsko, a jak przychodzą z licznikiem to nawet do mieszkania nie wchodzą (licznik na klatce), chyba że na kawe :].