Witam Kolegę Andrzeja oraz Koleżanki i Kolegów na FORUM.
Kolego Andrzeju, my tu nie mówimy o zbiorach lecz o instalacjach elektrycznych. Może jako naczelny zbiór nazwiemy „cała instalacja” i podzielimy ją na podzbiory układach w elektrowni „IT”, liniach WN „TT”, następnie nn „TN, po czym TN-C, dalej TN-S, i np. w laboratorium przechodzimy na „IT” oraz SELV czy FELV.
Kolega cały czas upomina mnie abym stosował się do aktualnych norm, tu:
nie wiem na jaką normę się Kolega powołuje. Może ja mam jakieś stare, w PN-IEC 60364 pisze:
312.2.1 > Układy > TN [/b]
oraz w 5009 pisze
312.2.1. Systemy TN.
Proszę zwrócić uwagę, że Kolega napisał w liczbie pojedynczej a w normach pisze w liczbie mnogiej, co w tym przypadku jest dość ważne. Pomijam fakt, że Kolega operuje słowem „system” a w normie pisze się „układ”.
Owszem, tak się wielokrotnie pisze, lecz zależy to od całości konspektu danego tematu. Jeśli mówimy o Systemie TN, to może się do odnosić do źródła zasilania np. stacji trafo. Natomiast gdy mówimy o obwodach, to norma wyraźnie określa:
312.2.1 Układy TN
Układ sieci TN ma jeden punkt bezpośrednio uziemiony, a części przewodzące dostępne instalacji są przyłączone do te-go punktu za pomocą przewodów ochronnych. W zależności od związku przewodu neutralnego z przewodem ochronnym, wyróżnia się następujące układy sieci:
-
Układ TN-S> : w całym układzie sieci jest stosowany oddzielny przewód ochronny;
-
Układ TN-C-S> : w części układu sieci funkcję przewodu neutralnego i przewodu ochronnego pełni jeden wspólny przewód;
-
Układ TN-C> : w całym układzie sieci funkcję przewodu neutralnego i przewodu ochronnego pełni jeden wspólny przewód.
Norma również określa:
312.2.1 Układy > TN
312.2.2 Układ > TT
312.2.3 Układ > IT
gdzie widzimy kiedy odnosi się do „układy” (l. mnoga) i „układ” (l. poj.).
I tak układy instalacji sieci dzielimy na:
TN-C, TN-S, TN-C-S, TT, IT i inne.
Norma bardzo jasno opisuje i określa układy na rys. 31A.. 31K i na żadnych z tych rysunków nie ma oznaczenia „TN” bez trzeciej litery.
Każdy elektryk wie że gdy będą 2(4) przewody, to powinno być TN-C a jeżeli 3(5), to powinno być TN-S.
Może Kolega mi narysuje rysunek instalacji jednofazowej i nazwie ją wg Kolegi wiedzy technicznej.
Czy to będzie TN, czy TN-C czy TN-S?
Kolego Andrzeju, proszę się nie gniewać, że nie odpowiem na Kolegi poprzedni post, gdyż mam już tego wątku dość a tym bardziej, że Kolega przekręca ten wątek. Wiadomym dla wszystkich jest, że między jedną a drugą (niby nową) normą będą jakieś zmiany. Tylko należy się zastanowić, czy zmiany te nie polegają na tym, że kto inny tłumaczył dane z normy IEC, czy i kto przetłumaczył to bobrze czy źle itd.
Kolego Andrzeju, proszę mi podać jaka różnica jest w układach sieci TN wg norm, rozważając układ elektryczny w normach IEC z przed 25 lat a obecną PN-IEC 60364?
W danym wątku piszmy o jednym zagadnieniu, a nie piszmy o wszystkich arkuszach normy PN-IEC 60364.
Kolego Andrzeju, po to ten „przytyk”. Ja np. lubię Kolegę i szanuję Jego wiedzę. Z Pomorza znam kilka lub kilkanaście osób z którymi wymieniamy różne poglądy w naszej dziedzinie. To, że ja, inni znajomi i Koledzy na forum mają między sobą lub w stosunku do mnie odmienne zdanie w sprawach merytorycznych, to ja każdego takiego szanuję gdy nie zacznie mi bezpodstawnie ubliżać.
Dra E. Musiała również szanuję i będę nadal szanował, ale po prostu przestałem z Nim korespondować.
Kolego Andrzeju, nie wiem dlaczego Kolega pisze takie bzdury, że nie lubię ludzi z Pomorza?
Ja wyraźnie pisałem, że chodzi mi o sprawy polityczne, f-my niby polskie ale prowadzone przez Niemców itd.
Dawniej wielu z nas w szkole mówiło, że prof. xxx jest jak „żyleta” i daje w „du..” z swoimi wymaganiami.
Ale dziś, wielu uczniów dziękuje prof. xxx, że był taki wymagający, gdyż musieli się dużo więcej nauczyć.
Ps.
Kolego „Bonius”, Kolegi post dokładnie przeczytałem ale „sorry” nie odpowiem, bo nie będę robił z siebie idioty.