Gdzie błąd?

[quote=“luka2nd, post:37, topic:14548, full:true, full:true”]
No i na zdjęciu r4 brakuje fazy L2, ale podejrzewam że ktoś coś wyłączył, bo na zdjęciu ogólnym są wszystkie fazy.
[/quote] tak, to dlatego: [quote=“luka2nd, post:37, topic:14548, full:true, full:true”]
A to nie przypadkiem jest tak, że lampki migają częstotliwością 50Hz, więc robiąc zdjęcie można złapać moment gdzie lampka jest realnie zgaszona?
[/quote]

Kolego a czy nie niepokoi cię że RCD 3-fazowe “obsługują” obwody 1-fazowe ?
[/quote] [quote=“luka2nd, post:37, topic:14548, full:true, full:true”]
Też obstawiam, że to, że różnicówka 3p+N zabezpiecza obwody jednofazowe?
[/quote] … macie rację, ale fakty są takie: [quote=“luka2nd, post:37, topic:14548, full:true, full:true”]
choć wydaje mi się że nie jest to błąd w sztuce jako taki. W każdym razie, normy chyba tego nie zabraniają.
[/quote] … więc to nie o to chodzi.

Nie podoba mi się też ta ciemna smuga nad lampkami, ale to raczej osad z kurzu wynikający z ciepła, które oddają same lampki.
[/quote] …dokładnie, po dłuższej eksploatacji nad kontrolkami zawsze powstają podobne smugi - są ciepłe, to dlatego.

Na razie “zimno” :wink:

A ten główny rozłącznik?

[quote=“roberto, post:42, topic:14548, full:true, full:true”]
A ten główny rozłącznik?
[/quote] Mówisz o FR1? Mnóstwo jest instalacji TN-S z rozłączanymi N. Nie jestem zwolennikiem tego rozwiązania, jednak brak podstaw prawnych, czy normatywnych, żeby je kwestionować. Na zdjęciu jest wciąż jedno rażące zaniedbanie a wprawne oko dopatrzy się dwóch (choć drugie bez znajomości nazw zabezpieczonych obwodów nie jest do końca oczywiste).

Między F38 a F40 jest wyłącznik innego producenta - wygląda, jakby te aparaty były “na chama” połączone wspólną listwą grzebieniową, bo F40 i F41 wystają bardziej niż inne - chyba, że to ten ETI jest płycej a tak wyszło na zdjęciu.

No i wyłączniki od ABB (F58-F61) mają zaklejone charakterystyki. Opisywacz mógł te etykietki przykleić pod dźwignią, korona by mu z głowy nie spadła :slight_smile:

[quote=“luka2nd, post:44, topic:14548, full:true, full:true”]
iędzy F38 a F40 jest wyłącznik innego producenta - wygląda, jakby te aparaty były “na chama” połączone wspólną listwą grzebieniową, bo F40 i F41 wystają bardziej niż inne - chyba, że to ten ETI jest płycej a tak wyszło na zdjęciu.
[/quote] Chyba sam bezpiecznik jest po prostu ciut niższy (zobacz zdjęcie)

[quote=“luka2nd, post:44, topic:14548, full:true, full:true”]
No i wyłączniki od ABB (F58-F61) mają zaklejone charakterystyki.
[/quote] Eee … tam zaglądnąłem :smiley: , charakterystyki potrzebne mi były do protokołu :wink: to jest OK.

Może mała podpowiedź… mniej oczywisty błąd jest na zdjęciu r2 a ten rażący na r4 :wink:

[quote=“elmontjs, post:45, topic:14548, full:true, full:true”] Może mała podpowiedź… mniej oczywisty błąd jest na zdjęciu r2 a ten rażący na r4 :wink:[/quote]
F54 jest jedynym zabezpieczeniem obwodu szafy LAN? Bo to jest zwykły RCD, na dodatek chyba typu AC.

A ten mniej oczywisty… czy wyłącznik F6a jest zamiennikiem dla RCBO, które było tam wcześniej? :slight_smile:

Moje drugie podejście: to co jest zabezpieczone wyłącznikami nadprądowymi F45-F53 nie jest zabezpieczenie żadnym wyłącznikiem różnicowo prądowym.
Wg tego co widzę to najpierw jest bezpiecznik potem nadprądowe a dopiero później różnicówki, więc jak to jest w tej kolejności łączone to z tych F45-F53 idzie już na obwody.
Poza tym kolejne trzy różnicówki mają człon nadprądowy? jak nie to też tak nie powinno być?

1. F6a jest C20 ?

Dobry elektryk ocenia rozdzielnicę “na żywo” po zdjęciu maskownicy i zapoznaniu się z opisem i schematem.
Dobry elektryk również nie montuje wyłącznika głównego 4-ro torowego i nie robi wielu innych rzeczy, jak choćby wstawianie aparatury kilku firm.
Tutaj macie łamigłówki z fotkami, ale widzę, że Was to bawi. W przedszkolu mnie bawiła taka:
Co to za zagadka - 2 kulki i armatka.
Życzę dobrej zabawy.

[quote=“luka2nd, post:46, topic:14548, full:true, full:true”]
[color=#FF0000]F54 jest jedynym zabezpieczeniem obwodu szafy LAN? Bo to jest zwykły RCD, na dodatek chyba typu AC.[/color]
[/quote] [color=#0080FF]TAK [/color]

[color=#FF0000]A ten mniej oczywisty… czy wyłącznik F6a jest zamiennikiem dla RCBO, które było tam wcześniej?[/color]
[/quote] [color=#0080FF]Jeszcze raz tak[/color]. Zgodnie z dokumentacją nie było tam nic, ale jakiś elektryk “dobudował” obwód gniazda, nie dość, ze na wyzwalaczu 20A, to bez ochrony uzupełniającej, czyli RCD.

Moje drugie podejście: to co jest zabezpieczone wyłącznikami nadprądowymi F45-F53 nie jest zabezpieczenie żadnym wyłącznikiem różnicowo prądowym.
[/quote] …to obwody oświetleniowe i są elektrycy a nawet projektanci (jak w tym przypadku). którzy nie uznają zabezpieczeń RCD w tych obwodach - jest to zgodne z normą, jednak sprzeczne z Rozporządzeniem M.I. w sprawie warunków technicznych …
2. F6a jest C20 ?
[/quote] tak, C20A , opisałem wyżej ten stan.

Jak nie znudziły Was “dwie kulki i armatka” :smiley: , to mam kolejną ciekawostkę do wyłapania (żeby to dostrzec, nie trzeba zdejmować maskownicy :wink: ) :

Hi

Co to jest to czarne po prawej stronie na dole ?

niepoprawnie zamontowany jest ta różnicówka na samym dole co ledwie wystaje. Nie dość że w poprzek to wzdłuż a na dodatek poza rozdzielnicą :wink:

poza tym F1-F4 są jedynymi zabezpieczeniami na swoich obwodach? może to?

poza tym nie rozpoznaję części aparatów:

• Q1 lub O1 - bezpieczniki?
  • K1 i dalsze?

[quote=“Luna.Vulpo, post:52, topic:14548, full:true, full:true”] poza tym nie rozpoznaję części aparatów:

• Q1 lub O1 - bezpieczniki?
  • K1 i dalsze?
    [/quote]
    O1 - ogranicznik przepięć

K1 i ostatni aparat z prawej w dolnym rzędzie to styczniki

Ten F&F drugi od prawej to przekaźnik zmierzchowy.

“STR. PARKING” to może być przełącznik I-0-II, ale jakość zdjęcia nie pozwala stwierdzić tego z absolutną pewnością :slight_smile:

Ode mnie pytania pomocnicze:
  1. Co to jest to czarne z prawej strony, między maskownicą a drzwiami?
  2. Aparaty F13 to wyłączniki?

Gratuluje tym, którzy w genach, gwiazdach i życiorysie napisanym w momencie urodzenia mają wpisane “dobry elektryk”. My, ułomni, odpady Ewolucji, nie mamy tak łatwo. :sunglasses:
A na serio. Sam pomysł serii, autorstwa kolegi elmontjs, uważam za bardzo dobry. Zawiera nienapisane wprost przesłanie “bądź czujny, oprócz popełniania własnych błędów trafisz na cudze”. Nauka przez zabawę, często bardziej efektywna niż tradycyjne zakuwanie.

[quote=“luka2nd, post:53, topic:14548, full:true, full:true”]
2. Aparaty F13 to wyłączniki?
[/quote] Tak, to wyzwalacze na część oświetlenia zewnętrznego …są ok.

1. Co to jest to czarne z prawej strony, między maskownicą a drzwiami?
    [/quote] [quote=“luka2nd, post:53, topic:14548, full:true, full:true”]
    Co to jest to czarne po prawej stronie na dole ?
    [/quote] Przycisk sterowniczy ! I jesteście już blisko :smiley:

Sam pomysł serii,…, uważam za bardzo dobry.
[/quote] …więc zapraszam do zagadek innego niż moje autorstwa :wink:

Na przycisk podano napięcie 230V i wykorzystano żyłę żółto-zieloną? :slight_smile:

[quote=“luka2nd, post:56, topic:14548, full:true, full:true”]
[color=#FF0000]Na przycisk podano napięcie 230V i wykorzystano żyłę żółto-zieloną[/color]
[/quote]
[color=#0040FF]Nie inaczej! A dodać trzeba, że rozdzielnia umiejscowiona w ogólnie dostępnym miejscu, nie jest nawet zamykana jakimś zamkiem, więc pozostają na wierzchu części czynne pod napięciem dostępne dla każdego kto otworzy drzwi. Napięcie sterownicze to oczywiście 230V![/color]

A wystarczyło przycisk zamontować za maskownicą.

Jest jeden kabel zasilający i trzy obwody odbiorcze. Jeden z odbiorów jest podłączony bezpośrednio do zasilania, także jest poza wyłącznikiem głównym i w ogóle jest niezabezpieczony przez RBK!

Witam kolegów, odp. do zagadka2
uważam że problem leży w charakterystyce zwłoki zadziałania przy obwodzie zabezpieczanym bezpiecznikami typu B bo one mają charakterystykę szybką(Q6 i Q7) czyli raczej nie do zasilania silników gdzie rozruch w pierwszej fazie powoduje prąd o x-krotności prądu nominalnego gdzie x(np. 2,5 dla rozruchu lekkiego ) więc bezpieczniki typu B odłączą silnik zanim wejdzie na obroty

Tab brakuje zaślepki po lewej stronie rozłącznika przez co może dojść do przypadkowego kontaktu z częścią czynną (pod napięciem) to po 1, po drugie każdy obwód gniazd powinien mieć osobne zabezpieczenie czyli rozdzielnica powinna mieć co najmniej 9 zabezpieczeń za różnicówką bo 2x3 dla siłowych i po jednym dla 1faz czyli kolejne 3 = ( 2x3)+3