Gdzie błąd?

Otwarłem nowy temat w formie zagadek fotograficznych z błędami w instalacjach. Zapraszam do odpowiedzi i zamieszczania kolejnych :wink:
Oto pierwsza fotka z cyklu “gdzie błąd” (pytania pomocnicze wskazane :slight_smile: ):

że N z tego środkowego jest przykręcony do blachy na lewo, tam gdzie jest oznaczenie uziemienia?

czy dobrze interpretuję zdjęcie: rozdzielnica rozdzielajaca na inne rozdzelnice oraz zawierająca podział PEN na PE i N?

[quote=“Luna.Vulpo, post:2, topic:14548, full:true, full:true”]
że N z tego środkowego jest przykręcony do blachy na lewo, tam gdzie jest oznaczenie uziemienia?
[/quote] … niechlujstwo, ale nie błąd.

[quote=“Luna.Vulpo, post:2, topic:14548, full:true, full:true”]
czy dobrze interpretuję zdjęcie: rozdzielnica rozdzielajaca na inne rozdzelnice oraz zawierająca podział PEN na PE i N?
[/quote] Dokładnie to skrzynia zasilająca 2 silniki 400V (z dwóch rozłączników RBK00) i kolejną skrzynie innych urządzeń. Kabel zasilający (ten o największym przekroju) zabezpieczony w rozdzielni poprzedzającej wkładkami bezpiecznikowymi Wt-1 160A.

ten odpływ na wierzchu 2 od zasilania - ma zabezpieczenie 160A w skrzynce poprzedzającej a PEN idzie przez konstrukcje blachy i ją nagrzeje

to mam jeszcze jeden pomysł: PEN jest niebieski a powinien być żółto-zielony?
albo: przewody N, PEN krzyżują się z przewodami L1,L2,L3?

[quote=“abmeiz, post:4, topic:14548, full:true, full:true”]
ten odpływ na wierzchu 2 od zasilania - ma zabezpieczenie 160A w skrzynce poprzedzającej a PEN idzie przez konstrukcje blachy i ją nagrzeje
[/quote] To wszystko są obwody 3-fazowe, symetryczne (silniki), więc w PEN przy normalnej pracy teoretycznie nie popłyną żadne prądy. Ale celujesz blisko kolego, przynajmniej wizualnie :wink:

[quote=“abmeiz, post:4, topic:14548, full:true, full:true”]
to mam jeszcze jeden pomysł: PEN jest niebieski a powinien być żółto-zielony?
[/quote] … żółto-zielony to PE. Krzyżowanie przewodów przy takich przekrojach, to normalne.

to ja spróbuję
RBK00 In=160 A, zasilanie zabezpieczone w skrzynce poprzedzającej bezpiecznikami 160 A
brak selektywności
jeżeli w tej skrzynce jest podział PEN->PE i N, to każdy wychodzący kabel musi mieć PE, niezależnie od tego, czy jest wykorzystywany, czy nie, te grube przewody to pewnie do silników i są uzupełnione PE, środkowy PE gdzieś niknie za białą osłonką i nie wiem do czego (o ile w ogóle?) jest podłączony
dodatkowo kabel do dalszych skrzynek, nie ma przewodu PE, a przynajmniej go nie widzę

aha, przekrój PE do silników wydaje mi się zbyt mały, musiałbym sam pomacać, ale na 90 % tak
no i faktycznie, jak któryś kolega wcześniej zauważył, N do dalszych urządzeń przechodzi przez płytę, silniki są symetrycznym obciążeniem, dalsze urządzenia niekoniecznie

[quote=“elmontjs, post:1, topic:14548, full:true, full:true”]
Oto pierwsza fotka z cyklu “gdzie błąd” (pytania pomocnicze wskazane
[/quote]
Nie wiem gdzie te pomocnicze pytanie, ale kable odpływowe są do RB -ów odwrotnie podłączone od dołu. Co sprawia że bezpieczniki po otwarciu są pod napięciem.

[quote=“witek17, post:7, topic:14548, full:true, full:true”]
RBK00 In=160 A, zasilanie zabezpieczone w skrzynce poprzedzającej bezpiecznikami 160 A

brak selektywności
[/quote] W rozłącznikach są niższe niż 160A zabezpieczenia, więc selektywność zachowana.

jeżeli w tej skrzynce jest podział PEN->PE i N, to każdy wychodzący kabel musi mieć PE, niezależnie od tego, czy jest wykorzystywany, czy nie, te grube przewody to pewnie do silników i są uzupełnione PE, środkowy PE gdzieś niknie za białą osłonką i nie wiem do czego (o ile w ogóle?) jest podłączony

dodatkowo kabel do dalszych skrzynek, nie ma przewodu PE, a przynajmniej go nie widzę
[/quote] Zasilanie widocznej skrzyni jest w TN-C, przelot do kolejnej, mniejszej - to też TN-C, więc jest ok. Silnik są zasilone trzema fazami + PE - pełnoiącym ochronę wydzielonym z PEN; N nie jest silnikowi potrzebny, więc go nie ma.

aha, przekrój PE do silników wydaje mi się zbyt mały, musiałbym sam pomacać, ale na 90 % tak

no i faktycznie, jak któryś kolega wcześniej zauważył, N do dalszych urządzeń przechodzi przez płytę, silniki są symetrycznym obciążeniem, dalsze urządzenia niekoniecznie
[/quote] Przekrój PE w tym wypadku mógłby stanowić 1/2 przekroju żył fazowych, ale to te same przekroje, proszę mi wierzyć. Dalsza skrzynia też zasila kilka małych 3-fazowych silników, więc nie chodzi o asymetrię, zatem i ta blacha nie jest problemem, jednak fakt nie wygląda to najlepiej.

Na zdjęciu jest dużo poważniejszy błąd !

[quote=“Simcode, post:9, topic:14548, full:true, full:true”]
able odpływowe są do RB -ów odwrotnie podłączone od dołu. Co sprawia że bezpieczniki po otwarciu są pod napięciem.
[/quote] Nie ma znaczenia z której strony podepniesz zasilanie do rozłącznika RBK, noże bezpiecznika i tak wyjdą ze ślizgów a do prac przy odbiorniku powinno się wyciągnąć całą “szufladę”.

[quote=“elmontjs, post:11, topic:14548, full:true, full:true”] do prac przy odbiorniku powinno się wyciągnąć całą “szufladę”.[/quote]
Ja zawsze tak robię. A jak obwód zabezpieczony jest wkładką na wkręcanej główce, to całą główkę chowam do kieszeni i mam przy sobie przez cały czas wykonywania pracy :slight_smile:

Hi
Do wyłącznika wpięte są dwa WLZ “cienki” i “gruby” ciekawe do którego jest dobrane prawidłowe zabezpieczenie ?

zasilanie dodatkowych skrzynek nie przechodzi przez wyłącznik główny

[quote=“luka2nd, post:12, topic:14548, full:true, full:true”]
Nie ma znaczenia z której strony podepniesz zasilanie do rozłącznika RBK,
[/quote]
Nie prawda kolego . Na zdjęciu masz aparat firmy Apator a ta rozróżnia się czy zasilanie jest od góry czy od dołu. Dlatego firma ta jak zresztą wiele oznacza to w specyfikacji i na samym aparacie. Apator ma symbole SG ( góra) lub SD (dół) to ze wy na to nie zwracacie uwagi to już wasza sprawa. [quote=“luka2nd, post:12, topic:14548, full:true, full:true”]
prac przy odbiorniku powinno się wyciągnąć całą “szufladę”.
[/quote]
Wskaż taki przepis który to nakazuje.
[quote=“luka2nd, post:12, topic:14548, full:true, full:true”]
A jak obwód zabezpieczony jest wkładką na wkręcanej główce, to całą główkę chowam do kieszeni i mam przy sobie przez cały czas wykonywania pracy
[/quote]
A później idziesz do domu a kolega z drugiej zmiany szuka tych wkładek. Po za tym wykręcając 20 obwodów na zmianie chyba by ci kieszenie urwało.

Pozdrawiam.

[quote=“witek17, post:14, topic:14548, full:true, full:true”]
zasilanie dodatkowych skrzynek nie przechodzi przez wyłącznik główny
[/quote]

Mi chodzi o zasilanie głównego wyłącznika do którego wpięte są dwa kable “cienki” i “gruby”

Zabezpieczenie dopasowane jest do “grubego” czy “cienkiego” ?

[quote=“Bogdankiz, post:16, topic:14548, full:true, full:true”]
[color=#FF0000]Mi chodzi o zasilanie głównego wyłącznika do którego wpięte są dwa kable “cienki” i “gruby”

Zabezpieczenie dopasowane jest do “grubego” czy “cienkiego[/color]” ?
[/quote] [color=#0080FF]No niestety do grubego :smiley: i to właśnie ten błąd o który chodziło[/color]. Powinienem nagrodę przesłać, ale może kiedyś uda się na targach spotkać - stawiam browarka :wink: . Brawo!

Nie prawda kolego . Na zdjęciu masz aparat firmy Apator a ta rozróżnia się czy zasilanie jest od góry czy od dołu. Dlatego firma ta jak zresztą wiele oznacza to w specyfikacji i na samym aparacie. Apator ma symbole SG ( góra) lub SD (dół) to ze wy na to nie zwracacie uwagi to już wasza sprawa.
[/quote] Myślę, że nie masz racji. Symbole o których mówisz to wskazanie, jak należy montować rozłącznik (gdzie góra a gdzie dół). Co do zasilania , nie masz racji , sprawdź w DTR-ce rozłącznika:

<LINK_TEXT text=“http://www.apator.com/uploads/files/Pro … apator.pdf”>http://www.apator.com/uploads/files/Produkty/Rozdzial_energii/Rozlaczniki_izolacyjne/Bezpiecznikowe_kasetowe_RBK/rbk-apator.pdf</LINK_TEXT>

Zobacz też na str. 126 z której strony podpięte jest zasilanie :wink:

Wskaż taki przepis który to nakazuje.
[/quote] Widoczną przerwę zapewnia otwarcie “szuflady” a jej wyjecie to nie przepis, to zwiększenie bezpieczeństwa

[quote=“elmontjs, post:17, topic:14548, full:true, full:true”]
Myślę, że nie masz racji. Symbole o których mówisz to wskazanie, jak należy montować rozłącznik (gdzie góra a gdzie dół). Co do zasilania , nie masz racji , sprawdź w DTR-ce rozłącznika:
[/quote]
To ja polecę stronę 112 w tejże DTR-ce.
Zobacz też na str. 126 z której strony podpięte jest zasilanie
[/quote]
To zdjęcie szyn dla fotografa tak było wygodniej i bardziej uwidacznia ten element. A jaka to wersja nie wiemy bo naklejka jest niewidoczna.
Widoczną przerwę zapewnia otwarcie “szuflady”
[/quote]
To prawda.
a jej wyjecie to nie przepis, to zwiększenie bezpieczeństwa
[/quote]
A jej wyjęcie spowoduje obnażenie i uwidocznienie części czynnej tego aparatu. Inaczej, powstaje szczelina gdzie można włożyć drut ,śrubokręt etc. Polecam bardziej wyjęcie wkładek topikowych i zamknięcie szuflady.

Witam,
Faza L3 z RBK nr 2 na L2 i L3 RBK nr 1

[quote=“Simcode, post:18, topic:14548, full:true, full:true”]
To ja polecę stronę 112 w tejże DTR-ce.
[/quote] …więc doczytaj dokładnie dla jakiego rodzaju rozłącznika funkcjonują oznaczenia SD i SG i co one oznaczają.

Tymczasem druga zagadka :slight_smile: , na zamieszczonym zdjęciu widać zabezpieczenia sześciu kabli 5x16 zasilających zestawy gniazd 400/230V. Zestawy mają oddzielne zabezpieczenia na każde gniazdo, …jednak coś tu nie gra