Q6 ma charakterystykę B a reszta jest C?
Hi
Q7,8,9 to wyłączniki nie zabezpieczenia
ten odpływ na wierzchu 2 od zasilania - ma zabezpieczenie 160A - pisałem do tej 1 zagadki
[quote=“elmontjs, post:17, topic:14548, full:true, full:true”]
Mi chodzi o zasilanie głównego wyłącznika do którego wpięte są dwa kable “cienki” i “gruby”
Zabezpieczenie dopasowane jest do “grubego” czy “cienkiego” ?
[/quote] No niestety do grubego
i to właśnie ten błąd o który chodziło. Powinienem nagrodę przesłać, ale może kiedyś uda się na targach spotkać - stawiam browarka
. Brawo!
Nie prawda kolego . Na zdjęciu masz aparat firmy Apator a ta rozróżnia się czy zasilanie jest od góry czy od dołu. Dlatego firma ta jak zresztą wiele oznacza to w specyfikacji i na samym aparacie. Apator ma symbole SG ( góra) lub SD (dół) to ze wy na to nie zwracacie uwagi to już wasza sprawa.
[/quote] Myślę, że nie masz racji. Symbole o których mówisz to wskazanie, jak należy montować rozłącznik (gdzie góra a gdzie dół). Co do zasilania , nie masz racji , sprawdź w DTR-ce rozłącznika:
<LINK_TEXT text=“http://www.apator.com/uploads/files/Pro … apator.pdf”>http://www.apator.com/uploads/files/Produkty/Rozdzial_energii/Rozlaczniki_izolacyjne/Bezpiecznikowe_kasetowe_RBK/rbk-apator.pdf</LINK_TEXT>
Zobacz też na str. 126 z której strony podpięte jest zasilanie ![]()
Wskaż taki przepis który to nakazuje.
[/quote] Widoczną przerwę zapewnia otwarcie “szuflady” a jej wyjecie to nie przepis, to zwiększenie bezpieczeństwa
[/quote]
[quote=“Bogdankiz, post:22, topic:14548, full:true, full:true”]
[color=#FF0040]Q7,8,9 to wyłączniki nie zabezpieczenia[/color]
[/quote] [color=#0040FF]Prawie dobrze , ale tylko Q7 jest rozłącznikiem ; Q8 i Q9 to CLS6 C63- to wyzwalacze nadprądowe - pomijając oznaczenie, które nie każdy może kojarzyć, widać charakterystykę C (może jakość zdjęcia zawiodła). Tak więc kabel do zestawu Q7 nie jest zabezpieczony[/color].
[quote=“Bogdankiz, post:22, topic:14548, full:true, full:true”]
ten odpływ na wierzchu 2 od zasilania - ma zabezpieczenie 160A - pisałem do tej 1 zagadki
[/quote] Przepraszam, chyba źle zrozumiałem Twój pierwszy wpis, nic nie napisałeś o przekroju żył a skupiłeś się bardziej na tym, że PEN ma ciągłość przez blachę, która może się nagrzać.
Wracając do pierwszej zagadki.
Wyłącznik Główny jest jeden na instalację. Wyłącza wszystko i dlatego tak się nazywa.
Mylę się?
[quote=“witek17, post:26, topic:14548, full:true, full:true”]
Wyłącznik Główny jest jeden na instalację. Wyłącza wszystko i dlatego tak się nazywa
[/quote] Nie wiem dokładnie o co pytasz, ale widoczny na zdjęciu rozłącznik DILOS odłącza 2 rozłączniki RBK160, natomiast odpływ na kolejną skrzynkę wpięty jest na “przed” DILOSEM, więc można powiedzieć, że jest to przedłużenie kabla zasilającego.
[quote=“elmontjs, post:27, topic:14548, full:true, full:true”]
[quote=“elmontjs, post:27, topic:14548, full:true, full:true”]
Wyłącznik Główny jest jeden na instalację. Wyłącza wszystko i dlatego tak się nazywa
[/quote] Nie wiem dokładnie o co pytasz, ale widoczny na zdjęciu rozłącznik DILOS odłącza 2 rozłączniki RBK160, natomiast odpływ na kolejną skrzynkę wpięty jest na “przed” DILOSEM, więc można powiedzieć, że jest to przedłużenie kabla zasilającego.
[/quote]
Na nim jest naklejka o treści “WYŁ.GŁ.”
Przyjedzie strażak w nocy do pożaru, cieć mu pokaże skrzynkę, strażak wyłączy i będzie przekonany o tym, że może polewać wodą.
[quote=“witek17, post:29, topic:14548, full:true, full:true”]
Na nim jest naklejka o treści “WYŁ.GŁ.”
Przyjedzie strażak w nocy do pożaru,
[/quote] Wył. gł. to nie WYŁĄCZNIK PRZECIWPOŻAROWY.
Witek 17 dobrze pisze i moim zdaniem ma rację , a swoje rozumowanie powiedz strażakowi w akcji
[quote=“elmontjs, post:28, topic:14548, full:true, full:true”]
Więc kolejna łamigłówka (chyba prosta)
; jest bezpiecznie, czy nie ?:
[/quote]
No chyba nie. Tylko jedno z tych gniazd wygląda na takie, co mogłyby wytrzymać 32A ciągłego prądu ![]()
Przypuszczam że te niebieskie gniazda to atrapy skoro brak zabezpieczenia do nich ?
[quote=“luka2nd, post:32, topic:14548, full:true, full:true”]
[color=#FF0000]Tylko jedno z tych gniazd wygląda na takie, co mogłyby wytrzymać 32A ciągłego prądu[/color]
[/quote] [color=#0080FF]Yhm, ale dla kolegi to żadna łamigłówka [/color].
[quote=“luka2nd, post:32, topic:14548, full:true, full:true”]
Przypuszczam że te niebieskie gniazda to atrapy skoro brak zabezpieczenia do nich ?
[/quote] …niestety, całkiem realnie udało mi się zmierzyć na ich IPZ ![]()
[quote=“elmontjs, post:34, topic:14548, full:true, full:true”] [color=#0080FF]Yhm, ale dla kolegi to żadna łamigłówka [/color].[/quote]
Niestety przegapiłem wcześniejsze. Ale będę śledził temat, liczę na trudne łamigłówki ![]()
[quote=“luka2nd, post:35, topic:14548, full:true, full:true”]
Ale będę śledził temat, liczę na trudne łamigłówki
[/quote] Jak chcesz, to proszę bardzo.
To rozdzielnica pewnego biurowca, jest tu na co zwrócić uwagę i choć nie rozkręcone maskownice nie dają jeszcze 100% pewności że jest tu błąd, to jednak ich zdjęcie tylko to potwierdziło. Dodam tylko, że nie chodzi o wyzwalacze 20A do zabezpieczenia obw. gniazd (to też błędy, ale nie o nie chodzi).
Kto znajdzie?
Czy chodzi o to, że wyłączniki różnicowoprądowe mają znamionowy prąd niższy niż można sumarycznie obciążyć wszystkie obwody odpływowe? Chodzi mi o to, że np. FF1 prawdopodobnie zabezpiecza obwody F7-F12, które sumarycznie można obciązyć prądem 16*6=96A, podczas gdy jego prąd znamionowy to tylko 40A. Mam rację, czy się czepiam, a błąd tkwi gdzie indziej? ![]()
Edytowano: chyba jednak bzdury piszę, bo 6 odpływów 16A daje 32A na fazę, dopiero to do mnie dotarło. Ewentualnie może chodzić o ten 4-polowy rozłącznik FR1 ![]()
No i na zdjęciu r4 brakuje fazy L2, ale podejrzewam że ktoś coś wyłączył, bo na zdjęciu ogólnym są wszystkie fazy.
Nie podoba mi się też ta ciemna smuga nad lampkami, ale to raczej osad z kurzu wynikający z ciepła, które oddają same lampki.
[quote=“luka2nd, post:37, topic:14548, full:true, full:true”]
Czy chodzi o to, że wyłączniki różnicowoprądowe mają znamionowy prąd niższy niż można sumarycznie obciążyć wszystkie obwody odpływowe? Chodzi mi o to, że np. FF1 prawdopodobnie zabezpiecza obwody F7-F12, które sumarycznie można obciązyć prądem 16*6=96A, podczas gdy jego prąd znamionowy to tylko 40A. Mam rację, czy się czepiam, a błąd tkwi gdzie indziej?
Edytowano: chyba jednak bzdury piszę, bo 6 odpływów 16A daje 32A na fazę, dopiero to do mnie dotarło. Ewentualnie może chodzić o ten 4-polowy rozłącznik FR1 ![]()
No i na zdjęciu r4 brakuje fazy L2, ale podejrzewam że ktoś coś wyłączył, bo na zdjęciu ogólnym są wszystkie fazy.
Nie podoba mi się też ta ciemna smuga nad lampkami, ale to raczej osad z kurzu wynikający z ciepła, które oddają same lampki.
[/quote]
Hi
Kolego a czy nie niepokoi cię że RCD 3-fazowe “obsługują” obwody 1-fazowe ?
[quote=“Bogdankiz, post:38, topic:14548, full:true, full:true”] Kolego a czy nie niepokoi cię że RCD 3-fazowe “obsługują” obwody 1-fazowe ?[/quote]
Niepokoi, sam nigdy tak nie robię, bo jestem trochę przewrażliwiony na punkcie ciągłości przewodu neutralnego, choć wydaje mi się że nie jest to błąd w sztuce jako taki. W każdym razie, normy chyba tego nie zabraniają.
[quote=“luka2nd, post:37, topic:14548, full:true, full:true”]
[/quote]
A to nie przypadkiem jest tak, że lampki migają częstotliwością 50Hz, więc robiąc zdjęcie można złapać moment gdzie lampka jest realnie zgaszona?
Też obstawiam, że to, że różnicówka 3p+N zabezpiecza obwody jednofazowe?