Witam !
Kolego Adzik ! Masz logicznie racje. Ale normy chcą być świętsze od świetych i uszczesliwiają na siłę inwestora.
Oni na siłę chca ci zafundowac żonę grubą, jeżeli tobie chuda wystarczy.
To powinien być problem klienta, aby stosować oprawy dostosowane do instalacji.
Po lekturze Wassermana nasuneło mi sie pytanie - wcale nie bezsensowne.
Czy klient jest w stanie kupić oświetlenie do łazienki ?
Nawet jak ma 3-żyły - napewno nie. Skad będzie wiedział, że oprawa musi mieć stopień szczelności - jaki powinna mieć, to nawet ja nie wiem.
W markecie też nie wiedzą.
A pani Basia nawet nie wie o co chodzi, Pan Franek się slucha Żony -ładne i czerwone do koloru butów.
Każą ci uziemić uchwyty pod lustro w łazience .
Tak,tak wszystko co metalowe w łazience musisz podłaczyć do wyrównawczych.
Niestety mają siłę i musisz się ich słuchać. Nic na to sie nie poradzi.
CYRUS.
Witam!
Nie wpisałbyś kolego adzik ponieważ nie byłoby to prawdą. Lecz na jakiej podstawie wpisałbyś klauzulę “instalacja nadaje się do eksploatacji” ???
Nie ma znaczenia na jakim podłożu jest ułożony przewód, ale ma natomiast znaczenie wybiórcze stosowanie czy przestrzeganie zapisów. A zapewniam cię, że sformułowanie “we wszystkich” dotyczy również obwodów oświetleniowych.
I rację masz, że inwestor znajdzie osobę która taki stan usankcjonuje swym podpisem. Tylko sam powiedz, czy będzie to zgodne z prawdą?
Natomiast sposób na zaradzenie takiemu stanowi rzeczy podali już wcześniej koledzy separacja lub obniżone napięcie.
Powinieneś zrozumieć kolego CYRUS, że normy nikogo na siłę nie uszczęśliwiają. I należy rozróżnić “papierowe” naprawianie błędu popełnionego przez inną osobę od podpisania protokółu zgodnego ze stanem faktycznym oraz od uchronienia inwestora przed poniesieniem dodatkowych kosztów i to wcale nie z naszej winy.
Kto z was zagwarantuje, że dziś zamontowane oprawy w II klasie jutro nie zostaną zastąpione przez oprawy w I klasie, bo jak pisze kolega CYRUS
ładne i czerwone do koloru butów
pasują.
Do kolegi kkas12:
Na takiej, ze wg mojej wiedzy nadaje sie (jezeli tylko PE jest problemem)
To dlaczego dodano “odbiorcze” ?
Separacja lub obnizone napiecie to sposoby w tym wypadku niezyciowe ale zgodne z przepisami.
Bedzie zgodne z prawda i dlatego ta klauzula o IIkl. i RCD. Jesli tak by nie bylo ZE powinna wylaczyc zasilanie do 99% domostw, bo instalacje nie nadaja sie do uzytkowania wg tych kryteriow.
Nikt nic nie zagwarantuje … ale inwestor moze dac nam (elektrykowi) oswiadczenie ze nie bedzie instalowal osprzetu innego niz w II klasie.
Wybiorcze stosowanie prawa… w koncu jestesmy istotami myslacymi a nie robotami ktore wszystko wykonaja. Nawet policjant ma prawo interpretacji a elektryk ma byc swietszy od papieza
? (Slyszam ze na “szkolce” policyjnej wyklad zaczal sie od tego ze kazdy codziennie lamie przepisy
)
Powtórze moje poprzednie pytanie: co jest lepsze - PE bez RCD czy RCD bez PE ? Przepisy daja odpowiedz ze PE. Co pomoze PE bez RCD nawet na powierzchni latwopalnej? Jego plusem bedzie tylko to ze byl sprawdzony pomiarem pętli bo pomiar miedzy L i N nie jest wymagany przepisami ???
Witam!
Kolego adzik zadajesz pytnia, lecz nie wiem co chcesz przez to udowodnić. Jednak postaram Ci się o wyjaśnienie mego punktu widzenia na przedstawione przez Ciebie zagadnienia.
Na takiej, ze wg mojej wiedzy nadaje sie (jezeli tylko PE jest problemem)
To powinieneś na protokóle zaznaczyć: “Na podstawie mojej wiedzy instalacja nadaje się do eksploatacji”. A zasady wykonywania badań odbiorczych przedstawione są w normie PEN IEC 60364-6-61 i właśnie na niej Twa wiedza powinna się opierać.
To dlaczego dodano “odbiorcze” ?
Czyż obwód oświetleniowy lub gniazdowy nie jest obwodem odbiorczym?
Separacja lub obnizone napiecie to sposoby w tym wypadku niezyciowe ale zgodne z przepisami
Czy zastosownie żródła światła w kabinie prysznicowej zasilanego napieciem obniżonym też jest według Ciebie rozwiązaniem nieżyciowym? Jednak zgodzę się, że w podanym przypadku moze być to kłopotliwe. Ale coś za coś.
Bedzie zgodne z prawda
Czy protokół z badania rezystancji izolacji tego obwodu również będzie zgodny z prawdą? A jaką to wartość wpiszesz w miejscu rezystancji między L-PE a jaką między N-PE?
i dlatego ta klauzula o IIkl. i RCD
Co da klauzula jeśli protokół nie mówi prawdy.
Jesli tak by nie bylo ZE powinna wylaczyc zasilanie do 99% domostw, bo instalacje nie nadaja sie do uzytkowania wg tych kryteriow.
Odbiory są dokonywane na podstawie dokumentów. Także tych poświadczających nieprawdę więc lipnych. ZE ich nie weryfikuje. Skoro w papierach wszystko jest ok to podają napięcie. Jednak wymóg ten (żyła PE) nie zawsze był wymagany.
Nikt nic nie zagwarantuje … ale inwestor moze dac nam (elektrykowi) oswiadczenie ze nie bedzie instalowal osprzetu innego niz w II klasie.
Nie wiem jaką moc prawną może posiadać takowe oświadczenie, ale po co one skoro sam piszesz, że nikt nic nie zagwarantuje? Ale wiem, że chcesz uczynić wszystko by spartoloną nie przez siebie robotę dopuścić do eksploatacji podpisując swym nazwiskiem.
Wybiorcze stosowanie prawa… w koncu jestesmy istotami myslacymi a nie robotami ktore wszystko wykonaja.
Istoty myslące od robotów odróżnia między innymi to, że potrafią przewidzieć ewentualne następstwa swych poczynań. Jeśli nie potrafią niczym się od robotów nie różnią. Od robotów zepsutych oczywiście.
co jest lepsze - PE bez RCD czy RCD bez PE ? Przepisy daja odpowiedz ze PE. Co pomoze PE bez RCD nawet na powierzchni latwopalnej? Jego plusem bedzie tylko to ze byl sprawdzony pomiarem pętli bo pomiar miedzy L i N nie jest wymagany przepisami ???
Jest wiele takich tematów na forum. Wpisz w “szukaju” RCD bez PE" a znajdziesz np. ten http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=7736&highlight=rcd+bez+pe
Natomiast obwody układane na podłożu palnym należy zabezpieczać wyłącznikiem różnicowoprądowym.
Nie musze dopisywac ze “na podstawie mojej wiedzy” bo to jest oczywiste. Twoje zdanie na protokole rowniez bedzie na podstawie Twojej wiedzy i nie musisz tego dodatkowo eksponowac ![]()
Czy w przepisach jest definicja obwodu odbiorczego? Jaki obwód nie jest wg niej obwodem odbiorczym?
niezyciowe<=>klopotliwe do tego stopnia ze nie zrobi tego inwestor, my wylapmy te bledy ktore mozemy poprawic
Zgodnie z prawda! L-PE brak wynikow a L-N tyle ile wyjdzie.
Klauzula zgodna z prawda bo osprzetu w 0,1kl. nie podlaczam a RCD daje.
Oswiadczenie ma duza moc prawna bo to wlasciciel/uzytkownik odpowiada za instalacje. Gdy tylko zamknie drzwi za toba to on moze zmieniac wszysto w instalacji a Ty nie bedziesz mial na to wplywu. I jeszcze powie ze to odebrales! Taktyke takich oswiadczen stosuje rowniez Nadzor Budowlany.
Przytaczany watek kiedys sledzilem a teraz nie bede 16 stron wertowal. Wystarczy ze opowiesz sie krotko co jest technicznie bezpieczniejsze (pporaz i ppoz): przewod z PE zabezpieczony eSami czy bez PE zabezpieczony RCD 30mA i eSami. Pisze przewod bo lampy maja byc w II kl.
Witam Kolegów na Forum.
Kolego adzik
Wystarczy ze opowiesz sie krotko co jest technicznie bezpieczniejsze (pporaz i ppoz): przewod z PE zabezpieczony eSami czy bez PE zabezpieczony RCD 30mA i eSami. Pisze przewod bo lampy maja byc w II kl.
na to pytanie najlepiej odpowie kolega CYRUS.
Witam!
Kolego adzik z całym szasunkiem, ale wypisujesz brednie. Dlatego wypisujesz, że nie taki jest temat przewodni tego wątku i dlatego, że wracasz do tematu “RCD w TN-C” oraz do tematu “RCD bez przewodu PE”.
Ostni raz odpowiadam Ci w tym temacie na tak stawiane pytania (jeśli chcesz dalej ciągnąć to pisz w podanych wyżej tematach).
Wybierasz “mniejsze zło” w roli człowieka jako przewodu PE. Uzależniasz więc być lub nie być porażonym od zawodnego urządzenia. Sankcjonujesz swym podpisem poświadczenie nieprawdy, nie powołując się oczywiście przy tym na żadną z norm. Chcesz wymóc na inwestorze dożywotnie stosowanie opraw tylko w II klasie. A wszystko w celu poprawienia fuszerki jak najmniejszym nakładem finansowym. Jeśli chcesz tak robić to rób. Ale rób na swoje konto i nie udzielaj innym rad z pogranicza bliskich kontaktów z prokuratorem.
Nie jest rzeczą osoby wykonującej badanie instalacji fałszowanie rzeczywistości, lecz sprawdzenie czy jej użytkowanie będzie bezpieczne. Jeśli Ty chcesz traktować wykonywanie pomiarów jako dodatkowe źródło łatwego dochodu to jest to Twoja sprawa. Ale nie doradzaj tego innym osobom.
witam Kolegów:)
Krótko bo sprawa jest już żenująca.
A niby dlaczego mają być w II klasie?? Jakim prawem narzucasz inwestorowi wybór oprawy, mało tego zabraniasz mu montażu oprawy w I klasie??? Tak na marginesie, kto z D pisze, że instalacja nadaje się do eksploatacji? Ty?? a może nikt.
Dla uspokojenia temperamentu polecam lekturę w wątku o wannie Posła wasermana. Tam biegły zarzucił wykonawcy, że stosując zabezpieczenie 10 A na obwodzie gniazd ograniczył w znaczny sposób użytkownikowi możliwość poboru energii o większej wielkości.
Witam ![]()
A pozwoliłem sobie wypunktować kolegę, bo się z pewnymi rzeczami nie zgadzam.
Dla Ciebie to “tylko”, dla innych to “aż”.
Ty stawiasz wyżej zasilanie nad bezpieczeństwem. To proszę zmień nazwę przewodu PEN na przewód NPE.
Bo “nadawcze” to podlegają trochę innym przepisom, w niektórych punktach łagodniejszym, a w innych ostrzejszym. A że zapisano, że przepis z “odbiorczych” można zastosować dla “nadawczych” to nie znaczy że możemy odwrotnie.
Pewnie wolisz przy naprawie odkurzacza zasilić go przez trafo separacyjne? Jest to bezpieczniejsze. Ale po co się przyznawać?
Nowe tak. Stare podlegają starym przepisom.
Jedno i drugie w nowym wykonaniu to knot.
Tak. Ale dopiero jak zakończy się proces odbioru. A to następuje po podaniu napięcia i czasami po dodatkowych badaniach korzystając z napięcia docelowego.
I tu kolega się myli.
Ale to zostawię jako zagadkę.
Tu też kolega się myli.
Witam!
Kolego Gruhaa dziękuję za zdjęcie i proszę o następne, dotyczące przewodu YDYp z zielonożółtą żyłą ochronną w środku.
Pozdrawiam kafel56
Witam ![]()
Niestety. Posiadam tylko zdjęcia przewodu YDYp z żyłą żółto-zieloną, ochronną w środku
.
Czytales caly watek czy tylko ostatni post? W IIkl. bo w takim polaczeniu bym podpisal ze instalacja nadaje sie do eksploatacji. Wiedzialem ze poleci grad uszczypliwych uwag, ale ja tylko wyrazilem szczerze swoja opinie. Jeszcze raz prosze autora o podanie jak zakonczyl sie odbior.
Zapytam bieglych w temacie: czy 7 lat temu juz obowiazywalo PE do opraw oswietleniowych? Dlaczego jedne instalacje (te co maja np.20 lat) nadaja sie do uzycia a te co maja 7 juz nie? W technicznego punktu widzenia a nie prawnego.
PS
Zapytalem przewodniczacego komisji egzaminacyjnej przy warszawskim SEPie dlaczego w sieci TN-C nie mozna stosowac RCD? Odp.: MOZNA! ![]()
witam Kolegów:)
Zapytam bieglych w temacie: czy 7 lat temu juz obowiazywalo PE do opraw oswietleniowych? Dlaczego jedne instalacje (te co maja np.20 lat) nadaja sie do uzycia a te co maja 7 juz nie?
I tu jest przysłowiowy pogrzebany pies. Instalacja wykonana była kiedyś tam. Nie ważne kiedy. A że świeciła na taryfie C11 to można powiedzieć, że jeżeli była wykorzystywana na budowie to oki. Natomiast obecnie inwestor ma pewnie zamiar zakończyć budowę i zgłosić do ZE odbiór instalacji a do nadzoru odbiór budynku. Tak więc instalacja ma spełniać wymogi norm obowiązujące dzisiaj a nie 7 lat temu.
Pytając biegłych podaj im proszę wszystkie aspekty sprawy.
Witam ![]()
Zapytalem przewodniczacego komisji egzaminacyjnej przy warszawskim SEPie dlaczego w sieci TN-C nie mozna stosowac RCD? Odp.: MOZNA!
Ale przed takim montażem należy zapoznać się z par.78, pkt 10; 11; 12 a także par.99; 100; 101 zeszytu 6-go PBUE. A w szczególności par. 100 i 101.
To kolega się dowie czy można i jakie warunki trzeba spełnić, a co za tym idzie jakie układy przyjmują takie rozwiązania.
Witam ![]()
Kolego adzik z całym szasunkiem, ale wypisujesz brednie. Dlatego wypisujesz, że nie taki jest temat przewodni tego wątku i dlatego, że wracasz do tematu “RCD w TN-C” oraz do tematu “RCD bez przewodu PE”.
I smutne jest to , że po 1000 próbach wytłumaczenia tego problemu dalej nie mogą koledzy przenieść techniki pisanej (przepisy) do techniki wykonywanej (instalacje).
Witam ![]()
Idąc myślą Kolegi Gruhaa i Kolegi Kkas12 i nawiązując do tematu:
Kiedy mamy sieć TT a kiedy TN?
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=7495&postdays=0&postorder=asc&start=52
Zgodzę się z wypowiedziami Kolegów Kkas12 i Gruhaa a nawet pójdę dalej. Zgodnie z obowiązującymi przepisami w TNc nie można stosować RCD.
Aby nie zarzucić więc braku wiedzy wspomnianemu przewodniczącemu przyjmijmy (moja sugestia), że miał na myśli instalacje wykonane zgodnie z PBUE, w których to można było stosować RCD ale na pewno PBUE nie nazywały takich instalacji TNc.
Więc pytanie Kolegi Adzik do przewodniczącego albo lub też odpowiedź na nie były nieprecyzyjne. Ewentualnie mogły być też źle zrozumiane.
Tak więc Kolego Adzik zgodnie z obowiązującymi przepisami w TNc nie można stosować RCD i jak narazie nie widzę aby coś miało się w tym temacie zmienić (chociaż lobby w tym temacie działa
).
Rozważania o PBUE są oczywiście poza konkursem i mogą być tylko dodatkowym wyjaśnieniem, gdyż są przepisami nieobowiązującymi dla instalacji dzisiaj budowanych.
Odbieglismy od tematu… RCD w TN-C jest zabronione przepisami i o tym doskonale wiem, ale logika wg mnie dopuszcza ich stosowanie. Dlatego takie pytanie zadalem i dostalem taka a nie inna odpowiedz mimo ze wskazywalem na przepisy. W tej materii chyba pozostana dwa obozy i koniec. Ciekawy jestem jak jest w innych krajach, czy gdzies wolno dawac RCD w TN-C ? Ponizszy link nie daje odpowiedzi ale warto przejrzec:
http://www.gadsolutions.biz/Electrical%20Earth%20Systems%20Worldwide.pdf
Witam ![]()
Kolega Adzik napisał:
Zapytalem przewodniczacego komisji egzaminacyjnej przy warszawskim SEPie dlaczego w sieci TN-C nie mozna stosowac RCD? Odp.: MOZNA!
By chwilę później napisać:
Odbieglismy od tematu… RCD w TN-C jest zabronione przepisami i o tym doskonale wiem, ale logika wg mnie dopuszcza ich stosowanie. Dlatego takie pytanie zadalem i dostalem taka a nie inna odpowiedz mimo ze wskazywalem na przepisy.
I weź człowieku zrozum co tak naprawdę Autor ma na myśli ![]()
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Na wstępie dziękuję Koledze „adzik” za ciekawy link.
Ja wywołałem małą wojnę pt. RCD w TNC gdzie pisałem że jestem za 3xTAK.
Kilkadziesiąt razy zadawałem pytanie dlaczego nie wolno stosować RCD w TNC ze względów technicznych, nie patrząc na zapis w normie i nikt na to pytanie nie odpowiedział. Ale zostawmy temat RCD w TNC gdyż to inny wątek.
Witam!
No cóż kolego Krystynie, muszę przyznać że umiesz tworzyć ideologię.
Jednak by dopełnić tak pełne bólu i zniechęcenia (spowodowanego niedocenieniem przez gremium “nieuków”) Twe wyznanie
Ja wywołałem małą wojnę pt. RCD w TNC gdzie pisałem że jestem za 3xTAK.
Kilkadziesiąt razy zadawałem pytanie dlaczego nie wolno stosować RCD w TNC ze względów technicznych, nie patrząc na zapis w normie i nikt na to pytanie nie odpowiedział
należałoby jeszcze dodać listę owych “czarnych owiec” blokujących rozwój polskiej elektrotechniki.
A więc ze mną i kolegami: Andrzejem (elservice), Grzegorzem (gruhaa), Zbyszkiem (Bonius) na czołowych miejscach oraz innymi, którzy już nie mają ani siły ani ochoty udowadniać, że białe jest naprawdę białe.