Zasilanie placu budowy.

Witam!
Chciałbym wywołać dyskusję na w/w temat ponieważ nie znalazłem takiego tematu na Forum .
Kieruję się faktem, że nie wszyscy Inwestorzy wiedzą, gdzie zaczyna ,a gdzie kończy się rola Elektryka czy Firmy z Branży Elektrycznej na placu budowy.

Witam!
Kolego Edwardzie poruszony temat jest bardzo obszerny i ogólny. Jeśli można, to proszę zawęzić do konkretnego obszaru.

Pozdrawiam Czesław

Witam!
Proponuję zacząć od najmniejszego placu budowy, jakim jest budowa domku jadnorodzinnego.
-Od projektu do odbioru końcowego poprzez wykonawstwo i obsługę RB-tek czy urządzeń elektrycznych na placu budowy.
-Póżniej można zająć się większymi budowami.

Uważam że jest to ciekawy temat

Witam
Jeśli można prosić to łącznie z projektami
Pozdrawiam

Witam!
-Zawęziłem od projektu, Kol. Sylwester.
-Teraz zawężam;
-Od strony prawnej i norm ,od pozwolenia na budowę.

Kiedys o to pytałem ale nikt mi nie odpowiedział.Dlaczego w energetyce przed podaniem napięcia chcieli ode mnie pomiary rezystancji izolacji rozdzielnicy budowlanej mierzone napięciem 1000V a nie 500V.
Chodzi właśnie o budowe domku.
U innego urzędnika w tym samym budynku tylko dwa dni później wszystkie dokumenty dostarczone przeze mnie były bardzo dobre (z pomiarem napieciem 500V włącznie.)

Witam
O ile się nie mylę, to w przypadku montażu rozdzielnicy kupionej u producenta ze świadectwem sprawdzenia, atestem itp. nie jest wymagane jej badanie gdyż zrobił to producent. Jeśli natomiast budujemy skrzynkę na budowie, bądź we własnym warsztacie podlega ona sprawdzeniu jak każda inna rozdzielnica zgodnie z PN-IEC 439-3+A1 Rozdzielnice izolacyjne
lub PN-75/E-06300.0 Rozdzielnice stalowe.
Pozdrawiam
Adam

Witam!
Moim zdaniem po zamontowaniu każdej rozdzielnicy budowlanej należy wykonać pomiary i sporządzić protokół sprawdzenia skuteczności ochrony przeciwporażeniowej przez samoczynne wyłączenie zasilania. Jest to warunek dopuszczenia do eksploatacji części instalacji odbiorczej (-w tym przypadku zasilania placu budowy). –Mniej ważne jest tu, kto wykonał rozdzielnicę, lecz jak.
-Pozdrawiam!
-EDI

Witam!
-Jeśli chodzi o pomiar rezystancji izolacji rozdzielnicy budowlanej to wykonuje się napięciem 500V, natomiast próbę napięciową napięciem 1000V. (- Krotność 2,5 napięcia 400V).
-Pracownikowi ZE przed podaniem napięcia powinno wystarczyć 500V.
-Pozdrawiam!
-EDI

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Mam pewne wątpliwości co do wypowiedzi Kolegi Adama.
Nie wiem jak jest teraz i mogę się mylić. Ale dawniej jak kupowałem duże rozdzielnie na zamówienie, to żądałem i otrzymywałem protokół badania. Lecz nie przypominam sobie, aby kupując rozdzielnie budowlane lub złącza były dołączane świadectwa sprawdzenia. Każde świadectwo sprawdzenia może dotyczyć urządzenia posiadające trwale umieszczony numer seryjny. Jeśli chodzi o atest, to jest sprawa stosowanych podzespołów. Rozdzielnia budowlana nie musi mieć atestu, lecz producent musi stosować elementy posiadające atest. Gdyby było takie świadectwo sprawdzenia, to powstaje pytanie jak długo ono jest ważne. Przecież taka rozdzielnia na budowie może w ciągu miesiąca nadawać się do wyrzucenia.

Mam taką samą opinię jak Kolega Edward. I dodam.
Czy to będzie atestowane gniazdko, czy wyłącznik RCD z wynikami badań, czy to będzie RB-etka, czy fabryczna rozdzielnia dla wieżowca, zawsze elektromonter oddający każde urządzenie musi wykonać pomiary.
Nowe gniazdko i dwa bolce = dwa pomiary pętli zwarcia.
Nowy RCD = pomiar czasu i prądu zadziałania + test.
Rozdzielnia budowlana:

• pomiar wszystkich gniazdek,
  • pomiar wszystkich RCD,
  • pomiar rezystancji izolacji,
  • pomiar skuteczności samoczynnego wyłączenia,
  • oględziny itp.

Jak kogoś na budowie porazi, to nie będzie odpowiadał producent rozdzielni, lecz elektryk który ją dopuścił do użytku.

Gdy w warsztacie samochodowym mechanik zapomni dokręcić koła, to kierowca po wypadku w karetce reanimacyjnej dowie się kto zawinił.

Pozdrawiam Krystyn

Witam!
-Ja tak właśnie robię, jak opisał Kol. Krystyn i nie mam problemów przy przekazywaniu zasilania placu budowy.
-Powiem więcej:
-Rola Elektromontera na budowie nie powinna kończyć się na sprawdzeniu RB-tki.
Po podaniu napięcia, przy pierwszym uruchomieniu urządzeń typu betoniarka też powinien być obecny Elektromonter. Wynika to z faktu, że może być nie przystosowana do nowego układu zasilania. Ostatnio miałem dwa takie przypadki i dzięki „różnicówce” nie doszło do porażenia prądem elektrycznym przy betoniarce.
-Pozdrawiam!
-EDI

Witam Kolegę Edwarda i wszystkich Kolegów na FORUM.

Zgadzam się z Kolegą i dodam że każde urządzenie, które będzie obsługiwane na placach budowy (warunki szczególne) przez osoby postronne (nie będące elektrykami) musi być podłączone i sprawdzone przez elektromontera.
Przyłączenie do instalacji takich urządzenia jak betoniarki, dźwigi budowlane, itp. powinny również posiadać protokół
z pomiarów ochronnych.

Jak zwykle coś dla żartu.
Dawno, dawno temu, projektant mostu stał pod nim,
gdy były próby obciążeniowe i oddanie mostu do użytku.
A dzisiaj się zdarza, że ów projektant ma ważną delegację
i pod most wysyła swoich pracowników,
za co dostaną PREMIĘ JAK PRZEŻYJĄ tą próbę.

Pozdrawiam Krystyn

Nie wiem czy koledzy wiedzą, że wchodzi w życie z dniem 20.09.2003r. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 06.02. 2003r w sprawie "bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania robót budowlanych " - Rozdział VI - dotyczy cz. elektroenergetycznej placu budowy.

Traci moc obowiązujące dotychczasowe Ministra Budownictwa i Mat Bud. z dnia 28.03.1972r

W nowym rozporządzeniu jest kilka nowości.

Elektryk, w/g nowego rozporządzenia, będzie musiał poświęcić więcej czasu na pomiary, konsewację i przeglądy instalacji i urządzeń elektrycznych placu budowy.

Myślę, że pozapoznaniu się z tręścią rozdz VI - dyskusja, przejdzie na wybrane i niespójne z innymi aktami prawnymi tematy.

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Przytoczę temat z wątku “skrzynki na plac budowy”.
“Autor: tomasz Data: 03-06-20 22:14
Nie zawsze sprawdza się ten wył.róż.prąd.na placu budowy,gdyż ekipy rożnych fachowców (akrobatów) dysponują sprzętem nie najlepszym.Lecz Z.E zaleca zastosować ten sposób ochrony czyli wył.róż.prąd.”

Moje zdanie na ten temat:
ZE zaleca stosowanie RCD i ma rację.
Norma 60364 nakazywała, ale już normy nic nie normują.
Ale zdrowy rozsądek i wiedza techniczna NAKAZUJE!!!

Jeżeli jest to plac budowy, i jest tam inspektor nadzoru,
to RCD musi być.
A jeżeli jest to cyrk w budowie, to niech akrobaci skaczą
po linie i prądach porażeniowych.

Pozdrawiam Krystyn

Witam Kolegę Czesława i wszystkich Kolegów na FORUM.

Można prosić o jakiś dokładniejszy namiar na ww. rozporządzenie

Pozdrawiam Krystyn

W wchodzącym w życie Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z 06.02.2003r, jest zapis odnośnie stosowania i codziennej kontroli wyłączników RCD podczas rozpoczęcia prac na placu budowy.

Pozdrawiam Czesław

Witam Kolegę Czesława i wszystkich Kolegów na FORUM.

Można prosić o jakiś dokładniejszy namiar na ww. rozporządzenia
Dz. U. Nr ??? poz. ???

Pozdrawiam Krystyn

Witam Kolegę Krytyna

W/w Rozporządzenie jest w Dz.U z dnia 19.03.2003r Nr 47/ poz -401.
Stanowi kontunuację wcześniejszego
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 27 sierpnia 2002 r. (Dz. U. Nr 151 poz. 1256). w sprawie szczegółowego zakresu i formy planu bezpieczeństwa i ochrony zdrowia (bioz) oraz szczegółowego zakresu rodzaju robót budowlanych, stwarzających zagrożeniebezpieczeństwa i zdrowia ludzi.

Pozdrawiam Czesław

Witam.
Kolega krystyn zażartował o cyrku..cytuję …A jeżeli jest to cyrk w budowie, to niech akrobaci skaczą po linie i prądach porażeniowych…ale to też ludzie.
Mam z tym związane poważne pytanie, jakie przepisy i zasady warunkują przyłączenie do sieci takich “obiektów” tymczasowych jak cyrk, wesołe miasteczko, wystawa, estrada.
Może ktoś wykonywał pomiary np. w cyrku.
proszę potraktować to pytanie poważnie.
Pozdrawiam.