Zasilanie placu budowy.

Witam Kolegę AK i wszystkich Kolegów na FORUM.

Moim zdaniem cyrk, wesołe miasteczko, wystawa, estrada, zasilanie i przepisy powinniśmy stosować takie samo jak dla placów budów, przypadku gdy jest to obiekt tymczasowy.
Jeżeli jest to obiekt na stałe to po pewnym czasie, określonym w przepisach, (niestety teraz nie pamiętam) zasilanie tymczasowe musi zostać zmienione na zasilanie dla obiektów budowlanych.

Pozdrawiam Krystyn

Jest specjalny arkusz dla tych celów, niestety jeszcze nie tłumaczony w Polsce:

IEC 60364-7-740 (2000-10)
Electrical installations of buildings - Part 7-740: Requirements for special installations or locations - Temporary electrical installations for structures, amusement devices and booths at fairgrounds, amusement parks and circuses

Pozdrawiam
Teodor

Witam!
-Szkoda, że tak poważny temat zakończył się cyrkiem (-jak go zasilić).
-Ja nie daję za wygrane i będę kontynuował ten temat.
Kol. Czesław wspomina o „Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 06.02.2003r w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania robót budowlanych.”
-Dotarłem do tego źródła informacji i nic mnie nie zdziwiło. Minister przedstawia rolę elektromontera na placu budowy oraz wymagania stawiane urządzeniom.
Popieram w całości wypowiedź Kol. Czesława :„Elektryk, wg nowego rozporządzenia, będzie musiał poświęcić więcej czasu na pomiary, konserwację i przeglądy instalacji i urządzeń elektrycznych placu budowy.” (-Koniec cytatu)
-Przed tą lekturą miałem zamiar pisać o roli Elektryka na placu budowy, ale Minister mnie wyręczył. W następnym wejściu postaram się opisać rolę wspomnianej „różnicówki” na placu budowy.
-Pozdrawiam!
-EDI