Przedstawiam tekst umowy podpisanej z zakładem tutaj http://matronix.pl/umowa.jpg Może mi ktoś powiedzieć jakie tam ma być zabezpieczenie przedlicznikowe? BO jakoś jasno nie wynika tam jakie tam powinno być.
Pozdrawiam
zobacz do warunków przyłączenia podmiotu do sieci, które stanowią załącznik do tej umowy, w nich się określa parametry zabezpieczenia.
witam Kolegów:)
W moim ZE jest wyraźny zapis o mocy przyłączeniowej, mocy umownej oraz zabezpieczeniach przedlicznikowych. Właśnie sprawdziłem w umowie.
Załącznikiem do umowy są zawsze warunki przyłączenia.
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Nie jestem prawnikiem ale ta umowa mi się nie podoba.
W
Weszłem na ich stronę http://www.gze.pl/ i znalazłem taki dokument:
http://www.gze.krzem.pl/pdf/VI_taryfa_GZE.pdf i tam jest wyszczegulnione cytat:
Grupa przyłączeniowa – grupa podmiotów przyłączanych do sieci, sklasyfikowana w następujący sposób:
a) grupa II – podmioty przyłączane bezpośrednio do sieci rozdzielczej o napięciu znamionowym 110 [kV]
b) grupa III – podmioty przyłączane bezpośrednio do sieci rozdzielczej, o napięciu znamionowym wyższym niż 1 [kV], lecz niższym niż 110[kV],
c) grupa IV – podmioty przyłączane bezpośrednio do sieci rozdzielczej, o napięciu znamionowym nie wyższym niż 1 [kV] oraz mocy przyłączeniowej wyższej od 40 [kW] lub prądzie znamionowym zabezpieczenia przedlicznikowego w torze prądowym większym od 63 [A],
d) grupa V – podmioty przyłączane bezpośrednio do sieci rozdzielczej, o napięciu znamionowym nie wyższym niż 1 [kV] oraz mocy przyłączeniowej nie większej niż 40 [kW] lub prądzie znamionowym zabezpieczenia przedlicznikowego w torze prądowym nie większym niż 63 [A],
e) grupa VI – podmioty przyłączane do sieci poprzez tymczasowe przyłącze, które będzie zgodnie z umową zastąpione przyłączem docelowym, lub podmioty przyłączane do sieci na czas określony, lecz nie dłuższy niż 1 rok.
Więc z tego wynika, że należę do grupy V tak więc mogę stosować każdą wartość zabezpieczenia do 64A.
Zgadza się??
Witam!
Nie nie zgadza sie.
Koledzy pisali, że istotna jest moc o którą wystąpiłeś (na pewno znajdziesz to w “warunkach zasilania”), a to wiąże się z kolei z wielkością opłaty przyłączeniowej.
Ty musisz trzymać się wspomnianych Technicznych Warunków Przyłącza. Jeśli chcesz zwiększyć wartość zabezpieczenia przedlicznikowego musisz wystąpić o zwiększenie mocy i oczywiście uiścić z tego tytułu odpowiednią opłatę.
Ale tak długo mieścisz się w grupie V, aż wartość twych zabezpieczeń przedlicznikowych nie przekroczy wartości 63A.
Z kad mam wiedzieć o jaką moc przystąpiłem jak podłączenie było robione 20 lat temu
? Ta umowa była podpisana bo była zmiana liczników (były 2 liczniki osobno na obwód 3-fazowy i na 1 fazowy dla całego domu). Żadnych innych załączników nie mam to z kad mam to wytrzanąć?
witam:)
Energetyka aktualizowała umowy sprzedaży energii. W moim ZE było to kilka lat temu.
W każdej umowie wpisane są te warości o których pisałem wczesniej.
Mając 25A zabezpieczenie przedlicznikowe to masz obecnie 15 kW mocy przyłączeniowej. Czasami w umowach dopisana jest moc umowna w wielkości np. 6 kW.
Reasumując, przy zasilaniu 3f i bezpieczniku 25 A możesz pobierać z sieci 15 kW.
Tylko, że ja nie mam nic oprucz tego tekstu co tam podałem i nie wiem co robić a jest to pilne bo jutro musze najpóżniej do 12 złożyć zamówienie.
Wracając do tematu… założyłem esa D32 jako przedlicznikowego no i po testach działam jak należy… a właściwie nie działa bo nie wybija ten przedlicznikowy tylko wszystkie w rozdzielnicy warsztatowej i wybijają wszystkie B (do B32 bo więcej nie testowałem) i Wszystkie C (do C16 bo więcej nie testowałem) a tego D32 nigedy nie rusza. I dzięki temu zaoszczędziłem ok 180 zł. Szczerze mówiąc to trudno było dostać tego esa.
Czy jest ktoś kto testowa może tak podobnie jak ja lub ma możliwość tego testu? Bo wydaje mi się, że jak już 99% instalatorów na przedlicznikowego zakładają esa o charakterystyce C i nie zachowuje selektywności wyłączania… a może jednak ktoś z was zastanowił by się nad założeniem esa D zamias C jak już nie che wydawać kasy na selektywnego… D spełnia swoja role jaka ma powierzoną czyli ograniczać moc a zwarcie ma wyłączyć ostatni es w rozdzielnicy a na szczęście w przeciętnym domku jednorodzinnym zwarcia zdażają się stosunkowo żadko więc myśle, że jeśli u pozostałych z Państwa powtuży się moja “teoria” to mozna oszczędzać.
Wziołem ją z tegorocznych materiałów przygotowywujących do egzaminu URE do 1 KV tak więc coś w tym musi byc…
Na końcu podsumowywuje… tak wiem że to co pisze to nie jest tak do końca no ale teoria teorią a praktyka…? Sami szanowni Koledzy widzicie, że jest inaczej…
Witam Szanownych Kolegów na Forum
Koniec Świata !
Kolego MiXer - czy w tych materiałach jest więcej podobnych rewelacji ?
Pozdrawiam
Teodor
Witam Kolegę " MiXer " i wszystkich Kolegów na FORUM.
Wziołem ją z tegorocznych materiałów przygotowywujących do egzaminu URE do 1 KV tak więc coś w tym musi byc…
Ja myślę, że czasami należy opierać się na normach lub katalogach producentów oraz na aktualnych publikacjach.
Jeśli chodzi o charakterystyki wył. typu „B”, „C” czy „D” to chyba są znane w Polsce od 15-20 lat.
I myślę, że takich nowinek, które Kolega podaje nie powinno się podawać na forum gdyż innych wprowadza to błąd.
Witam Kolegę MiXer
Wracając do tematu… założyłem esa D32 jako przedlicznikowego no i po testach działam jak należy… a właściwie nie działa bo nie wybija ten przedlicznikowy tylko wszystkie w rozdzielnicy warsztatowej i wybijają wszystkie B (do B32 bo więcej nie testowałem) i Wszystkie C (do C16 bo więcej nie testowałem) a tego D32 nigedy nie rusza. I dzięki temu zaoszczędziłem ok 180 zł. Szczerze mówiąc to trudno było dostać tego esa.
Czy jest ktoś kto testowa może tak podobnie jak ja lub ma możliwość tego testu? Bo wydaje mi się, że jak już 99% instalatorów na przedlicznikowego zakładają esa o charakterystyce C i nie zachowuje selektywności wyłączania… a może jednak ktoś z was zastanowił by się nad założeniem esa D zamias C jak już nie che wydawać kasy na selektywnego… D spełnia swoja role jaka ma powierzoną czyli ograniczać moc a zwarcie ma wyłączyć ostatni es w rozdzielnicy a na szczęście w przeciętnym domku jednorodzinnym zwarcia zdażają się stosunkowo żadko więc myśle, że jeśli u pozostałych z Państwa powtuży się moja “teoria” to mozna oszczędzać.
Kolego MiXer wszystko to pięknie Kolega opisuje, że działa, a w zasadzie nie działa.
Pyta Kolega czy zastanawiali się inni Koledzy czy nie należałoby stosować D zamiast C lub nawet B.
Kolego myślę, że każdy kto zna zasady doboru zabezpieczeń i przewodów się nad tym zastanawiał.
Nasuwa mi się jednak pytanie do Kolegi.
Pytanie czy w Kolegi przypadku 32A/D nie zadziałał bo jest selektywnosć działania zabezpieczeń, czy nie zadziałał bo prąd zwarciowy jest poniżej 640A = górny próg zadziałania członu zwarciowego 20xIn i zwarcie może wyłączyć tylko człon przeciążeniowy (o ile pamiętam, a mogę się mylić bo to już powiem z pamięci bywały wyłączniki o charakterystyce D gdzie górny próg zadziałania członu zwarciowego mógł wynosić nawet 50xIn).
Teraz żart z mojej strony:
“Idąc dalej po co płacić za człon zwarciowy jak zwykły człon termiczny się nagrzeje i w końcu wyłączy zwarcie (np. po 30sekundach:)).”
Reasumująć zapytam Kolegę jaką Kolega ma impędancję pętli zwarcia na szynach rozdzielnicy głównej w budynku czyli na końcu obwodu, który ma zabezpieczać Kolegi wyłącznik 32A/D i jaki wynika z tego prąd zwarciowy, a w konskwencji czas wyłączewnia zwarcia przez ten wyłącznik.
Osobiście byłbym ostrożny w stosowaniu zabezpieczenia o charakterystyce D i prądzie 32A.
Moim zdaniem dla prawidłowego zadziałania w przypadku zwarcia potrzebujemy prądu jak już pisałem 640A. A to już dużo szczegolnie w przypadkach gdy budynek jest zasilany z końca linii napowietrzenj np. 4xAL 35mm2.
Swoją drogą dużo mamy jeszcze takich sieci.
Boję się, że mamy tutaj doczynienia ze zbyt krótką kołderką.
Czyli albo selektywność albo wybiórczość.
Co Kolega MiXer o tym mysli?
Jak to u Kolegi wyglądają te prądy zwarciowe, które ma ów 32A/D wyłączać?
Pytanie czy w Kolegi przypadku 32A/D nie zadziałał bo jest selektywnosć działania zabezpieczeń, czy nie zadziałał bo prąd zwarciowy jest poniżej 640A = górny próg zadziałania członu zwarciowego 20xIn i zwarcie może wyłączyć tylko człon przeciążeniowy (o ile pamiętam, a mogę się mylić bo to już powiem z pamięci bywały wyłączniki o charakterystyce D gdzie górny próg zadziałania członu zwarciowego mógł wynosić nawet 50xIn).
tego niestety nie wiem bo nie mam jak zmierzyć i też chciałbym wiedzieć. Chodziłomi też o to, że jeżeli ioparł bym się na podanej wcześniej charakterystyce może być też tak że es o charakterystyce B wyłączy tak szybko, że nie jest w stanie dopuścić do prądu zwarciowego tak dużego aby mugł zadziałać es o charakterystyce D. Bi C wybija a D pozostaje załączony i to obrazuje załączona przezemnie wcześniej charakterystyka. Swego czasu jeden nauczyciel nażekał, że instalacja w pracowni elektrycznej w szkole nie jest selektywna bo na końcu zastosowali esy C a na początku B i wystarczyło by to zmienić żeby działało… ale to jest mało istotne. Podczas poszukiwań tego esa D32 w jednej hurtowni wdałem się w rozmowę z jednym sprzedawcą i on twierdził że nawet C32 powinien mi wystarczyć aby była selektywność…
Reasumująć zapytam Kolegę jaką Kolega ma impędancję pętli zwarcia na szynach rozdzielnicy głównej w budynku czyli na końcu obwodu, który ma zabezpieczać Kolegi wyłącznik 32A/D i jaki wynika z tego prąd zwarciowy, a w konskwencji czas wyłączewnia zwarcia przez ten wyłącznik.
Tego też nie jestemm w stanie powiedzieć bo nie mam czym zmierzyć (o tym też wyżej pisałem). Nie zajmuje się tym na co dzioeń… moja dziedzina to raczej elektronika chioć uprawnienia instalatorskie do 1 KV posiadam. Może inaczej… zapytam tak jakiego zwarcia? Przecież ten wyłącznik ma służyć do ograniczenia energi jaką mogę poprać z sieci a nie zwarcie bo zwarcie ma wyłanczać es za licznikiem a nie przed licznikiem, wkońu taka jest istota działania esa selektywnego…
I myślę, że takich nowinek, które Kolega podaje nie powinno się podawać na forum gdyż innych wprowadza to błąd.
i chyba się zgodzę… najlepiej zamknąć ten temat.
Pozdrawiam