Zabezpieczenie gniazda 32A

Przepraszam, już się to nie powtórzy.

Witam !!!
Parę ładnych lat temu robiliśmy z kolegę pomiary prądu rozruchu dużego silnika pompy wody zasilającej PZ (pezetki).
Kolega jest uczestnikiem FORUM.
Czy może ma kolega te wykresy czy się zachowały.
Proszę o ile to możliwe o zamieszczenie lub przesłanie do mnie.

Witam Kol. Krystyna !!!
Czy może udało się Koledze pomierzyć a może chociaż obejrzeć prąd rozruchu.
Odpowiedź może być jak to Kol. pisze na priva.
Żeby nie zabierać głosu w tym temacie.

Witam
Koledzy litości, osobiście mam mało czasu i nie chcę go trącić na czytanie postów nic nie wnoszących do tematu .
Po raz kolejny wątek rozmydlony bez odpowiedzi na główne pytania.
1**.Czy gniazda wtyczkowe mogą być obciążone okresowo prądem większym od znamionowego?
2.Jakim prądem mogą być obciążone długotrwale – ciągle 24 h?
3. Jaka powinna być wartość zabezpieczenia gniazda?**
Moje odpowiedzi:
1.tak
2.nie większym od znamionowego
3. odpowiednia
Pozdrawiam

PS. Kolory obudów gniazd i rozkład styków gniazd w USA i Kanadzie jest inny niż w UE.

Witam !
Dla styczników producenci podają naiwiększe dopuszczalne zabezpieczenie przeciwzwarciowe.
Jest ono większe niż prąd znamionowy silnika.
Myślę że podobnie powinno być z gniazdami ale nie odało mi się nic takiego znaleźć.

Witam szanownych Kolegów.
Czytam 6 stron postów - 80% to bełkot, który nic nie wnosi do sprawy. Wzajemne przytyki, złośliwostki - po co to?
Prawdę powiedziawszy jedyne co się dowiedziałem to interpretacja oznaczeń gniazd: 6h oznacza położenie styku ochronnego. Wielkie dzięki.
Kol. Krystyn zamieścił 2 wykresy bez komentarza a przydałby się, bo pokazują one charakterystyki rozruchu “gwiazda-trójkąt” i nie mają nic wspólnego z poprzedzającą dyskusją. W dodatku chyba mają błędne oznaczenia osi. Lewy wykres to jest chyba moment w funkcji obrotów a oś jest opisana “I” (?!).
Oczywiście czytania książek nigdy za wiele ale jeszcze trzeba rozumieć co się czyta!
Bardzo trafnej odpowiedzi na zasadnicze pytanie wątku udzielił kol. akerwis!
Przyczyną całego zamieszania jest to, że liczba 35 nie jest w głównym szeregu liczbowym i nie produkuje się w zasadzie urządzeń na prąd 35 A. Natomiast w tym szeregu jest liczba 32 i na tę wartość wykonuje się urządzenia.
Pozdrawiam,
Jerzy D.

Witam!
Kolega (akerwis) napisał;
„Po raz kolejny wątek rozmydlony bez odpowiedzi na główne pytania.”
Moim zdaniem już na samym początku padły prawidłowe odpowiedzi i powstał drugi watek (o silnikach) w tym temacie.
I tak, między innymi, podałem lekturę: Dr inż. Edward Musiał „INSTALACJE I URZADZENIA ELEKTROENERGETYCZNE” Podręcznik dla technikum. ( wydanie trzecie)
-Na str.141 w dziale: „3.2. Przemysłowe aparaty elektryczne jest temat: 3.2.1. Gniazda wtyczkowe i wtyczki do instalacji przemysłowych.”
„Czy gniazda wtyczkowe mogą być obciążone […] prądem większym od znamionowego?”
-Moim zdaniem:
–Na ile pozwoli prawidłowo dobrane zabezpieczenie obwodu zakończonego gniazdem.
P.S.
-W końcu, wszystkie elementy obwodu czy instalacji, dobiera Fachowiec.
-I tym akcentem kończę udział w zasadniczym temacie “zabezpieczenia gniazda”.

Witam !!
jurdemex
Głównym tematem zrobiło sią zabezpieczenie gniazd.

Dowiedział się kolega o :

• gniazdach
  • że prąd rozruchu jest krotnością prądu znamionoweg 4 - 8
  • rodzaj i wielkość obciązrnia decyduje o czasie rozruchu
    ( w bardzo szerokim zakresie )

I że nie jes wcale jednoznaczne czy gniazdo 32A można zabezpieczyć
32A 35A 50A 63A.
Może się kolega podszkolić i nas poinformować.

Witam Kolegę " Jerzy D." i wszystkich Kolegów na FORUM.

Szanowny Kolego, nie opisywałem tych rysunków gdyż chodziło mi tylko o przedstawienie prawej charakterystyki, która ma wiele wspólnego z tym tematem. Otóż właśnie od rodzaju obciążenia silnika będzie zależny jego prąd i czas rozruchu. Wkładka topikowa wtz In = 10A może przez 200 ms wytrzymać prąd ok. 100A. Zależnie od czasu rozruchu może wystarczyć dobór zabezpieczenia wtz, aM, zabezpieczeń silnikowych czy konieczność wykorzystania układu trójkąt - gwiazda.
Zapraszam do tematu: ROZRUCH SILNIKÓW

Co Kolega Musiał pisze ??
Jeśeli tajne to proszę na emaila.

Witam!
Udział w tym temacie zakończyłem stwierdzeniem:
“Czy gniazda wtyczkowe mogą być obciążone […] prądem większym od znamionowego?”
-Moim zdaniem:
–Na ile pozwoli prawidłowo dobrane zabezpieczenie obwodu zakończonego gniazdem.
Tu dodam tylko lekturę:
PN-91/E-05009/01 [idt IEC 64 (CO) 200 (1989)]
Część 133 - Dobór wyposażenia elektrycznego
P.S.
-Taki powinien być tytuł następnego tematu.

Witam wszystkich.
Polecam IEC 309-1 Gniazda wtyczkowe i wtyczki do instalacji przemysłowych.
Przyrosty temperatury p.22 tabela VIII - gniazdo 32A bada się w czasie 1h prądem 42A. Po tym czasie przyrost temperatury zacisków nie powinien przekroczyć 50K.

Nie wiem, ale koledzy chyba zapomnieli o takich starych pojęciach jak praca dorywcza i przerywana. Wszystko można przeciążyć w tym gniazda. Po prostu należy zwracać uwagę na czynniki niszczące takie jak temp (najczęściej), siły elektrodynamiczne, przepięcia itd. Spór czy gniazdo 32A może chwilowo przewodzić 50-100A jest dla mnie absurdem, a co powiecie Panowie o prądzie zwarcia 1-20 kA.
Czy można zabezpieczyć gniazdo 32A bezpiecznikiem 40A jeśli tego wymaga prąd rozruchowy silnika 11kW - tak można, bo prąd znamionowy silnika jest dużo mniejszy od obciążalności długotrwałej. W pytaniu zostało pominięte zagadnienie zabezpieczenia przeciążeniowego silnika. Wypada liczyć, że jest przy silniku.
Prawdziwe problemy powstają gdy praca odbywa się na granicy maksymalnych parametrów technicznych, to była bułka z masłem, a nie problem techniczny.

Witam !
cytat Kol. Yeti 55 :
Czy można zabezpieczyć gniazdo 32A bezpiecznikiem 40A jeśli tego wymaga prąd rozruchowy silnika 11kW - tak można, bo prąd znamionowy silnika jest dużo mniejszy od obciążalności długotrwałej.

Mamy odpowiedż na postawione na początku pytanie
Czy można zabezpieczyć gniazdo 32A bezpiecznikiem 40A
tak można - np. jeśli tego wymaga prąd rozruchowy silnika 11kW

Producent gniazda określa jego parametry w/g normy …
Nie znając danych od producenta nie wchodźmy w dyskusje.
Przeciążalność wtyczek tak jak i kabla jest istotna. Zwykle jest ona 20-krotna i wyższa na czas rozruchu gwarantowana.
Przykładowo mam silnik 13,5 kW i np jego prąd w czasie pracy ciągłej nie przekracza 25A, to bezzasadnym jest stosowanie gniazda 63A, ale nalinii zasilającej zabezpieczam taką wartością wkładki bezpiecznikowej. Ale są “palanci”, którzy silnik uruchamiają przez włożenie wtyczki w gniazdko pod napięciem.

Witam!

Wyliczenia się zgadzają kolego rel. Tylko jaką mamy pewność, że jutro w miejce tego silnika nie zostanie włączone inne urządzenie, którego prąd znamionowy wprawdzie będzie poniżej 63A, ale znacznie więcej niż tytułowe 32A.

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Przeciętny lub nawet doświadczony elektromonter nie ma obowiązku znać norm dotyczących parametrów gniazd. Jeżeli producent nie określa czasów i prądów przeciążeniowych, to zabezpieczenie nie powinno być większe niż In określone na gnieździe.

I o to m.in. chodzi.

Też tak myślę.

I o to m.in. chodzi. quote]

I o to mi chodzi. - o co Ci chodzi.

To jest zabezpieczenie zwarciowe !!!

Człowieku jutro jak podłączysz silnik o In = 32 A, to i zabezpiczenie 64 A nie wystarczy … myśl logicznie, bo forum , to nie przedszkole.

Piec 30 kW i dorabiam wtyczkę 32A (ja profesjonalista elektryk). styki w gniazdku wypłyną, przewody wyparują, a zabezpieczenie 63A wytrzyma.
Czy mówimy o tych samych przedszkolakach?