Witam!
Odnośnie wypowiedzi kolegi Andrzeja (andrzejbo) z Zamościa z dnia 30 Kwi 2004 10:40 w sprawie wątpliwości doboru zabezpieczeń dla silników, proponuję jeszcze dwie lektury:
Tadeusz Uczciwek „DOZÓR I EKSPLOATACJA INSTALACJI ORAZ URZĄDZEŃ ELEKTROENERGETYCZNYCH W ZAKŁADACH PRZEMYSŁOWYCH I INNYCH JEDNOSTKACH GOSPODARCZYCH” (Poradnik szkoleniowy) – wydanie z 2000 r. COSIW SEP (-0d str.109 do 155).
Henryk Markiewicz „Instalacje elektryczne” wydanie czwarte uaktualnione (-Od str.199 do 208, czyli rozdział 7.2)
Po takich lekturach można troszkę rozwiać sobie wątpliwości, odnośnie doboru bezpieczników.
Cytowania z w/w lektur nie będzie, bo jest to zastrzeżone, że bez pisemnej zgody posiadacza praw autorskich, –nie wolno.
P.S.
Mógłbym natomiast zacytować moje notatki z przed kilku (czy nawet kilkunastu) lat, kiedy to uaktualniłem treści jednej z odzyskanych kopii mojej „książki w formie poradnika”, która nigdy nie ukazała się drukiem.
Jaszcze do tego stycznik, kabel zostawmy na inną okazję.
Ilość łączeń 3-4 na dobę.
Kolega pochwali się co jest w tych książkach.
Czy będąc w Gryfinie na zakupach mając przy sobie TYLKO złotowki i EURO mogę pójść za Odrę ???
Witam!
Jeśli chodzi o książkę Prof. Henryka Markiewicza, to na stronie 204 jest: “Tablica 7.2. Zalecane wartości prądów znamionowych wkładek bezpiecznikowych typu aM […]” z której to Kolega Andrzej z Zamościa udzielił mi gotowej odpowiedzi.
Również w tej książce jest napisane, kiedy należy posługiwać się wzorami do wyliczenia w/w wartości, czego Kolega (andrzejbo) chyba nie wykonał.
P.S.
Dobór bezpieczników miałem na egzaminie kwalifikacyjnym, dlatego ten temat jest mi szczególnie dobrze znany.
-Może Kolega (andrzejbo) ma więcej wolnego czasu ode mnie i wyjaśni ten temat do końca.
Witam
Koledzy cała para w gwizdek a wątek ciekawy.
Tematem jest zabezpieczenie gniazda nie silnika.
Może kolega andrzejbo poda przykład silnika np. 11kW załączanego wtyczką.
Bezpiecznik stanowi zabezpieczenie zwarciowe.
Większość urządzeń przenośnych napędzanych silnikami posiada własne zabezpieczenia , przeważnie zespolone –wyłącznik silnikowy i tak :
5,5kW,- 16A
7,5kW- 16A
11kW—25A
sam „termik” to:
bezpiecznik gL/gG rozruch bezpośredni
5,5 kW – 25A
7,5 kW—32A
11 kW —40A
bezpiecznik gL/gG rozruch Y/D
5,5 kW – 16A
7,5 kW—16;20A
11 kW —25;32A
styczniki w zależności od kategorii pracy i koordynacji (skutki zwarcia).
Osobiście uważam że wartość zabezpieczenia gniazda nie powinna przekraczać prądu znamionowego gniazda. Stosowanie zabezpieczeń topikowych umożliwia włożenie wkładki 35A zamiast 32A ( kilkanaście lat temu prawie niedostępnych)
Kolego Profus i Yeti55 …ciekawi mnie czy podane czasy(10h) podane są w normie dotyczącej gniazd wtyczkowych?
Będę wdzięczny za informację o źródle .
Pozdrawiam.
Witam
Pisaliśmy razem z kolegą Krystynem.
Napis na gniazdach 6h, 10h … z tego co wiem , oznacza rozstaw styków gniazd i wtyczek podany w katach godzinowych,
10h –to gniazda dla napięć>50 V~ 100-300 Hz ( kolor zielony)
Pozdrawiam
Witam Kolegę “akservis” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Nie wiem. Nie jestem pewien ale moim zdaniem jest to określenie czasu długotrwałego maksymalnego obciążenia.
Jednostka “h” wg norm - oznacza “czas” w godzinach.
Witam !!
Gniazdo do czegoś służy.
Wtyczką można załączać do … ???
Piszę też o styczniku !!
Kol. akerwis przy silniku 11 kW - gniazdo 63A chyba przesada .
Witam
Kolego EDI …może coś w temacie?
Kolego andrzejbo mówmy o konkretach proszę podać przykład urządzenia z silnikiem 11kW wyposażonego we wtyczkę 32A. Załączanego bezpośrednio…może spawarka…ale przy wyłącznikach instalacyjnych na zasilaniu wytrzymuje tylko ch-ka D.
Kolega pisze o styczniku …a gdzie on jest?..w urządzeniu , jak stycznik to..sterowanie i zabezpieczenie silnika niezależne od zabezpieczenia gniazda ( selektywność)..
Kolego Krystyn ..podana godzina na wtyczce jak się nie mylę określa położenie styku ochronnego ( widok gniazda jako tarczy zegarowej od 0 do 12 h )
Nie mam dostępu do norm o gniazdach może pomoże kolega Teodor.
Jeżeli jesteśmy przy gniazdach wtyczkowych …jak to jest z IP gniazda i wtyczki.
Co się dzieje gdy do gniazda o IP 67 włożymy wtyczkę o IP 44 jakie IP ma taki zestaw, czy jest sens stosowania gniazd o IP 67? Czy istnieje sposób uniemożliwienia podłączenia wtyczki o niższym IP? Jeżeli temat kogos zainteresuje to przeniosę go do innego watku.
Pozdrawiam.
Witam
Kolego EDI …pisaliśmy razem…wreszcie coś w temacie.
Więc co z prądem max gniazda wtyczkowego i czasem jego przepływu?
Moze przez analogię…ile godzin przez gniazdo jednofazowe 230V może płynąć prąd znamionowy?
Dobranoc.
Witam!
Właśnie potwierdziłem , że godzina oznacza położenie wtyku ochronnego.
Dane pochodzą ze skróconego katalogu 2003 firmy PCE (str.5 Informacje techniczne) i można jeszcze poczytać w podręczniku Prof. E. Musiała do technikum.
Jeżeli do gniazda o stopniu ochrony IP 67 włożymy wtyczkę o stpniu IP 44 to całe połączenie będzie miało stopień IP 44.
Sens stosowania gniazd o stopniu ochrony IP 67 nawet jeżeli używamy wtyczek o IP 44 jest taki, że są zastosowania, gdzie są do nich podłączane odbiorniki (wtyczki) sporadyczne (np. zestawy remontowe). Wtedy gniazdo o stopniu ochrony IP 67 jest zabezpieczone przed wpływem czynników otoczenia zewnętrznego.
Zasada ta jest wykorzystana w naszym systemie FIBOX VARIATION, gdzie kasety z gniazdami i zabezpieczeniami mają stopień ochrony IP 44, a gniazda główne, instalowane na stałe, stopień ochrony IP 65.
Szczególy na stronie www.fibox.pl
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Dociekliwy Kolega EDI wyjaśnił mam wszystko przedstawionymi rysunkami, za co dziękuje.
Od wielu lat nie zastanawiałem się dlaczego gniazda PCV są koloru czerwonego i myliłem się z oznaczeniem 6h czy 9h.
A tak na marginesie: po co to oznaczać na gniazdach i wtyczkach, gdy i tak różny rozstaw styków uniemożliwia włożenie innej wtyczki do danego gniazda.
Dobrze że wyjaśniło się z tymi godzinami przy gniazdach.
Bo trzeba by montować dwa gniazda obok siebie.
Dziękuję nie wiedziałem !
+++++++++++++++++++++++++++++++++++
Prąd rozruchowy silnika nie zależy od obciążenia !
Obciążenie powoduje że czas rozruchu jest dłuższy lub krótszy .
Witam!
Kolega (andrzejbo) podał ciekawą informację.
Oto potwierdzenie prawdy:
http://www.simr.pw.edu.pl/imrc/polski/m2.pdf
P.S.
Patrz na str.10:
“1.4. Rozruch silników indukcyjnych.”
Witam
Kolega andrzejbo napisał:
Prąd rozruchowy silnika nie zależy od obciążenia !
Podpiera się kolega jednym zdaniem wyrwanym z kontekstu z jakiejś laborki uczelnianej. Trzeba było przeczytać pare zdań dalej a nie pisać takich takich bzdur.
A kolega EDI jako poważny elektryk nie powinien takich informacji potwierdzać.
Co za reklama dla forum elektrycznego - gość, który często się na nim wypowiada wali takiego knota, że nie dał bym mu żarówki wymienić.
Pozdrowienia z Krakowa, gdzie świeci słońce a silniki działają jak zwykle.
Witam
Pozdrawiam kolegę Arka z Krakowa.
W Gdańsku też świeci słońce i silniki działają.
Proponuję wrócić do głównego wątku bo znajomością
silników indukcyjnych klatkowych oraz zasadmi
doboru dla nich zabezpieczeń to koledzy już mnie bardziej nie zaskoczą.
Istnieje parę generalnych zasad o których koledzy zapomnieli.
- Zabezpieczenia należy dobierać całościowo i nie można zagadnień
zabezpieczeń ograniczać tylko do zabezpieczeń zwarciowych. - To obwód gniazda decyduje jakiej mocy odbiorniki i o jakich właściwościach
mogą być z niego zasilane, a nigdy odwrotnie. - W instalacji gniazdo jest uniwersalnym punktem podłączenia
odbiorników elektrycznych. - Istnieje związek pomiedzy max. średnicą przyłączanego kabla
a prądem znamionowym gniazda. - Odbiorniki stacjonarne zaleca się podłączać na stałe.
Więc ta Wasza dyskusja o silniku jest tu bez sensu.
Andrzej
“Mam pytanie do pablowar:
po jakim czsie zadziała bezpiecznik 32A jezli bądzie płynął prad 35A.”
Chociaż pytanie nie jest do mnie, spróbuję odpowiedzieć.
Prąd 35A to jest ok. 1,1 prądu znamionowego wkładki topikowej 32A.
Dla tej krotności prądu nie wymaga się od producentów określania charakterystyki czasowo-prądowej (t-I). Dla prądu znamionowego 32A charakterystykę t-I podaje się dla czasów przedłukowych do 1 h. Dla krotności 1,25 In czas przedłukowy powinien być dłuższy niż 1 h. Dla krotności 1,1 In czas przedłukowy może wynosić dziesiątki a nawet setki godzin!, zależnie od typu wkładki topikowej i raczej wynika on z procesu starzenia się topika wkładki niż klasycznego przetapiania.
nie zależy !