Dostałem za zadanie wymianę istniejacych wyłączników SN 15 kV prod. d. RWPG w rozdzielnicy wnętrzowej typu RUw-20 na nowoczesne wyłączniki spełniajace obecne wymagania techniczne.
W związku z powyższym mam pytanie do Forum na jaki typ oraz producenta zdecydowac się aby nie wpaść w pułapkę problemów z późniejszą eksploatacja. Jak wiadomo jest to inwestycja na najbliższe 15-20 lat. Proszę “forumowiczów” o swoje ewentualne uwagi i doświadczenia.
Do tego poziomu napiecia (15kV) najbardziej polecam wylaczniki prozniowe np.VD-4 prod.ABB-Polska - szeroko stosowane rowniez w Zakladach Energetycznych.
Można jeszcze kupić SCI-4, które są z pewnością tańsze od próżniowych, ale warto jednak zainwestować w próżniowe (u mnie w zakładzie też montuje się VD-4). Wszystko zależy od tego, ile ma się kasy.
Jeśli mógłbym coś poradzić to na pewno dokonać takiego zakupu aby wyłączniki i ewentualne zabezpieczenia były jednego producenta bo nie podejrzewam, że skończy się tylko na wymianie samych wyłączników
Z tego faktu wynikają mniejsze problemy przy późniejszej eksploatacji rozdzielnicy jako całości. Zgodnie z zasadą im mniej kombinacji tym mniej problemów przy eksploatacji.
witam
mam styczność z czterema typami wyłaczników próżniowych: VL1, NVL1, VD4 oraz HVX. Wyłaczniki Alstoma HVX są dopiero instalowane więc nie za wiele mogę na ich temat powiedzieć, jednak co do pozostałych zdecydowanie polecam VD4 ABB. W wyłacznikach VL1 i NVL1 zdażały się usterki mniej lub bardziej uciążliwe, VD4 od pięciu lat pracują pewnie i bezawaryjnie. Moje opinie dotyczą wyłaczników VD4 produkowanych w Polsce, obecnie (z tego co wiem) produkcja została przeniesina do Włoch oraz zmieniona została trochę konstrukcja napędu.
Jeżeli chodzi o zabezpieczenia to nie zgadzam się z kolegą jeżeli chodzi o dobór zabezpieczeń - że powinny być tego samego producenta. Obecnie na rynku jest bardzo duży wybór zabezpieczeń SN polskich producentów którzy oferują o wiele lepszy i przyjaźniejszy serwis od zachodniej konkurencji i których produkty są co najmniej porównywalnej jakości a częściej lepsze.
Jak zwykle dziękuję za pomocne opinie i czekam na inne.
Przy okazji czy ktoś mógłby powiedzieć coś więcej na temat “retrofitu” starych wyłączników SN 15 kV i ewentualnych problemów z jakimi się to wiąże na bazie swoich doświadczeń.[/b]
Wyłączniki próżniowe światowych firm np. Siemens, Alstom, ABB są na zbliżonym wysokim poziomie.
Ostatnio ABB wprowadził nowy napęd do wyłączników VD4 o prostej obsłudze np. przy wymanie cewek. Na temat retrofitu poczytaj w załaczniku.
Odradzam kupowanie wyremontowanych wyłączników SCI 4 (są takie oferowane). Niestety kupisz stare urzadzenie chociaż za stosunkowo niewielkie pieniądze.
Przed ewentualną wymianą wyłaczników zastanów się nad tym co zasilasz za ich posrednictwem. Może okazac sie konieczne zastosowanie ograniczników przepięć. Retrofit.doc (32 KB)
witam - tak przy okazji tematu wył. SN - wymieniłem w zeszłym roku kilka wyłączników SCI 4 - gdyby koś chciał odkupić po dobrej cenie - zapraszam (wymieniłem na prózniowe Siemensa)
Proponuję wymianę istniejących wyłączników na nie znane szerzej w Polsce wyłączniki próżniowe TEL (Tavrida Electric). Nie jest to nowość na świecie (35 tysięcy pracuje), ale ciągle nowość w Polsce. W nowych rozdzielnicach stosują je ELEKTROBUDOWA i ZPUE we Włoszczowej. My [ BH ZEG Tychy] proponujemy natomiast ich dostawę w ramach retrofitu. Aby z forum duskusyjnego nie zrobić forum reklamodawców proszę o bezpośredni kontakt bh@zeg.pl
Pozdrawiam L.W.
Witam
Proszę jeszcze rozwarzyć możliwość zastosowania wył. EVOLIS (Schneider czy też Merlin Gerin jak kto woli). Atrakcyjna cena, tylko termin dostawy przez przedstawicielstwa w Polsce jest dosyć długi.
Witam
Co do wyłączników to jest jeszcze wyłącznik próżniowy VC-1 producent
JM Tronik. Jest to polski producent więc co do spraw szkoleniowych czy też serwisowych nie powinno być problemów. Mają również retrofity wyłączników małoolejowych takich jak SCI, SCJ czy też sterowanych sprężonym powietrzem -WMSWP. Byłem na ich stronce i okazało się że mają też zabezpieczenia. Rozmawiałem ze znajomym, który je kupuje i okazało się że są dużo tańsi od VD-4.
Nie polecam remontowanych wyłączników typu SCI ani żadnych innych wyłączników małoolejowych. Z nowoczesnych wyłączników próżniowych do wyboru są VD-4 (ABB) Evolis (Schneider) HVX (Areva) Sion (Siemens). Nie neguję jakości wyłącznika VC-1 (JM Tronik), ale czy już z samego wyglądu nie przypomina on Kolegom jednego z wcześniej wymienionych? Przyznaję, że wyłącznika prod. Tavrida nie spotkałem jeszcze w praktyce. Stosowałem VD-4, Evolisy, HVX i Siony. I pod względem jakości wykonania i eksploatacji nie ma praktycznie żadnych różnic. W wyłącznikach VD-4 miałem przez pewien czas (rok 2003) kłopoty z silnikami zbrojenia napędu, ale wszystkie egzemplarze, w których ten problem występował pochodziły z jednej partii i problem został rozwiązany przez serwis (zresztą bardzo sprawnie). Później nie było żadnych kłopotów. Na wybór wyłącznika będzie też miała wpływ cena, a ta zależy od ilości zamawianych wyłączników, oraz wymagany termin dostawy. W obu tych przypadkach najlepiej spisuje się ostatnio ABB (przynajmniej z mojego doświadczenia). Nie bez znaczenia jest też zakres koniecznych zmian konstrukcyjnych, które trzeba będzie wykonać w rozdzielnicy, żeby zastosować nowy wyłącznik. Po analizie wszystkich za i przeciw warto zastanowić się nad wymianą całej rozdzielnicy na nową (choć w przeciwieństwie do jednego z Kolegów nie jestem zwolennikiem rozdzielnic z SF6), ale to już dużo większe pieniądze.
Witam
Jeżeli mogę dorzucić swoje 5 groszy to odradzam wyłączniki JM-Tronik. Godne polecenia są VD-4 prod. ABB, dość dobre są wyłączniki VEP prod. GELPAG (praktycznie są to zamienniki VD-4, tylko cena jest korzystniejsza). Co do wyłączników Tavridy, to są to też godne polecenia aparaty, mają najwyższą trwałość, a to ze względu na ich mechanizm (nie sprężynowy jak w wyłącznikach np. VD-4 czy Evolis, a elektromagnetyczny).
Remontowanych SCI, podobnie jak wcześniej koledzy, nie polecam.
Jeżeli temat jeszcze aktualny mogę pomóc, proszę o sygnał i namiary na p.w.