Wyłączniki różnicowoprądowe - oddzielny czy jeden wspólny

Witam
Z tego co zostało napisane wnioskuje że można dawać 500mA lub
300mA ale jak napisał STANCA

Nie ma problemu w przypadku nierozbudowanych instalacji można 300mA dawać,

chodzi o wielkość instalacji jak powiedział Stanca czyli im większa
instalacja tym większy prąd upływu no i trzeba zapewnić selektywność
RCD. Mogę się mylić więc czekam na opinie kolegów z forum.

Pozdrawiam.

Witam
Czytajcie co pisze dr. E. Musiał warto!

Jak napisał E. Musiał to w Niemczech do pożarówki ubezpieczyciel chce 300mA

STANCA

Witam wszystkich, Koleżanki i Kolegów na FORUM.
Ja bym podsumował ten wątek następująco.

1. Książki powinny opierać się na normach a nie wprowadzać innych w błąd pisząc do 300 mA.
  2. Autor książki może dodać swój komentarz i napisać że bezpieczniejsze jest zastosowanie RCD na 300 mA jest bezpieczniejsze niż na 500 mA.
  3. Gdy będzie rozbudowana instalacja i prąd upływy będzie wynosił np. 400 mA, to jesteśmy zmuszeni dać RCD na 500 mA gdyż 300 mA będzie wyzwalał.
  4. I w takim przypadku gdy zastosujemy RCD na 500 mA, to będzie to zgodne z normą.
  5. Ale gdy ktoś normy nie posiada i powoła się na książkę znanego autora który pisze o 300 mA, to stwierdzi że RCD na 500 mA jest błędem w sztuce.

Dr E. Musiał zbyt często powołuje się na normy czy publikacje niemieckie. A co to Niemcy, czy oni są naj? A czy Polacy swojego języka nie mają? Norma 60364 obowiązuje w Polsce, Francji, UK, Rosji i wielu innych państwach. Zakłady ubezpieczeniowe też muszą się stosować do aktów prawnych wraz z normami. Jeśli w niemieckich normach DIN piszę o 300 mA, to niech oni sobie robią jak chcą.
Pisanie takich publikacji robi tylko zamieszanie w Polsce. Jeden przeczyta, powtórzy drugiemu czego skutkiem jest pytanie Kolegi:

W technice napewno lepsi od nas i trzeba się z tym pogodzić.

Czytając orginały i polskie tłumaczenia wygląda że mamy i jakże odmienny od reszty Europy.

Nie jestem pewien ale Rosja ma swoje GOST’y i napewno nie należy do UE.

Witam Kolegę „gruhaa” oraz Koleżanki i Kolegów na FORUM.
Kolejna mało merytoryczna dysputa Krystyn & „gruhaa”, której chcę unikać z pewnymi Kolegami.
A jeżeli Kolega chciałby dalej coś kontynuować, to proszę o pisanie w dziale nie jestem eklektykiem i proszę o poradę.
Ale jak już zostałem przywołany do tablicy, to muszę odpisać.

Owszem, zachodnia technika nas przewyższa. Ale czy my piszemy o samochodach wyścigowych? A ilu Polaków wymyśliło wiele rzeczy o którym się Niemcom w głowie nie śniło?
Wszystko sprawa pieniądza i dlatego bardzo wielu Polaków pracuje w Niemczech, rozwija technologię a wszystko jest pod szyldem niemieckim.
Na dzień dzisiejszy technika w Polsce czy Niemczech mogłaby być identyczna, lecz wszystko rozbija się o kasę i zarobki.

Nie ma, nie było i długo nie będzie kilku pomyłek w tłumaczeniu norm.
Jednak prawie każda osoba odróżni 300 mA od 500 mA, o czym piszemy w tym wątku.

Ja tylko przytoczę:

ГОСТ Р 50571.16-99
(МЭК 60364-6-61-86)
УДК 696.6:006.354 Группа Е08
ГОСУДАРСТВЕННЫЙ СТАНДАРТ РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ
Электроустановки зданий
Часть 6
ИСПЫТАНИЯ
Глава 61
Приемо-сдаточные испытания
Electrical installations of buildings.

a resztę pozostawiam Koledze.

Witam Kolegę „gruhaa” oraz Koleżanki i Kolegów na FORUM.
Zapomniałem dopisać:

Co ma Rosja do norm i UE, gdy Niemcy należący do UE i tak ‘olewają’ normy IEC i bazują po części na swoich DIN?

I?

NC. Ende.

Witam

Kolego gruhaa.

Niech kolega przestanie. Jeśli kolega coś czuje do kolegi KSKRAK to jest do tego
priv i można sobie powiedzieć co każdy mysli. Ja wiem, że na forum jest paru kolegów, którzy może trochę inaczej lubią kolegę Krystyna. I może im kolega imponuje swoimi postami. Dla mnie ( i chyba dla ogromnej większości użytkowników tego forum, którzy do kol. Krystyna nic nie “czują”) są one bez sensu i raczej nie najlepiej świadczą o koledze.

pzdr
DAREK

Kolego Darku, z chęcią odstapię koledze pola na walkę z bzdurnymi wypowiedziami.

Proszę tyklo później nie lamentować, że zawód elektryka zeszedł na psy, że instalacje są kiepskie, że normy i prawo jest złe, że rcd 500mA może być tylko jako pożarowy.

Wolę czytać opracowania doktora.

Pozdrawiam

Kolego gruhaa

Ja nic nie mam przeciwko tępieniu bzdurnych wypowiedzi. Ale bardzo dziwnie to wygląda jak kolega usiłuje torpedować prawie każdy post kolegi Krystyna niezależnie
od jego treści. Myślę, że wtedy efekt może być przeciwny od zamierzonego.

pzdr
DAREK

Witam…
W 100% podpisuje się po słowami wypisanymi prze kolegę Darom…
Nieustanne atakowanie kolegi Krystyna niezależnie co napisał jest męczące dla pozostałych uczestników tego forum (a śmiem twierdzić, że jest ich zdecydowanie więcej niż członków klubu wzajemnej adoracji) i przede wszystkim żenujące…
Wyjechał kolega z Rosją i co?? Zamiast przeprosin (uważam, że prędzej kolega przejdzie przez ucho od igły, niż się na coś takiego skłoni) napisał kolega jedno bzdurne …i… z nadzieją na dalszą prowokację…

Witam wszystkich, Koleżanki i Kolegów na FORUM.
Dziękuję Kolegom za obronę ale jest to zbyteczne. Ja się przestałem przejmować postami osób które uważają się za najmądrzejsze m.in. postami kolegi ‘gruhaa’. Ja po prostu mniej piszę na forum niż poprzednio i szkoda tylko że wielu Kolegów przestało w ogóle pisać na forum. Trzy lub pięć lat temu na forum pisał dr E. Musiał i szybko przestał. Gdy rozmawiałem z nim telefonicznie, to wyjaśnił mi dlaczego.
Miałem już w tym wątku nic nie pisać, gdyż wszystko wyjaśniłem wg mojej wiedzy ale pasuje mi odpisać, nie kol. gruhaa lecz Kolegom.

Więc odpowiem:

1. że zawód elektryka zeszedł na psy, >> w latach przed i po wojennych do lat 90-tych zawsze elektryk zarabiał więcej niż murarz czy hydraulik. Dziś jest odwrotnie.
  2. że instalacje są kiepskie, >> ten kto chodzi na kontrolę lub wykonuje badania inst. elektr., to zapewne w setkach przypadków spotkał się z instalacjami które istnieć nie powinny.
  3. że normy i prawo jest złe, >> ile jest błędów, niejasności czy zbieżnych zapisów w normach, to m.in. opisał dr E. Musiał. To że prawo zezwala na sprzedawanie np. przedłużaczy bez styku ochronnego, lampek choinkowych które stwarzają duże zagrożenie życia dzieci, bezprawnego działania dostawców energii elektr. itp., to jest normalne?
  4. że rcd 500mA może być tylko jako pożarowy. >> tu już nie wiem co napisać.
    Jeśli kolega “gruhaa”, uważa że zawód elektryka jest najbardziej płatnym, że nie ma kiepskich (spartolonych) instalacji, że normy i prawo są doskonałe, że RCD 500 mA może służyć jako ochrona p. poraż., to jego wola.

Witam ponownie.
Chciałbym jeszcze sie dowiedziać co oznacza słowo “selektywny” na przykładzie wyłączników selektywnych różnicowoprądowych.
Pozdrawiam

wklepałem:
wyłącznik różnicowoprądowy selektywny

Wyniki 1 - 10 spośród około 407 dla zapytania wyłącznik różnicowoprądowy selektywny

no czytać nie mogę, sam musisz.

tu jest dalsza lekcja:
http://www.dawel.prx.pl/wylrp.htm

STANCA

A zadał sobie kolega pytanie, czy Rosja jest członkiem stowarzyszenia technicznego w UE, które nakłada obowiązki z przynależności?

Witam
to, że Rosja nie jest członkiem CENELEC (bo chyba tę organizację miał kolega na myśli) nie ma tu żadnego znaczenia bo jest członkiem zarówno ISO jak i IEC i te normy mają bezpośrednie odzwieciedlenie w normach GOST (tak jak u nas w PN-ach). Krystyn podał koledze nagłówek odpowiadającej mu normy GOST.

A jak kolega wejdzie na strony Międzynarodowej Komisji Elektrotechnicznej IEC (www.iec.ch) nie trudno zauważyć znacznie bogatszy udział Rosji niż Polski w pracach poszczególnych komitetów elektrotechnicznych.

pzdr
DAREK

Witam ponownie wszystkich
Pytając o włącznik różnicowoprądowy selektywny chodziło mi o samo słowo selektywny co ono oznacza.
Jeszcze ostatnie pytanie.
Jeżeli chodzi o różnicówkę przeciwpożarową to, w którym miejscu się ją montuje, czy zaraz po liczniku (przed wszystkimi zabezpieczeniami)?
Pozdrawiam

jak samo słowo selektywny to masz tu:

słownik j. polskiego http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=selektywny
Lista haseł

selektywny http://www.dawel.prx.pl/wylrp.htm

Przed licznikiem energetyka nie zgadza się, więc trzeba po.

STANCA

Witam Kolegę Stanisława oraz Koleżanki i Kolegów na FORUM.

Ogólnie biorąc, to Kolega ma rację. Selektywność możemy porównać z aktami prawymi; ustawy, rozporządzenie i normy. W przypadku RCD selektywność zachowujemy gdy jest kilka RCD w obwodzie.
Jednak należy pamiętać, że w wielu obwodach zasilających UPS’y, falowniki itp. stosuje się RCD [S] (selektywne). W tych przypadkach chodzi o opóźnienie czasowe zadziałania RCD i gdy nie ma za RCD [S] innych standardowych RCD, to znaczenie ‘selektywności’ nic nie znaczy.