Wyłącznik silnikowy - starter

Witam. Wyłącznik silnikowy w betoniarce (FAEL M611 2,5-4A) wyeksploatował się. Zastanawiam się nad zakupem startera do silnika http://www.central.krakow.pl/index.php?site=groupDescription&id=1095

Dodam, że betoniarka jest zasilana przewodem 4 żyłowym. Przewód N jest połączony do obudowy silnika betoniarki.

Mam pytanie:
1.Czy w przypadku przerwy w przewodzie N betoniarkę będzie można załączyć (myślę ze nie ponieważ w starterze jest stycznik)

2.Czy jeśli będzie przerwa w przewodzie N, to w przypadku załączania betoniarki na obudowie nie pojawi się napięcie?

Witam

Powinna być zasilana 5 żyłowym a nie 4.

Ty się z kolegom zgodzę.

Nie pojawi sie ale powinien kolega do silnika podłączyć 3 fazy i przewód PE
do obudowy silnika i do konstrukcji metalowej betoniarki
i dodatkowo zastosować RCD 30mA.
Bo w takim przypadku może dojść do poważnego porażenia osób pracujących
przy betoniarce w przypadku uszkodzenia izolacji przy braku ciągłości przewodu N a raczej PEN

Pozdrawiam

Witam.

Betoniarka nie ma prawa zostać oddana do użytku bez zmiany kabla zasilającego na 5-cio przewodowy i odpowiedniego jego podłączenia m.in. przez RCD.

Dosyc odwazne stwierdzenie, tylko mam pytanie - jaka jest podstawa prawna takiego dzialania (wymiany przewodu zasilajacego + zabezpieczanie urzadzenia rcd), jakich urzadzen takie dzialania dotycza oraz na jakiej podstawie mozna wg wlasnego widzimisie ingerowac w urzadzenie ktoremu fabryka przewidziala taki a nie inny system zabezpieczen? Pytam poniewaz wg mojej wiedzy zdecydowana wiekszosc istniejacych instalacji pracuje w ukladzie tnc a co za tym idzie urzadzenia “silowe” sa zasilane czterema przewodami i dodatkowa ochrona jest zerowanie, co zatem da wymiana przewodu na pieciozylowy (oprocz tego ze zamiast niebieskiego bedzie do obudowy przykrecony ż-zielony [a niebieski zostanie “w powietrzu”]) i wtyki na pieciobolcowa skoro i tak instalacja jest czteroprzewodowa (wiec dalej w ktoryms punkcie instalacji bedzie mostek) i ochrona nadal jest zerowanie?

Witam.

PN-IEC 60364-7-704 Instalacje na terenie budowy i rozbiórki.

Witam.

Fabryka przewidziała kiedyś. A betoniarka jest urządzeniem przenośnym, które nie jest zainstalowane na stałe, w związku z czym jej iobecność na nowym miejscu powoduje podpadanie jej pod obecne, a nie dawne przepisy. A skoro obecnym przepisom nie odpowiada, to nie ma prawa byc użytkowana.

To dotyczy tylko urządzeń zainstalowanych na stałe w określonej lokalizacji.

Ano tak być nie może. na placu budowy instalacja musi być pięcioprzewodowa i Kolega pewnie doskonale wie jak do tego doprowadzić.

Witam

Da wiele.A jeśli zastosujemy RCD to będzie jeszcze lepiej. Bo ztego co wiem to RCD zapewnia skuteczniejszom ochronę od porażeń niż zerowanie.

Pozdrawiam.

Urządzenie RCD to ochrona uzupełniająca ochrony podstawowej jesli różnicowy prąd zadziałania jest równy bądź mniejszy niż 30 mA.
pozdrawiam
M

Ale przeciez na razie nikt nie napisal ze betoniarka jest na placu budowy (chyba ze ja nie widze), wholubek napisal ze mu sie zjaral wlacznik w betoniarce i chce go zmienic na nowy. Wcale nie napisal czy miesza w niej beton na nowe fundamenty czy ciasto na paczki bo sie rodzina zjezdza na weekend. Prosi tylko o porade n/t ww wlacznika. Inna sprawa ze troche niepotrzebnie sie rozpedzamy nie znajac rzeczywistych faktow, po pierwsze ta betoniarka moze byc uzywana w istniejacym budynku z instalacja tnc (niech mi tu ktos logicznie uzasadni sens wymiany na 5p) a po drugie moze byc uzywana w sieci tns i byc zasilana w tym ukladzie (sic!) jesli neutralny byl niepotrzebny to po prostu go nie ma (Kolega nazwal przewod N ale niekoniecznie musi to byc zerowanie).

O budowie na razie nikt nie wspomnial, pytam o podstawy wymiany okablowania w sprzecie ktory fabrycznie byl przystosowany do zerowania i instalacji tn(c)s nie zdazy zobaczyc przed przetopieniem w piecu hutniczym

Witam

A słyszał kolega coś takiego jak dobra praktyka?

Twierdzenie , że wszystkie urządzenia przenośne po przeniesieniu w nowe miejsce muszą juz spełniac obecne przepisy i to wszelakie jest chyba dużo nad wyraz. Prościej byłoby napisać, że wszystkie urządzenia przenośne starsze niż X tygodni (tu trzeba by ustalić datę ostatniej zmiany w jakimś przepisie dotyczącym danego urządzenia) należy wyrzucić.

Ja bym to widział inaczej. A mianowicie, że zasilanie placu budowy musi spełniać określone przepisy co uniemożliwiło by przyłączenie takiej betoniarki.

Ale i jedno i drugie to pobożne życzenia. W większości przypadków betoniarki z wtyką 5 stykową nie da się przyłączyć do instalacji bo tam nie ma takich gniazd. Ostatnio pożyczyłem gościowi przenośnik ślimakowy do zboża z wtyczką 5 stykową. Kombinował pół dnia jak ma to podłączyć do swojej instalacji 4 przewodowej aż sprowadził jakiegoś elektryka i kabelkami sobie połączyli, robotę zrobił , oddał mi maszynę i powiedział abym sobie zmienił wtyke bo jakąś dziwną mam bo mu nie pasowała i sprawdzał u sąsiadów i też by nie pasowała.

A wracając so tematu to bez problemu system tns można zrobić na 4 przewodach. Dla tej betoniarki (zakładam zasilanie 3 f ) przewód neutralny jest zbędny więc ten 4 może bć przewodem ochronnym i po kłopocie.

Jeszcze nie, ale chetnie poczytam o ile Kolega zechce sie podzielic wiedza.

Witam.

Może i tak.
Może faktycznie zbyt pochopnie przyjąłem, że skoro wyłacznik betoniarki się wyeksploatował, to nikt przecież nie uzywa tak intensywnie betoniarki do mieszania cukru w herbacie, tylko do budowy. A więc betoniarka jest firmowa i zarabia na siebie i właściciela.
Stąd takie a nie inne moje odpowiedzi.

A o wiejskich instalacjach nie pisałem, bo nie chcę się zbędnie stresować. Tam nawet nowe instalacje wołają o pomstę do nieba. I nic.

Widzę że rozpocząłem na forum obszerną dyskusje.
Zrezygnowałem ze startera, ze względu na stycznik, który potrzebuje przewodu N. Zastosowałem wyłącznik silnikowy FAEL M611, taki sam zresztą jak był poprzednio. Przewód PE mam podłączony do obudowy silnika i betoniarki. Zasilanie przewodem 4-żyłowym, ponieważ neutralnego nie wykorzystuje. Betoniarka zabezpieczona RCD 30mA.

Proszę jeszcze o odpowiedź na jedno (TEORETYCZNE) pytanie.
Powiedzmy, że ta betoniarka jest zasilana w układzie TN-C (przewód N podłączony do obudowy) i zastosowałem włącznik silnikowy ze stycznikiem. Czy w przypadku braku ciągłości przewodu N (odłączył się np we wtyczce) będzie możliwość załączenia betoniarki? Teoretycznie nie, ale co w przypadku gdy betoniarka będzie ustawiona na dobrze przewodzącym podłożu?

kolego z tego co ja wiem to m611 odpalisz zawsze bez względu na to czy przewód pen jest na obudowie czy go niema, pytanie co będzie jak ktoś ten pen uszkodzi a jedna z faz będzie miała tzw. przebicie na obudowę
pozdrawiam

Zapominacie o rozporządzeniu nakazującym do 1 stycznia 2007 roku dostosować urządzenia do nowych przepisów. Chyba o nim jednak nic nie wiecie, a szkoda.

Chetnie sie o nim dowiemy (przynajmniej ja), skoro Kolega je zna to prosze sie podzielic wiedza. Przede wszystkim jak w ogole zasilic takie urzadzenia (bo jak rozumiem chodzi glownie o trojfazowe wynalazki) gdy mamy siec tnc a w urzadzeniach pozakladamy pieciobolcowe wtyki (“modernizacja” silnika tak bedzie wlasnie wygladac, mozna jeszcze zmienic kabel zasilajacy jesli ktos sie boi porazenia niebieskim pe :])?

Chyba to jakaś zmyłka.
jakiekolwiek urządzenie elektryczne (betoniarka w tym wypadku) nie może być “fabrycznie przystosowane do zerowania” Może mieć I albo II kl. izolacji. Jak I klasa to ma zacisk ochronny. I do tego zacisku przyłącza się uziemienie (jeśli sieć zasilająca w ukł. TT) lub przewód PEN (jesli TN-C) lub PE (jesli TN-S). ]
Na placu budowy musi być TN-S.
Betoniarka ma tylko silnik - zatem przewód 4-żyłowy (L1,2,3,PE)
gdyby miała choć jedną lampkę,stycznik, lub cokolwiek na 230V to 5-zyłowy.
I tyle.

jeżeli silnik jest zasilany 3f bez zera to po co 5 przewodów ?

Jak juz powyzej zostalo napisane, jesli silnik nie potrzebuje napiecia fazowego to moze byc zasilany czterozylowym kablem, bez wzgledu na uklad sieciowy (roznica jest w kolorze tego czwartego “niefazowego” przewodu). Koledzy w pierwszych postach sie za bardzo rozpedzili piszac o kablu pieciozylowym.

Nie chodzi o sama budowe urzadzenia a o jego mozliwosc podlaczenia do sieci zasilajacej. Oczywiscie slusznie Kolega zauwazyl ze urzadzenie moze byc w 2 klasie ale takie urzadzenie nie ma zwiazku z naszym tematem bo przewod PEN jest tam wykorzystywany jedynie jako linia czynna a PE w ogole nie wystepuje. Interesuje nas jedynie sytuacja gdy urzadzenie ma wykonane zerowanie a chcemy go podlaczyc do naszej funkiel nowki sieci z magicznym przewodem PE. Mozna sie zgodzic z tym ze ta nasza nieszczesna betoniarka (ktora ma zerowanie) nie moze byc wykorzystywana w miejscu gdzie pracuje siec tns bo producent takiej opcji nie przewidzial, to jest jasne. Nie jest jednak dla mnie jasne jak to mozliwe ze nakazuje sie wymiane okablowania i ingerowanie w urzadzenie ktore zostalo tak a nie inaczej zaprojektowane?
Oczywiscie nie neguje tego ze jest to rozwiazanie lepsze niz “drut i zapalki” i - przy poprawnym wykonaniu - bezpieczne, natomiast oprocz “tak bo tak” i odsylania do okreslonych norm jeszcze niczego nie uslyszalem. Jesli ktos ma jakis paragraf na to ze majac okreslone uprawnienia moge gosciowi na placu budowy rozbebeszyc betoniarke, pozmieniac co trzeba [w jaki sposob to udokumentowac] i miec pewnosc ze w razie W nie bedzie za mna biegal prokurator to bardzo prosze o przytoczenie go. Tylko tyle.