co ma zrobić formalnie elektryk, który widząc ewidentne błędy na projekcie ma wykonać instalację, a inwestor chciałby wg projektu?
witam Kolegów:)
Na załączonym rysunku widać błędy i nieświeżość jego ![]()
To są niestety projekty typowe sprzedawane obecnie ze starą częscią elektryczną. Inwestor chce tanio, więc kupuje typowca. Z drugiej strony projektant robiący adaptację powinien zaktualizować projekt.
Zdarza mi się równiez wykonywać takie adaptacje i żeby zrobić to poprawnie należałoby załączyć nowy schemat. Nie wspomnę już o opisie w którym mowa o normie 5009, starej odgromówce z przewodem fi 6 i wielu jeszcze błędach.
Dlaczego są sprzedawane obecnie projekty wykonane wg nieobowiazujących przepisów??? Odpowiedź jest prosta. Niestety inwestor jest nieświadomy a projekt po takiej adaptacji wygląda jak piwnica po świniobiciu.
Co do błędów, wykonawca swój rozum i wiedzę ma więc powinien instalację wykonać zgodnie z obowiązującymi przepisami. Inwestorowi należy zwrócic uwagę na błędy w projekcie.
czyli wykonana instalacja - jedno,
a projekt kupiony przez inwestora - drugie.
fajnie być takim projektantem - 20 lat temu narysować pare kresek i sprzedawać do dziś bo potrzebny papier, a wykonawca niech robi co chce.
witam Kolegów:)
Winnym jest tutaj dystrybutor typówek. On sprzedaje nieświadomemu inwestorowi dokumentacje niezgodną z obecnie obowiązującym prawem.
Kiedyś nawet napisałem pismo informujące do takiego dystrybutora ale oczywiście pozostało bez odpowiedzi.
witam kolegów na forum.
niestety nie mam dużo czasu na studiowanie naszego forum ale jak tylko mogę to bardzo chętnie zaglądam na tę stronę bo można się tu wiele ciekawego dowiedzieć. Wracając do początku tego postu " Duży hotel naszpikowany UPSami, na zasilaniu głównym szyny objęte przekładnikiem Ferrantiego do tego PRP 500mA ze wskażnikiem prądu upływu wskazującym 100% upływu (czyli 500mA lub więcej). Niechętnie, ale musiałem odłączyć człon wykonawczy opierając się na pozytywnych wynikach pomiarów (siedziałem pomiarowcowi na plecach). Oczywiście różnicówki zastosowane są na poszczególnych obwodach" wyłączanie takiego RCD jest spowodowane wprowadzaniem przez UPS-y dużej ilości harmonicznych i w takich instalacjach należy stosować wyłączniki przystosowanych do takich instalacji jak ktoś chce się dowiedzieć więcej to jest takie urządzenie które nazywa się analizatorem sieci które pięknie pokazuje stan sieci.
Innym tematem jest wyłącznik ppoż jako pierwszy a ochrona a pytanie czy wykonywać część instalacji bez RCD jżeby pani domu mogłą sobie włączyć TV jak jej wywali RCD jest nie na miejscu ponieważ przepisy mówią o zabezpieczaniu instalacji w całości
witam wszystkich uczestników forum.
bardzo proszę kolegę, który wspomniał o analizatorze sieci o kontakt j2r@vp.pl