Ostatnio rozważam założenie wylącznika r.prądowego w mieszkaniu w sieci TN-C.
Uwaga nie zamierzam rozdzielac przewodu PEN przed różnicówką czyli tworzyc instalacji TN-C-S Ponieważ wiązało by się to z dużymi kosztami układania dodatkowego przewodu.
Wyłącznik ma za zadanie chronić mnie i rodzinę przed skutkami tylko i wyłącznie ewentualnego przypadkowego dotknięcia przewodu FAZOWEGO (chodzi głównie o dzieci które coś zawsze próbują wetknąć do kontaktu)
Gniazdka oczywiście wymieniam sukcesywnie na zaślepione do których się nie da nic włożyć oprócz wtyczki
Pytania moje brzmią:
Czy wylącznik różnicowo prądowy zareaguje na odpływ prądu przez cialo człowieka do ziemi czy tez będzie ten prąd za mały do wyzwolenia wyłącznika ?(zależne jest to od oporu ale jak to sprawdzić ?)
Może się okazać że popłynie np 20mA co jest niebezpieczne a wyłącznik nie zadziała bo reaguje na 30mA
Posiadam wyłacznik 30mA może bedzie konieczy bardziej czuły?
Czy ogólnie taki układ spełni zadanie ochrony wymienionej powyżej w tym układzie sieci?
Zdaje sobie sprawę że jest to rozwiązanie może wogóle niespotykane jednak jak koledzy się do tego odniosą??
Moim zdaniem jest to jakaś forma zabezpieczenia się przed porażeniem prądem i warto ją zastosowac do czasu np ułożenia dodatkowego przewodu i zmiany układu na TN-C-S.
A może nie warto?
Dzieki za odpowiedź
musze przyznać koledze rację powinienem przeczytać te dwa długachne tematy.
Udało mi sie je znaleźć nawet przed odpowiedzią.
Więc przepraszam za kłopot a jednak myślę że tamat w zasadzie jest dalej otwarty, bo oto niby wg normy nie mogę a tak na zdrowy rozum powinienem zstosować ten RCD w tej sieci.
Poniważ zwiększa to bezpieczeństow użytkowników instalacji
Jesli chodzi o duże litery to przepraszam że krzyczałem na czytających,jednak troche tutaj poczytałem postów i czasem mam wrażenie że nie odpowiada się na zadane pytania tylko się gdzieś kreci wokoło tematu. Jednak i tak skruszony przepraszam.
Może więc ktos ma juz jakieś doświadczenie z tymi RCD w TN-C ??
w końcu te dwa tematy były ponad rok temu.
Jesli ktoś ma ochotę niech napisze ja się w zasadzie upewniłem .
Jeszcze czekam na odpowiedź z innego źródła.
Pozdrawiam
myślę że tamat w zasadzie jest dalej otwarty, bo oto niby wg normy nie mogę a tak na zdrowy rozum powinienem zstosować ten RCD w tej sieci.
Oj chyba nie czytałeś tych tematów dokładnie.
Ale niektóre firmy u naszych sąsiadów zza Odry produkują specjalne RCD (z kontrolą ciągłości PEN) do stosowania w sieciach TN-C. Różnią się one tym, że również żyła PE jest przeprowadzona przez przekładnik. Jednak jest do spełnienia wymóg by przewód PE za wyłącznikiem był odizolowany od potencjału ziemi.
Ale niektóre firmy u naszych sąsiadów zza Odry produkują specjalne RCD (z kontrolą ciągłości PEN) do stosowania w sieciach TN-C. Różnią się one tym, że również żyła PE jest przeprowadzona przez przekładnik
Nie mam żadnego doświadczenia, jestem młody ale jak to jest że sieć TN-C ma przewód PE ??
A postaram się te tematy przeczytac od deski do deski tak zawanej.
Czy będąc w takiej sytuacji jaką opisałem, napisałem tez tam że chcę sukcesywnie przerabiać TNC na TNCS itd post 1.
Czy założyłbyś RCD czy nie? Zakładamy że instalacja jest sprawna.
Możliwe że już tam gdzieś w tych tematach z 2003 dałes na to odpowiedź jednak jeśli miałbyś trochę cierpliwości to proszę o odpowiedź z ewentualnym uzasadnieniem.
Ja ze swojej strony doloże starań by te dwa tematy przeczytać dokładnie.
Witam Kolegę Łukasza (Luki) i wszystkich Kolegów na FORUM.
Wskazane wątki rzeczywiście są bardzo długie i odpowiedzi różnych Kolegów są bardzo zbieżne od siebie.
Wiem, że aby wszystkie posty przeanalizować to potrzeba by poświęcić parę godzin.
Problem polega na tym, że zgodnie z normą nie wolno instalować RCD w TN-C. Ale czy nasze normy zawsze są dobrze napisane? W tamtych wątkach oraz w naszej książce pisałem w jakich warunkach RCD i jakie RCD można stosować w TN-C.
Nie wiem jak odpowie Kolega Krzysztof ale ja odpowiem, że TAK z uwzględnieniem kilku warunków które opisałem w poprzednich postach.
Kolego Krzysztofie, czy nie ma błędu w Kolegi poście odnoście “PE” a “PEN”? Może jakiś szkic lub namiar na stronę www?
czy nie ma błędu w Kolegi poście odnoście “PE” a “PEN”?
Nie ma błędu. Tor PE ma większą ilość zwojów niż tory N i L. Jednak wyłączniki te nadają się do instalacji już zmodernizowanych, których zasilanie pozostaje w TN-C. Jednak do tej pory nie korzystałem z tych urządzeń.
Trochę więcej na ten temat w "Elektro Info 6/2004 str 67.
Czy założyłbyś RCD czy nie? Zakładamy że instalacja jest sprawna.
Myślę, że jasno przedstawiłem swoje stanowisko w tej sprawie w podanych przez kolegę Krystyna tematach.
Witam Kolegę Krzysztofa (kkas12) i wszystkich Kolegów na FORUM.
Teraz wiem o czym Kolega pisał. Artykuł z Elektro Info 6/2004 omawia raczej zastosowanie specjalnych RCD w celach bezpieczeństwa w przypadku przerwy przewodu PEN oraz niewłaściwego działania RCD oraz zastosowanie instalacji 3(5)-przewodowej za RCD.
Ja jednak myślę, że Koledze Łukaszowi chodzi o wyjaśnienie tematu stosowania RCD, gdy instalacja za RCD będzie nadal w TN-C. Ps. Dziękuję za przypomnienie tego artykułu.
Problem polega na tym, że zgodnie z normą nie wolno instalować RCD w TN-C. Ale czy nasze normy zawsze są dobrze napisane?
Normy moim zdaniem nie stanowią problemu ponieważ są nieobowiązkowe jako pozostawione samym sobie. Problem zaczyna sie jeśli w rozporządzeniu są uznane jako wytyczne dla danego działu a tak niestety jest w tym przypadku .
**Dz.U.02.75.690
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 12 kwietnia 2002 r.
dział wyposażenie techniczne budynków
Rozdział 8
Instalacja elektryczna
**
Teraz jednak musze jeszcze dokopać się w książce i postach tych warunków o których mówi kolega “KSKRAK_Krystyn” i zobaczyc o co chodzi.
Nie wiem jak odpowie Kolega Krzysztof ale ja odpowiem, że TAK z uwzględnieniem kilku warunków które opisałem w poprzednich postach.
Ja też jestem z zainstalowaniem tego RCD pomimo normy i pewnie to zrobie jednak co wtedy, narażę się na sankcje karne ?? Czy jet prawdą że jeśli robimy coś we własnym domu to nie musimy posiadać dodatkowych uprawnień jednak w razie wypadku całą winę ponosimy my?
Jeszcze jedno dlaczego kolega Krzysztof “kkas12” nie portafi powiedzieć wprost Nie ??? W dziedzinach technicznych powinniśmy się wyrażać jasno pozatym jest to krótsze niż: Kolega “kkas12” napisał:
Myślę, że jasno przedstawiłem swoje stanowisko w tej sprawie w podanych przez kolegę Krystyna tematach.
I z góry mówię że nie jest to złośliwość do “kkas12” z mojej strony
Zgadzam się w pełni. Norma jest obowiązująca jeśli ustwa lub rozporządzenie tak nakazuje, w poprzednim poście to właśnie miałem na myśli.(Przepraszam za nieścisłość.)
Jeśli takowego dokumentu nie ma norma nie jest obowiązująca a tylko zalecana.
moja wypowiedź brzmiała:
Normy moim zdaniem nie stanowią problemu ponieważ są nieobowiązkowe jako pozostawione samym sobie. Problem zaczyna sie jeśli w rozporządzeniu są uznane jako wytyczne dla danego działu
troche kolega “KSKRAK_Krystyn” ją skrócił jednak zgadzam się
troszke dalej bym zakończył cytat ale jak napisałem zgadzam się.
Kolego Luki kilka a może kilkanaście razy wypowiadałam się, że nie można stosować RCD w sieciach TN-C.
Piszesz, że chodzi Ci o bezpieczeństwo dzieci. Czy te dzieci bawią się w kuchni, łazience, piwnicy lub w garażu? Pewnie nie. A tylko w tych pomieszczeniach norma nakazuje by obwody gniazd wtyczkowych były chronione wyłącznikami różnicowoprądowymi. Natomiast w innych pomieszczeniach (oczywiście w mieszkaniach) nie ma takiego obowiązku.
“Stare” normy zezwalały na montowanie gniazd bez kołka ochronnego w pokojach min dlatego, że rezystancja podłoża ma taką wartość, że kontakt ciała ludzkiego z przewodem pod napięciem nie spowoduje porażenia i najprawdopodobniej nie wyzwoli (zawodnego przecież) RCD.
O wiele większe zagrożenie w układzie TN-C niesie wystąpienie przerwy na przewodzie PEN i moim zdaniem to należy wyeliminować a nie stosować mariaż dwóch systemów by mieć złudne poczucie bezpieczeństwa.
Odpowiem taką puentą na wypowiedź kolegi “kkas12” i oczywiście przepraszam jeśli tę opinię kolega “kkas12” że nie zamontuje RCD musi powtarzać tak wiele razy.
W każdym razie opowiem sytuację z dziedziny budownictwa wielkopłytowego (jestem studentem kierunku budownictwa w końcu ) gdzie projektant w złączach płyt założył dodatkowe wzmocnienia (zbrojenie) które wg normy nawet dzisiejszej nie było wymagane (tak odnośnie RCD w pokojach) i okazało się że po nocnym wybuchu gazu w budynku tym chyba 10 kondygnacyjnym wypadły płyty w dolnej części konstrukcji. Budynek zwalił się 3 kondygnacje niżej (3 dolne piętra zniszczone kompletnie ludzie tam nie mieli szans) ale dzięki wzmocnieniom górne kondygnacje ocalały i można było ewakuować z nich ludzi w przypadku gdyby wzmocnień nie było budynek jak wykazały badania prawdopodobnie rozsypał by sie jak domek z kart. Konstruktor ten otrzymał potem nagrode inżynierską. (ja takiej nie oczekuje za te RCD ) 2 przypadek filozoficzny jesli średnio tir uderza w podporę wiaduktu raz na 50 lat i norma nie wymaga uwzględnienia tego w obliczeniach to czy jeliś ostatnio uderzył 48 lat temu konstruktor weźmie to pod uwage czy nie projektując nowy obekt
PROSZĘ POTRAKTOWAC TEN POST TROCHE ŻARTOBLIWIE i zapraszam do dyskusji
Z rezystancją podłoża się zgadzam i zadałem pytanie czy jest wystarczająca w 1 poście, jak ją zmierzyć np w pokoju ?
I co jesli mi wyjdzie z tej rezystancji prąd rażenia 50 mA ?
Nie chciałbym tu gdybać ale zapis w normie jest chyba przesadzony !
Witam Kolegę Łukasza (Luki) i wszystkich Kolegów na FORUM.
Przepraszam za skrócenie Kolegi cytatu lecz nie chodzi o to abym coś skracał gdyż to jest moje lenistwo, czyli kopiowanie cytatów Kolegów. Staram się pisać, tak aby post zawierał jak najmniej linii. Nie chciałem również komentować kolejnego zdania z słowem “wytyczne”, gdyż wątek ten zatraci sens treści merytorycznej.
Odnośnie wypowiedzi Kolegi Krzysztofa, to zgadzam się że RCD należy stosować tylko w łazienkach itp.
Jednak w wielu przypadkach RCD powinno być stosowane w wielu pomieszczeniach o których normy nie mówią.
Stosowanie RCD w układzie TN-C jest rozwiązaniem bardzo nietypowym i nie można
dla takiego układu formułować ogólnych zaleceń i to sprzecznych z normą.
Tak jak można w szczególnych przypadkach obwodów końcowych zastosować RCD
jako wspomaganie ochrony od dotyku bezpośredniego, tak nie można takiego rozwiązania
określać ochrona od dotyku pośredniego.
Zastosowanie RCD jako dobezpieczenia całej instalacji jest moim zdaniem błędem układowym,
który poza nieokreślonym wzrostem bezpieczeństwa pociąga za sobą możliwość zbędnego
zadziałania RDC w normalnych sytuacjach ruchowych.
Dla poprawnej pracy RDC nie można z przewodu N za RDC tworzyć PEN, bo jest to błąd w sztuce
i nie chodzi tu o ochronę przeciwporażeniową.
Przypominam kolegom, że w układzie TN-C często się zdarza, że wartość prądu w przewodzie
N jest różna od wartości prądu w przewodzie L.
Polecam poczytać tematy dotyczące połączeń wyrównawczych.
W sieciach i instalacjach TN-C nie jest możliwe stosowanie wyłączników różnicowo prądowych. Skuteczność ochrony przeciwporażeniowej może być poprawiona przez stosowanie specjalnych gniazd wtyczkowych z wysokoczułymi RCD, lub zwykłych RCD, ale z PE. Rozwiązania te są zadawalająco skuteczne pod warunkiem, że jest zachowana ciągłość PEN.
W razie uszkodzenia tego przewodu istnieje zagrożenie porażenia prądem elektrycznym podobne do tego, jakie występuje i bez wyłącznika RCD. Modernizacja … wątpliwa, a w przyszłości urządzenia będą inne … wyrzucone nadzieje za cenę dodatkowego przewodu … “nadzieje”-dzieci elektryka?
RCD można zastosować w TN-C jako kolejny środek ochronny jednak:
Jeśli prąd rażeniowy zamknie się przez przewód zerowy urządzenie nie zadziała (powinien zadziałać bezpiecznik lub wył. nadprądowy, ale na pewno nie jest to prąd 30mA)
Stara instalacja lub urządzenie może poprzez inne instalacje (gazowa, wodociągowa, a nawet wilgotne mury) “oddać” część prądu z obwodu zabezpieczonego i nastąpi samoczynne wyzwalanie RCD
RCD zadziała gdy zawiedzie “połączenie do bolca ochronnego” a napięcie pojawi się tam gdzie nie powinno i popłynie prąd rażeniowy przez mury lub inne instalacje, wystarczy ok 30mA.
Witam.
Ja chcialbym przytoczyć tylko jeden przykład, który miałem “okazje” sam doświadczyć. Wykonywałem nową instalację w małym domku letniskowym oczywiście wg nowych przepisów. Montowałem już na koniec gniazdko, które zabezpieczone było wyłącznikiem RCD 30mA. Przez nierozwagę nie zauważyłem że jest tam napięcie i złapałem tylko za przewód fazowy (prąd rażeniowy popłynął na drodze przewód fazowy-nierozważny ja- podłoga, czyli dokładnie przypadek opisywany przez kolege Luki bez względu czy jest to TN-C czy TN-S) Wyłącznik RDC zadziałał i skończylo sie tylko na moim zdziwieniu i rozbawieniu współtowarzyszy . Wg powyższego uważam, że może to się przyczynić do zwiększenia bezpieczeńskwa.
I jeszcze jedno
Kolega Luki napisał:
Może się okazać że popłynie np 20mA co jest niebezpieczne a wyłącznik nie zadziała bo reaguje na 30mA
wyłącznik 30 mA powinien zadziałać ponieważ prąd zadzaiłania mieści sie w granicach 0,5In-1In