Wyłącznik ppoż - sterowanie przyciskiem

Witam szanownych kolegów.

Mam takie pytania:
1.Czy w przypadku pożaru, po wykonaniu telefonu do Straży Pożarnej, mam zadzwonić do Zakładu Energetycznego i poprosić o wyłączenie zasilania/prądu palącego się budynku czy muszę to zrobić sam ‘za wszelką cenę’, nawet jeśli wyłącznik prądu jest zaplombowany, bo np. jest przed (patrząc od ZE) licznikiem domu/mieszkania/głównym na klatce schodowej?

1. Czy w ogóle ja jestem zobligowany do wyłączenia zasilania budynku w czasie pożaru?

2. Czy jeśli powstanie pożar w moim domu/mieszkaniu (moim mieszkaniu lub u sąsiada!), ja będę w delegacji, i moja żona nie wyłączy głównego zasilania, to będzie pociągnięta do odpowiedzialności … karnej (za samo nie wyłączenie lub nie wyłączenie w przypadku gdy ktoś został porażony w czasie tego pożaru)?

3. Kto jest odpowiedzialny za odłączenie zasilania/prądu danego obiektu w czasie pożaru przed przystąpieniem do pracy ekipy Straży Pożarnej?

Jak się mają w/w sytuacje dla najemcy/właściciela lokalu mieszkalnego w bloku mieszkalnym np. 3 piętrowego, a jak dla właściela domu jednorodzinnego/‘bliźniaka’?

Proszę o wyjaśnienie, jak to wygląda od strony prawnej.

Pozdrawiam

Witam.
Miałem niestety okazję jakiś czas trmu sprawdzić właśnie taką sytuację tylko, że
w zakładzie przemysłowym. Często jest tak, że to straż przyjeżdżając na miejsce dzwoni do energetyki aby wyłączyli zasilanie, ponieważ nie dowierzają wyłącznikom
przeciwpożarowym.
Pozdrawiam.

Do dyskusji sprzed lat jako uzupełnienie dodam;

White papers – Portal – czysta energia … 4%85du.pdf..

STANCA