Wyłączni M250 - jak wyznaczyć prąd Ia?

Przy obliczaniu impedancji pętli zwarcia dla wyłączników nadmiarowo prądowych prąd wyliczmy ze wzorów: Ia=xIn.

Mam następujące pytanie: Jak obliczmy prąd Ia dla wyłaczników termicznych M250.

Z tabliczki znamionowej lub karty katalogowej silnika prąd rozruchu i prąd pracy z współczynnikiem rozruchu, regulowany zakres
Pozdrawiam

wyłączniki tego typu nastawia się bez współczynnika korekcji, standardowo przyjmuje się go na poziomie 1,1 In - piszę choć wywoła to polemikę, ale trudno- tak więc prąd wyłączenia będzie o 10% większy od nastawionego. Ale na wszelki wypadek sprawdź w karcie katalogowej konkretnego urządzenia.

Witam :slight_smile:

Kolega Rastafa zdaje się pytał o prąd zadziałania wyzwalacza elektromagnetycznego, a nie nastawę przeciążeniowego.

Odpowiedź na swoje pytanie znajdziesz w katalogu producenta.

Witam.

Dokładnie tak.
Będzie to chyba X14 +20%

Pozdrawiam marcin714

Dziękuję za podpowiedzi.
Może nie dokładnie sprecyzowałem problem.
Dla wyłącznika np. S193 B10 Ia=5In czyli Zs<=Uo/Ia :max impedancja pętli zwarcia wynosi 4,60. Wg jakiej zależości obliczyć max impedancję dla wyłącznika M250 np. nastawiona wartość to 10A.

10A to prąd przeciążeniowy, potraktuj M250 jako esa z charakterystyką C o prądzie max M250

Znalazłem gdzieś w książkach, że można potraktować jako esa ale o charekterystyce D, czyli współczynnik x20. Nie wiem czy to byłoby dobrze. Jak myślicie zastosować współczynik x10 jak dla charakterystyki C, czy x20 jak dla D.

Jeszcze raz powtórzę.

Należy otworzyć katalog producenta, w którym podane są:

1. Zakres prądowy wyzwalaczy termicznych [A].
  2. Prąd zadziałania wyzwalaczy elektromagnetycznych (+/_20%) [A].

Dla przykładu:
Dane z katalogu:
Katalog 2005 Legrand:
Dla wyłącznika silnikowego M 250 z wyzwalaczami termicznymi i elektromagnetycznymi nr kat. 6068 10.

1. Zakres prądowy wyzwalaczy termicznych 10,00-16,00 [A]
  2. Prąd zadziałania wyzwalaczy elektromagnetycznych (+/_20%) 224 [A].

Dane z katalogu:
Wyłączniki silnikowe M 250 FAEL:
Dla wyłącznika silnikowego M 250 z wyzwalaczami termicznymi i elektromagnetycznymi nr kat. M002-460012

1. Zakres prądowy wyzwalaczy termicznych 10,00-16,00 [A]
  2. Prąd zadziałania wyzwalaczy elektromagnetycznych (+/_20%) 224 [A].

kolega Bonius ma uprawnienia i wiedze pomiarowca?, bo my tu o czym innym… albo niech dokładniej wyjaśni
pozdro

Domyślam się że to pytanie retoryczno-zgryźliwe więc pozwoli Kolega, że pozostawię je bez odpowiedzi.

Przyznam się, że nie wiem “o czym innym…” rozmawiamy i co ma Kolega na myśli. Ale mogłem rzeczywiście coś źle zrozumieć.

W związku z tym, że nie rozumiem co Kolega ma na myśli pisząc: “o czym innym…” nie potrafię dokładniej wyjaśnić.

Witam

To prawda, że koledzy piszą o czym innym. Ale czy aby na temat ? Kolega Bonius
ma tą wiedzę i dokładnie odpowiedział na pytanie zawarte w pierwszym poście.
A może kolega elekt dokładniej wyjaśni o czym pisze skoro przywołał
charakterystykę C. Kolega poda autora tej bzdury i poczyta sobie
o różnicy charakterystyk między wyłącznikami silnikowymi, a instalacyjnymi.
Może najdzie go jakaś refleksja.

Dziękuję bardzo za podpowiedzi, ale niestety żadna z nich nadal nie rozwiązuje mojego problemu. Sprawdza się niestety powiedzenie “Ilu Polaków tyle teorii”. Szukałem na stronie producenta ale takowego katalogu nie znalazłem.
Może znajdzie się choć jedna życzliwa osoba i odpowie mi na moje pytanie. jak jest max dopuszczalna impedancja wyłącznika M250 o nastawionej wartości 10A?

przepraszam Boniusa za zgryżliwość bo niezrozumiałem postu w rozpędzie, ale gdyby wyjaśnił bardziej łopatologicznie to i Rastafa nie miał by problemu
może w moim poście wyjaśniono lepiej http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=6574&highlight=m250

witam Kolegów :slight_smile:
Wg LEGRANDA
dla stanu nienagrzanego kj = 16.8
dla stanu nagrzanego kj = 11.2

Podsumowując:
Instalacja jest zabezpieczona wyłącznikiem M250 (10-16A). Wartość nastawioma 12A.
Urządzenie jest zainstalowane na hali produkcyjnej.
Przed wyłącznikiem zainstalowany jest RCD In=40A, IΔn=0,3A.
Czas t=0,4s
Zmierzona wartość impedancji wynosi 0,44.
Prąd Ia=14x16+20%x16=227,2.
Dopuszczalna wartość impedancji Zs=Uo/Ia > Zs=230/227,2=1,012.
Czyli wynika z tego, że ochrona przeciwporażeniowa jest skuteczna.
Czy dobrze rozumuje?[/quote]

Nie do końca tak.

Powinno być:
Ia=14x16A=224A
I teraz dodajemy 20%:
Ia+20%Ia =268,8A.

Witam

Czy dodanie tych 20% jest konieczne? Współczynnik taki jest przy metodzie obliczeniowej a przy pomiarze impedancji nie wystarczy Ia=k*In?

Zibs

Tak jest konieczne.
Nie chodzi tutaj o dokładność obliczeń, ale o prąd zadziałania - czytaj “charakterystyka pasmowa wyłącznika”.
Nie zakłada chyba Kolega, iż wszystkie wyłączniki działają dokładnie przy 14xIn.

Ale odczytujemy tylko górną wartość wyłącznika - 10-16 bierzemy 16, 14-20 bierzemy 20. Ustawionej wartości np. 12A nie bierzemy pod uwagę?