Wiwat odgromówka, wiwat partacze.

Więcej lekcji do przerobienia pt.;
Zagrożenie stwarzane przez przeskoki iskrowe od elementów z prądem piorunowym.

Czy koledzy wykonujący okresowe przeglądy wpisują w protokołach, że tak wykonane instalacje są wielkim zagrożeniem dla ludzi i mienia?

Jakiś UBowiec to odebrał, ja bym jemu odebrał te dwie literki, a przywalił po czterech.

pozdrawiam i do nauki

STANCA

Witam.

Te zdjęcia nadesłał sympatyk ise.pl z Krakowa - oto one :

Witam chłodno ignorantów w ten gorący dzień.
Temp. na moim podwórku;
Aktualna temperatura to 24,81°C. Pomiaru dokonano 2012-07-28 19:45.

Ktoś kiedyś powiedział; “Nie ma złego pracownika, zły może być tylko kierownik”.
Ktoś te prace nadzoruje, ktoś ma pewnie jakieś literki przed nazwiskiem, a ich mieć nie powinien.

Co zrobi piorun jak ktoś mu taką drogę z zakrętami wymyśli -rozwali to wszystko za pierwszym razem, pisałem już o tym.
To wy panowie w oględzinach przy okresowych pomiarach winniście takie “kwiatki” wyłapać.

Witam.

Kolejna odsłona :

Rozwiązanie to jest perfekcyjne wobec mojej fotki. Szczawnica, budynek liceum, uziemienie PEN-a w złączu kablowym.

Koledzy jak długo będziemy pokazywali takie wykonawstwo jak na fotkach? Jak widać jest to powszechne niechlujstwo!
Tu przewód odprowadzający był wcześniej jak te przewody. Czy elektryk nie zdawał sobie jakie zagrożenia wprowadza dla pracowników i urządzeń wewnątrz obiektu?

Hej partacze, czy jesteście dobrze ubezpieczeni od skutków swojej bezmyślnej roboty?

Tutaj telekomuna popisała się bardzo mocno :slight_smile:
Teza:
Nie dotykaj telefonu stacjonarnego w czasie burzy!
Dowód:

Przecina tak odgromówkę w 4 miejscach :slight_smile: Na całej długości bloku :laughing:

Witam
Tu o wszelkich zagrożeniach;

napisałem;
Już po wybudowaniu systemów instalacji odgromowej, kolejne ekipy telefonistów, monterów instalacji alarmowych-monitoringu kamerami, czy prowadzący przewody antenowe wprowadzają zagrożenia przeskoku prądu piorunowego do wnętrza budynku tymi instalacjami.

Koledzy, robiąc przeglądy i badania okresowe instalacji piszcie w uwagach o wszelkich zagrożeniach.
Róbcie fotki i przekazujcie opisaną płytę właścicielowi lub zarządcy - to działa.

STANCA

Witam

Jak widzimy naszą pracę mogą zniweczyć niskoprądowcy. Nawet najlepiej wykonana i konserwowana instalacja odgromowa w zderzeniu z idiotą montującym kamery nic nie znaczy.
Przeskok prądu piorunowego do wewnątrz budynku może zrobić wiele złego jak już wcześniej cytowałem zdarzenie z Częstochowy.

Naszym zadaniem jest wykazać te zagrożenia przy oględzinach.

STANCA

Witam
Tu też wykonawca i nadzorujący budowę tej instalacji ma zapewne rozumek na niskim poziomie.

Witam.

No to podczas burzy ani wejść, ani wyjść z budynku.

Mały fotomontaż :

Witam
Kolejna lekcja, znowu dla speców od alarmów.
Pomiędzy rynnami jeszcze jakiś przewód, który zapewne kończy się w rozdzielni, tu kijem w elektryka.

Zastanawiam się czy to brak wyobraźni, czy wynik olewania przepisów i norm?

Gdzie “fachowcy” kupują świadectwa kwalifikacyjne?

Piszę o tych sytuacjach w różnych tematach. Pisał o tym nawet E. Musiał w wielu publikacjach. To jest wszystko grochem o ściane. Mam nadzieje, że dzięki tym publikacjom grono szanujących się elektryków zwróci szczególną uwagę na to, iż instalacje teletechniczne położone nieprawidłowo też stwarzają zagrożenie.

Przeciętny Polak nie ma pojęcia ile czyha na niego zagrożeń np. w sytuacji w której podniesie słuchawkę dzwoniącego telefonu w czasie burzy. Jakie napięcie się indukuje na przewodach podczas wyładowań, jak ono wpływa na sprzęt elektroniczny. Nasze instalacje nie są bezpieczne i powinniśmy sobie z tego zdawać sprawę. Koledzy elektronicy doskonale wiedzą, że usterki z powodu wyładować atmosferycznych potrafią wychodzić po czasie.

Może trzeba wpłynąć na wydawnictwa i nagłośnić bardziej ten problem…

Nie zapominajmy koledzy o projektantach z rozumkiem na niskim poziomie. Wszak oni tak to zaprojektowali. I może trzeba zacząć też karać projektantów, a nie nakazywać wykonawcom, czuwania nad poprawnością projektu. Każdy ma prawo się pomylić. Ale “skopane” projekty, to w naszym kraju norma.
Na obecnej inwestycji ( 190 mieszkań ), cztery razy zapraszałem na budowę projektanta w celu rozwiązania problemów z wykonaniem instalacji odgromowej, a problemy te wynikają właśnie z błędnego projektu w tym brak uzgodnień międzybranżowych. I nie mogę się doczekać tej wizyty.

Witam
Nie po to projektanci robili UB by im jakiś wykonawca podskakiwał. :slight_smile:
Życie jednak weryfikuje wiedzę i projektantów i wykonawców. Problemem jest też znikoma wiedza techniczna właścicieli i zarządców obiektów. Rozumu nabierają jak im prokurator zaczyna deptać po piętach.

Kolejne efekty pracy niskoprądowców;

Na dole z lewej kamera oparta o przewód odprowadzający. Na szczycie kamera zaprasza pioruny na monitoring.
Strach się bać na monitoringu w czasie burzy.

Witam

Niskoprądowcy są zawsze wdzięczni elektrykom za wykonaną instalację odgromową. Prawidłowo wykonana instalacja LPS jest dobrym nośnikiem wszelakiego rodzaju kabli antenowych, CCTV rzadziej SWiN.

Kilka miesięcy temu, nieopacznie, na jednej z budów zwróciłem uwagę na problem kolizji okablowania CCTV i LPS. Tak się składało, że reprezentowałem firmę zajmującą się instalacjami niskoprądowymi, a firma kolegi robiła elektrykę w tym LPS. Obydwie instalacje były położone w styropianie, a ja chciałem, żeby na zbliżeniu zastosowano dodatkową izolację - rury grubościenne osłaniające na fragmencie zbliżenia przewód współosiowy CCTV jak i przewód odprowadzający.
Spotkało to się z silnym oporem zarówno elektryków jak i w mojej firmie. Wszyscy przyjęli moje wydziwiania z nieukrywaną niechęcią. “Przecież przyjdzie styropian i tak niczego nie będzie widać”.

pzdr
-DAREK-

:smiley: Czy telefoniści to idioci?

Witam
Co można sądzić o projektantach i wykonawcach patrząc na wejście do świetlicy wiejskiej?
Najgorsze, że ktoś za to zapłacił!