Wiwat odgromówka, wiwat partacze.

Witam Kolegów :slight_smile:
Dzięki uprzejmości Kolegi Rysia K. autora fotek możecie zobaczyć co można zrobić na dachu.

Też mam -

Pętelki będą później.

Dla wyjaśnienia podaję, że fotka pierwsza dotyczy odgromówki nowej, tylko że uchwyty jakimś cudem “zapadły się” na papę.
Fotka druga - odgromówka do remontu, ale … dlaczego “antenka” odgromowa niżej niż antena TV ?

Witam
Tu kłania się koordynacja prowadzenia przewodów. Widać tu ludzką głupotę “ogrodników”. Wszystkim się wydaje, że nasz zawód jest łatwy i prosty i każdy może być elektrykiem. Nie każda chwilowo działająca jak na fotkach instalacja jest bezpieczna.
Fotki z podobnego cyklu wielokrotnie pokazywałem na seminariach i konferencjach. Ludzie się za głowy łapali co też można wymyślić z niewiedzy. Pewien strażak siedzący na sali dziwił się ile to pożarów i innego nieszczęścia można wprowadzić do wnętrza obiektu przez niewłaściwie rozmieszczoną instalację.
Nawet pętelki o których Paweł wspomniał mogą doprowadzić do pożaru jak ktoś je pod styropianem schowa.
Żadna ochrona odgromowa i przeciwprzepięciowa na nic się nie zda przy takiej koordynacji prowadzenia przewodów.
Jest temat na forum dla instalatorów o koordynacji prowadzenia przewodów.

Gdzie są właściciele lub zarządcy obiektów?
Gdzie są okresowe kontrole zgodnie z PB.
Gdzie są ludzie, którzy odbierają takie roboty?
Jak eliminować takich wykonawców?
Za takie wykonania prac powinno się uprawnienia zabierać.

Na szkoleniach jednak ludzi brakuje, młodzi nie chcą się uczyć. Efekty jak jak na fotkach, byle jak i do kasy.
Jest foto-relacja na forum z naszej wizyty na dachach firmy DEHN, tam pokazano jak instalacje powinny wyglądać.

STANCA

Bardzo podobny splocik odgromowo przewodowy spotkałem na budynku w którym pracują urządzenia radionawigacyjne ( wojsko). Poza tym większość starych budynków ma latami nie remontowaną instalację odgromową. Bywa, że częściowo rozkradzioną przez złomiarzy.
W ogóle już na etapie projektowania jest coś nie tak. Po ostatnich nawałnicach dostałem już dwa zlecenia na wykonanie instalacji odgromowej po uderzeniu pioruna w dom jednorodzinny. Według projektanta instalacja odgromowa nie jest wymagana !!! A dlaczego? bo wychodzi to z wzorów. W obu przypadkach są to nowe budynki wybudowane w 2008 i 2010 roku. Całe szczęście, że szybka reakcja gospodarzy i straży uchroniła budynki przed całkowitym spaleniem. Spaliła się tylko część dachu. Ale to nie jedyne straty. W jednym przypadku szlag trafił elektronikę pieca c.o. W obu przypadkach straty większe, niż koszt wykonania instalacji odgromowej.

Sama instalacja odgromowa (LSP) nie załatwi sprawy. Potrzebna jest jeszcze ochrona przepięciowa (SPD), oraz koordynacja całej instalacji już na etapie projektu. Więc samo zrobienie ochrony zewnętrznej nic nie załatwi. Kolejna sprawa jest taka, że ludzie myślą że instalacja „ściąga pioruny” i jej nie robią, a przecież ona służy do odprowadzenia prądu pioruna do ziemi ogólnym uproszczeniu.

Witam

Informacja o ostatnich burzach:

A w niej informacja, o 37 pożarach spowodowanych wyładowaniami.

pzdr
-DAREK-

Witam,

Dziękuję koledze STANCA za publikację pt.: “Zagrożenia w niedbale wykonanych instalacjach odgromowych”.

Często spotykamy się z niedbale wykonanymi i bez projektu systemami ochrony odgromowej LPS (z ang. LPS — Lightning Protection System – instalacja odgromowa). Wielu inwestorów uważa, że takie instalacje może wykonać każdy, co tam kilka drutów rozwiesić nad dachem. Prawda jest czasem bardzo brutalna jak wykazują statystyki pożarowe i porażenie licznych osób przy wyładowaniu piorunowym. Nawet najlepiej wykonany system instalacji odgromowej i przeciwprzepięciowej nie zapewnia pełnego zabezpieczenia, ale może znacznie obniżyć szkody.

Pozdrawiam,
Jacek.

Są różne wykonania.

Trzymają się dobrze :smiley: … do pierwszego pioruna.

P.S.

Tego nie mógł wykonywać elektryk, tylko dachowcy. Ludzie od czarnej papy…

Stacja przesiadkowa dla piorunów.

Rok temu Gazeta Wyborcza Częstochowa donosiła;

Na Jasnej Górze czas się zatrzymał. Przez burzę
ds
14.07.2011 aktualizacja: 2011-07-15 08:26

"Od niedzieli nie działa zegar na jasnogórskiej wieży. Wszystko przez burzę, która w niedzielny poranek szalała nad Częstochową. W wieżę uderzyło kilka piorunów i uszkodziło czasomierz. W czwartek po południu nadal nie działał.

To nie jedyny kłopot. - Spaleniu uległy także elementy naszej sieci komputerowej, m.in. przewody i urządzenia obsługujące kamery internetowe - informuje biuro prasowe Jasnej Góry na swojej stronie internetowej.

Udało się już przywrócić przekaz dźwięku z Kaplicy Matki Bożej, ale nie da się np. odtworzyć filmów gromadzonych na stronie www klasztoru przez ostatnie trzy lata. Nie da się także oglądać filmów aktualnych. Usuwanie awarii musi potrwać, bo trzeba położyć nowe przewody w miejsce uszkodzonych, a potem zabezpieczyć je przed kolejnym atakiem żywiołu."

Źródło: Gazeta Wyborcza Częstochowa

Mądry polak po szkodzie!

A może by tak zrobić coś po kolei? Najpierw zabezpieczyć obiekt przed wyładowaniami, sprawdzić i konserwować urządzenia piorunochronne a dopiero później zająć się wymianą CCTV i LAN.

Witam chłodno “ogrodników” i “rodzinę zastępczą”.
Ciepło witam wszystkich światłych elektryków i sympatyków zdających sobie sprawę z zagrożeń.

Od kilku lat wykazujemy liczne błędy i niechlujstwo w wykonawstwie instalacji odgromowych, od której to zależy życie i mienie wielu użytkowników obiektów.
Brak jest podstawowej wiedzy w zakresie projektowania, wykonawstwa i nadzoru instalacji odgromowych i innych z nią związanych. Pokazujemy stare błędy, a ciągle pojawiają się nowe fotki wykazujące kompletną ignorancję obowiązujących norm i innych przepisów.
To co się dzieje przy ociepleniach obiektów, gdzie każdy robi co i jak chce i żaden kierujący budową w tym ignorantom nie przeszkadza.
Był kiedyś cykl fotek kolegi z Radomia pokazujący złącza w styropianie, gdzie dostęp dla wykonania pomiarów był uciążliwy lub niemożliwy.
Ja wiem, normy są drogie, ale jak ktoś ma coś prawidłowo wykonać to lekcje trzeba odrobić wcześniej.

Zdaję sobie sprawę jak wiele nieszczęścia wprowadzają swoimi instalacjami niskoprądowcy wykonujący (sieci komputerowe, nagłośnienia, alarmy, telefony czy kamery).
W Częstochowie to była w zeszłym roku totalna klęska i porażka wszystkich wykonawców.
Solidnej i prawidłowo wykonanej instalacji odgromowej nie zastąpisz gromnicą w oknie.
Te stacje przesiadkowe dla prądu piorunowego pokazujemy na licznych fotkach.

Ilu kolegów wykonując uziom otokowy zastanawia się jak zabezpieczyć w ziemi bednarkę w pobliżu kabla czy pod chodnikiem? Wiele ludzi zginęło od napięcia krokowego.

Dziwię się tym, którzy nadzorują lub odbierają te prace, uczcie się i lepiej nadzorujcie prace. Od waszej rzetelności może zależeć życie ludzkie i mienie.

STANCA

Witam
Wszystko kolego Stanisławie fajnie. Zawsze umieszczacie źle wykonane instalacje (drobna uwaga zawsze powinno być wyjaśnione co jest źle – kiedyś już o tym pisałem), a kiedy będzie wątek jak to wykonać prawidłowo ? Chodzi mi zarówno o projekty jak i fotografie z Waszych czy innych instalacji które widzieliście.

Witam.

No to jedziemy - poproszę o projekty.

Czytał na głos nie będę;
Zagrożenia w niedbale wykonanych instalacjach odgromowych

oraz;
Relacja ze szkolenia/seminarium w siedzibie firmy DEHN+SÖHNE

Najgorsze jest to kolego projektancie, że w autobusie do Niemiec było kilka foteli wolnych, tak ludzie młodzi chcą się uczyć.

zapraszam do czytania
STANCA

Witam
Dach firmy DEHN to tylko mały wycinek. Mi chodzi o realizację ochrony odgromowej zewnętrznej np.; domku jednorodzinnego – sposób prowadzenia przewodów odprowadzających oraz zwodów i ochrony anten na dachu.
Co do szkolenia to nie miałem nawet informacji że takie by było więc nie można traktować że zaraz wszyscy młodzi nie chcą się uczyć.
Dobrze że się tym zajmujesz i razem z P. Wiatrem publikujecie to i staracie się coś w tym naszym kraju zrobić. Jest to wielka walka z wiatrakami ale być może dzięki takim małym rzeczom coś w przeciągu półwiecza da się zrobić.

Masz nawet fotki z dachu firmy, gdzie widać jak chronić anteny na dachach.

Kolego przecież napisałem;

Jak prawidłowo wykonać systemy ochrony odgromowej LPS i przeciwprzepięciowej zgodnie z obowiązującymi przepisami możemy dowiedzieć się z najnowszych norm powołanych ostatnio w rozporządzeniu:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 10 grudnia 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie Data wejścia w życie: 2011-03-21 .

Jednym z problemów to cena norm, na które wielu wykonawców małych firm nie może sobie pozwolić.

Zapewne masz dostęp do norm z tego wykazu. Aby prawidłowo wykonać instalację odgromową potrzeba się z nimi zapoznać, a na to dzisiejszego dnia może braknąć do wieczora.
Jest jeszcze wiele publikacji napisanych przez prof. Andrzeja Sowę
np;
http://www.sep.krakow.pl/pdf/biuletyn/48/13.pdf
http://ochrona.net.pl/pdf/sygnalowe_26_2011.pdf
pana mgr K. Wincencika, Firmę DEHN i wielu innych. Było w styczniu szkolenie w Spale tej firmy dla projektantów, Ja z Pawłem i kol. ZENPRO tam byliśmy. Trzeba się interesować.

Cytat z mojego art.

W wielu przypadkach użyte zostały wysokonapięciowe przewody HVI w celu eliminacji przeskoków iskrowych - izolowany LPS. Tam także zadawaliśmy wiele pytań, na które pan Krzysztof Wincencik chętnie i wyczerpująco odpowiadał.

Polecam artykuły:
http://www.sep.krakow.pl/pdf/biuletyn/47/03.pdf
http://www.dehn.pl/docs/publikacje/odgromowa/artykuly/elektrosystemy_5-2009.pdf (linki za zgodą Admina)

Jedną lekcją nie nadrobimy zaległości kilkuletnich. Trzeba się interesować co dzieje się w tym rozległym temacie i poznawać nowe technologie. Ilu kolegów projektantów stosuje w swoich projektach wysokonapięciowe przewody HVI? Był ekstra wyjazd w celu nauki o instalowaniu tych przewodów.

Masz rację, gdy nie będą się młodzi uczyć to i następne pokolenie będzie prowadzić cykl “błędy w sztuce”.

Dziękuję, nie jestem sam w tych działaniach.

Ja na emeryturze zdałem sobie sprawę jak wiele jeszcze muszę się nauczyć.
Pozdrawiam młodych projektantów.

STANCA

Kolego Stanca, może następnym razem gdy będziesz mieć jakieś ciekawe informację odnośnie szkoleń to je przedstawisz?, moim zdaniem powinien być jakiś temat bądź dział odnośnie szkoleń.
Pozdrawiam
P.S. nie wiedziałem że jest coś takiego na portalu, dziękuje za informację i jak to mówią “Padłeś? powstań, Powerade”

Ręce opadają do samej podłogi;
http://ise.pl/index.php?option=com_jevents&task=month.calendar&year=2012&month=07&day=19&Itemid=6

Wracajmy do tematu “błędy w sztuce” i do odgromówki.
STANCA