Witam Kolegów
Poprzednio zwracałem się z pytaniem dotyczącym wielofunkcyjnych mierników instalacji elektrycznych. Nadszedł czas zakupu.Zdecydowałem się na zakup przyrządu produkcji SONEL- MPI 511.
Mieszkam blisko producenta- ok. 120 km. Pojadę osobiście i dokonam zakupu bez pośredników.
Zwracam się więc do Kolegów którzy użytkują taki przyrząd, bądż MPI-510 o doradzenie jak skonfigurować optymalnie zestaw/ np. cęgi i inne akcesoria/, jakie programy doradzacie kupić do PC-ta / do przyrządu kupię dodatkowego notbooka,aby móc pracować poza domem+ drukarka/. Wydatek jest spory, więc każda porada bezcenna.
Z góry dziękuję- pozdrawiam-Marek
Witam.
Miernik MPI 511 jest doskonały lecz nie nadaje się do pracy w trudnych warunkach terenowych i do większej ilości pomiarów jest to miernik niepraktyczny jedynie do stosowania w laboratorium.
Dziękuję za post Kol.Rysiu71. MPI-511 będzie mi służył do pomiarów w normalnych warunkach tj. biura,urzędy,szpitale,szkoły itp. miejsca.Dlatego też będzie od razu połączony z PC-tem, aby ułatwić mi pracę.Właśnie z tego powodu zdecydowałem się wybrać Sonela.No i również to, że tylko do niego są dostępne w pełnej wersji językowej polskiej programy.
Jestem pokoleniem które było “germanizowane” w szkole. Język angielski był nauczany sporadycznie, więc również to kryterium było brane pod uwagę. Do prac w cięższych warunkach używam normalnych-“jednorękich” przyrządów.
Temat i moje pytanie są nadal aktualne.
Pozdrawiam
Witam Kolegów na Forum, witam Kolege elektromax
Dlatego też będzie od razu połączony z PC-tem, aby ułatwić mi pracę.
Mam pytanie, jak MPI będzie połączony od razu z PC-tem ?
Bo to sformułowanie wydaje mi sie niefortunne.
Kolega elektromax miał zapewne na myśli laptopa.
Witam ponownie.
Kolego marff, nie to miałem na myśli.
Jak wiemy, mierniki SONEL komunikują się z komputerem poprzez łącze
RS-232C, a … laptop/notebook nie ma tego typu gniazda.
potrzebny adapter-konwerter USB/RS 232 + drivery do laptopa.
Miałem problemy z adapterem j. w. , okazało się że nie każdy pasuje.
Po wymianie na inny wszystko (prawie wszystko) jest OK.
Czasami przy odczytach port komunikacyjny okazuje sie niedostępny,
a tylko w taki sposób możemy “wrzucać” odczyty z mierników do
komputera (oczywiście za pośrednictwem odpowiedniego oprogramowania).
Na razie tyle, resztę uwag w późniejszym terminie.
Witam Kolegów
Rzeczywiście MPI-511 będzie połączony z laptopem za pośrednictwem kabla. Właśnie wczoraj zamówiłem laptopa firmy HP. Będzie pracować pod systemem operacyjnym windows XP Home- na Pro mnie niestety nie stać przy tych wydatkach oraz z Oficce 2007.Również drukarka laserowa będzie firmy HP- zasilana poprzez port USB. Komplet będzie mógł pracować dodatkowo w samochodzie zasilany z inst. 12V - za pośrednictwem adaptera/przetwornicy.Dziękuję Kol. elapiotr za informację dot. złącza. Nawet nie wpadłem na tą myśl,że MPI-511 potrzebuje jakiegoś extra złącza. Sądziłem , że port USB jest standardem / czyżby w Sonelu o tym nie wiedzieli???/. W końcu to przenośny przyrząd.Bardzo proszę o pomoc nadal w tym temacie. Po raz pierwszy będę miał kontakt z “kombajnem”.
Witam.
Kolego elektromax , już wiedzą ( w SONEL-u ).
Inną sprawą jest, że dane z tych mierników przesyłamy poprzez RS 232 do komputera nie bezpośrednio, lecz po wykonaniu pomiarów.
Teraz następne pytanie -
a w jakim programie będzie Kolega robił odczyty z wyników pomiarów ?
Same mierniki MPI są dość przyzwoite i praktyczne (no i niezbyt drogie). Nie wiem dlaczego Rysiu71 napisał że nie nadają się do większej ilości pomiarów. Dziesięć banków po sto komórek pozwala spokojnie na zczytywanie danych z miernika co kilka dni, po pomiarach kilku obiektów. Obsługa miernika jest łatwa i po nabraniu odrobiny wprawy pomiary robi się szybko i sprawnie. Warto kupić z miernikiem adaptery do gniazd i adapter do pomiaru izolacji, ewentualnie cęgi.
Sonel zapowiadał wyposażenie miernika w USB ale z jakichś powodów tego nie zrobił. Adapter RS232 do laptopa musi programowo obsługiwać przerwanie (IRQ). Praktycznie prawie żaden sklepowy tani adapter USB/RS232 tego nie ma. Jedynie droższe adaptery RS232 na kartach PCIMCIA i PCI Express (zależnie w co wyposażony jest laptop). Sonel w końcu się obudził i oferuje swój adapter USB/RS232.
Oprogramowanie firmowe niestety jest kulawe i przekombinowane. Obsługa programu do tworzenia protokołów (PE3) nie jest intuicyjna. Tworzone nim protokoły produkują takie ilości stron że czasem krew zalewa. Wygląd protokołów też pozostawia wiele do życzenia, jest jakby tu powiedzieć - nieprofesjonalny.
Kol.elapiotr - może kol. podpowie jaki program/y kupić i zainstalować do odczytu wyników pomiarów na PC. Chciałbym skonfigurować MPI-511 z PC-tem w sposób profesjonalny.Przyznam się , że w tej kwestii nie mam koncepcji .
Jak by Kolega skonfigurował dla siebie taki zestaw, dziś, mając MPI + PC właściwie “gołe” - aby przyjemnie pracować? Z założenia wyszedłem decydując się na taki zestaw, że nie będę oszczędzać na oprogramowaniu.
PC jest przystosowany do odczytu / czytnik kart/: secure digital SD i expres caed 54. Model PC-ta to HP 6820s T 2370 17"
No i jeszcze ten nieszczęśliwy adapter- wszystko brałem pod uwagę,ale nie problem z komunikacją MPI → PC. Nie popisali się panowie z Sonela
Witam.
Kolego elektromax, moje pytanie było aktualne … przed napisaniem
topica przez Kolegę mar_cik, który przedstawił sytuację.
Ale po kolei. Rzecz w tym, aby wyniki z pomiarów przenieść do komputera
( nie ważne, jakiego ) za pomocą odpowiedniego programu.
Protokół można pisać w różny sposób, ale po to mamy pamięć wyników
z pomiarów, aby z nich korzystać, i np. wydrukować tabelę wyników w postaci
pliku PDF, DBF, HTML, Word, Excel czy innego tekstowego (tu akurat wychodzą bzdury).
Na podstawie tabeli już można pisać odpowiedni protokół.
Kolega mar_cik wspomniał o PE3, i ma rację pod względem tworzenia ilości stron protokołu
W Excelu to, co miesci się na jednej, PE3 “produkuje” kilkanaście stron.
Czyli - mamy miernik, mamy komputer, potrzebujemy wyniki z pomiarów
przenieść na komputer :
- komunikacja miernika z kompem - łącze i program
- protokół pisany na komputerze - program do tworzenia protokołów.
Witam
Ciekaw jestem co SONEL ma do powiedzenia w tej dyskusji.
Wypada przedstawicielowi producenta zabrać głos.
Czekamy.
STANCA
Koledzy- widzę że Sonel wyprodukował “jakieś cudo”. Sugerowałem się opisem przyrządu- w tym szczególnie komunikacją z PC-tem. Wg. Sonela / nawet reklama zamieszczona w sklepie ISE to podkreśla/ :" przyrząd w chwili zakupu jest wyposażony w odpowiedni port i kabel do komunikacji z komputerem ORAZ oprogramowanie umożliwiające tą czynność.
Jak to możliwe, że tak poważna- wydawało by się firma oferuje przyrząd, który jest "zdolny" do współpracy z PC-tem dopiero po akrobatycznych sztuczkach?
Jednak- ponieważ Koledzy elapiotr i mar_cik już "przeszli chrzest "i służą pomocą /DZIĘKUJĘ/ pozostanę przy wyborze MPI-511.
Wróćmy więc do tematu
Kolega mar_cik pisze,że Sonel w końcu się obudził i oferuje swój adapter USB/RS232.
A co ze sterownikami?- coś więcej Kolega wie?
Czy nadal "akrobacja"po zakupie przyrządu na własną rękę?
Kolejny punkt:programy
Wygląda na to ,że te z Sonela są … nieprofesjonalne…delikatnie ujmując rzecz. Myślę że aby pracować profesjonalnie i przyjemnie nawet nie ma sensu “zaśmiecać PC-ta tymi z Sonela i od razu zakupić dobry program.
Naiwnie sądziłem,że jadąc do producenta oprócz przyrządu nabędę niezbędne do jego prawidłowej pracy programy / też jest o nich mowa w reklamie/. A tak wychodzi jak zwykle…
Koledzy jakie używacie przy pracy z MPI-511? Do “wklejania” wyników, no i jakie do samych protokołów. Przepraszam że tak drobiazgowo pytam, ale ufam Wam- a nie …sprzedającym jak się okazuje"gruszki na wierzbie”
Skoro już piszę to Witam również Kolegę Stanca
No właśnie? Sam jestem ciekaw co na to producent. Zresztą jak napisałem wcześniej osobiście pojadę do Sonela zakupić przyrząd. Moze dotychczas jakoś się im udawało sprzedawać ten wyrób za pomocą internetu lub hurtowni i nabywca się póżniej sam “męczył”.
Sterowniki (płytka) do adaptera USB/RS232 są w ofercie Sonela wraz z adapterem. Nie wiem jak działają bo nie miałem z tym adapterem styczności.
Co do oprogramowania do tworzenia protokołów i zczytywania danych z mierników to niestety na rynku jest pustka. Firmowy program Sonela PE3 a wcześniej PE2) zczytuje dane ale tworzenie i forma protokołów jest nazwijmy to - taka sobie. Był przyzwoity program Kol. Krystyna, miał funkcję zczytywania danych z mierników Sonela, protokoły robił fachowe. Obecnie właścicielem tego programu jest Gospodarz forum, a program? Zdaje się trafił do szuflady.
Gospodarz forum oferuje program PROTON. Ja programu nie znam a informacji czy zczytuje dane z mierników nie widzę. Może Gospodarz coś na ten temat napisze?
Na szczęście jak już napisał Kol. Piotr z programu PE można wyeksportować odczytane dane w kilku formatach i ewentualnie kopiować potem do tabel
własnej
roboty
.
Witam Kolegów
Witam Kolegę elektromax
Spokojnie, kolego wszystko jest do załatwienia, wyjaśnienia.
Nie jest tak źle, o wadach i bolączkach użytkowników powinno się pisać,
bo to najważniejsze.
(Mamy jeszcze na forum kogoś w zanadrzu, kto również zabierze głos, gdy
będzie obecny
)
Na główne pytania odpowiadam w punktach :
- Kupując w SONEL-u lub np.MERASERW-ie przewód do komunikacji PC z miernikiem za pomocą adaptera-konwertera USB/RS232
dostaje się płytę do konfiguracji (drivery-sterowniki).
Tak więc akrobacji nie ma.
Po prostu ja trafiłem na nie odpowiedni za pierwszym razem. - Program do tworzenia protokołów również można na miejscu kupić.
- Nabywca nie musi sam się męczyć, jest kontakt z osobami działu technicznego, którzy pomogą w razie potrzeby
(na priva mogę podać nazwiska oraz telefony)
PS. Nie za bardzo mogę, i powinienem podawać program do protokołów, bo
… nie wypada.
Miałem dopisać na ten temat więcej, Kolega mar_cik w międzyczasie
(jak podejrzałem) mnie uprzedził.
Więcej szczegółów w późniejszym terminie. ![]()
Witam!
Kolega EKSPERT pisze:
“Jak wiemy, mierniki SONEL komunikują się z komputerem poprzez łącze
RS-232C, a … laptop/notebook nie ma tego typu gniazda.”
niestety nie zgadzam się z tym zdaniem podaję link odnośnie takich laptopów z RS 232
http://rs-232.notebook.org.pl/.
Natomiast co do programu PE3, to program dobry stale ulegający modyfikacjom ale nie pozbawiony wad (przede wszystkim ilość kartek w protokole)
pozdrawiam
Witam.
No cóż, stary jestem, i starego mam laptopa ![]()
PS. Nie byłem, nie jestem, być może kiedyś będę EXPERT-em
Nic nie szkodzi, w tym sęk że dawniej RS 232 w laptopie było zdecydowanie łatwiej spoatkać a teraz jest rayratasem, mimo wszystko niech to złącze trwa jak najdłużej bo wykorzystują je nie tylko elektrycy do mierników ale także automatycy, serwisanci samochodowi i wiele inych branż