Wielofunkcyjny MPI-511

Przepraszam Panie Piotrze. Nie chciałem. Już będę grzeczny. :sunglasses:

Witam znowu.

W tym sęk, że … o wiele łatwiejsza jest komunikacja pomiędzy
miernikami SONEL-a a komputerem wyposażonym w RS 232.
Nie ma problemu z dostępnościa portu komunikacyjnego dla mierników.
Czasami w laptopie port skonfigurowany jako dostępny , następnym razem
okazuje się niedostępny. Być może wina sterowników.
PS. A to co znowu :

Przepraszam Panie Piotrze. Nie chciałem. Już będę grzeczny.

Miałem na myśli wyprzedził, jeżeli o to chodzi :smiley: Bo to samo (w tym stylu i z tą treścią) miałem pisać.
Może pora na innych, teraz ja posiedzę cicho, ot co. :smiley:

Panie Piotrze wracając do postu z godz. 18:58 to oczywiście będę czekać na więcej szczegółów w póżniejszym terminie. Z mojej strony bardzo dziękuję również też wszysykim pozostałym Kolegom za zainteresowanie się tym tematem i rozwianie większości niejasności. Pozostaje jeszcze problem z programem “zczytującym” dane z Sonela. W lutym- gdy zainicjowałem temat mierników wielofunkcyjnych był jeszcze w sprzedaży program Kol.Krystyn. Póżniej nastąpiły zmiany / temat był na forum/ i pojawił się konkurencyjny program. Ponieważ staramy być się specjalistami najwyższej klasy- myślę, że koledzy którzy użytkują ten program też się może wypowiedzą?
A może też sam twórca programu?
Ponieważ zakup przyrządu+ PC+program jest znacznym wydatkiem- temat jest aktualny zapewne dla wielu innych Kolegów.

Pozdrawiam- Marek

Witam

Używając niżej napasanego stwierdzenia miałem na myśli tylko trudne warunki do ,których należą urządzenia nad sufitem,strychem lub wykonywanie dużej ilości pomiarów w pomieszczeniach zagraconych gdzie przemieszczanie miernika i jego odczyt jest bardzo utrudniony.
Dla mnie miernik wielofunkcyjny jest za duży do wygodnego przemieszczania.

Miernik MPI 511 jest doskonały lecz nie nadaje się do pracy w trudnych warunkach terenowych i do większej ilości pomiarów jest to miernik niepraktyczny jedynie do stosowania w laboratorium.

Trochę zgadzam się z kol. rysiu71 jeśli chodzi o poreczność miernika. Niezbyt dobrym rozwiązaniem są “szelki” do miernika, często spadają z zaczepów.
Wadą jest też potrzeba zasilania 230V podczas pomiaru uziemień a co się z tym wiąże, w obwodach chronionych RCD, podczas pomiaru uziemień następuje często wyzwalanie RCD.
Program PE3 jest trochę “kulawy” jeśli chodzi o wczytywanie danych z miernika do protokułów. Jest funkcja automatycznego wczytuwania ale z niej nie korzystam. Często jest potem więcej pracy niż przy wpisywaniu ręcznym.
Biblioteki PE3 też pozostawiają wiele do życzenia. Można je co prawda recznie uzupełniać ale przecież za coś się płaciło przy zakupie.
Brak mi też wzoru protokółu do pomiaru rezystancji uziemienia punktu rozdzialu PEN. Często takie wypisuje i muszę umieszczać dane w badaniu instalacji odgromowej, a to przecież nie to samo.
Ale to chyba dość male wady tego miernika i do poprawienia przez SONELa.
Poza tym miernik jest bardzo dobry. Pracowalem wcześniej na pojedyńczych miernikach (MIE500 i MIC 1000) więc mam porównanie.

Witam Pana Piotrg 1967.
W Sonelu umówiłem się wstępnie na zakup MPI-511 wraz z kompletnym- niezbędnym oprogramowaniem. Wstępnie na 02 lipca. Oprogramowanie mają wgrać do notebooka na miejscu- Ci, którzy je napisali. Zastrzegłem sobie, że nie będę tolerował “partactwa”. Płacę gotówką- więc wymagam.
Może już w tak konkretnym przypadku będzie miał Kolega jeszcze konkretniejsze informacje? Dodam że notebook jest nowy- HP 6820s 17", z zabezpieczeniem antivirus"Kasperski" Office 2007, system oper. windows XP home/ wszystko “legalne”/- dotychczas nie podłączyłem go do internetu. To tak na wszelki wypadek- gdyby w Sonelu coś “kombinowali” z oprogramowaniem i tłumaczyli się winą PC-ta.
Pozdrawiam- Marek

Witam

U mnie w firmie powymienialiśmy laptopy na te posiadające port RS-232. Zostały zakupione dwa Delle D630, których dodatkową zaletą jest to że są 14" a więc akurat do pracy w terenie. Przejściówki USB/RS232 nie zawsze zdają egzamin (u minie w 30% przyłączanych urządzeń) - ze względu na niemożliwość przydzielenia IRQ (jeśli wymagane). Ja mam już wiekowego FujitsuSiemens 15,4" z kompatybilną kartą PCIMCIA RS232 i w wiekszości chodzi (poza sterownikiem SAP Edwardsa i jeszcze czymś).

Niestety w/g mnie wybór HP 6820s 17" - to świetny wybór na komputer domowy - zamiast stacjonarnego (duży ekran, wydajna - jak na laptopa - karta grafiki), ale nie do pracy dla elektryka (dostępność portów, wytrzymałość konstrukcji, cieżar).

I vice versa D630 Dell-a nie nadaje się do pracy w domu (męcząca na dłuższą metę matryca).

A posądzanie firmy Sonel o jakieś kombinacje - jest po prostu śmieszne. Jeśli ktoś aspiruje do fachowości w dziedzinie elektryki to jakieś podstawowe pojęcie o komputerach powinien mieć.

pzdr
-DAREK-

Witam.Kol. Darom napisał

Otóż, Kolego zanim zdecydowałem się na zakup tego modelu laptopa wcześniej skontaktowałem się z Sonelem w sprawie gniazda portu Rs-232. A z racji tego, że ten port aktualnie właściwie przestał być montowany w laptopach / przeszedł jak wiele innych rozwiązań do “historii”/, mając na uwadze kłopoty innych kolegów z kablem/przejściówką na normalny- standardowy USB uzyskałem informację, że obecnie w nowa seria MPI-511 jest wyposazana już w sprawnie działającą przejściówkę.
Nikt więc Kolego nie posądzał Sonela o jakieś kombinacje, wręcz przeciwnie- uwagi zamieszczane na tym forum,jak i reklamacje innych użytkowników spowodowały, że Sonel dopracował ten temat.Natomiast wybór pomiędzy 15" a 17"- to jeżeli ma służyć ponadto do kosztorysowania w programie Norma, wybór jest jeden- ten który miał miejsce. Ja kol. zaczynałem na PC-tach z serii “sprktrum” więc mam jakieś pojęcie o komputerach- a wybór tego czy innego modelu był konsultowany nie tylko z Sonelem.

Witam,

Cieszę się, Kolego elektromax, że MPI-511 jest w strefie zainteresowań Kolegi. Oczywiście, że pomożemy Koledze zainstalować program, chociaż jest to całkiem proste i nie powinno nastręczyć nikomu problemów. Żadnego “partacwa” na pewno nie będzie.

Co do uwag zgłaszanych przez Kolegów (i klientów) odnośnie przejściówki USB->RS, to rzeczywiście są z tym problemy. Niestety, nie wszystkie perzejściówki są do końca kompatybilne z Windows XP (i Vistą). Dlatego w ofercie mamy sprawdzoną przejściówkę i gwarantujemy, że na niej wszystko działa. Również z Vistą 32bit, która sama ją instaluje, bez potrzeby instalacji sterowników z dołączonej płyty CD.

Powiem tylko, że w nowych miernikach interfejs RS zostanie zastąpiony przez USB.

Pozdrawiam.
Marcin Szkudniewski

Witam.

Kolego Marcinie :
A mnie/nas cieszy, że wszelkie uwagi pisane na tym forum odnośnie
mierników/programów nie pozostają bez echa.

Nie każdy ma tak “fajnie” :slight_smile: jak Kolega elektromax, ja swoje przeszedłem :frowning:

Witam Kolegów: Marcina i Piotra
Dziękuję za posty. Kol. Marcinie-wstępnie jestem umówiony z Panem Andrzejem Grymkiem na dzień 01 lipca / Sonel-dział handlowy/. Potwierdzę termin, lub zmianę w piątek. Tak uzgodniliśmy. Na pewno dokonam zakupu. Przepraszam- jeżeli w moich pytaniach na forum byłem zbyt dociekliwy w uzyskiwaniu odpowiedzi od moich szanownych Kolegów elektryków, ale wydatek jest znaczny.
Kolego Piotrze, dziękuję za b.konkretne informacje.Jak już kilkakrotnie wcześniej zaznaczałem, są bezcenne. Mam nadzieję, że po udanych zakupach w firmie Sonel i poprawnym działaniu kpl. do pomiarów, będę również mógł pomagać innym Kolegom- doradzając, tak jak kolega dla mnie.
Pozdrawiam Kolegów-Marek Grzesiowski/elektromax/

Witam Kolegę Marka (elektromax),

Dociekliwość nie jest zła gdy w grę wchodzą większe pieniądze :slight_smile: Głos zabrałem, ponieważ chciałem wyjaśnić problemy z przejściówkami RS->USB.

Serdecznie zapraszamy do nowej siedziby SONEL S.A.

Pozdrawiam,
Marcin Szkudniewski

Witam kolegę Marka (elektromax)

Z tym “kombinowaniem” to odnosiłem się do kolegi postu z dn. 22czerwca. Namiast warto podkreślić przy okazji, fakt, że z polskim producentem urządzenia z reguły łatwiej się dogadać odnośnie modernizacji niż z producentem zagranicznym. To samo dotyczy szybkości napraw.

Kolego - co do modelu notebooka wyraziłem tylko swoją opinię. Wszystko zależy do czego będzie używany. Ma on słabą wytrzymałość mechaniczną. Koledze spadł on z meteraca (30cm) na podłogę i potrzaskało na zawiasach. A porównując konstrukcje ich mocowania np. z moimi FujitsuSiemens (15,4") - można sobie wyrobić własne zdanie. Co do Normy to jakoś nie odczuwam zbytniej różnicy miedzy 15,4" a stacjonarnym 22" (prawdę mówiąc - nie zwracałem na to uwagi), ale w przypadku zrobienia rysunku - różnica w komforcie pracy jest bardzo duża. Ale to tylko moja opinia, proszę zauważyć jak różne opinie o MPI511 odnośnie pracy w warunkach terenowych (kol. rysiu71 versus kol. piotrg1967)

W laptopach może tak, a w innych urządzeniach /sterowniki, centralki/ które są w zasięgu elektryka/automatyka raczej nie. W przyszłym tygodniu montuję nową siłownie buforową do świateł awaryjnych i do niej można się podłączyć za pomocą RS232 (opcjonalnie można zainstalować port Ethernetu).
Połączeniom przez USB brakuje szybkości reakcji, w przypadku połączeń w “dialogu” miedzy sterownikiem a komputerem, RS232 czy IEEE1284 działają niemal natychmiastowo, a stos USB potrzebuje sporo czasu żeby się zainicjować (przed wysłaniem każdej paczki danych) - co eliminuje go z wielu zastosowań (to samo dotyczy RSów realizownych przez przejściówkę USB, bądż Expresscard /usb based/). Oczywiście RS realizowany poprzez kartę Pcmcia (cardbus) czy Exspresscadd /tylko pcie based/ na ogół pracuje poprawnie.

No to ja też zaczynałem od spektrusia w domu i XTeka na uczelni :slight_smile:

pzdr
-DAREK-

Witam Kol. Darom.
Właśnie jestem po uzgodnieniu terminu w Sonelu i tak przy okazji tej rozmowy potwierdzono, że już następny model MPI będzie “fabrycznie” wyposażony w port USB. Więc skończą się problemy z komunikacją / dobra wiadomość dla przyszłych użytkowników/.
Do tych obecnie dostępnych MPI-511 Sonel oferuje sprawdzony kabel/przejściówkę.Tak mnie zapewniono. Jak to działa w praktyce,okaże się za kilka dni.Na miejscu wgramy oprogramowanie i wykonamy kilka pomiarów sprawdzających ze szczególnym uwzględnieniem funkcji auto.

Witam Kolegów:Marcina i Piotra
Zgodnie z obietnicą piszę ten post po zakupach w Sonelu. Na razie napiszę krótko. Panowie z Sonela byli do dyspozycji- zgodnie z umówionym terminem, rzeczowi i konkretni. Podłączyli PC-ta i pomimo braku kilku “drobiazgów” w systemie operacyjnym, które uzupełnili i wgrali kompletne oprogramowanie./ Zakupiłem zestaw PE3- jako najbardziej korzystna konfiguracja programów/. Wykonaliśmy kilka testowych pomiarów- wraz z transmisją danych z przyrządu do PC, a następnie do protokołów. Oczywiście wszystko w funkcji AUTO. Jeżeli chodzi o sam MPI-511, to nieprawdą jest, że sprawia kłopoty z otwarciem/zamknięciem i jest nieporęczny/taki mały/.Główną zaletą jest właśnie jego "walizkowa “mocna konstrukcja. Natomiast tzw. przejściówka z RS232/USB jest b. przydatną rzeczą- można bez problemu użyć jej z każdym innym PC-tem- nie mając problemu z połączeniami. Koszt niewielki, a korzyść znaczna. Ponadto należy podkreślić, że tak przyrząd/opis funkcji/, jak i oprogramowanie jest w j.polskim. Dla mnie ma to np. duże znaczenie. /przyrząd " obsługuje” jaszcze inne języki/. Wracając jeszcze do “przejściówki” to jeżeli któryś z kolegów ma problemy, a nie korzysta z systemu operacyjnego Vista-to na pewno brak jest jakiegoś “drobiazgu” w systemie. Niestety- jedynie mogą ten problem rozwiązać Panowie z Sonela, ale to wymaga osobistego przyjazdu.
Pozdrawiam-Marek/elektromax/

Witam Panów Elektryków- pomiarowców. Obietnicę spełniam- po 3 -/ech/ tygodniach obsługi MPI-511 + P3- Sonel ,mogę wyrazic opinię-Wstępną- jestem nadal ostrożny.Oprócz wyświetlacza w tzw.techologi ZSRR- pierwszych “zegarków”-podświetlanych na "zielono"jest wszystko OK. Dane są rzetelne i przyrząd sprawdzany metodami trechnicznymi/ pomiary porównawcze/- wskazuje dokładnośc pomiaru-powyżej tej wyliczonewj analogowo. Pozdrawiam Kolegów - Marek