Wanna z hydromasażem - czy dobrze podłączona

Witam proszę o poradę mam wannę z hydromasażem i w domu instalacje 2 przewodową i wczoraj był elektryk podłączać i dał wyłącznik RCD 0.3A i podłączył przewód ochronny pe razem z neutralnym w rozdzielnicy czy taka instalacja jest poprawna? nie robił uziemienia czy do takiej wanny potrzebne jest uziemienie .

A wanna oczywiście metalowa?

Powinien być 0,03A, ale pewnie to pomyłka kolegi.

Jeżeli to jest nowy wydzielony obwód od tablicy w budynku wykonany przewodem 3x to będzie ok.

wanna jest akrylowa

Czy ta instalacja jest bezpieczna można z tej instalacji używać wannę czy to jest bezpieczne?

To gdzie ma przymocować przewód PE ?
Ochroną obejmujemy wszystkie urządzenia elektryczne w tej wannie, a nie wannę.

Połączenie przewodu N i PE w rozdzielnicy. A elektryk sprawdził jaki jest układ sieci czy zrobił w ciemno? Bo w sieci TT nie można łączyć N i PE. Do wanny jest też instrukcja montażu i należy zgodnie z nią postępować.

Instalacja nie jest poprawna . A co pisze w instrukcji wanny do jakiej instalacji ma być podłączana i jaką ma kolega sieć w domu TN-C czy TT.

wanna jest używana nie ma instrukcji sieć jest tnc układ

czy ten rcd nie powienien być 30ma bo jest 300ma

znalazłem instrukcje w internecie w instrukcji pisze że rcd ma być nie większy niż 30ma i mają być połączenia wyrównawcze nie pisze nic o układzie sieciowym

u mnie jest TN-C

tu jest zdjęcie skrzynki

wanna ma moc 1900w 2 silniki jeden 1100w razem z grzałką i drugi silnik 800w

W necie można znaleźć instrukcje montażu wanien z hydromasażem. Pisało nawet że oprócz RCD musi być wyłącznik zapewniający widoczną przerwę w obwodzie i nim wanne należy odłączyć gdy nie jest używana poszukam jej to zamieszczę. A skąd kolega jest pewien że ma układ TN-C?

na transformatorach pisze TN-C

Świetny temat, ciekawe ile będzie miał stron. Kojarzy mi się podobny wielostronicowy o wannie z wtyczką - był taki na forum. Jak laik chce uzyskać na forum odpowiedź jak podłączyć taką wannę to życzę powodzenia. Może potem będzie info w mediach - “Znów porażenie prądem w łazience. Źle podłączona wanna stała się przyczyną wypadku. Dziecko zmarło” - Bo szkoda pieniędzy na elektryka.

Uzupełniam - miało być na dobrego elektryka, bo ten co był to pewnie po kursie SEP, ale zero wiedzy.

ja tego nie podłączałem to co mam teraz zrobić wezwać innego fachowca chciałem się dowiedzieć czy ta instalacja jest dobra czy nie tak czy nie

tego elektryka polecono mi ze zna się na tym wcześniej przerabiał u mnie instalacje i podłączał kuchnie indukcyjną i piekarnik