nie chce informacji jak podłączać tylko czy ta instalacja jest dobra i bezpieczna
Więc odpowiadam: ta instalacja nie jest dobra i bezpieczna
Witam.
I ten RCD z fotki chyba ma jednak 300mA , i stanowczo , nie nadaje się do ochrony obwodu zasilającego wannę z hydromasażem.
Nowy obwód powinien być wydzielony w twojej głównej rozdzielnicy domu (bo ta raczej nią nie jest), tam odpowiednio zabezpieczony , i z niego , bezpośrednio nowym obwodem ( odpowiednio dobrany typ przewodu ,wyliczona grubośc żył itp.) , powinno się zasilać wannę. Po wykonaniu instalacji , uprawniony pomiarowiec powinien wykonać pomiary i wydać pozytywny ( albo negatywny) protokół z pomiarów z dopuszczenia nowego obwodu wraz z wanną do użytkowania.
Ta rozdzielnica to na jej miejscu była rozdzielnica wcześniej na hydrofor 3 fazy i tam zrobił do garażu jedną fazę a drugą do wanny
Uziemienie też powinno być?
elektryk stwierdził że najlepiej będzie z kotłowni z tej skrzynki dać zasilanie do wanny
Jeśli w tej małej rozdzielnicy został zrobiony podział PEN na PE i N to ja się pytam , jaki jest przekrój przewodu PEN dochodzący do tej rozdzielnicy . Powinien być taki sam ( lub 10 mm ^ CU lub 16 mm ^ AL) jakim jest podłączona szyna PEN od strony zasilana twojej RG , wtedy rozdział PEN na PE i N można wykonać.
Uziemienie nie jest wymagane .
Tego nie wiem niestety
Chyba muszę innego fachowca wziąć żeby to sprawdził
Tak będzie najlepiej. Trzeba dobrego fachowca dysponującego odpowiednim sprzętem. A uziemienie jest wymagane.
Proszę edytować posty a nie pisać jeden po drugim.
Autor coś pisał że PE i N zostały podłączone razem.
Instalacja dwuprzewodowa więc jaki rozdział? Pewnie w skrzynce są 3 fazy i N.
podłączył w rozdzielnicy pe i n tak jak w gniazdkach robił bolec z neutralnym na jednej szynie w rozdzielnicy jest n i przewód pe co idzie do gniazdka to chyba ja źle napisałem to nie był rozdział tylko zerowanie chyba
Kolego , otwórz ostrożnie tą małą rozdzielnicę (jeśli dasz rady , to najpierw w gł. rozdzielnicy odłącz od niej zasilanie) , zrób i pokarz fotki , jak to jest podłączone .
Gdzie podłączył PE i N razem do szyny, w głównej twojej rozdzielnicy , czy w tej małej rozdzielnicy ?.
No , ładne spagetti
, musiał się chyba elektryk cały dzień z tym męczyć , aby takie coś stworzyć.
Masz do wyboru :
1- Ciągnięcie nowej instalacji z gł. rozdzielnicy , tak jak pisałem we wcześniejszym poście.
2- Pozostawienie tego co masz , ale z pięciu przewodów jakie idą z RG do małej RG ,4 żyły łączysz razem w RG na listwie PEN (masz wtedy ok.10 Cu ) i tymi samymi żyłami w małej rozdzielni tworzysz PEN (należy je odpowiednio oznaczyć) .Piątą żyłą puszczasz L . Dopiero tutaj robisz podział PEN na PE i N .
Poza tym RCD do wymiany na 30mA lub mniej(do wanny postaraj się kupić coś firmowego , a nie tą Hińszczyzne ) i zab. n.pr. do wanny na B6 .
Kolego PEN to PEN i nie ma opcji że zrobisz 4x2,5mm2 - to tak nie działa. To ma być jeden przewód/kabel o danym przekroju.
Pomysł zrobienia przewodu PEN w tym przypadku uważam za głupi i nie zgodny z przepisami .
Po drugie to nie jest rozdzielnia .
Po trzecie obowiązują tu chyba przepisy jak do instalacji modernizowanej, wtedy są jakieś określone wymogi dla takich instalacji kolego . Więc nie wprowadzaj autora w błąd swoimi doradami .
O.K.
Ja wiem , że to głupi pomysł , ale na pewno lepszy ten niż ten , co ma w tej chwili , dla tego proponuje mu dać nowy obwód (opcja 1 ),jeśli jest to tylko możliwe (a niektórzy wokół rozdzielnicy mają wyłożoną ścianę bajerami za kilka tysięcy ) a i tak pomiary zadecydują o dopuszczeniu obwodu do użytkowania .
Można też zrobić podział w RG i doprowadzić PE i N do tej małej rozdzielni , ale wtedy najprawdopodobniej trzeba by było zrezygnować z oświetlenia i gniazdek (instalacja TN-C w piwnicy) , lub montujemy zabezpieczenia w RG , tworzymy obwód TN-C-S na tym przewodzie a w piwnicy likwidujemy małą rozdzielnie zastępując ją puszką łączeniową ,
ale wtedy , też musimy zrezygnować z gniazdek i oświetlenia w garażu.
Panowie - 4 strony tematu i o czym to jest?
Znowu znęcamy się nad jakimś randomowym elektrykiem, który musiał rzeźbić w gównie i wyszło mu to tak jak musiało wyjść?
Woda + prąd + człowiek pomiędzy to zawsze interes podwyższonego ryzyka.
Ja bym się na wannę napędzaną prądem nie zdecydował choćby nie wiem co. Czy 300mA czy 30mA i tak się z tej wanny w razie przebicia już nie wyjdzie.
Śmierć będzie wyjątkowo nieprzyjemna i dość długa.
A debatowanie nad tym? Zgodnie z przepisami powinno być 30mA i rozdział przed RCD. A mechanizm hydromasażu zapewne wykonano w II klasie tak jak w większości przypadków…