Niby już po wakacjach , ale jeszcze jakieś ostatnie powiewy ciepła sprzyjają wyjazdom. Oto nowa wieża widokowa i instalacja odgromowa , tylko nie rozumiem dlaczego od każdego masztu odchodzą równolegle dwa przewody HV, może ktoś wyjaśni ?
Przewody HVI mają swoje ograniczenia jeśli chodzi o długość żeby zachować gwarantowany przez producenta odstęp. Te długości się zwiększają jeśli poprowadzi się większą ich ilość równolegle. W opracowaniach DEHNA jest wzór na to.
[quote=“marcin225, post:62, topic:11584, full:true, full:true”]
Przewody HVI mają swoje ograniczenia jeśli chodzi o długość żeby zachować gwarantowany przez producenta odstęp. Te długości się zwiększają jeśli poprowadzi się większą ich ilość równolegle
[/quote] dzięki, poczytam, to stosunkowo nowy temat - warto się wdrożyć.
Wakacje startują , więc pora odgrzać temat
. Tym razem urlop z koronawirusem - zachęcam kolegów do rejestrowania ciekawostek ![]()
Ja tam mam urlop bez koronowirusa, ale jak kto lubi ![]()
“Prąd prywatny-zakaz używania”. Aż strach pomyśleć co by było, gdyby to był państwowy ![]()
Nad Mierzeją Wiślaną…
Koniec sportowych, piłkarskich emocji,początek wakacji a więc zachęcam do “polowania” na ciekawe fotki ![]()
Ku zachęty pokażę mało spotykaną odgromówkę tzw “wysoką” no ale cóż, obiekty muzealne, kryte strzechą więc i taki wymóg. Rzecz w skansenie w Wygiełzowie.
Nawet w pracy można mieć duże fale i romantyczne zachody słońca.
PS: Więcej zdjęć w Galerii Elektryka
Czy to Turów? Przejeżdżałem tamtędy dziś koło południa. Mam wrażenie, że powietrze tam jest przesycone dymem - może to tylko projekcja wyobraźni, ale ewidentnie oddychało mi się inaczej. Nie wspomnę o tym, że elektrownię widać jeszcze zanim na horyzoncie pojawią się jakiekolwiek jej zabudowania. Całość robi raczej złowrogie wrażenie, pomimo ładnych malunków na chłodniach kominowych ![]()
Budynek użyteczności publicznej w miejscowości Złoty Potok. Przewód uziemiający zasilania do tego budynku.
Kontynuując kolejną edycje wątku na temat jak Elektryk widzi świat w wakacje, zachęcam do podzielenia się swoimi fotkami w wakacje 2022.
Elektryk - najlepszy “wokół komina”
Komin instalacji odsiarczania spalin dla bloków o mocy elektrycznej 460MW.
Przy okazji wyznaczania trasy kabla 15kV w odkrywkowej kopalni dolomitu … można się przez chwilę poczuć jak w górskim kurorcie ![]()
Piękny, europejski, zharmonizowany kraj, a jakby trochę egzotyczne rozwiązania techniczne w kwestii prowadzenia przewodów.