Witam
Skansen w Osieku nad Notecią na budynkach wspaniale oddających klimat lat minionych , ktoś bez wyobraźni wykonał instalacje odgromowe w sposób wołający o pomstę do Nieba
Dziwne że obiekty tego formatu odwiedzane przez tysiące ludzi a nikt nie zareagował w tej kwestii.
pozdrawiam Kizmot
Czyli w jaki sposób?
nawiązując do instalacji odgromowych w skansenie w Osieku wykonano w przemyślany sposób drut odgromowy idący po słomianych dachach pod okapem dachu przewiercony jest otwór w belce drewnianej i wpuszczony do środka aby przez przewierconą belkę wyjść przy ziemi.
Drut przechodzi bezpośrednio przez ściany wykonane z belek drewnianych .
Fotki proszę.
Przed wakacjami sporo na forum rozmawialiśmy o odgromówkach … i proszę, da się “złapane” w Polsce choć to rzadkość :
o, zamierzam tam jechać niedługo
jak będę pamiętał to sprawdzę : )
To ja teraz coś o instalacji odgromowej tężni solankowej . Zwiedziłem takową w Wieliczce.
Na pierwszych zdjęciach instalacja na dachu wraz z instalacją zamontowaną na poręczach obejścia wokół tężni .

Oraz przewody odprowadzające wewnątrz i na zewnątrz tężni .

Wszystko wykonane w kwasówce bo i jak by inaczej .
Już prawie połowa wakacji, zachęcam kolegów - już wypoczętych - do nowych spostrzeżeń ![]()
Co to za pomarańczowe przewody? Skrętka?
SAP, DSO?
Skrętka uniepalniona. Może być do wszystkiego.
Kolego Brencik mamy tu prosty dylemat typu co było pierwsze jajko czy kura. A w tym przypadku rura . Druga sprawa czy odległość jednego od drugiego jest zła, według mnie nie. A że głupio wygląda to fakt.
A ponadto… gaz chyba wodzie, a woda - gazowi za bardzo nie przeszkadza ![]()
Przynajmniej jak straż przyjedzie - szybko wie gdzie się podłączyć z wodą i gdzie szybko gaz odłączyć…