Panowie, nie ma co się specjalnie podniecać TT IT i tak prędzej czy póżniej zasilanie będzie TN-C odbiory TN-C-S w sieciach nn. IT to nisze o specjalnym stosowaniu, TT na wymarciu, sztucznie utrzymywane przy życiu albo “przeciążone” TN-C (nie spełnia warunków szybkiego wyłączania)
Najgorsze jest to, że po wejściu do unii energetyka zacznie podupadać, stąd nowe stacje i sieci nie będą budowane. Obecna sieć rozdzielcza SN w wielu miejscach pracuje na granicy możliwości technicznych. Pomiarowcy będą mieli pracę pilnując tego co jeszcze działa, wykonawcy nowych inwestycji ciężką walkę o byt. Pozornie tani układ sieci TT nn wypadnie z gry z uwagi na mała trwałość i niezawodność wyłączników różnicowo-prądowych. Austria już chyba 2 lata temu wróciła do sieci TN-C (inni też zaczynają głośno gadać) z uwagi na jej niezawodność, pewność działania ochrony, prostą i tanią eksploatację, łatwa możliwość skutecznego przejśćia do odbiorów TN-S.
Nasi panowie naukowcy muszą mieć możliwości wykazania w debatach “o wyższości świąt Bożego Narodzenia (RCD)…” więc też będą mieszać, a my będziemy mogli cały czas kupować nowe normy i uczyć się do śmierci.
Witam Kolegów
Jakie wnioski z tej dyskusji . Mój pogląd jest taki . Jeśli chodzi o sieci zasilające nie istnieje układ TT . Zaś nasza instalacja odbiorcza może zawsze w takim układzie pracować jeśli taki układ zgodnie z zasadami wiedzy zrobimy . Dostajemy warunki układ TT . Robimy niezależny uziom i mamy PE ( najlepiej uziom fundamentowy ) . Nie patrzymy na to , że sieć zasilająca pracuje jako TN-C . Widocznie ZE nie jest pewny ciągłości i niezawodności przewodu PEN i uważa że będzie lepiej jeśli przejdziemy na TT . Tylko lepiej by było wszystkie rzeczy nazywać po imieniu tzn. siec zasilająca TN-C , zaś instalacja odbiorcza pracuje w układzie TT . Bez kamuflażu .
Pozdrawiam
To ja jeszcze mam pytanie związane z TT i IT.
Pod miejscowości pod Warszawą dostałem warunki techniczne, jeden z zapisów mówi że sieć nn pracuje w systemie TT. Dodatkowo muszę postawić mały stacjonarny agregat o mocy 55kVA. Z rysunku od producenta-dostawcy wynika dla mnie że agregat pracuje w systemie IT. Czy może tak być ? Wg mnie nie bardzo żeby były dwa różne układy sieciowe. Czy bez problemów można przerobić agregat na układ TT ?
oznaczenie IT na agregacie oznacza że nie może być przyłączany do sieci zasilającej.
Gdyby dać warystor pomiędzy PE oraz N za różnicówką - to owszem, zareaguje.
L wymusi napięcie na PE, które przez warystor pójdzie na N i do różnicówki.
Jednak nawet wtedy napięcie na PE pozostało by, gdyż różnicówka nie przerwie PE ani L przed nią.