Uziom z nierdzewki - mały szok

Ostatnio wyskoczył mi mały problemik uziom (konieczność uziemienia podziału TN-C na TN-S ). Trafiłem na człowieka pracującego w stali nierdzewnej, który gdy usłyszał o cenach uziomów stwierdził ze są stanowczo za drogie. Wyszło wykonac z nierdzewki: 6mb rury

Pytanie ?
Rezystancja uziomu 10om. to chyba dosyć dużo, czy to prawda ?
Jaką funkcję spełnia uziom, chyba nie PE ?
CYRUS

10 to mniej niż 30.
co to jest kol. CYRUS “funkcja PE”?
czy ty kol jesteś elektryk?

Kolego CYRUS - nie lubie dyskutować o uziomach, dla jednych 1000

Witam kolegów Profus i Yetti !
Moje pytanie w poście miało sens taki: Czy uziemiacie punkt
rozdziału dlatego, z powodu wymogów w normach ? Jaką funkcję waszym zdaniem ma realizować uziemienie punktu rozdziału ?
Kolego Profus ! Przewód PE w obiekcie jest podłączony do punktu rozdziału. W przypadku awarii linii zasilajacej obiekt jest praktyczne nie zabezpieczony.
Czy przez 10 om wyleci S-ka ? Odsyłam do tematu, przerwa w przewdzie PEN.
Stąd moje wątppliwości. Jeżeli chodzi o zabezpieczenie odgromowe
to 10 om ma sens, jeśli chodzi o PE to napewno nie - pozostaje modlitwa do orendowników w przypadku awarii.
Przecież na forum sptkałem opinie, że ma wymogów na uziemienie punktu rozdziału.
Cała logika w różnicy pomiedzy TN-C-s, a TN-S polega na uziemieniu PE w punkcie pzdziału i uniezależnieniu PE od linii zasilającej. Przy uziemieniu o rezystancji 10 om to nadal mamy
w rzeczywistosci nadal TN-C-s, ale zabezpiecone odgromowo.
Rozumowanie kolegi przypomina przepisy, które poprzez założenie kratki robią z samochodu osobowego ciężarówkę. W ten sam sposob
kolega realizuje sieć TN-S, ale tylko na papierze.
Czy to jest dla was zbyt skomplikowane ?
CYRUS.

Witam
Dziękuję kol. Futrzak za cenną cenową podpowiedź.
Pozdrowienia
zax

Witam

Cała logika w różnicy pomiedzy TN-C-s, a TN-S polega na uziemieniu PE w punkcie pzdziału i uniezależnieniu PE od linii zasilającej. Przy uziemieniu o rezystancji 10 om to nadal mamy
w rzeczywistosci nadal TN-C-s, ale zabezpiecone odgromowo

Nieprawda!
Kolega tworzy jakieś nowe teorie odnośnie tego co jest a co nie jest systemem TN-S.

Witam

Kolega CYRUS zapewne jest członkiem komitetu opracowującego nasze normy
i pisze o przyszłości, a nie o aktualnym stanie rzeczy. Dotyczy to również słownictwa
jakim się posługuje.

Ja i inni koledzy trochę nie nadążamy za tymi nowymi trendami.

Ale nikt z twierdzących o obowiązku uziemienia punktu podziału nie podał przepisu
prawa nakładającego ten obowiązek. Może kolega CYRUS będzie pierwszy ?

Każdy umiejący czytać może zajrzeć do normy dowiedzieć się jakie są różnice
między systemami TN.

312.2.1. Systemy TN. […]

-system TN-S, mający oddzielne przewody neutralne i ochronne w całym systemie sieci,
-system TN-C-S, w którym funkcję przewodu neutralnego i ochronnego pełni jeden przewód w części systemu sieci,
-system TN-C, w którym funkcje przewodu neutralnego i ochronnego pełni jeden przewód w całym systemie sieci."

Z określeń tych wynika, że kryterium podziału systemów nie odnosi się do występowania uziemienia w punkcie podziału.
Przed rozpoczęciem czytania treści normy dobrze jest przeczytać i zrozumieć jej tytuł (przedmiot).
Norma PN-IEC 60364 nie opisuj jakie wymagania stawia się dla sieci dystrybucyjne a jedynie
odnosi się do instalacji w obiektach budowlanych.
Użyte sformułowanie w normie ‘system sieci’ ( jeśli jest dobrze przetłumaczone) ja interpretuję
jako układ przewodów w instalacji obiektu budowlanego.

Nie ukrywam, że mam poważne problemy w zrozumieniu wypowiedzi kolegi CURUS, ale
umiem czytać i to mi wystarcza by zabrać głos w dyskusji.

witam.
kol.CYRUS, Twoje

nic nie wnosi.
jeśli ktoś potrzebuje 10 om, to nie ma co się natrząsać nad tą liczbą - wartość jak wartość.
a jeśli pytania mają mieć jakiś ukryty sens, to lepiej odkryć ten sens i zadać pytanie jawnie.
czy to jest dla Ciebie zbyt skomplikowane?

Witam !
Koparka uszkadza przewód zasilający budynek. Wszyastkie warianty uszkodzeń są możliwe: przerwa PEN i uziomu w kablu.
I co wtedy ? Modlić się, żeby kogoś nie zabiło ?
Cytat z wypowiedzi kolegi:
“w systemie TN-C-S przewody PE i N są w części systemu wspólne”
W sieci TN-S proponowanym przez kolegę tak własnie jest.
Dopiero skuteczne uziemienie punktu rozdziału powoduje, że przewód
PE rozpoczyna swój bieg od uziemienia.
Oprócz szablonowego stosowania norm potrzebne jest także myślenie.
Mówiąc o nieuziemianiu miałem na myśli to,że nawe wśród elektryków zdania są też podzielone.
Odnosi się to także do kolegi, przez 10 om nie “wyleci” żadna S-ka.
Robiąc złe uziemienie, to prawie tak jakby go nie było.
Zabezpiecza tylko przed piorunem.
CYRUS.

Ale wyleci każdy RDS jeśli pojawi się prąd różnicowy. Nie chcę dyskusji o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkanocnymi. Po prostu jest to jeszcze jeden dodatkowy element poprawiający bezpieczeństwo i wykonanie skutecznego uziemienia połączeń wyrównawczych.
230V:10

Witam

230V:10

Dość optymistyczne założenie, że juz przy 1,4 “wyleci” Ska o charakterystyce B. (B 3In-5In)
Ale wystarczy zmniejszyć rezystancje uziomu o 1 ohm i już wyglądałoby to lepiej.
Pozdrawiam
Michał K.

Do kolegi Yetti !
Kolego ! Z ostatniej wypowiedzi wynika,że pomimo posiadania uprawnień klega nie zna przepisów dotyczących zabezpieczenia
przeciwporażeniowego. Nawet kolega nie zna parametrów S-ek które stosuje. Zauważył to też kolega Berger.
Niniejszym informuję:
1.Powoływanie się na RCD jest bez sensu, ponieważ nie wszyscy posiadają RCD.
2. Warunkiem prawidłowego działania zabezpieczenia z S-ką, jest
czas zadziałania poniżej 0,5 sek. Przepływ nawet znacznego prądu
przez ciało człowieka w czasie poniżej 0,5 sek. nie spowoduje
uszczerbku na zdrowiu. Nie wiem czy Kolega wie, że przy prądzie zmiennym zachodzi zjawisko “zacisku mięśni” uniemożliwiające
uwolnienie się z napięcia. Oczekiwanie, 15 mim. na zadziałanie termika grozi śmiercią.
3. Minimalny prąd zadziałania S-ki w czasie 0,5 sek. jest 85A.
Słusznie zauważył kolega Berger 5xIn. Jak wiecie jestem człowiekiem
dociekliwym i sprawdziłem to poprzez dokonanie pomiarów.
Tak więc rezystancja pętli zwarcia, uziemienie+przewody w pętli,
powinna wynosić min. 2 om ( w tym poprawka na rozrzut S-ki ).
Czy o takie rzeczy przy wydwaniu uprawnień nie pytają ? A szkoda.
Do analizy obwodów konieczne jest logiczne inżynierskie myślenie - kieruję to do kolegów krytykujących moje wypowiedzi dotyczące różnic pomiędzy TN-C-S, a TN-S.
Podkreślam, kolego Yetti, że prąd popłynie zgodnie z wykonanymi przez was połączeniami, a nie jak to określicie w papierach.
Kolego ! Jaka będzie rezystancja pętli zwarcia po przerwie w przewodzie PEN i przy przerwie uziomu kabla ?
CYRUS.

Do kolegi Berger!
Kolega w poście podał parametry charakterystyki B 3 In - 5 In.
Wykonujac instalację we własnym domu, znając zależności podane w poprzednim poście, chciałem zastosować S-ki 3 In. Ale, jak wiesz
niechętnie wierzę, dopóki nie zmierzę, mierzyłem różne S-ki i nie znalazłem S-ki 3-krotnej. Wszystkie były 5-krotne. Pomiar S-ki prądem 85 A nie jest łatwy, i nie każdy ma specjalisyczny sprzęt do zestawienia układu pomiarowego. Obciażając gniazgo rezystorem 2,2 om, S-ka 16A rozłacza znzczne dłużej niz 1 sek. Po tych pomiarach
zastosowałem tam gdzie można S-ki 10A.
CYRUS.

Witam!

Moja propozycja jest następująca - w zeszłym tygodniu wykonałem 2 instalacje uziemienia (służące do uziemienia punktu rozdziału PEN) z wodociągowych rurek miedzianych fi 18 mm. Jeden uziom udało mi się wbić 9m pod powierzchnię gruntu drugi zakończyłem na 7,5 metrach (zabrakło mi już rurek). Sprzęt, jaki użyłem do wykonania uziomu to:
świder ręczny do pierwszych 1,5 m tz. do wody gruntowej, po zrobieniu otworu wsadziłem rurkę miedzianą i po prostu wbiłem ją własnymi rękami do końca, dołożyłem następną rurkę przylutowałem ją przez mufę do pierwszej (tak jak robią to hydraulicy) i całość bez jakichkolwiek narządzi wbiłem (metodą “góra-dół”), następnie dołożyłem 3 rurkę i wbiłem ją juz przy użyciu młotka, tak doszedłem do głębokości 7,5 m. Połączenie punktu rozdziału z uziomem również wykonałem z rurek miedzianych lutując je na złączki typu mufy i kolanka. Końcówkę rurki zagniotłem i zacisnąłem w zacisku (pasowała idealnie) Drugi uziom - ten 9 metrowy wykonałem tak samo, jedynie pod koniec użyłem młotowiertarki. Niestety nie jestem elektrykiem (a może na szczęście), więc nie zrobiłem żadnych pomiarów (zrobi to już elektryk), i nie mam pewności czy tak wykonany uziom będzie zgodny z przepisami - może koledzy się wypowiedzą na ten temat. Koszt takiego uziomu to ok. 8 zł za każdy metr, rurka fi 18 z miedzi daje w sumie ponad 50 mm2 przekroju. Myślę, że taka metoda jest całkiem niezła pod warunkiem, że uziom wykonujemy w sprzyjających warunkach układu warstw geologicznych (u mnie głównie piaski drobne z przewarstwieniami piasków grubych) przy innych glebach zastosowanie tej metody mogłoby okazać się niemożliwe ze względu na małą wytrzymałość miedzi (chyba, że zastosujemy większe średnice rurek). Jestem wielce ciekaw co o tym wszystkim koledzy sądzą.

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Dołączam się do wypowiedzi Kolegi Andrzeja (elservise).
Ja również nie znam norm czy aktów prawnych nakazujących (zalecających) uziemianie punktu rozdziału z TN-C na TN-S. Było już na ten temat sto razy pisane na tym forum. Jest to tylko wymysł dostawcy energii elektrycznej.
Wartości uziomów podane są w normach i dotyczą obiektów różnych budowlanych oraz stacji trafo.
A jednym mieście dostawcy energii np. ZE żądają uziemiania ZK o wartości 30

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Są produkowane S’ki typ „A” oraz „Z” gdzie:
A - wyłącza od 2 do 3 In dla t < 0.1 sek.
Z - wyłącza od 2 do 3 In dla t < 0.2 sek.
Niestety namiarów producentów nie znam.

Kolego Krystyn !
Jeżeli będę wiedział jak je zakupić, to wyrzucę te których używam
i natychmiast zamontuję "3In “. Ja u siebie ten problem już załatwiłem stosując 10A ( tam gdzie można)Ale jak widać życie w Polsce kapirtalistycznej też nie jest proste. Chętnie zmierzyłbym te
3 In. Prywatnie uważam, że standardowa kontrola pętli zwarcia jest niewysrarczjąca. Przecież zabezpieczenie S-ką obejmuje także sprawność bezpiecznika i czas wyłączania. Dopiero spełnienie tych dwóch warunków gwarantuje ,że ochrona przeciwporażeniowa jest w porządku.
Pętla zwarcia zapewnia zaledwie to, że upływy izolacji będą odprowadzane do ziemi i nie przekroczymy granicznej wartości napięcia na obudowach.
Moje rozważania na Forum proszę traktowac jako dyskusję, dzielę się swoimi uwagami, bo chciałbym, aby Polskie instalacje nie były gorsze od niemieckich.
Wracając do uziemienia, to niedawno dyskutowalismy w temacie “przerwa w przewodzie PEN” oraz w temacie " czy można brać uziom z kabla zasilającego” i moje wnioski dotyczące
uziemienia biorą się z powyższych waszych postów, uważam że słusznych.
To co obserwuję w tablicach rozdielczych bloków,
— TO CZYSTA TRAGEDIA I KATASTROFA ----. Wyglada to tak, jakby
rzeźnik zoperował brzuch i pozszywał go sznurkiem ze śmietnika.
Co drugi dzień zagladam do skrzynek i zastanawiam się, kto sie tym zajmuje. Z telekomunikacją jest też nie lepiej. Nie jestem inspektorem, i tylko podłączam się do tablic, na istniejacy stan nie da się patrzeć.
CYRUS.

Witam Kolegę " CYRUS " i wszystkich Kolegów na FORUM.
Może tam zapytać:
http://www.moeller.pl/budynek/broszury/Aparaty-modulowe_katalog2005.pdf
strona 32.

Normy nie mówią nic o uziemianiu punktu rozdziału PEN na N i PE. Ale niektóre ZE wymagają od odbiorców uziemienia. Jest to przykład, kiedy praktyka wyprzedza kompendium wiedzy ujęte w normach i przepisach.
W zależności od zastosowanych urządzeń po stronie odbiorczej może być wskazane , by PE miał niezmieniający się potencjał, a realizacja tego należy do nas. W kwesti zasadniczej : TNC-S pętla zwarcia nie przez uziom PE i ziemie , a przez PEN i stąd przewaga układu TN-S nad pozostałymi układami. Oczywiście dopuszczalne napiecie bezpieczne w warunkach awaryjnych, jego poziom zależy od oprności uziemienia pktu rozdziału. To Panowie mierzą i 10omów może wystarczyć!