Uziom z nierdzewki - mały szok

Witam

Odnosi się to także do kolegi, przez 10 om nie “wyleci” żadna S-ka.
Robiąc złe uziemienie, to prawie tak jakby go nie było.

Przepraszam ale dla mnie to jakaś pomyłka. Przecież system TN-S to nie TT i rezystancja uziemienie nie ma za zadanie umożliwić szybkiego wyłączenia zasilania.

Tak więc rezystancja pętli zwarcia, uziemienie+przewody w pętli,
powinna wynosić min. 2 om ( w tym poprawka na rozrzut S-ki ).

Co z kosztem wykonania takiego uziemienia. A jeżeli warunki terenowe uniemożliwiają uzyskanie takiego wyniku. Instalacja nie nadaje się do eksploatacji? Powyższy warunek jest dla mnie hybrydą warunku dla systemu TT (Ra*Ia<=Ul) oraz dla systemu TN dotyczący szybkiego wyłączenia zasilania i według mnie nie może stanowić podstawy do stwierdzenia, że uziemienie 10om jest złym uziemieniem.
Że poprawia bezpieczeństwo? Być może, ale co jeżeli przerwiemy przewód PE w mieszkaniu w trakcie remontu, idąc tym tokiem rozumowania należałoby uziemić PE w każdym gniazdku i oprawie. Powodzenia.

Pętla zwarcia zapewnia zaledwie to, że upływy izolacji będą odprowadzane do ziemi i nie przekroczymy granicznej wartości napięcia na obudowach

Tego też nie rozumiem. Pętla zwarcia jak sama nazwa mówi odnosi się do warunków zwarcia a nie normalnej pracy. Odprowadzenie prądów upływowych zapewnia przewód ochronny który jest uziemiony i prądy upływu są na tyle małe że tutaj wartość uziemienia 30om też wystarczy (przynajmniej w warunkach instalacji mieszkaniowej).
Pozdrawiam

Witam

Coś się kolega zagalopował z ta oceną

Wymóg stawiany przez ZE uziemiania przewodu neutralnego (zerowego) ma swoją
prawie czterdziestoletnią historię w przepisach.
PBUE Zeszyt 6.

możliwie liczne uziemienia > robocze > przewodu zerowego w sieci, zwłaszcza przy przyłączach> .

Źle się dzieje, że niektórzy koledzy nie rozróżniają uziemień roboczych od ochronnych.

Dla mnie też.

któryś raz z kolei informuję, że dostawcy energii nic nie żądają. sieci wraz z ZK są wg Prawa Energetycznego w ich władaniu i ich własnością, i nie muszą nic żądać od innych.
a swoją sieć rozbudowują jak chcą i z parametrami jakie uważają za właściwe.

Witam wszystkich !
Informacja dla kol. Cyrusa- S-ki typu A robi również Simens , choć osobiście uważam Moellera za lepszą firmę.
pozdrawiam Andrzej

Witam Kolegę Profus i wszystkich Kolegów na FORUM.

Kolego Profus jeśli można prosić, to proszę o podanie numeru art. z Ustawy Prawo energetyczne, w którym pisze o uziemianiu złącz gdyż nie doczytałem się tego. Zgadzam się z Kolegą, że dostawce energii np. ZE może i powinien wykonywać instalację zgodną z przepisami oraz może sobie wykonywać tysiące uziemień dodatkowych gdyż instalacja ta jest w ich władaniu i ich własnością. Nie wykonuję instalacji w domkach jednorodzinnych ale wielu Kolegów już o tym pisało, że np. ZE żąda wykonania przez odbiorcę uziemienia ZK tj. przyłącza.
Jeśli np. ZE wykonywałby ów uziom na swój koszt, to niech robi sobie go do jak chce, ale jeśli żąda aby to wykonywał odbiorca to pytam na jakiej podstawie prawnej.

Może Koledzy, wykonawcy coś na ten temat dopiszą ze swojej praktyki.

Witam ponownie !
Kolego Krystynie- pewne niejasności w tej dyskusji wynikają z tego , że czasem nie mówimy o tym samym, lub znamy prawdę , ale nie do końca…Kolega Profus twierdzi że Prawo Energetyczne mówi kto jest właścicielem ZK, natomiast właściciel zapewnia odpowiednie uziemieni-na podstawie innych przepisów niż PE. A jeżeli nie zapewnia to on ponosi wszelkie tego konsekwencje. Na terenie Polski, dystrybutorzy stosują różne standardy techniczne, różnie nazywają te same rzeczy, jednak naprawdę różnice nie są duże , bo rozporządzenie "przyłączeniowe"nie daje takich możliwości. ZK- złącze kablowe-zwykle. choć nie zawsze(99%) należy do operatora; ZP(ZL)-złącze pomiarowe(licznikowe)-zwykle należy do odbiorcy;ZK zintegrowane-kablowe+pomiar-najczęściej należy do dystrybutora. Moja doświadczenie uczy mnie że najczęściej tu popełniamy błąd. Ponadto sytuację komplikuje to że wielu odbiorców było przyłączanych w okresach gdy obowiązywało różne prawo i nie można wszystkiego wrzucić do jednego wora. Dodatkowo część z nas , elektryków zarówno po stronie inwestorów jak i ZE albo jest nadgorliwcami, albo nie wszystko rozumie, albo niestety są mało rozgarnięci. Istnieje jeszcze jedna grupa elektryków- coś zrobili, czegoś się nauczyli i postępują podobnie jak tow.Fidel- moja racja albo śmierć… ale świat się zmienia- mieli rację tylko nie wiedzą że coś się zmieniło.
W temacie żądań ZE moje zdanie jest takie- mogą żądać aby wykonawca (lub sprawdzający) napisał oświadczenie że instalacja spełnia wymogi i nie wprowadza zakłóceń do sieci- obowiązek taki nakłada na ZE prawo i budowlane, i energetyczne (pomiary i badania robimy dla inwestora aby je posiadał i mógł okazać w nadzorze budowlanym) . Czasem żądają tego w formie wyników pomiarów, choć coraz rzadziej- i tak panie w BOK-ach przyjmujace dokumenty się w tym nie orientują.
pozdrawiam Andrzej

witam.

tak, ZE sam projektuje i wykonuje na swój koszt sieci do ZK włącznie, i tej sytuacji dotyczą moje uwagi.
i nie przesadzajmy, jeśli dają uwagi czy wytyczne do tych 1% złączy wykonywanych na koszt podmiotów podłączanych, to w imię standardów i kompatybilności też mają chyba prawo coś narzucić, póki są jedynym operatorem tego medium.
pozdrawiam.

Witam!

ZE sam projektuje i wykonuje na swój koszt sieci do ZK włącznie

Jeśli tak to jak się ma do tego “opłata przyłączeniowa” uiszczana przez inwestora?

płaci około 100 zł + VAT za 1 kW i ma dostarczoną moc do postawionego złacza w granicy działki. wykonanie SL i wlz należy do odbiorcy (inwestora).

Witam :slight_smile:

ZE sam projektuje i wykonuje na swój koszt sieci do ZK włącznie

Ile się płaci to mniejszy problem. Proszę powiedzieć ZA CO się płaci, jeżeli ZE robi to wszystko na SWÓJ KOSZT.

Płacimy, bo ZE poniósł koszty i chce ich zwrotu. A jeżeli za coś zapłacę to jest moje. Tak wynika, że część sieci jest moja.

Ps.
Czy jest tu jakiś PRAWNIK? :wink:

powyższa dywagacja nic nie wnosi do rzeczywistości.
płaci się tzw opłatę przyłączeniowa liczoną ryczałtem - za możliwość korzystania z energii.
czyli wg Twojej logiki kol. gruhaa - zapłacisz za możliwość i masz tę możliwość korzystania z energii na własność, bo zapłaciłeś i to jest Twoje. (i nawet nie możesz się tą możliwością podzielić z innym klientem..).
a sieć nie była budowana za te pieniądze.
pozdrawiam.

Witam!

Proszę wejść na tę stronę i otworzyć załącznik nr 3.
Są tam zamieszczone wzory wniosków o przyłączenie do sieci rozdzielczej Energia Pro.
Określono tam "dopuszczalną do przyjęcia minimalną wartość mocy lokalu mieszkalnego -w przypadku instalacji modernizowanych: wówczas dopuszczalne zasilanie 1-fazowe. Nie dotyczy budynków projektowanych.
A przekonacie się koledzy jak przyjazny (w gruncie rzeczy) klientowi Zakład z dnia na dzień staje się pazernym na kasę monopolistą. I wszystko to dzieje się w majestacie prawa.

Witam
Teraz mam większego szoka kol. Futrzak.
Jak uparcie niektórzy mylą uziomy, ich cel, i ceny przyłączy na dowód przytaczają.
To forum jest właśnie dowodem na to, iż Energetyka Zawodowa wie co robi.
Jeśli pozwolić każdemu własne pomysły wprowadzać w życie, to ile rodzajów sieci mielibyśmy? Co elektryk to nowy typ.
Dla oszczędności to i nocnik z solą by zakopywali.
Koledzy na miłość bosko, uziom roboczy (dodatkowy) ma swoje uzasadnienie. Uziom fundamentowy, (bo tak uparcie będę go nazywał) również ma swoje uzasadnienie.
Jak postapić w przypadku remontu izolacji na starym obiekcie nie wiem.
Ja dążyłbym do zrobienia nowego uziomu otokowego, chyba raczej mocowanego do muru fundametowego. (nie jestem projektantem, projektanci! podpowiedzcie słabszemu).
Jeżeli mówimy o remoncie starego obiektu, to stary uziom otokowy raczej nie spełnia swojej dawnej roli (korozja, zwłaszcza w gruncie solonym i kwaszonym). Energetyka Zawodowa zrobiła sobie pewnie swój nowy uziom roboczy (dodatkowy).
Wobec powyższego raczej wskazane wykonanie solidnego nowego uziemienia ochronnego.
Nawiasem mówiąc, pierwsze słyszę aby EZ ządała wykonania przyłacza od odbiorcy, oni raczej każą za to zapłacic. I chwała im za to.
poadrawiam
i przejrzyjcie Panowie
zax

witam Kolegów:)
Co do opłaty przyłączeniowej to już kiedyś wypowiadałem się na ten temat. Należy wspomnieć o opłacie ryczałtowej. Np za 15 kW mocy przyłączeniowej odbiorca zapłaci np. 123 zł +VAT czyli 1845 zł +VAT.
Ryczałt dodyczy odległości do 200m. I tu mam pytanie do wykonawców, Panowie ile kosztuje ułożenie kabla 35mm2, 120 mm2 dł. 199m??
Ile kosztuje budowa sieci napowietyrznej ze słupami mocnymi i wirowymi ASXSn4x50mm2 dł. 199m??
Ile kosztuje budowa przyłącza kablowego 4x35mm2 dł 5m??
Oczywiście do powyższych przypadków dodajcie jeszcze koszt dokumentacji, wyłączeń, geodezji.
Tak więc nie przesadzajcie z tą krytyką pazerności energetyki.
PS
Z energetyką nie mam nic wspólnego poza kontaktami służbowymi.

Co do uziomów, Energetyka realizując przyłącz wykonuje uziom roboczy w złączach kablowych oczywiście w cenie opłaty przyłączeniowej.

Witam koegów !
Jaki jest cel waszym zdaniem uziemiania punktu rozdziału ?
Czy tylko ochrona odgromowa ?
Z tego co wiem, przepięciówki zaleca się podłączać do uziemienia.
Z waszych postów nie mogę wyciągnąć wniosków co do celu przedsięwzięcia.
CYRUS.

Dla wyjaśnienia biednego uziomu:
Projekt typowy przewidywał dwa uziomy prętowe: 10

Z ciekawości: jaka to maszyna?

Witam !
Bohrhammer - nie mylić z “szlagbormashine”.
CYRUS.