Uprawnienia do pomiarów

Witam Wszystkich
Mam pytanie bo oglądając różne uprawnienia “E” dochodzę do wniosku, że są one różne w zakresie wpisu dodatkowego w rubryce “zakres uprawnień pomiarowych”. Zatem co tam powinno być wpisane?? Czy zapis “prace kontrolno-pomiarowe w zakresie ochrony przeciwporażeniowej” upoważnia do pomiarów uziomów instalacji odgromowej??? Istnieją uprawnienia w których istnieje zapis"ochrony przeciwporażeniowej+ochrony odgromowej". Zatem czy ochrona odgromowa nie wlicza się do ochrony przeciwporażeniowej?? Jeśli możemy mierzyć rezystancję uziemienia instalacji czy urządzenia (w zakresie ochrony przeciwporażeniowej) to nie będziemy potrafili zmierzyć rezystancji uziemienia instalacji odgromowej???
Proszę o opinie.

Witam Kolegę Piotra i wszystkich Kolegów na FORUM.
Gdy dodam mój zapis (3) to otrzymamy trzy wersję.
Zakres uprawnień pomiarowych:

1. “prace kontrolno-pomiarowe w zakresie ochrony przeciwporażeniowej”,
  2. “prace kontrolno-pomiarowe z pomiarami ochrony przeciwporażeniowej do 1 kV oraz ochrony odgromowej”,
  3. “pomiary w pełnym zakresie do 15 kV”.
    Rozważając wątpliwości Kolegi Piotra (co do odgromówki) to napiszę to co ja myślę.
    Ad. 1) Brak określonego napięcia oznacza że pomiary można wykonywać do zakresu napięć podanych w poszczególnych punktach grupy1.
    Ad. 2) Tu jest wszystko napisane jasno a może aż za dużo (ale od przybytku głowa nie boli).
    Ad. 3) Krótko, zwięźle i chyba bardzo jasno.
    Moim zdaniem instalacja odgromowa zalicza się do instalacji elektrycznych. Dlatego ani w rozporządzeniu ani w świadectwie kwalifikacyjnym nie jest to wyróżnione. Czy to będą przewody ochronne, uziomy fundamentowe, połączenia wyrównawcze, uziomy otokowe to pomimo że spełniają różne zadania wszystkie zaliczane są do instalacji elektrycznych. Instalacja odgromowa jest częścią głównego uziemienia GSU czyli również jest istotnym elementem ochrony przeciwporażeniowej. Instalacja odgromowa jest również podłączona do wielu urządzeń (klimatyzatory, wentylatory itp.). To że instalacja odgromowa służy również do ochrony przed wyładowaniami atmosferycznymi (co jest jej podstawowym zadaniem) nie wyklucza że spełnia rolę ochrony przeciwporażeniowej.
    Wg mnie wszystkie powyższe trzy zapisy uprawniają do wykonywania również pomiarów instalacji odgromowych.
    Jakie jest zdanie innych Kolegów?

Witam, dziękuję za odzew Koledze Krystynowi, ale mam jeszcze wątpliwości (lubię wiedzieć dokładnie, bo jak mówią diabeł tkwi w szczegółach). Może inni Koledzy potwierdzą nasze wykładnie zapisów dotyczących uprawnień pomiarowych.
Zgadzam się z Kolegą, że zapis bez określenia zakresu napięcia dotyczy wszystkich pkt wymienionych w świadectwie (badanie ochrony przeciwporażeniowej tych urządzeń i instalacji). Fakt nie ma w świadectwie punktu (ochrona odgromowa lub przepięciowa). Zatem należy ochronę przeciwprzepięciową instalacji zaliczyć do instalacji np. do 1 kV (np. ochronniki przeciwprzepięciowe).
Dalej idąc, jakby na to nie patrzeć to pod ochronę przeciwporażeniową trzeba podporządkować także “odgromówkę” obiektu budowlanego. Bo czego dotyczy instalacja odgromowa ??? Przepięć od wyładowań atmosferycznych i zagrożenia życia bądź zdrowia ludzi wynikającego z możliwości porażenia prądem pochodzącym od wyładowania atmosferycznego. Zatem ta część instalacji (całej instalacji obiektu) ma chronić ludzi bądź zwierzęta przed przepływem przez istoty żywe prądu zaindukowanego przez przepływ prądu wyładowania. Jakby na to nie patrzeć OCHRONA PRZECIWPORAŻENIOWA.
Zatem czemu nie można tego zapisu ujednolicić aby była PEŁNA jasność??

Witam a co Koledzy na to??? To zabiło mi ćwieka.
Centralna Komisja Uprawnień Zawodowych SEP
Szczegółowa tematyka
egzaminu kwalifikacyjnego
dla osób zajmujących się
eksploatacją urządzeń , instalacji
i sieci energetycznych
na stanowisku
EKSPLOATACJI
w zakresie elektroenergetycznym
Warszawa 2003r.
"4.3.Zasady i warunki wykonywania prac kontrolno-pomiarowych i montażowych
-Przygotowanie i przeprowadzanie prac kontrolno pomiarowych.
-Zasady i warunki wykonywania pomiarów eksploatacyjnych w zakresie :
–podstawowych wielkości elektrycznych: prądu , napięcia i rezystancji,
–poboru mocy, zużycia energii elektrycznej i współczynnika mocy,
–skuteczności ochrony przeciwporażeniowej,
–ochrony odgromowej sieci, budynków i budowli.
Jeśli chodzi o dwa pierwsze punkty zaliczam ich do prac kontrolno-pomiarowych w ramach zakresu swiadectwa E, a skoro z tyłu piszą tylko o ochronie przeciwporażeniowej a nie o odgromowej to mam niejasność.

Witam Kolegę Piotra i Kolegów na Forum

Wydaje mi się iż to co kryje się pod niestandardowymi zapisami na świadectwach mogłaby wyjaśnić komisja egzaminacyjna, która je wydała zgodnie z wnioskiem na którym jest :

Eksploatacja urządzeń, instalacji i sieci w zakresie wykonywania czynności: obsługi, konserwacji, remontów, montażu, kontrolno-pomiarowych*).

Zakres prac pomiarowych: …
*)niepotrzebne skreślić

Jeżeli ktoś sobie ten zakres zawęził (lub tak wypełnił mu wniosek zgłaszający - a podczas egzaminu egzaminowany nie wyraził chęci rozszerzenia - z tego co wiem to komisje wyjaśniają czy rzeczywiście chodzi o jakiś zawężony zakres) - to tak ma na świadectwie. Ale może są jeszcze inne powody ?

Pozdrawiam
Teodor

Witam
No to Kolega Teodor mnie “dobił”, jeśli taki jest zapis (nie ma skreślonego punktu kontrolno-pomiarowego w świadetwie, to oznaczać ma że nie można przy takich uprawnieniach mierzyć chociażby wartości napięcia czy prądu lub mocy pobieranej przez dane urządzenie??? No bo skoro jest tylko zapis dotyczący pomiarów ochronnych to nie ma więcej. A jak interpretować zapis - obsługa, montaż, kontrolno-pomiarowy aparatury kontrolno-pomiarowej (pkt.10)??? Te wszystkie zapisy się wykluczają (no chyba, że tylko i wyłącznie wolno dokonywać oceny ochrony przeciwporażeniowej).

Witam

A czy nie lepiej przeczytać

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ1)
z dnia 28 kwietnia 2003 r.
w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania posiadania kwalifikacji przez osoby zajmujące się
eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci

Tam jest wszystko napisane jak powinno być.

Przez prace kontrolno-pomiarowe rozumie się jako wykonywanie czynności:

1. niezbędnych do dokonania oceny stanu technicznego,
    parametrów eksploatacyjnych, jakości regulacji
    i sprawności energetycznej urządzeń, instalacji
    i sieci — w zakresie kontrolno-pomiarowym.

Listę urządzeń zawiera załącznik nr 1, wzór świadectwa załącznik nr 2.

Może mi koledzy wskażą gdzie w tym wzorze jest dyskutowana rubryka
Zakres prac pomiarowych:…

Rozumiem kolegów z SEP,u że zawsze muszą być mądrzejsi od urzędników,
ale dyskutujemy o dokumencie typu świadectwo i moim zdaniem nie jest
tu dopuszczalna własna inwencja.

Zakres prac oraz rodzaj urządzeń i instalacji powinny być wpisywane zgodnie
z tym rozporządzeniem

Pozdrawiam

Witam
Kolego elservice na stronie SEPu / kursy i szkolenia
“CENTRALNA KOMISJA UPRAWNIEŃ ZAWODOWYCH SEP
Egzaminy na uprawnienia
“D” - na stanowisku dozoru w zakresie elektroenergetycznym
oraz
“E” - Na stanowisku eksploatacji w zakresie elektroenergetycznym
Aby obejrzeć szczegóły kliknij tutaj.” gdy wchodzimy dalej mamy przykładowe wzory świadectw kwalifkacyjnych. Tam Kolega znajdzie zapis “Zakres prac pomiarowych:” w rozporządzeniu nie ma takiego zapisu.

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Po części wszyscy mamy rację (przynajmniej wg mnie).
Kolega Andrzej przywołał ww. rozporządzenie. I bardzo dobrze.
Tylko jak zwykle nie jest całkiem jasne.
Jak już pracownicy Ministerstwa pofatygowali się o opracowanie załącznika nr 2 to mogli napisać do końca a nie jedną część.
To jest tak samo jak z ustawami, z których nikt nic nie wie i czeka dalsze wyjaśnienia.
Cytat z rozporz.:
5) niezbędnych do dokonania oceny stanu technicznego, parametrów eksploatacyjnych, jakości regulacji i sprawności energetycznej urządzeń, instalacji i sieci - w zakresie kontrolno-pomiarowym.
nie jest dla mnie jednoznaczny z wykonywanie pomiarów odbiorczych czy okresowych.
Gdy konserwowałem naście lat temu (bo już wymarły) duże szafy AKP to ww. ocenę parametrów wykonywałem 2 x w tygodniu. A gdy robiłem pomiary okresowe co roku to była całkowicie inna piosenka.
Z tegoż to powodu SEP wykonał dokument świadectwa kwalifikacyjnego zgodnie z ww. rozporz. i dodał
Zakres uprawnień pomiarowych: …
Ktoś może zdać egzamin w temacie prac kontrolno-pomiarowych ale może nie mieć pojęcia jak badać wył. RCD.

Ale zostawmy ten temat i poratujmy Kolegę Piotra.
Załącznik nr 1
RODZAJ URZĄDZEŃ, INSTALACJI I SIECI, PRZY KTÓRYCH EKSPLOATACJI JEST WYMAGANE POSIADANIE KWALIFIKACJI
Grupa 1. Urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne wytwarzające, przetwarzające, przesyłające i zużywające energię elektryczną:
Jeden może stwierdzić że nie ma tu mowy o instalacji odgromowy.
Gdy ktoś uważa inaczej to:
2) urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne o napięciu nie wyższym niż 1 kV;
można pod to zaliczyć.
Z tego można wywnioskować:

1. że na pomiary odgromówki uprawnienia nie są potrzebne lub
  2. odgromówka jest zaliczana jako instalacja w p. 2).

Czyli wg mnie Kolega Piotr może spokojne wykonywać pomiary ist. odgromowych.

Witam, bardzo dziękuję Wszystkim Kolegom,
Kolego Krystyn a co np. z pomiarami parametrów eksploatacyjnych typu prąd, napięcie, moc??? Czy taki zapis na świadectwie nie eliminuje (zawężając zakres do pomiarów ochronnych) No chyba, że zakwalifikujemy nie skreślony podpunkt uprawnień “kontrolno-pomiarowy” i pkt.10 uprawnień jako to o czym mówię (czyli pomiary np. prądu pobieranego przez odbiorniki).

Witam

Koledzy z CENTRALNEJ KOMISJI UPRAWNIEŃ ZAWODOWYCH SEP mogą
wymyślać dowolne rzeczy ale nie mają podstawy prawnej do ich
narzucania innym komisjom egzaminacyjnym.
SEP jest jedną z wielu instytucji przy których działają komisje egzaminacyjne powoływane
przez prezesa URE i tylko w świadectwach SEP pojawia się taki dopisek.
Czy koledzy chcą mi udowadniać, że posiadając uprawnienia E i D wydane przez
komisje egzaminacyjną działającą przy zakładzie energetycznym na druku zgodnym
z obowiązującym wzorem nie mogę wykonywać pomiarów ochrony przeciwporażeniowej.

Kolego Piotrze

Według mnie kolega może mierzyć wszystko pod warunkiem przestrzegania zasad BHP.
Oddzielnym zagadnieniem jest co kolega z tymi pomiarami zrobi i jaki dokument utworzy.
W przypadku pytania kolegi to istotnym jest czy chodzi o sam wynik pomiaru czy też
wykonać należy oględziny przed pomiarem i dokonać oceny stanu technicznego.
Wielu kolegów nie zauważa, że prace kontrolno-pomiarowe to coś więcej od samych
pomiarów.

Nie zgodzę się z kolega Krystynem iż zakres prac kontrolno-pomiarowych dla urządzeń,
instalacji i sieci elektroenergetycznych o napięciu nie wyższym niż 1 kV może
nie obejmować znajomości pomiarów RCD.

To powinna być działka CENTRALNEJ KOMISJI UPRAWNIEŃ ZAWODOWYCH SEP
by nie wydawać zaświadczeń niedouczonym osobom.

Ale może to za poważna dyskusja jak na ten wątek.

Pozdrawiam

Witam!

Oj chyba może. Ale wtedy powinno pojawić się zastrzeżenie “za wyjątkiem …” lub “z wyłączeniem …”.
Przecież na wniosku zaznaczamy jakie uprawnienia chcemy uzyskać. I właśnie z tch zagadnień jesteśmy pytani.
I przcież można świetnie znać zasady np. badania rezystancji uziomów, rezystancji izolacji, badanie napędów czy rozdzielni a nie narysować pętli zwarcia, lub odwrotnie.

Natomiast co do uprawnień wydawanych przez ZE, to w ubiegłym roku zakwestionowano w jednej z elektrociepłowni w Łodzi uprawnienia do 20kV wydane przez ZE Wrocław, twierdząc, że jest to dokument wewnątrzzakładowy i nie posiada on poza miejscem pracy właściciela żadnej mocy prawnej.
Dopiero okazanie świadectwa kwalifikacyjnego wydanego przez SEP pozwoliło na dopuszczenie kolegi do pracy (oczywiście po uprzednim przeszkoleniu przez odpowiednie służby wym. elektrociepłowni).

Witam

Co do zakresu wiedzy potrzebnej osobie wykonującej prace kontrolno-pomiarowe
to nie będę polemizował. Nie jestem członkiem komisji, a mam swoje
poglądy.
Ciekawe jak by zasadę ograniczonej wiedzy przenieść do egzaminów na
prawo jazdy.

Jeśli mówimy o świadectwach kwalifikacyjnych wymaganych przez Art. 54 Prawa
energetycznego to:
Nie ma komisji kwalifikacyjnych SEP !!!
Są komisje kwalifikacyjne powoływane przez Prezesa URE i działające
przy SEP, ZE i …
Wszystkie komisje podlegają Prezesowi URE i nie widzę podstaw do
twierdzenia, że świadectwa jednej komisji są ważne a drugiej nie.
Ta tak samo jak twierdzić, że świadectwa jednej szkoły są ważne lub nie.

Oddzielna kwestią jest fakt, że pracodawca może nas w każdej chwili skierować
na ponowny egzamin bez względu na termin ważności posiadanego zaświadczenia.
Wynika to z przepisów Prawa pracy.

Prosił bym o argumentacje prawną jeśli ktoś uważa inaczej.

Co komisja to inaczej, u nas w Gdańsku w SEP wpisali mi w zakresie uprawnień pomiarowych : wykonywanie pomiarów ochronnych do 15kV - jasno prosto jednoznacznie w uprawnieniach D i E. Prace pomiarowo - kontrolne praktycznie nic nie definiują, Kolega Krystyn zauważył - zapis pomiary ochronne zawierają w sobie instalacje, sieci, urządzenia i odgromówką, a jak zaczną dzielić włos na czworo to o czymś zapomną i powstaje burdel. Czemu na różnych komisjach tak mieszają to wiem. Wynika to z tego, że politycy lub prawnicy namotali bzdury (niejednoznaczność) w temacie powoływania osób do komisji egzaminacyjnych. Wszędzie tam gdzie politycy mianują “swoich” na stołki jest bałagan, a do tych mianowanych “fuch” należą też komisje egzaminacyjne i prezez URE. Gdzie ostało się grono fachowców nie ma problemów, lipy nie odwalają.
Odgromówka to też pomiary przeciwporażeniowe - takie jest moje zdanie.
Kolego Elserwis - kolega Piotr ma uprawnienia E - pomiary może robić, do protolółu potrzeba D i tu jest istota sprawy, po prostu dodatkowy egzamin z przepisów.

Witam
dziękuję Wszystkim Kolegom za pomoc. Mam zarówno D jak i E. Na D nie wpisuje się pomiarów ochrony przeciwporażeniowej, gdyż osoby z D nie wykonują takich pomiarów :slight_smile:. Dlatego na świadectwie D wystarczy zakres kontrolno-pomiarowe i wszystko jasne.

Witam

Co to są prace kontrolno-pomiarowe według mnie jasno opisuje
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ
z dnia 28 kwietnia 2003 r.
w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania posiadania kwalifikacji przez osoby zajmujące się
eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci.

Dla mnie niejednoznaczny jest termin pomiary ochronne.
We wspomnianym rozporządzeniu nie ma miejsca na dowolną klasyfikacje wykonywanych prac.
Ciekawe czy mając prawo wykonywania pomiarów ochronnych mogą koledzy dokonywać
oceny stanu technicznego poprzez oględziny i częściowy demontaż,
bo mając zaznaczone prace kontrolno-pomiarowe na pewno można
wykonywać pomiary ochronne.
Jestem przekonany, że jeśli osoba będzie miała zaznaczone prace kontrolno-pomiarowe
to żaden prokurator ani sąd nie będzie mógł zakwestionować formalnego wymogu posiadanych
kwalifikacji. Nie życzę nikomu sprawdzania tej tezy.

W przypadkach ograniczenia uprawnień przez komisje powinna znajdować się co najwyżej
formuła wykluczającą pewne czynności.

Pozdrawiam

PS. Praktyki kolegów z komisji przy SEP w Gdańsku są mi znane.

Zgadzam się, pomiary to tylko pomiary, zatem lepiej “badania ochronne”, tylko, że z tym terminem pojawi się “ktoś”, komu zamarzy się prowadzenie laboratorium badawczego i znowu będzie problem.

Witam

Mam zarówno D jak i E. Na D nie wpisuje się pomiarów ochrony przeciwporażeniowej, > gdyż osoby z D nie wykonują takich pomiarów > . Dlatego na świadectwie D wystarczy zakres kontrolno-pomiarowe i wszystko jasne.

U mnie w D mam dopisany pkt:10 " prace kontrolno-pomiarowe i pomiary ochronne"
Ponadto polecam wypowiedź Pana E.Musiała w INPE nr 57. Oto kilka cytatów:
“Od osoby upoważnionej do dozoru D oczekuje się wiedzy, jaką musi wykazać się osoba upoważniona do eksploatacji E, oraz dodatkowych kwalifikacji wynikających z większego zakresu odpowiedzialności…”
“Oznacza to, że osoba z kwalifikacjami D wymaganymi na stanowisku dozoru może wykonywać prace, dla których są wymagane kwalifikacje potrzebne na stanowisku eksploatacji E, a zwłaszcza może wykonywać pomiary. Przecież zarówno do zdobycia uprawnień E, jak i uprawnień D trzeba “wykazać się wiedzą z zakresu zasad i warunków wykonywania prac kontrolno-pomiarowych i montażowych””
“Pomysł, aby jeden elektryk z kwalifikacjami E wykonywał pomiary, a drugi z kwalifikacjami D je podpisywał i wydawał orzeczenie o stanie instalacji nie ma żadnego uzasadnienia w przepisach”
Osobiście zgadzam się z powyższymi cytatami
Pozdrawiam

Witam
Kolego Elservice chciałbym uściślić Kolegi wypowiedź. Mówi Kolega - ciekawe czy Koledzy którzy mają wpisane pomiary ochronne mogą dokonywać oceny stanu technicznego bo ci co mają prace w zakresie: kontrolno-pomiarowym mogą. Proszę zwrócić uwagę, że zapis dotyczący pomiarów “zakres uprawnień pomiarowych:” dotyczy drugiego członu kontrolno-POMIAROWY. Zatem moim skromnym zdaniem mając zaznaczone prace kontrolno-pomiarowe i zapis z tyłu pomiary ochrony przeciwporażeniowej można dokonywać kontroli instalacji i urządzeń. Ten zapis powstał dlatego, że można komuś np ograniczyć pomiary ochrony przeciwporażeniowej do 1kV a nie będzie mógł pomierzyć rezystancji uziemienia urządzeń 6kV-tak mi się wydaje jeśli się mylę proszę o weryfikację ze strony bardziej doświadczonych Kolegów.

Witam!
Chciałbym wyjaśnić powód, dlaczego osoba z uprawnieniami „D” nie może wykonywać pomiarów.
Uprawnienia „D” z pomiarami elektrycznymi muszą posiadać nie tylko elektrycy z wykształcenia, ale z racji zajmowanego stanowiska, osoby które muszą decydować, czy dane urządzenie nadaje się do eksploatacji. -Są to osoby na wysokich stanowiskach Dozoru, które z założenia (w obowiązkach służbowych) nigdy takich pomiarów nie wykonywały i wykonywać nie będą.
Jeśli chodzi o wypowiedź dr E. Musiała czy Kolegi Piotra K., to w części dotyczącej osób z „D”, kierujących pracami pomiarowymi osób z „E”, mam podobne zdanie.
Ta przeszkoda (ze strony rządu) pozwala wykluczyć osoby (wymienione na początku mojej wypowiedzi) z czynnego udziału w pracach kontrolno-pomiarowych.
-Nic nie stoi na przeszkodzie, by osoby kierujące pracami pomiarowymi osób z „E” posiadały uprawnienia „E” + „D”.