Uprawnienia budowlane - opiekun praktyki

Witam

Przeglądnąłem :

Rozporządzenie ministra transportu i budownictwa w sprawie samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie z dnia 28.04.2006 r.

Rozdział 2 ustawy Prawo Budowlane

Ponieważ w Izbie dostałem wiadomość iż tam czekają na mnie odpowiedzi na które czekam,jednak tak się nie stało.

W związku z tym zwracam się do Was,może ktoś zna odpowiednie rozporządzenie albo poprostu się orientuje.

Pracuję w firmie wykonawczej instalacji niskoprądowych,będąc po Elektrotechnice chciałbym się starać o uprawnienia bez ogr w branzy instalacji elektrycznych. Jednak u mnie w firmie nie ma osoby z w/w uprawnieniami. Rozmawiając z jednym z członków Izby dostałem informację(a poźniej przeczytałem jakąś ulotkę na tablicy ogłoszeń w Izbie) że Opiekun praktyki zawodowej nie musi być z tej samej firmy, musi zaś pracować przy tym samym obiekcie.

I teraz właściwe pytanie: Zgodnie z informacją jaką dostałem od osoby z Izby opiekunem mojej praktyki może być osoba która pracuje na tym samym obiekcie jednak sama zajmuje się inną instalacją ??

Przykład :

Projektuję/Pomagam w Kierowaniu Robotami instalacji Niskoprądowych

Druga firma gdzie jest np Kierownik z uprawnieniami wykonuje instalacje elektryczne obiektu.

To czy ten kierownik może być moim opiekunem praktyki?

Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam
Bartek

Witam :slight_smile:

Osoba pod nadzorem, której odbywa Kolega praktyką ma poświadczyć, że wykonywał Kolega określone prace jak również ocenić je.

Czytając Kolegi wypowiedź można wywnioskować, iż Kolega oczekuje poświadczenia nieprawdy. Czy dobrze zrozumiałem?

P.S.
To jest również odpowiedź na Kolegi pytanie.

Włąśnie sęk w tym że nie oczekuję tylko stawiam pytanie na które teoretycznie odpowiedziano mi w izbie i byłem zdziwiony.

Wycieczka do izby miała zaowocować odpowiedziami na kilka pytań(nie ma co dzwonić bo zawsze nikogo kompetentnego przy telefonie nie ma). Kilka pomniejszych pytań i to. Ogólnie pytałem czy sporządzając projekt powykonawczy pod którym defakto podpisuje się kierownik budowy,mogę prosić o podpis projektanta projektu wykonawczego,ew kierownika robót na danej budowie z uprawnieniami ale pracującego przy innej instalacji - ponieważ tak wygląda moja sytuacja. Chciałem się dowiedzieć czy czas poświęcony na ten obiekt będzie brany pod uwagę w książce praktyk.

I teraz tak, do kwesti projektanta proj wykonawczego nie doszedłem,jedak raczej nic mu do tego bo to powykonawczy pod którym nie musi sie podbijać. Zaś odnośnie kierownika budowy to dostałem odpowiedź jak wyzej.Także nic tu nie ma o poświadczeniu nieprawy. Ze względu an to iż taki kierownik spokojnie mógłby to sprawdzić. Jendak wydaje mi sie iż nie powinen(nie może?) być kierującym praktyk. Także pytam ?

Kol. Bonius napisał:

Czytając Kolegi wypowiedź można wywnioskować, iż Kolega oczekuje poświadczenia nieprawdy. Czy dobrze zrozumiałem?

Nie bardzo rozumiem odpowiedź kolegi, w którym miejscu to niby pytający napisał, że chce poświadczenia nieprawdy? Zadał proste pytanie, mnie też ciekawi odpowiedź.

Witam

… Opiekun praktyki zawodowej nie musi być z tej samej firmy, musi zaś pracować przy tym samym obiekcie. …

Zgadza się opiekun praktyki nie musi być etatowym pracownikiem tej samej firmy.
Jeśli gość posiadający stosowne uprawnienia z czystym sumieniem i w pełni świadomie może ocenić Twoje postępowanie na obiekcie i zweryfikować je wg wymogów PB (wpisując stosowną ocenę) to AFAIK nie ma problemu.

no to mamy 1:1 ;] ktoś jeszcze może coś dorzuci od siebie ?

W wiekszości przypadków dziennik praktyk ma raczej prace nadzorowane ( wpisane w dziennik praktyk ) to fikcja.
Jeśli prowadzisz budowy, gdzie w wiekszości są instalacje niskoprądowe to niewiele ci to pomoże w :
a) zdobyciu wartościowych wpisów w dzienniku praktyk
b) zdobyciu wiedzy w dziedzinie energetyki.

Spróbuj uzykac wpisy ( i doswiadczenie ) przy budowie przyłaczy, przebudowy sieci, budowanie stacji .

pozdrawiam

Tak, zdecydowanie jest to fikcja,ponieważ niektórzy ludzie ,tak jak Kolega Tayron nawet nie wiedzą,co mają praktykować, więc w konsekwencji, nie wiedzą co będą zdawać,i po co im to co zdadzą.

Po czym kolega wnosi że nie wiem? Czy moje pytanie w jakikolwiek sposób określa stan wiedzy ? Zresztą w pierwszym poście napisałem jakie rozporządzenia przeczytałem odnośnie mojego pytania. Więc raczej prawdopodobnym jest to iż jeśli chciało mi się przeczytać te to czytałem i inne. Druga sprawa,jaki trzeba mieć tok myślowy żeby czytając takie pytanie wywnioskować to iż nie wiem co praktykować???

Oświecę kolege bo widze że to nie ja tu po omacku egzystuję. Instalację niskoprądowe są wliczane w branże elektryczną i są brane pod uwage do praktyki zadowowej. Żeby była jasność bo widzę że wiekszość zrozumiała ale specjalnie dla kolegi napiszę - staram się o uprawnienia bez ogr(jestem po elektrotechnice) w specjalności instalacji elekt(jeśli kolega chce pelną nazwe odsyłam do izby).Odsyłam do izby również jeśli kolega chce potwierdzenia moich słów.

W konsekwencji chciałbym pogratulować tak treściwego posta.Tu nawet nie ma co mówić o ocenianiu po okładce bo jaką okładką jest ten post?

Kolego,po omacku to Ty błądzisz. Postawiłeś pytanie , czy kierownik pracujący przy innych instalacjach może poświadczyć Tobie praktyke? Po tym wnoszę, że nie masz o tym pojęcia,co chcesz w ten sposób osiągnąć. I tylko tyle chciałem tu napisać. Jeśli chcesz zrobić sobie praktykę, to zatrudnij się tam, gdzie takie prace są wykonywane,i które kiedyś masz zamiar nadzorować, a nie szukaj wpisów na siłę, bo to fikcja, tak jak już napisałem wcześniej, I wyluzuj troszeczkę… :slight_smile:

Widzę że z kolegą nie da się dyskutowac,najlepiej sie wypowiedziec nie zaglądając nawet do literatury.Nie szukam fikcji,gdyby kolega przeczytał uważnie wszystko co napisałem to może by coś ruszyło szare komórki.I czemu ja mam luzowac skoro kultura wypowiedzi kolegi mowi sama za siebie i poprostu prowokuje;]

Drogi Kolego Tayron, nie szukam z Tobą sprzeczki,ale Twoje rozumowanie w mojej ocenie jest błędne. Chcesz zdobyć praktykę w celu uzyskania uprawnień do kierowania robotami budowlanymi w zakresie sieci i instalacji elektrycznych, i elektroenergetycznych, wykonując niskoprądówki, czy tak? Poza tym, oczekujesz, żeby ktoś zupełnie obcy Tobie to potwierdził, czy tak? Moim zdaniem, szukasz fikcji, aby zdobyć świstek.

Problem jest głębszy że prawo nie jest jednoznacznie zdefiniowany, opisany itp. Co izba to różna interpretacja.Niestety.
Ale wszystko co nie jest zabronione jest dozwolone.

Ja myślę że temat uprawnień powróci jak Niemcy i Austria w maju otworzą granice. Oj portale już szukają dobrych inż.
Kto będzie wtedy pracował w PL. Chyba że zależy nam na monopolu (no nieraz to widać nawet na tym forum :slight_smile: .

Temat uprawnień to temat rzeka im dalej w las tym więcej drzew…
Sam się o tym przekonuję…nikt jednak nie powiedział że będzie łatwo :laughing:

Skoro nie szukamy sprzeczki to sprostowanie Kolegi postu.

Chcę zdobyc praktykę w celu uzyskania uprawnien do projektowania,a z czasem i kierowania w zakresie sieci i instalacji elektrycznych. Instalacje takie jak SAP czy DSO wchodzą w skład instalacji elektrycznych i mogę uzyskac wpis do ksiazki praktyk z tymi instalacjami. Jak nadmieniłem wczesniej,pytanie moje opierało się o kwestię czy czas poświęcony dla tych instalacji pojdzie na marne czy tez nie.

Kolejna sprawa,niczego nie oczekuję(druga osoba z tym oczekniwaniem- PYTAM- co z wami jest nie tak??? proste pytanie zadałem a tu sie intrygi doszukuja).I nie ktoś zupełnie obcy a osoba pracująca na tej samej budowie. Tłumacze więc jeszcze raz kwestie tej osoby,poniewaz jak mi wyłożono w izbie(krakow) osoba ta musi posiadac odpowiednie uprawnienia i pracowac na tym samym obiekcie. Odnośnie kwestii budowlanej moze to byc kierownik robót z uprawnieniami lub inspektor nadzoru.

Drugie moje pytanie: gdzie tu fikcja? inspektor nadzoru jak i kierownik budowy winni sprawdzic to pod czym się będą podpisywac. Zaś moje pytanie polegało na tym czy w ogóle jest to możliwe,z racji tego iż kierownik budowy w mojej firmie nie posiada uprawnien elektrycznych.

Nie może być, żeby w MIIB takich bredni nagadali - niezgodnych z oficjalną wykładnią PIIB, publikowaną zresztą w “Inżynierze Budownictwa”. Dyrdymały straszne!

Po przeczytaniu tego wątku, stwierdzam, że kolega chce potwierdzenia fikcji.

A ten kierownik budowy bez uprawnień to jak z koziej dupy trąbka. Po co koledze uprawnienia? Kierownik nie ma, kolega jako projektant też nie - wolne miejsce na ścianie, czy jaka inna ramka w szufladzie?

Co jest z wami ludzie?? Zadaje pytanie a wy mi oskarzenia rzucacie,w którym miejscu,poście,no w którym piszę że czegoś wymagam??? Pytania nie można zadac bo się jacyś fanatycy znajdą.

A po co Koledze uprawnienia? co to za pytanie w ogóle??? Widze ze nie czytacie ze zrozumieniem albo poprostu kłóce się z ludzmi nieobytymi w temacie.Kierownik nie ma uprawnien elektrycznych, gdzie napisałem że nie ma w ogóle???

Jak można tak komentowac urywki z całego kontekstu? myślę że 15 lat już kazdy z was ma za sobą, to gdzie wy głowy macie?

kol. Tayron - nie oburzaj się, wszak chyba dobrze, jak jest “burza mózgów” w danym temacie, aby dojść do konstruktywnych wniosków.

Odnośnie twojego 2 pytania:
USTAWA z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane
Rozdział 2 Samodzielne funkcje techniczne w budownictwie
Art. 14.

1. Warunkiem zaliczenia praktyki zawodowej jest praca polegająca na bezpośrednim uczestnictwie w pracach projektowych albo na pełnieniu funkcji technicznej na budowie pod kierownictwem osoby posiadającej odpowiednie uprawnienia budowlane, a w przypadku odbywania praktyki za granicą pod kierunkiem osoby posiadającej uprawnienia odpowiednie w danym kraju.

Skoro “pod kierownictwem” - to wypadałoby, żeby osoba ta była bezpośrednio związana z daną instalacją.
Zobacz to jest tak jak ty, który w myśl przespisów musisz “bezpośrednio” uczestniczyć w danych pracach (a nie tylko formalnie-wirtualnie).
Wszak chcesz zdobyć uprawnienia i na tej podstawie w sposób profesjonalny kiedyś odbierać, czy też projektować instalacje.

BTW Skoro, jak twierdzisz dana Izba (Kraków), dała Ci taką a nie inną wykładnię - i tam bedziesz “zdobywał” uprawnienia - to w czym problem :wink: :wink: :wink:

dzięki za odpowiedź,nie obrażam się poprostu irytuje mnie strasznie jak ktoś zarzuca mi coś czego nie powiedziałem/napisałem. Pytanie zadałem ponieważ poszedłem do małopolskiej aby dowiedzieć się w jaki sposób moja praca mogłaby być uwzględniona w praktyce,i czy w ogóle.Dostałem odpowiedź taką jaką wam przedstawiłem.

prawie pół roku pracy więc chciałem wiedzieć czy to jakoś zbliży mnie do uprawnień.

Więc wszelkie pretensje i zarzuty warto kierować do kolegów z izby,nie do mnie. Ja nie pisałem rozporządzenia i ja go nie interpretuje. Ide i pytam. Mam dalej wątpliwości,zadaję pytanie tutaj.No i sami widzicie…

Kolego, dał Ci to ktoś na papierze, co nam tu przytaczasz, czy to były tylko takie sobie ,luźne gadki" z panią zza biurka?

Tayron: zajmujesz się projektowaniem instalacji słaboprądowych ?
Czy wykonujesz te projekty samodzielnie czy pod nadzorem osoby z uprawnieniami budowlanymi w zakresie “elektrycznym” i podpis takiej osoby widnieje na wykonanych przez Ciebie projektach?

Firma w której pracujesz zajmuje się wykonywaniem instalacji slaboprądowych?
Czy ta firma lub inwestor ustanawiają kierownika robót z uprawnieniami “elektrycznymi” nad wykonywanymi robotami?

Wg mnie zajmujesz się projektowaniem instalacji dla których nie są wymagane UB, jak również wykonywaniem takowych.
Podstaw do zaliczenia praktyki brak.

No chyba, że Twoja firma prowadzi jakąś nielegalna dzialalność?
Zatrudnij się w firmie o odpowiednim profilu i problemu nie będzie.