Tor zerowy

Witam,
w szafce na klatce schodowej w bloku jako zabezpieczenie przedlicznikowe ktoś zainstalował wyłącznik B20 oraz tor zerowy. Pytania są następujące:

1. Czy jest zachowana selektywność zabezpieczeń, jeśli największy wyłącznik instalacyjny w mieszkaniu to B16? Wg mnie nie jest zachowana.
  2. Moduł 190N “tor zerowy” pełni tylko funkcję łącznika przewodu neutralnego i można go zastąpić np. kostką?

Pozdrawiam

1.Nie
2.ogólnie tak

Z tego co widać na zdjęciu brak jest plomb. Możliwość grzebania i zmian w urządzeniach zamontowanych w obwodach niemierzonych jest ograniczona.

A w jakim celu ? Czy tam się wypala styk ?

Nie, to zdjęcie zabezpieczenia sąsiada. Planuję również przerobić zabezpieczenie z bezpiecznika topikowego 25A na wyłącznik instalacyjny C20 i nie chcę montować tego modułu toru zerowego - bo po co? Czy o zgodę muszę prosić administrację czy energetykę (mam SEPa) ? Czy ktoś musiałby odebrać wykonaną przeze mnie pracę?

Jeśli kolega jak to pisze ma SEP-a to powinien wiedzieć czy może zastąpić topik 25A zabezpieczeniem C 20A .

Zamienił stryjek siekierkę na kijek.

Nie wiadomo jaką ten topik miał charakterystykę - brak jakichkolwiek oznaczeń poza producentem i prądem (wg mnie powinen być zwłoczny). Wydaje mi się, że charakterystyka C25 lub D25 będzie odpowiednia.

To nałóż sobie teraz, kolego Piotrek71 charakterystyki Bi Wts i Wtz z charakterystykami wyłączników samoczynnych C i D o tych samych wartościach i porównaj.

16A

Zastanawiam się dlaczego ludzie nie czytają umów, które podpisują z ZE gdzie wyraźnie napisane jest jaką moc mają zamówioną i jakim zabezpieczeniem jest ograniczona. Zabezpieczenie przedlicznikowe to tak naprawdę ogranicznik mocy i nie ma nic wspólnego z selektywnoscią!
Pozdrawiam

W Warunkach Technicznych Jakim Powinny Odpowiadać Budynki i Ich usytuowanie … jest napisane że w instalacjach elektrycznych należy zachować selektywność zabezpieczeń. Ze względu na zamawiane małe moce w większości gospodarstw domowych, niemalże żadne z nich nie spełnia wymagań stawianych przez Rozporządzenie. Taki martwy przepis. Ale jeszcze większy uśmiech pojawia mi się na twarzy gdy ktoś pisze “zastosujmy C albo lepiej D”… Ze smutkiem dochodzę do wniosku, że spory odsetek elektryków patrzy na te kolorowe kreseczki jak na jakieś dzieło Picassa :frowning:
Pozdrawiam
Michał

Rejonów to nie interesuje, a prym w tym wiedzie PGE.

@bezpiecznik123: dzięki. Widzę więc, że żaden z porównanych na Twoich charakterystykach wyłączników/bezpieczników nie zapewnia pełnej selektywności wobec największego zabezpieczenia w rozdzielnicy mieszkaniowej czyli B16.

Czy mogę wiedzieć w jakim programie te ch-ki był generowane, gdyż chciałbym zobaczyć takie dla C20/25 i D20/25 w porównaniu do B16 ?

Pozdrawiam

No niestety nie mogę. Jak byś z flaszkę postawił to wtedy być może.
A na razie to Tobie to rozbiłem.

W tym przypadku widzę zachowaną selektywność pomiędzy największym zabezpieczeniem w mieszkaniu (B16) a planowanym zabezpieczeniu przedlicznikowym C/D25. Wydaje mi się więc, że można zmienić stary topik na Skę (zachowana maksymalna moc oraz selektywność) ?

A prąd pomierzony jaki jest ? Wtedy byśmy wiedzieli czy selektywność będzie.
Jak masz do 200 A to się uda. Ale i tak za wykresy flaszę musisz podesłać.

Naprawdę ?
Przecież ogólnie dostępne - charakterystyki czasowo-prądowe - Szukaj w Google

Tak właśnie myślałem patrząc na wykresy… Prąd żaden nie jest pomierzony bo od wielu lat do tej instalacji nikt się nie dotykał. Chyba trzeba by zmierzyć impedancję pętli zwarcia i wtedy ocenić po prądzie zwarciowym na co wymienić to zabezpieczenie

Takie to są, ale nie tak przedstawione jak moje, a to tanie rzeczy nie są.