Witam,
w szafce na klatce schodowej w bloku jako zabezpieczenie przedlicznikowe ktoś zainstalował wyłącznik B20 oraz tor zerowy. Pytania są następujące:
Czy jest zachowana selektywność zabezpieczeń, jeśli największy wyłącznik instalacyjny w mieszkaniu to B16? Wg mnie nie jest zachowana.
Moduł 190N “tor zerowy” pełni tylko funkcję łącznika przewodu neutralnego i można go zastąpić np. kostką?
Nie, to zdjęcie zabezpieczenia sąsiada. Planuję również przerobić zabezpieczenie z bezpiecznika topikowego 25A na wyłącznik instalacyjny C20 i nie chcę montować tego modułu toru zerowego - bo po co? Czy o zgodę muszę prosić administrację czy energetykę (mam SEPa) ? Czy ktoś musiałby odebrać wykonaną przeze mnie pracę?
Nie wiadomo jaką ten topik miał charakterystykę - brak jakichkolwiek oznaczeń poza producentem i prądem (wg mnie powinen być zwłoczny). Wydaje mi się, że charakterystyka C25 lub D25 będzie odpowiednia.
To nałóż sobie teraz, kolego Piotrek71 charakterystyki Bi Wts i Wtz z charakterystykami wyłączników samoczynnych C i D o tych samych wartościach i porównaj.
Zastanawiam się dlaczego ludzie nie czytają umów, które podpisują z ZE gdzie wyraźnie napisane jest jaką moc mają zamówioną i jakim zabezpieczeniem jest ograniczona. Zabezpieczenie przedlicznikowe to tak naprawdę ogranicznik mocy i nie ma nic wspólnego z selektywnoscią!
Pozdrawiam
W Warunkach Technicznych Jakim Powinny Odpowiadać Budynki i Ich usytuowanie … jest napisane że w instalacjach elektrycznych należy zachować selektywność zabezpieczeń. Ze względu na zamawiane małe moce w większości gospodarstw domowych, niemalże żadne z nich nie spełnia wymagań stawianych przez Rozporządzenie. Taki martwy przepis. Ale jeszcze większy uśmiech pojawia mi się na twarzy gdy ktoś pisze “zastosujmy C albo lepiej D”… Ze smutkiem dochodzę do wniosku, że spory odsetek elektryków patrzy na te kolorowe kreseczki jak na jakieś dzieło Picassa
Pozdrawiam
Michał
@bezpiecznik123: dzięki. Widzę więc, że żaden z porównanych na Twoich charakterystykach wyłączników/bezpieczników nie zapewnia pełnej selektywności wobec największego zabezpieczenia w rozdzielnicy mieszkaniowej czyli B16.
Czy mogę wiedzieć w jakim programie te ch-ki był generowane, gdyż chciałbym zobaczyć takie dla C20/25 i D20/25 w porównaniu do B16 ?
W tym przypadku widzę zachowaną selektywność pomiędzy największym zabezpieczeniem w mieszkaniu (B16) a planowanym zabezpieczeniu przedlicznikowym C/D25. Wydaje mi się więc, że można zmienić stary topik na Skę (zachowana maksymalna moc oraz selektywność) ?
A prąd pomierzony jaki jest ? Wtedy byśmy wiedzieli czy selektywność będzie.
Jak masz do 200 A to się uda. Ale i tak za wykresy flaszę musisz podesłać.
Tak właśnie myślałem patrząc na wykresy… Prąd żaden nie jest pomierzony bo od wielu lat do tej instalacji nikt się nie dotykał. Chyba trzeba by zmierzyć impedancję pętli zwarcia i wtedy ocenić po prądzie zwarciowym na co wymienić to zabezpieczenie