Proszę Cię Kolego nie pisz takich niedorzeczności. Na poziomie prądów zwarciowych pomiędzy wyłącznikami nadprądowymi nie uzyskasz selektywności a wynika to z fizyki działania tych urządzeń. Naprawdę należy do takich ślicznych wykresów podchodzić sceptycznie i nie wierzyć ślepo we wszystko co się w internecie zobaczy…W dolnej części wykresu, charakterystyki różnych wyłączników zawsze będą się pokrywać.
Pozdrawiam
Michał
Raz kolega tak pisze a za drugim tak ,więcej własnej inwencji to forum i inne jest skarbnicą wiedzy, ale potrzeba własnej inwencji bo tego kogoś co się mniema elektrykiem należy tego wymagać.
Elektryk to ze mnie jest, ale jeszcze w trakcie kształcenia, dlatego mogę tylko pisać “wydaje mi się”
Tak więc jeśli podczas zwarć Ski nie zachowują selektywności, to niezastąpiony jest jednak topik jako zabezpieczenie przedlicznikowe.. ?
Mówimy tutaj o prądzie 200A więc co koledze wyleci ? Selektywność może być zachowana ale prądy zwarciowe muszą pasować inaczej nici z tego. Dlatego potrzebne są pomiary.
Można również zastosować selektywne wyłączniki nadprądowe ale przy pewnych ograniczeniach. Myślę, że ten artykuł http://www.sep.krakow.pl/nbiuletyn/nr56ar5.pdf trochę Ci przybliży zagadnienie selektywności.
Pozdrawiam
Michał
Dzięki, to trochę wyjaśnia ![]()
bardzo negatywną cechę charakteru wykazujesz kolego bezpiecznik123.
A dla zainteresowanych darmowy programik na stronce eti : Program ETI-Fuse,
jak poszperacie to znajdziecie poddobne aplikacje u Schneidera (?) czy w eaton (?).
Fajny program, dzięki elmontjs ![]()
Panowie, tyle postów i nikt nie udzielił odpowiedzi… Zasadnicza różnica pomiędzy bezpiecznikiem a wyłącznikiem nadprądowym jest taka, że obydwa zabezpieczenia posiadają zabezpieczenia przetężeniowe, a tylko tz. “eska” posiada dodatkowo człon wyzwalacza zwarciowego i to właśnie przez ten element nie ma selektywności działania między tego typu zabezpieczeniami bez względu na dobraną charakterystykę i prąd znamionowy.
Nadprądówka dodatkowo jest zabezpieczeniem powtarzalnym i dla tego tak pożądana.
W “esce” za człon przetężeniowy jest odpowiedzialny element nazywany “bimetalem” i gdyby wywalić człon zwarciowy i zostawić sam “bimetal” otrzymujemy zabezpieczenie działające selektywnie z naszą instalacją w mieszkaniach.
I uwaga! Takie urządzenia istnieją i nawet zakłady energetyczne powinny je montować jako zabezpieczenie przedlicznikowe (czasem je się spotyka ale rzadko ze względu na swoją cenę) a taki element nosi nazwę: “Ogranicznik mocy” np: Ogranicznik mocy ETIMAT T 3P 25A.
Element toru zerowego pełni tylko funkcję bloku rozdzielczego porządkującego nam trochę skrzyneczkę, więc skoro już jest to warto go zostawić.
Kolejny z ADHD.
Do adminów - może by tak zacząć usuwać wreszcie wpisy w archiwalnych wątkach?
jes ser ![]()