Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
W porozumieniu z Kolegą Adminem mam zamiar napisać tu i ówdzie jakieś pisma, listy otwarte czy publikacje dotyczącej tematu kosztownego dostępu do Polskich Norm.
Zdajemy sobie sprawę, że to może być walka z wiatrakami. Ale mam małą, cichą nadzieję, że ktoś się na tym czasem zastanowi i po pewnym czasie może coś ulegnie zmianie.
Jak wiemy PKN i związane Komitety Techniczne są tak dotowane przez nasz Rząd, że można się rozpłakać ze szczęścia. Z tego powodu nie powinniśmy kwestionować odpłatności za normy PN lecz rozważyć, gdzie jest granica ceny za jedną kartkę normy?
Rząd Polski powinien dbać o bezpieczeństwo wszystkich ludzi w kraju. I dba, wydając Ustawy, Rozporządzenia itd., które można bezpłatnie przeczytać w Internecie.
Jednak co nam powie Ustawa czy Rozporządzenie, które odwołuje się do PN, za które trzeba słono zapłacić.
Szanowni Koledzy, nie piszmy w tym wątku że:
1. normy powinny być darmowe,
2. ogólnie dostępne w Internecie,
3. Nasz Rząd powinien normy dotować lub całkowicie finansować,
4. itd.
Każdy z nas by tak chciał ale to są marzenia.
Moim skromnym zdaniem jest to że:
Przypisywanie (powoływanie) norm do Ustaw i Rozporządzeń stanowi to, że Ustawy i Rozporządzenia będą dla przeciętnego użytkownika (mieszkańca Polski) lub każdej firmy jasne, gdy zakupi sobie dodatkowe Normy i będzie je w stanie przeczytać i zrozumieć.
Czy Rząd Polski każe nam płacić za to aby dbać o bezpieczeństwo życia ludzi i mienia publicznego?
To tyle na wstępie.
Ps.
W wątku tym, każdy post będzie przeczytany przez Kol. Admina, przeze mnie oraz Moderatora.
Po jakimś czasie powstaną jakieś propozycję i pisma, pod którymi mogę się podpisać i jeżeli Kol. Admin zezwoli to zawsze dopiszę że temat ten został przekonsultowany na forum ISE.PL
Zapraszam do dyskusji jednocześnie prosząc o powagę.