Schemat jednokreskowy - jaki program?

W takim razie pytanie dodatkowe :

Czy takowy rysunek MUSI wykonac fizycznie projektant z uprawnieniami projektanckimi czy moze go wykonac Zenek Bombalina ktory ma UB ?

Instalacja elektryczna w obiekcie (w nowobudowanym) jest wykonywana zgodnie z projektem technicznym . jezeli w trakcie wykonawstwa wprowadzono zmiany sa onen nanoszone w projekcie ( schemat jednokreskowy jest jednym z jego elementow) i podpis Zenka Bombaliny z UB potwierdza zgodnosc tego wykonania ze stanem faktycznym …
Tylko co z instalacjami modernizowanymi .. lub np przy zmianie licznika na dwutaryfowy ..?

No wlasnie mię o takie przyklady chodzi !! Czy wtedy Bombalina czy projektant ?

Witam!

Pieczątka wykonawcy i osoby z UB wymagana jest (przynajmniej u mnie) na wniosku o sprawdzenie instalacji. Natomiast schematy z dopiskiem stan na dzień xxx podpisywane są tylko przez wykonawcę, lub osobę firmującą odbiór.
Zaś co do zmian na projekcie, to jest to (moim zdaniem) w gestii autora projektu, lub inspektora nadzoru, ale chyba po konsultacji z projektantem.
Natomiast dokumenty składane po zamontowaniu licznika dwutaryfowego nie wymagały (przynajmniej do tej pory) pieczątki z UB.

Witam
Temat się rozwinął.
Tak jak kolega Edward używam do schematów Worda.
Na schemacie powinny być podane wartości zabezpieczeń od ZK do TM i przekroje przewodów.
Potrzebne są one do oceny dopuszczalnej obciążalności przewodów i selektywności.- czy istnieje ewentualna konieczność wymiany elementów instalacji.
W Szczecinie przy modernizacjach , zwiększeniu mocy itp. schemat może sporządzić i podpisać osoba z uprawnieniami „E” schemat taki jest inwentaryzacją instalacji i propozycją przystosowania jej do wydanych warunków i umowy przyłączenia .Ocena poprawności schematu i zatwierdzenie należy do ZE.
Ostatnio uzgadniałem taki schemat dla mieszkania w którym odłączono prąd –remont za mieszkanie w TBS.
Przy okazji…jak jest u Was z odbiorami instalacji:
W mieszkaniach, sklepach, domkach jednorodzinnych, małych obiektach?
Czy konieczny jest protokół odbioru instalacji elektrycznej jak np. na stronie bhp.zce.szczecin.pl/komunikaty/pomiary.htmlczy wystarczą same pomiary instalacji?
Kto powinien-może podpisać się pod protokółem odbioru, czy muszą to być osoby z uprawnieniami budowlanymi?
Jeżeli moje pytania uważacie za ciekawe utworzę nowy wątek by nie rozmywać meritum tego.
Pozdrawiam.

Witam
Dostałem od ZE w Krakowie “oswiadczenie o poprawności wykonania przyłaczanych urządzen lub sieci”

Konkretnie chodzi o doprowadzenie prądu z licznika który znajduje na korytarzu w bloku do mieszkania. Dlugośc ok 5m
Licznik ten zasila inne mieszkanie tego samego wlasciciela, i własciciel chciał zeby dwa mieszkania byly zliczane przez jeden licznik i wystapil o pozwolenie zasilenia drugiego mieszkania z tego samego licznika.

Czy takie oswiadczenie moze wypelnic osoba posiadajaca uprawnienia E +pomiary nie prowadzaja działalnosci gospodarczej??
Pozdrawiam

Witajcie
Nie wiedziałem że można taki ładny schemat narysować używając Worlda. Czy Kolega Edward ma może zestaw elementów w tym formacie potrzebnych do rysowania schematów czy każdy element robił “ręcznie” ??
Jeżeli jest taka możliwość to czy Kolega Edward mógłby udostępnić taką bazę elementów. A może ktoś ma taką bazę i mógłby ją udostępnić ?

witam kolegów elektryków , jest temat - jaki program , a tu nic ciekawego,jakie wnioski , kiedyś rysowałem ręcznie ,na kolanie na drukach ZE .To przecierz energetyka powinna nam elektrykom udostępnic przy podpisywaniu umowy przyłączeniowej program do rysowania schematów ,lub posiadać gotowe na ich stronach intrrnetowych przykłady.
proszę pisać konkretnie posty bo nic nie wnoszą ciekawego JAKI PROGRAM KTO GO NAM DA SAME UTRUDNIENIA .pozdrawiam trochę moe poniosło przepraszam ,może kogoś obraziłem TADEK ZIĘBA

Witam Kolegów.

A dlaczego nie używać programu graficznego … xxx ?
Podam prosty przykład, rozbudowane są w Internecie :smiley:
A bazę danych można sobie rozbudowywać bez końca -
wklejać i dopasowywać do aktualnych potrzeb.

http://images3.fotosik.pl/259/55425f399f0a4c7cmed.jpg

WITAM KOL ELPAPIOTR ,może coś konkretnego , nic PAN Nowego nie wnosi do tematu . TADEK ZIĘBA

Witam Kolegów na Forum.

WITAM KOL ELPAPIOTR ,może coś konkretnego , nic PAN Nowego nie wnosi do tematu . TADEK ZIĘBA

Temat :
Schemat jednokreskowy - jaki program?

Pytanie zadał Kolega m0rd3k na samym początku :
potrzebuje narysować prosty schemat elektryczny jednokreskowy dla elektrowni w celu przyłączenia do sieci . Znacie może jakieś programy freeware lub wersje demo, które pozwalają w prosty sposób taki schemat narysować? I czy macie jakiś przykład gotowego schematu jednokreskowego mieszkania, w celu podglądu graficzego rozmieszczenia elementów.
A jaki program ?
Np. CadSchematic .

PS. Nikt nie da Koledze programu , tym bardziej energetyka.
PS2. A co nowego do tematu wnosi Kolega abmeiz ?

http://images4.fotosik.pl/224/b99ba47c6cee8c8bmed.jpg

Witam!

W Linkowni - skarbnicy wiedzy znalazłem takie namiary, co przeczy powyższemu stwierdzeniu:
http://www.pcschematic.com.pl/

Witam Kolegów.

Obaj Kolego EDI wiemy , że chodzi o pełne wersje programów do schematów elektrycznych.

Dorzucę jeszcze PROTON+ Szkice Elektryczne ; ELCAD 7

http://ise.pl/produkty/?cid=1

Witam!

No, nie wiem. A o co chodzi Autorowi tematu Schemat jednokreskowy - jaki program?

P.S.
-Miłego dnia życzę!

Witam Kolegów.

Autor wątku dawno się nie odzywa, tak więc obaj nie wiemy.

PS. Rysowanie najszybciej wychodzi w Corelu ( przynajmniej mnie ) :smiley:
Również miłego dnia życzę :smiley:

I na koniec mały fragment -

http://images1.fotosik.pl/269/a18b4eaa68a79964med.jpg

Witam!
Był taki temat: http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=7522&highlight=r��ne+wlz+r��ne+uziemienia
P.S.
Rysunki wykonałem w programie Paint.

Witam serdecznie :slight_smile:

Poszukuję programu do m.in. “schematów jednokreskowych” działających pod systemem Leopard, Tiger itd Dokładniej chodzi mi o działanie na Macbook firmy Apple, ponieważ większość czasu spędzam w systemie innym niż WinXp. Oczywiście oprogramowanie może być w j.ang.

Każda informacja będzie cenna ponieważ jak na razie nic nie mam :frowning:

Pozdrawiam
PT

Witam.Proponuję pobrać wersję testową Visio. W tym programie można robić wszystko.Osobiście używam w/w programu i jestem z niego zadowolony.Można w nim wykonać własne biblioteki,a także jest prosty w obsłudze.Życzę miłej pracy z programem.

Znalazłem jedynie “Visio Viewer 2003” a to jest program pod Windows, a ja potrzebuje pod MAC’OS. Czy to o ten programi chodzi??

Temat nadal aktualny… koledzy proszę o pomoc

Pozdrawiam
PT

Witam,
Podeśle ktoś schemat jednokreskowy nowowybudowanego domku jednorodzinnego?
Z góry dzięki
Pozdrawiam