Schemat jednokreskowy dla ZE.

Witam.

Jest parę drobnych błędów na rysunku.

• WLZ brak przekroju (i ewentualnie podanych jego zabezpieczeń)
  • WLZ źle oznakowany
  • co oznacza strzałka w lewo (domyślam się, że inne mieszkanie)
  • licznik coś cieńki
  • brak przekroju za licznikiem
  • PE też “idzie” poprzez licznik ?
  • jakie zabezpieczenia i przekroje obwodów rozdzielnicy mieszkaniowej ?
  • brak rozgraniczenia linią przerywaną z opisem usytuowania
  • część istniejącą i projektowaną oznakować/narysować innym kolorem.

PS. Projektant i nie wie ?

W moim ZE rysuję takie schematy :

Witam.

Kolego piotrg1967, zamieszczasz schematy z podstawowymi błędami, i ZE/RE je przyjmuje ?

Przecież rejon przyjmie wszystko, w PGE we wniosku jest że typ zabezpieczenia zalicznikowego to nadmiarowo prądowe typ C. W RWE Stoen jest normalność, także jak widać może być wszystko zgodnie z wiedzą techniczną ale nie w PGE.

witam.

Tak w kwestii formalnej, licznik powinien być opisany jako :kWh a nie wh.
Ale to tylko tak na marginesie, choć rozwiązania na tych schematach mogłyby być inne.

elpapiotr dziekuje za komentarz i prosze powiedzieć mi jak to wyglada teraz po poprawkach na rysunku

przed licznikiem koniecznie muszą byc bezpieczniki topikowe czy przejdzie np S303 B20 ?

mania oznaczenie takie jest w proton+ szkice elektryczne i nie mozna tego zmienic skoryguje w wersji finalnej

Nie wejdziesz pod licznik przewodem 5-żyłowym.

Witam.

W kwestii wykonawczej dla rozdzielnicy mieszkaniowej - jedna jedyna (jak moja była teściowa) róznicówka 4-polowa dla wszystkich obwodów i odbiorników 1-fazowych.
Będzie ciemno.
Będą szkody, jak się upali/poluzuje przewód N za tą różnicówką.

Na rys. PE pod kWh się “wydziela” graficznie.
Dalej źle oznakowany WLZ kreskami ukośnymi.
Zabezpieczenie WLZ podano jako 63A dla 10 mm2 Cu. Na jakiej podstawie ? (chyba że istniejące)
Dalej nie wiadomo, co jest instalacją istniejącą, co planowaną.
Zabezpieczenie przedlicznikowe takie, jakie są ustalone w WTP z ZE.

A moim zdaniem Wh jest prawidłowo bo to podstawowa jednostka

Witam.

A zdaniem prof. Markiewicza - kWh (książka “Instalacje elektryczne” tegoż autora)
Musisz, kolego piotrp napisać do profesora, by zrobił sprostowanie. Będzie miał kolejne wydanie :smiley:

PS. To, że IGE+XAO tak rysuje, nie znaczy, że wszyscy mają powtarzać.

symbole IGE+XAO

Wiec kolejna poprawka w paincie…

63A istniejące - nowa ma być tylko czesc od wlz na piętrze do licznika

Nie ma PE bo jeszcze nie ma… uklad TN-C (jak w warunkach) jeden wolny bo administracja w niedługim czasie planuje modernizować wlz wiec 5’ty jest na przyszlość, sąsiad ma tak samo jest nie podlaczony w wlz’cie i wisi sobie…
różnicówki usuniete zeby nikogo nie drażniły dojdą 2 po odbiorze

Ustalone jest w warunkach “Rodzaj zabezpieczeń: wielkość: 20A (3-faz)”

Teraz planowana i istniejąca juz ok ? Granica stron tez ?

Jesli ktos posiada prosil bym przykladowy rysunek

Witam.

Że co ?
Kto sobie wisi ? Nic sobie nie ma prawa wisieć.
Jest PEN w WLZ ? Jest.
To należy swoje PE do niego podłączyć !

Przewód przed- i zalicznikowy 5-żyłowy jest ? Jest !
To jak i do czego mają być podłączone żyły PE instalacji wewnętrznej ?
Też będą dyndać ?

Wracając do rysunku (ostatnia edycja) - przedlicznikowe opisane jako 3xB20, a narysowane topiki
Za licznikiem zniknęła różnicówka, a pojawił się wył. samoczynny B (to już RCD nie będzie ?)

Czego nie ma …PEN-a przecież PE jest wydzielony z PEN, tak jak pisał kolega Piotr należy to połączyć. Na innym forum jest obecnie temat ;
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12710602#12710602

To nie tak, kolego Simcode.
W WLZ PEN jest, ale do odbiorcy biegnie przewód 5-żyłowy, a więc N i PE, tak więc określenie

nie ma racji bytu.

Może tak kolega napisał ;

chodziło mu o TN-S tak czy dobrze zrozumiałem bo nasz kolega to szyfrem pisze a o J polskim nie wspomnę. Więc w czym problem jeśli PE jest częścią PEN-a to na razie połączyć tak jak sugerowałeś. Oto mi chodziło.

Witam
Zamiast S303 B20 powinien być ETIMAT-T 3p 20A w TB brakuje wyłącznika głównego, i zastosowanie dwóch różnicówek 3-fazowych to porażka. A co do 63A dla DY 10 mm2 to też nie dobrze.

niekoniecznie, TAURON znów zmieniło standardy i zabezpiecza wyłącznikami nadmiarowymi…

Kolego Piotrze, już daaawno w warunkach przyłączenia nie pisze się bzdur typu " wyłącznik nadmiarowo-prądowy charakterystyka typ C"

Czytać tez trzeba ze zrozumieniem.
Nie pisałem że w warunkach tylko we wniosku.
W warunkach i tak mamy zapis pkt.9 zabezpieczenie nadmiarowo-prądowe - i co kolega myśli że wykonawcza zastosuje ? Bo ja wiem że na 100% S301 lub S303 typ C będzie.
A we wniosku do odbioru jest już ewidentnie typ C.