Rozruch gwiazda/trójkąt - kiedy i jak stosować?

Witam, poszukuję informacji od jakiej mocy silnika należy stosować rozruch gwiazda- trójkąt.
Jeśli są takie informacje w PN to proszę o numer normy.

Dziękuję za pomoc

Pierwszy raz słyszę by w jakimś rozporządzeniu czy w PN. było wskazanie na obligatoryjne zastosowanie przełącznika G/T. Jest to sprawa li tylko możliwości technicznych i twojego podejścia do tego rozwiązania.

Nie wiedziałem czy są takie wytyczne w PN, więc zapytałem :slight_smile: Więc kiedy stosuje się rozruch G-T? Bo z tego co znalazłem w sieci to piszą że od 10kW, u mnie w pracy mówią, że już od 4-5kW..

1. Silnik musi być przystosowany do rozruchu gwiazda/trójkąt.

2. Moc przy rozruchu w gwiazdę musi być wystarczająca do uruchomienia urządzenia.

3. W pracy mam silniki o mocy 90 kW z rozuchem bezpośrednim. Przy pompach odśrodkowych.

4. Po co wydawać pieniądze na rozruch gwiazda/trojkąt, skoro nie jest w danej sytuacji konieczny?

AWK

Przystosowany do rozruchu G-T czyli jakie musi spełniać wymagania? Załączenie takiego silnika pobiera duży prąd z sieci, nie ma spadków napięć?

A może by tak samemu poszukać np.Wikipedi .

No tak Wilkipedia wykładnią wiedzy elektryka.
Odetną Wam kiedyś net i będziecie jak dziecko we mgle.

Nie znalazłem takich informacji dlatego napisałem tutaj

Nie ma obligatoryjnej granicy takiego typu rozruchu. Jak wiadomo, przełącznik gwiazda/trójkąt stosuje się w celu zmniejszenia prądu rozruchowego, tak więc, jedynym kryterium ze strony zasilania, jest wielkość zabezpieczeń danego obwodu.

Kolego Kkas wtedy się okaże kto co wyniósł ze szkoły.
A kolega a 137 myślę że elektrykiem nie jest (bo by oto nie pytał),więc ta wiedza mu starczy.

Nie jestem elektrykiem. Więc jedynym ograniczeniem jest sieć i sposób jej zabezpieczenia? Rozumiem, że czym mocniejsze bezpieczniki to można większy silnik odpalić bezpośrednio?

Jeśli Kolega nie jest elektrykiem, to uważam, że zrozumiał Kolega właściwie w czym rzecz, i po co się to stosuje, tylko oczywiście nie każdy silnik można załączyć poprzez przełącznik gwiazda/trójkąt, ale to już inna bajka.

Aby silnik uruchamiać przełącznikiem czy układem gwiazda/trójkąt, to:

1. Silnik musi mieć 6 końcówek uzwojeń wyprowadzonych na tabliczkę zaciskową.

2. Musi mieć na tabliczce znamionowej napisane np. tak: D/Y 400/690 V.

3. Można tak uruchamiać pompę czy wentylator lub spawarkę albo sprężarkę śrubową, ale już przenośnika węgla bym nie radził.

AWK

ok, o to mi chodziło. dziękuje za odpowiedzi :slight_smile:

Przy rozruchu silnika połączonego w trójkąt i o mocy do 5kW, można go włączać bezpośrednio do sieci publicznej. Przy większych mocach silników, należy stosować przełącznik gwiazda/trójkąt, ze względu na duże wahania napięcia występujące w czasie rozruchu silnika. Silniki większych mocy, połączone w trójkąt, mogą być włączane bezpośrednio do sieci, np. w zakładach pracy, posiadających transformator zasilający własną sieć.
Tak nas kiedyś, dawno temu, w szkole uczono.
:slight_smile:

Witam.

Dawno temu uczono o silnikach zwartych i 3-krotnie mniejszym prądzie rozruchowym dla gwiazdy.
Uczono o przełącznikach suchych typu GT100, N161 / N163 czy też olejowych N111.
Uczono również o możliwości stosowania silników z uzwojeniami przystosowanymi do pracy przy połączeniu stojana w trójkąt dla istniejącego napięcia sieci albo w gwiazdę dla napięcia 1,73-krotnie wyższego od napięcia sieci.

Inne są zasady stosowania przełączników gwiazda/trójkąt, w sieci energetyki zawodowej-komunalnej, a inne w np, zakładach pracy gdzie odbiorcy mają własne transformatory.
Odbiorcy zasilani z ogólnej sieci mają obowiązek stosować przełączniki gwiazda/trójkąt powyżej mocy silników 4,5 kW, natomiast odbiorcy zasilani z własnych transformatorów stosują zasady zależne od warunków produkcyjnych.

Więc to co mówią że powyżej 4kW to prawda ale przy sieci ogólnej :slight_smile: dzięki za wyczerpujące odpowiedzi :slight_smile:
Teraz zapytam trochę w innym kierunku, znacie może tytułu książek nt. silników indukcyjnych- rozruch, ich budowa, zasada działania, przeciążenia, nadzorowanie parametrów? Wiem, że w internecie są te informacje ale wiedza książkowa to nie to samo :wink:

Witam.

• Maszyny elektryczne. E.Goźlińska WSiP
    -Maszyny elektryczne w pytaniach i odpowiedziach. W.Latek WNT
    -Maszyny elektryczne. A.M.Plamitzer WNT

Kolega przedstawi przepis,rozporządzenie może być norma która o tym mówi .