Rozruch gwiazda/trójkąt - kiedy i jak stosować?

Może e137 nie jest elektrykiem to trzeba mu wytłumaczyć a nie wymądrzać się.
Przy rozruchu w gwiazdę prąd rozruchowy jest 3 razy mniejszy niż w połączeniu w trójkąt, dlatego mniejsze są spadki napięcia w sieci. O tym jakie jakiej mocy silniki mogą być przyłączone bezpośrednio do sieci może decydować energetyka, ze względu na występujące spadki napięć podczas rozruchu U przysiad napięcia), Jeśli spadki napięć i układ sieci pozwalają, bez przełącznika można załączyć każdy silnik trójfazowy o odpowiedniej budowie

Nikt tu a tym bardziej ja nie próbuje się wymądrzać tylko pytam na tak postawiony temat.

Romuald_Elektryk, masz rację nie jestem elektrykiem, dlatego też napisałem na forum na którym użytkownicy znają się na tym :wink:

Z “Poradnika inżyniera elektryka” (którym nie jestem) z 1968 roku:

"Wg normy PN-58/E-05012 można włączać bezpośrednio do publicznej sieci elektroenergetycznej, bez przełącznika gwiazda/trójkąt, silniki asynchroniczne klatkowe o mocy:

• do 2,2 kW na napięcie 120 V;
  • do 4 kW na napięcie 220 V;
  • do 5,5 kW na napięcie 380 V."

Powyższe wartości, ale już bez powoływania się na normę (teraz zresztą, jak i wszystkie, nieobowiązującą) znajdują się w “Napędzie elektrycznym w pytaniach i odpowiedziach” Urbanowicza i Nowackiego z 1986 roku, na stronie 232.

AWK

Czy kolega czyta to co pisze powołuje się na PN z czasów tow. Wiesława .
Tylko z racji wieku przypomnę że takie były czasy że nie wolno było wiele rzeczy robić bo były zabronione,nie wolno było kupić worka cukru bo było się spekulantem .A te ograniczenia dotyczyły dlatego że przewody do domów przypominały pajęcze sieci a trafa i cała sieć zasilająca była niewydolna .Takich kwiatuszków z tamtych lat jak między innymi (może kolega się śmiać )zakaz wykonywania instalacji w miedzi było wiele .Więc prośba, proszę nie przytaczać takowych informacji .
Czekam na przepis ,rozporządzenie ect.aktualne .

Każdy człowiek rozumny zrozumie, że przytoczyłem to jako ciekawostkę, skąd owe 5,5 kW przewijające się i tu i ówdzie, wzięło. Właśnie z tamtych norm, przepisów. Taką wartość - 5,5 kW bezpośredni rozruch, i ja pamięam z lat technikum (1969-74).
A w 1986 roku Tow. Wiesław już był […].
Żegnam, Panie Simcode i życzę choć trochę umiejętności uśmiechniętego spojrzenia na świat.

AWK

A szukałeś informacji na różnych stronach poświęconych tej tematyce? Spójrz tutaj http://www.czujnikifalowniki.com.pl/ myślę, że mogą Ci pomóc informacje tam zawarte.

Pozdrawiam