Proszę o pomoc! Silnik 30 kW podłączony do trafo 100 kVA, n=21/0,42 kV linia 4 x 70 Al dł. 210 m, kabel YKY 4 x 25 mm2 dł. 120 m i przewód przyłączeniowy OW 4 x 10 mm2 dł. 10 m. Całość ograniczona bezpiecznikem 63 A “gG” przedlicznikowym. Prąd silnika In = 55A. Rozruch przy pomocy przełącznika gwiazda-trójkąt. Rozruch lekki.
Według moich obliczeń spadek napiecia i ochrona przeciwporażeniowa jest dobra,. A co będzie się działo przy rozruchu, czy spadek napiecia nie spowoduje że silnik nie nabierze obrotów, a obciążony się zatrzyma? Nie mam mozliwosci obliczyć tego przypadku, dlatego proszę o pomoc.
Pozdrawiam Jurek.
Witam
Według tabel doboru zabezpieczeń firmy Moeller nie powinno być problemów.
Witam Wszystkich!
Spadek napięcie przy rozruchu jest krótkotrwały. Przy poprawnym czasie zwłoki na zabezp. podnapięciowym nie powinno być problemów.
Martwi mnie prąd rozruchu.
Kolega napisał In=55A.
A jaka jest krzywa rozruchu?
Dziekuję za odzew! Znam przypadek że silnik na długim odcinku kabla nie mógł nabrać obrotów, a przy próbie obciążenia zatrzymywał się. Jn= 55A jest to prąd znamionowy. Przy rozruchu gwiazda trójkąt prąd rozruchu jest dwukrotnie wiekszy niż prąd znamionowy, dobrze myślę?
Rozruch lekki to zaledwie sekundy, ale muszę poprzeć swoją teorię że wszystko będzie grało jakimiś obliczeniami. Jak silnik nie będzie chciał ruszać i pracować normalnie to mnie nogi powyrywaja z d…
Jak wiem to najwiekszy spadek napięcia popdczas rozruchu na zaciskach silnika nie powinien przekraczać 15% napiecia znamionowego. Jest to warunkiem sprawnego rozruchu, sterowania silnikiem i uzyskaniem odpowiedniego momentu silnika.
Pozdrawiam zainteresowanych moim zmartwieniem i jak ktoś może niech pomoże.
Jurek
Witam
Jurek napisał
Według moich obliczeń spadek napiecia i ochrona przeciwporażeniowa jest dobra
Jaki procentowy spadek napięcia założył kolega do obliczeń ?.
Odpowiadam. Spadek napięcia obliczony dla całego obwodu wynosi 7,19%. Niestety ochrona przeciwporażeniowa jest skuteczna tylko dla czasu zadziałania 5 sek. Przy wymianie kabla na YAKY 4 x 70 spadek napięcia maleje do wartości 5,49%, a ochrona jest skuteczna dla czsu 0,4 sek. Z moich dotychczasowych poszukiwań i starań dojścia do sedna sprawy, wychodzi że prąd rozruchu przy wyłączniku gwiazda-trójkąt nie przekroczy w żadnym wypadku dwukrotnej wartości prądu znamionowego.
W tym wypadku spadek napięcia również nie wzrośnie więcej niż dwukrotnie, a to nie przeszkodzi załapania się silnika na normalną pracę.
Ponieważ rozruch lekki trwa tylko kilka sekund, nic złego nie powinno sie stać, ale to tylko moje przypuszczenia, a chciałbym sie podeprzeć jakimś obliczeniem, lub czymś innym żeby być pewnym na 100%.
Dziekuje za zainteresowanie i pozdrawiam.
Jurek
Witam
Dopuszczalny spadek napięcia wg. PBUE <= 9% przy zasilaniu z
szyn rozdzielni nn stacji transformatorowej.
Dla obiektów przemysłowych nie określa się podziału spadku napięcia miedzy
linie zasilającą a obwodem odbiorczym.
Przyjęcie czasu 5 s dla obwodu odbiorczego jest dyskusyjne i nie wiem
czy spełnione są warunki punktu 413.1.3.5 PN-IEC- 60364-4-41.
Zalecał bym dużą rozwagę w przyjmowaniu czasu wałączania.
Po to obliczamy spadki napięć by być pewnym, że nie nastąpią zakłócenia
w pracy urządzeń.
Czego kolega się obawia ?
A może to nie jest rozruch lekki ?
Co jest obciążeniem silnika podczas rozruchu ?
Silnik ten jest napędem spreżarki która pracuje dwa razy na dobę po 0,5 godz. przepychając kanalizacje sanitarną. Kanalizacja jest ciśnieniowa i w pewnych miejscach robi sie zator a scieki zaczynają potwornie cuchnąć. Sprężarka kanalizację traktuje jako zbiornik i po uzyskaniu kilku atmosfer, zator jest przedmuchiwany i fekalia płyną dalej swobodnie.
Praca sprężarki będzie bezobsługowa. Problemem jest tylko czy rozpoczęcie pracy nie zakończy sie fiaskiem ze względu na spadek napięcia przy prądzie rozruchu.
Ze wzgledu na brak skuteczności ochrony przeciwporażeniowej ( 5 sek to za długo) będzie trzeba zmienić kabel na YAKY 4 x 70 to wtedy skuteczność przeciwporażeniowa będzie dobra dla 0,4 sek. co moim zdaniem jest wystarczające.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Jurek
Witam
Osobiście rozruch sprężarki tej mocy zaliczył bym do rozruchów średnich,
ze względu na bezwładność mas w ruchu.
Proponował bym rozważyć też zwiększenie przekroju ostatniego odcinka
z 10 mm2 na 16 mm2. Jeśli ze względów ruchowych okaże się, że należy
zwiększyć zabezpieczenie na 80 A gG.
Trzeba mieć świadomość, że zaproponowany dobór zabezpieczeń jest na ‘styk’.
Jak kolega to uruchomi to myślę, że się podzieli uwagami z prób rozruchowych.
PS
Czy przewidziane jest w układzie sterowania zabezpieczenie ciśnieniowe w celu
ochrony kanalizacji. O ile wiem to typowa kanalizacja może nie wytrzymać kilku
atmosfer. Zalecam dużą ostrożność.
Witam.
Jak ustalono zostaje zmieniony kabel z 4 x 25 Cu na 4 x 70 Al.
Ten ostatni odcinek to intrgralna część sprężarki (prod. czeskiej - 1998 r.) i przrkrój na oko ma 10 mm2. Ale to krótki odcinek. Wymiana kabla podyktowana jest spełnieniem warunków skutecznej ochrony przrciwporażeniowej. To chyba rozwiąże moje obawy że rozruch spowoduje za duży spadek napięcia. Rozruch sprężarka ma chyba lekki, bo jak próbowano ją uruchomić to szybko nabrała obrotów. Bezpiecznik 63 A gG jest zabukowany w warunkach przyłączenia i to jeszcze jako przedlicznikowy!??!. Podyktowane jest to prawdopodobnie tym że pozostaje uład pomiarowy bezpośredni a powyżej 63 A musi być półpośredni. Kanalizacja już raz prowizorycznie była przepychana tą sprężarką (bez mojej obecności) i wszystko poszło jak należy. Obecnie pracuje inna pożyczona na kilka dni i dlatego taki kociokwik z zainstalowaniem i uruchomieniem tej z silnikiem 30 kW.
Jak to sie wszystko zakończy i jaki będzie efekt to napiszę bo może komuś się przyda.
Pozdrawiam
Jurek
Witam !!
Tak słusznie.
Silnik połączony w gwiazdę ma 3 razy mniejszą moc a więc i prąd.
Zakładając prąd rozruchu 5 - 6 x In.
Czyli prąd rozruchu będzie w tym przypadku około
2 x In silnika połączonego w trójkąt.
Dla 63 A g/G 5s k=3,8 czy ochrona wyjdzie ??
Podaj jakiś adres.
Witam!
Konieczność wymiany kabla wynikła wlaśnie z braku ochrony przeciwporażeniowej która była spełniona tylko dla 5 sek. Po wymianie kabla będzie spełniona dla 0,4 sek. co całkowicie wystarczy, ponieważ praca przepompowni jest bezobsługowa. Dziękuję za zainteresowanie i jak pisałem poprzednio po zakończeniu tego całego bałaganu, napiszę jaki będzie efekt końcowy. Mam nadzieję że wszystko będzie w porządku.
Pozdrawaiam
Jurek
Witam
Też myślę, że powinno być wszystko w porządku.
Witam
Tak jak u nas normalnie - jakoś to będzie. Cała ta sprawa skończy się w najlepszym przypadku za dwa tygodnie jak nie lepiej. Teraz to urlopy, upał, oraz ta nasza niefrasobliwość. Jestem już spokojny o sprawy rozruchowe silnika 30 kW, ale nurtuje mnie to jaka jest granica w długości linii zasilajacej, po której silnik już nie zacznie normalnie pracować.
Gdyby ktoś stworzył taki programik gdzie po wstawieniu elementów sieci i odbiornika było by jednoznacznie określone że po iluś tam metrach nie ma się łudzić co do tego że wszystko będzie w porządku. Uchroniłoby to niejednego projektanta, wykonawcę lub inwestora przed kompromitację i zbednymi kosztami. Sprawy rozruchu dużych silników traktowane są po macoszemu a nieraz potrafią spłatać niemiłego figla.
Tak jak wczesniej napisałem po finale sprawy wszystko opiszę choćby tylko dla zaspokojenia ciekawosći zainteresowanych.
Pozdrawiam
Jurek
witam Kolegów:)
Kolego Jurku, sprawa nie wygląda tak jak piszesz. Projektanci powinni obliczać spadki napięcia dla dużych silników i wielu to robi i nie traktuje sprawy po macoszemu. Zapewniam Cie o tym.
Witam
Przepraszam jak kogoś uraziłem, ale jak pisałem znam taki przypadek że na długim odcinku linii zasilającej duży silnik nie mógł nabrać obrotów i można go było zatrzymać bez problemu, nie mówiąc już o normalnym obciążeniu.
Mam wzór do obliczenia spadku napięcia przy rozruchu silnika, ale nie mogę sobie z nim poradzić. Występują tam miedzy innymi takie dane jak: współczynnik mocy silnika przy rozruchu, który oblicza sie znając wartość poślizgu znamionowego, moment rozruchowy, moment znamionowy, a tych danych nie mam wiec każdy uzyskany wynik jest nieprawdziwy.
Znając tylko moc silnika i prąd znamionowy niewiele można wyliczyć i trzeba zdać sie na wyczucie, ale to może być zawodne. Dlatego rozpocząłem ten temat i przy pomocy kolegów jestem już spokojny o to że nie będzie totalnej wpadki.
Pozdrawiam
Jurek
witam Kolegów:)
Kolego Jurek, pewnie nikt tutaj si/ę nie obraża. Chciałem tylko napisać, że prawidłowe obliczenie spadku napięcia przy rozruchu silnika nie jest takie wcale proste. trzeba znać wiele parametrów silnika które nawiasem mówiąc ciężko zdobyć. Stąd moje stwierdzenie, że przeprowadzenie takich obliczeń jest dość trudne.
Obiecałem, wiec piszę jak to wszystko się skończyło. No może nie wszystko bo automatykę pracy spężarki i pomp opracowuje poważne biuro projektowe w mieście wojewódzkim! Wymagane jest żeby po zakończeniu pracy spężarki pompy mogły podjąć pracę dopiero po kilkunastu minutach. W czasie pracy sprężarki pompy nie mogą się włącvzać. Ale to już kosmetyka. Otóż przy bezpieczniku przedlicznikowym 63 A i zalicznikowym 50 A, sprężarka pracuje normalnie mimo że prąd nominalny silnika wynosi 55A ?. Wprawdaie pracuje tylko do 0,5 godziny ale jednak? Również rozruch gwiazda-trójkąt przy prądzie rozruchu ponad 100A nie przysparza problemów. Pomiary wykazały skuteczność ochrony przeciwporażeniowej. Tak więc mimo obaw wszystko dobrze sie skończyło i tylko dziwne jest to że bezpiecznik 50 A ma taką dużą tolerancję.To tak na marginesie.
Pozdrawiam wszystkich co dodawali mnie otuchy i rpzwiewali moje obawy.
Jurek
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Pozwolę sobie dodać do tego tematu parę zdań, gdyż mój pogląd na wypowiedzi Kolegów jest troszkę odmienny.
W nawiązaniu do powyższych wypowiedzi Kolegów uważam, że należy uwzględnić obciążenie rozruchowe sprężarki. Sprężarka, sprężarce nie jest równa.
Myślę, że jeżeli wszystko działa OK., to zabezpieczeń nie ma sensu zmieniać ( jeśli są dobre).
Bardzo jestem ciekaw skąd te informacje " k=3,8 "?
Wg moich informacji:
Rozp. MP z dnia 8 października 1990 r. podaje dla 5s. (63A) - wtz. k = 4,5
natomiast EN 60269-1:1998 podaje dla gG - Imax 5s (63A) czyli 320/63 = K = ok. 5,1.
Jeśli chodzi o moje zdanie, to z ciekawości bym to skrupulatnie sprawdził.
Witam
Proszę się nie dziwić jeśli przy tak dobranym zabezpieczeniu co kilkadziesiąt lub kilkaset rozruchów będą się przepalały bezpieczniki.