W załączeniu wejście do pomieszczenia laboratorium o nazwie - patrz załącznik w postaci fotki cyfrowej. Laboratorium znajduje się w wydziale poważnej polskiej uczelni technicznej, który kształci mgr inż. elektryków, ale podlega pod Zakład Elektroniki. Nad drzwiami do laboratorium /patrz foto/ są dwie rozdzielnice nn 3x 18 modułowe, które zasilają gniazda wtykowe 230V/L+N+2P/ oraz oprawy oświetleniowe pomieszczeń z komputerami. Układ sieci TN-S. Jedna rozdzielnica pełni funkcję rozdzielnicy głównej: zawiera wyłącznik FR 103/100A ochronniki kl.C Obo Betterman - 4 sztuk. W obu rozdzielnicach znajduje się 23 szt.wył. RCD 25A/30mA/2-bieg. klasy A
/reagują na prądy różnicowe sinusoidalne oraz pulsujące/oraz 23 szt. wyłączników nadmiarowo-prądowych B16A.
Proszę o zinterpretowanie powyższej sytuacji technicznej. Liczę na niepowtarzalne i niebanalne interpretacje kompatybilne z nazwą laboratorium
))
po pierwsze “genialne” umieszczenie tablic nad drzwiami powinno zostać nagrodzone Noblem w dziedzinie kretynizmu i bezmyślności.
Po pierwsze drzwi otwierają się do środka, wiec jakiakolwiek próba manipulacji typu włącz/wyłącz zabezpieczenie może spowodować upadek albo zrzucenie ze stołka/drabiny. Geniusz montujący tak tablicę również uniemożliwia szybkie dotarcie do bezpeczników, rozłącznków w przypadku porażenia, również inspektor powinien zostać uchonorowany odpowednią “nagrodą”.
Jak pisałem powyżej w przypadku porażenia twórcą chyba nie chodziło o szybkie odłączenia napięca, a raczej wydłużenia czasu na wyłaczenie oraz uwolnienie porażonego.
Instalację robił hydraulik albo tapeciarz, również inspektor nadzorujący “papiery” chyba kupił na bazarze Różyckiego, albo też pochodził z “rodziny hydrauliczno-tapeciarskiej”.
No chyba że ta nstalacja służyć ma jak nie należy wykonywać instalacji…
Tu chyba nie liczyła się fachowość wykonawcy tylko cena i miejsce usytuowania skrzynek , a co do szybkiego wyłączenie w trakcie zagrożenia życia to przecież jest inna metoda ![]()
Witam
Jeżeli dobrze widzę to rozdzielnice Legrand serii RN z IP55. Może tam jest tak że pod samym sufitem jest jeden rodzaj gazów palnych, na wysokości klamek inny a przy podłodze te najbardziej ciężkie gazy stąd takie mocowanie rozdzielnic.
Pomysłowość instalatorów nie zna granic i brak jej zahamowań.
A może było tak, że jakiś nawiedzony prof.dr.hab… powiedział ma być tu i koniec.
Widziałem coś takiego w jednej firmie a za drzwiami stała etatowa szczotka bo jak mi powiedziano “kijem od szczotki dobrze się wbija bezpiecznik” ![]()
Amen.
Pozdrawiam
Jendrek
Nie lubię poniedziałku.
Witam,
Widze, że strasznie łatwo przychodzi wydawanie Wam opini na podstawie jednego małego zdjęcia na którym nic prawie nie widzać co jest w tym labolatorium… Ja mam widocznie słaby wzrok bo nie widzę tego co wy widzicie czyli całego pomieszczenia…
to może wizyta u okulisty poprawi koledze wzrok, a po założeniu zobaczy kolega na zdjęciu drzwi otwierane do środka a co grozi wypadkiem…
a od kiedy to kol Jendrusiu w pomieszczeniach zagrożonych wybuchem można montować tego typu rozdzielnice???
Proszę pokaż mi przepis zezwalający na takie praktyki???
często w blokach w takich miejscach “pseudoelektrycy” umieszczają rozdzielnie w takich miejscach, a pseudo-dozór zezwala na takie kwiatki…
Witam
Kolego januszcm snuję sobie mniej lub bardziej trafne teorie na temat tego osobnika, który to tam zainstalował i tak niech pozostanie. Dlaczego tam są takie Legrandy - nie wiem, może miał z odzysku lub tanio kupił. Przynajmniej na zdjęciu wyglądają jak RN’y.
Mamy, jak byś kolego zauważył dosyć skąpe informacje w tym temacie od kolegi Wiesława. Ponieważ buda założona to też nie widać za bardzo co w środku.
Powoli, może kolega Wiesław coś jeszcze dopisze wtedy będzie okazja do komentarza.
Pozdrufka
Jendrek
Z reguły na duży haczyk łapie się mała rybka.
Pomieszczenie, w którym znajdują się rozdzielnice nn posiada dwa wejścia- drzwi sztuk 2 - 100 cm x 200 cm otwieranych do środka. Czasem otwarte są drzwi drugie, czasem te z rozdzielnicami na górze- niekiedy otwarte są 2 drzwi.
Pomieszczenie posiada sufit podwieszany z klimatyzacją. Rozdzielnica pewnie też zasila klimatyzatory. Wyposażenie laboratorium - komputery osobiste z monitorami kineskopowymi /bodajże jeden jest LCD płaski/, aparatura elektroniczna, zasilacze np 230V/30V, oscyloskopy, stanowiska do testowania układów elektronicznych wykonywanych na płytkach obwodów drukowanych przez studentów.
Sprawa otwierania drzwi na wewnątrz czy do zewnątrz jest dyskusyjna. Korytarzem może przechodzić duża grupa ludzi- i podczas przechodzenia może zostać uderzona drzwiami otwieranymi na zewnątrz. Argument odnośnie konserwacji też odpada: Podczas konserwacji i zaglądania do rozdzielnicy drzwi wejściowe można zamknąć na klucz.
Pomieszczenie wyłożone płytkami podobnymi do gresu. Pomieszczenie posiada trzy grzejniki typu PURMO stalowe. Na obrzeżu na ścianie gniazda 230V podwójne t.zw.odwrócone. Czy inspektor ponosi winę ?
Być może w procesie budowy zaistniała rozbiezność zdań. Inspektor nadzoru poprosił na rozmowę kierownika budowy oraz przedstawiciela użytkownika, być może z tytułem Profesora. Spisano notatkę służbową w której zaakceptowano powyższe zainstalowanie rozdzielnic. Przewody zasilające rozdzielnice są ułożone w korytkach krytych koloru białego o wym 100 mm x 50 mm. Pomieszczenie posiada sufit podwieszany i nad nim idą przewody zasilające oświetlenie.
Wyłącznik główny FR nie spełnia swojej funkcji, bo w przypadku zaistnienia zdarzenia ekstremalnego nie można go szybko wyłączyć.
A kwazotronicznych oznacza to samo co quasitronicznych ? Chodzi o nazwę laboratorium !!!
Witam kolegów
Ja niestety nie wydam opinii, gdyż nie wiem, jakie były uwarunkowania takiego, a nie innego umieszczenia tablic. W przypadku wielu pomieszczeń istnieje potrzeba racjonalizacji wykorzystania dostępnej powierzchni ścian. Dlatego wielu skłania się do takiego umieszczenia rozdzielnicy.
Myślę, że w przypadku prawidłowo zaprojektowanej instalacji oraz sprawnych odbiorników - dostęp do tablic będzie potrzebny tylko przy okazji pomiarów.
Podsumowując - nie widzę nic zdrożnego w takim umieszczeniu tablic, chyba, że kolega inicjujący wątek przedstawi jakieś nowe okoliczności. Ale może niektórzy koledzy uważają, że rozdzielnica elektryczna w pomieszczeniu to najważniejszy mebel i powinna być w centralnym miejscu.
pozdr
-DAREK-
myślę że gdyby rozdzielnie były niżej np. z lewej strony drzwi to dyskusja toczyłaby się czemu nie z prawej.
Witam!
Rozdzielnia powinna być zamontowana na takiej wysokości by był do niej dostęp bez użycia drabiny czy innych stołków.
Kierowanie się wystrojem czy wyposażeniem nie ma żadnego uzasadnienia. Czym taka frywolna “demokracja” się kończy mamy okazję przekonać się wykonując pomiary w blokach, gdzie większośc rozdzielni została zabudowana pawlaczami i zasłonieta wszystkim co okazuje się zbędne w domu.
Dziś, kiedy coraz mniejsze gabaryty aparatów pozwalają na zwiększenie ilości obwodów bez zwiększania powierzchni pod rozdzielnię, ona sama staje się nieporządanym, lub wstydliwym dodatkiem do funkcjonalnej instalacji.
Nikt nie montował nigdy rozdzielni okapturzonych czy tablic na płycie bakielitowej ponad drzwiami, więc i dziś nie ma żadnego uzasadnienia by to zmieniać.
I przestańcie koledzy wieszać psy na wykonawcy, bowiem najczęściej takie usytuowanie jest wynikiem twórczości “nowoczesnego” projektanta.
Wspomina również o tym dr Musiał w jednym ze swych opracowań pod adekwatnym do tematu tytułem POWSZECHNIE UZNANE REGUŁY TECHNICZNE http://www.edwardmusial.republika.pl/pliki/uzn_reg_tech.pdf .
Zresztą temat ten był już omawiany, więc nie ma co lać wody na młyn bowiem z ręki tego młynarza jeszcze dobra mąka nie wyszła.
Samotny biały żagiel jakim jest Pan dr Musiał może mieć wiele racji ale decyzje są podejmowane kolektywnie. W świetle działania polskiego prawa, Pan Musiał pewnie nie ma uprawnień budowlanych czy projektowych i jego głos nie ma zbyt dużego znaczenia w konkretnym przypadku na placu budowy. Swego czasu powołałem się na poglądy Pana Doktora /nawet załączyłem stosowny artykuł/ to zostałem wyśmiany. Rozdzielnice nad drzwiami do pokoi widziałem w poważnych hotelach polskich, w poważnym ośrodku rekolekcyjnym namaszczonym przez biskupa.
Unia Europejska nawet ucywilizowała polski kościół. Wcześniej kościół olewał niepełnosprawnych - teraz został zmuszony nakazami prawa i zbudował dojazdy dla wózków. Kkas12 ! Skoro tęsknisz za rozdzielnicami okapturzonymi, kup sobie suwak logarytmiczny i olej komputer. Komputer uzależnia i liczy czasem 6 miejsc po przecinku
Wzdychasz do komuny ? Telewizor wypasiony stał na regale a teraz takie czasy że możesz go sobie powiesić na ścianie.
Witam!
…możesz go sobie powiesić na ścianie.
Najlepiej w korytarzu nad drzwiami.
Ale do rzeczy kolego powieliłeś stary temat z braku nowych pomysłów ok.
Nie pisz jednak pierdół tylko konkretnie okreśł się, czy takie umieszczenie rozdzielni jest dobrym rozwiązanim, czy złym. I w kilku słowach uzasadnij swoje zdanie.
Stać Cię na to?
witam Kolegów ![]()
Mowa moja będzie krótka. Jeżeli nie ma nadzwyczajnych przeciwwskazań to wykonawca wtopił.
Witam
Chciałbym w tej dyskusji zwrócić uwagę na jeden fakt. Projektant zastosował, aż 23 wyłączniki różnicowoprądowe o prądzie róż. zn. 30mA. Jak można z tego wnioskować spodziewał się jakiś zwiększonych zagrożeń, że zastosował ochronę uzupełniającą.
No tak, ale poprawne działanie tych wyłączników będzie tylko wtedy jeśli będą one regularnie testowane przez użytkownika - przyciskiem test (zakładam, że zostały dobrze dobrane i zamontowane) oraz okresowo kontrolowane. Jeśli chodzi o okresowe kontrole to faktycznie pomiarowiec może sobie na tą drabinę wejść. Jednak jeśli chodzi o te regularne testowanie (raz na dwa tygodnie, raz na miesiąc) to nie wierzę, aby to było wykonywane właśnie ze względu na dostęp do tych wyłączników.
Tak więc może się okazać, że te wyłącznik nie spełnią swojego zadanie.
Więc i po co je stosować jeśli wtedy kiedy będzie potrzebna jego interwencja okaże się, że jest on od jakiegoś czasu niesprawny.
Kolega Kkas 12 nie przekonał mnie, że zainstalowanie rozdzielnicy nad drzwiami narusza interesy ludzi niepełnosprawnych oraz starych /czyli moje też, bo kiedyś będę stary i będę miał opiekunkę, która będzie za mną chodziła z nocnikiem/ ? Proszę Kolego kkas 12 nie szpanować, tylko wyrżnać pismo do polskiego rzecznika praw obywatelskich, który temat załatwi w jedną lub w drugą stronę. Kierując się sposobem rozumowania lansowanym przez Kolegę, oprawy sufitowe powinny zostać przeniesione i zainstalowane jako boczne, bo przecież niepełnosprawny sam nie wymieni w nich żarówki. Gniazda 230 V powinny być instalowane na wysokości 120 cm od podłogi a nie na wysokości 20-30 cm. Mocowanie gniazd w listwach przypodłogowych można zinterpretować jako naruszanie praw obywatelskich ? Czy elektryk jest komandosem z jednostki specjalnej marines aby instalował gniazda na leżąco ? Ma Kolega zadanie: Zainstalowanie 125 gniazd. W jakiej pozycji kolega będzie instalował 31 gniazdo ?
Kolega Kkas12 martwi się o bezpieczeństwo polskiego lotnictwa. Pilot niewielkiego samolotu transportowego leci sam a polski elektryk musi czasem banalne czynności sprawdzające wykonywać w grupie dwuosobowej bo niejaki Pan mgr inż. Zdunek /Witold w dodatku !!!/napisał w tej sprawie elaborat na 3 strony A4. Polski elektryk jest dorosły i wie kiedy sobie sam poradzi a kiedy musi mieć nadzór nad sobą nie papierowy a rzeczywisty. Pan Magister inż Wiatr pisze w książce że pomiary uziemień wykonujemy miernikiem IMU. Skoro magister Wiatr ma moskuły i klatę jak Pan Pudzianowski niech temat załatwia miernikiem IMU. Ja preferuję miernik SONELA, bo jest znacznie lżejszy. Czy IMU musi służyć do tego o czym napisano w instrukcji ?
Witam!
A prosiłem jednym słowem “Tak” lub “Nie” i krótkie konkretne uzasadnienie (jeżeli rozumiesz co to znaczy).
Jeżeli nie potrafisz pojąć tak prostej rzeczy jaką jest trzymanie się tematu, to nie próbuj tłumaczyć zasad, kóre większośc z nas traktuje jako podstawowe.
Nie mąć tematów i pojęć.
Więc konkrety kolego, konkrety.
Informuję Cię też, że nie mam aspiracji do walki o miano pierwszego oszołoma RP więc i jakiekolwiek elaboraty czy donosy z moim podpisem niestety nie wchodzą w rachubę.
Tak jak i dalsza dyskusja z Tobą.
Witam
Pytanie: Po co instalować wyłącznik główny,także nazywany wyłącznikiem przeciwporażeniowym ( w razie wypadku szybkie odłączenie zasilania ) jeżeli rozdzielnica jest umieszczona nad drzwiami wejściowymi do mieszkania ?
To nie ma sensu ponieważ wyłącznik nie znajduje się w zasięgu ręki.
Już odpada nam jeden aparat zajmujący 3 moduły lub więcej.
W sumie to nie ma żadnego zakazu umieszczenia takowej skrzynki pod sufitem.
Przy wyborze należy kierować się nie tylko funkcjonalnością ale także bezpieczeństwem np. dzieci, które lubują się we wkładaniu paluszków w najmniej przewidywalne miejsca w domu.
Są plusy i minusy każdego rozwiązania. A wybór jest trudny i należy do projektanta.
Według mnie skrzynka powinna znajdować się w zasięgu ręki dorosłego człowieka i odpowiednio zabezpieczona przed łatwym otwarciem przez dziecko ( tak jak zakrętka do leków ).
A do czego służy Rozłącznik w/g Mnie do rozłączenia instalacji w czasie wszelakich robót bo zabezbieczenie nadprądowe nie gwarantuje pracy beznapięciowej ![]()
Żadnego urządzenia,w którym nie jest widoczna przerwa miedzy stykami w stanie rozłączonym nie można uważac za zapewniające bezpieczeństwo dla pracy beznapieciowej !!!