Witam
Mam pytanie.Czy w nowo budowanym budynku rozdzielnie elektryczne można montować w pomieszczeniach w których znajduje się piec gazowy.
Jakia norma lub przepis to określają.
Paweł
Witam
Mam pytanie.Czy w nowo budowanym budynku rozdzielnie elektryczne można montować w pomieszczeniach w których znajduje się piec gazowy.
Jakia norma lub przepis to określają.
Paweł
wszelkie odpowiedzi znajdziesz w Dz. U. nr 75 poz 690 z 2002 roku. Są to przepisy wykonawcze do Prawa Budowlanego.
STANCA
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
O ile się nie mylę to w w/w rozporządzeniu nic na ten temat nie ma.
Również nie znam innych aktów prawnych zabraniających instalowania rozdzielnic w omawianych pomieszczeniach.
Z rozsądku zalecałbym rozdzielnice o klasie IPX5 lub IPX4.
w wyżej wymienionym rozporządzeniu są tylko ogólne relację i wzajemne usytuowania urządzeń elektrycznych i gazowych np liczniki, zależne od rodzaju gazu.
Można przez analogię zastosować te przepisy.
Też nie znam przepisu zabraniającego umieszczania rozdzielnic w pomieszczeniu z piecem. W wielu obiektach tam właśnie czyli w pomieszczeniu technicznym są umieszczane rozdzielnice.
Stanisław C.
Witam
Dziękuję za udzielenie odpowiedzi na temat rozdzielnic..Pytam ponieważ to co mnie spotkało na budowie zatkało mi dech.
Przyszedł pewien pan z nadzoru, który powiedział do inwestora-''rozdzielnic nie montuje się w pomiesczeniu technicznym z piecem gazowym".Potem przy nas wykonał telefon do pana J. z odbioru ,który to potwierdził,a nastepnie powiedział do inwestora,że gdyby coś to on … pomoże.
Według projektu rozdzielnica powinna znajdować sie na kotytarzu.Uzgodnono z inwestorem przeniesienie do pomieszczenia gospodarczego.
Dlatego dziękuję za wszystkie odpowiedzi,ponieważ szanowne grono kolegów potwierdziło to,że wiedza którą posiadam jest aktualna.
Gdyby jednak moja wiedza była nie aktualna proszę o pomoc.
Witam Kolegów.
W mojej długoletniej działalności wykonałem setki kotłowni z rozdzielnicami elektrycznymi w wewnątrz kotłowni gazowych zgodnie z projektem technicznym oraz koncepcją własną i żaden inspektor nadzoru nie stawiał sprzeciwu. Po co wyrzucać rozdzielnicę na zewnątrz jeżeli kotłygazowe i palniki nie posiadają styków łączeniowych w obudowach szczelnych. Inspektor który zarzuca niezgodne wykonanie powinien przedstawic przepis który zabrania stosowania rozdzielnic elektrycznych w pomieszczeniach z kotłami gazowymi.
Pozdrawiam.
Witam!
Było kilka tematów na Forum ise, gdzie omawiano podobne zagadnienia, w których to wskazywano m.in. takie lektury:
http://www.introl.pl/introl2001/czujniki_temperatury_new/pdf/atx_internet.pdf
P.S.
-Gdyby kotłownie czy pomieszczenia z piecem gazowym w domkach czy mieszkaniach były zakwalifikowane do pomieszczeń zagrożonych wybuchem, to nie moglibyśmy w nich montować […].
[-Po takiej lekturze samemu można sobie odpowiedzieć na postawione pytanie.]
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Wszystko zależy od rodzaju i wielkości pieca gazowego. 15 lat temu w akademikach Politechniki Krakowskiej były pomieszczenia z kotłami gazowymi do ogrzewania CO które były zaliczane jako pomieszczenia zagrożone wybuchem i oprócz lamp nie było tam żadnego osprzętu i rozdzielnic. I właśnie 15 lat temu zlikwidowano ogrzewanie gazowe przechodząc na ogrzewanie z MPEC-u. Ale 30 lat temu zamontowano na stołówce dwa duże piece gazowe i rozdzielnice znajdowały się w tych pomieszczeniach i tak jest do dnia dzisiejszego z wyjątkiem wymiany pieców gazowych na inny typ kilkanaście lat temu.
Tutaj decydujący głos należy do projektanta jak zakwalifikuje dane pomieszczenie.
Witam
Czy mogliby mi koledzy podać stronę internetową z polskimi normami .Chciałbym poczytać co mówią.Interesuja mnie instalacje w budynkach.
Pozdrawiam
Witam Szanownych Kolegów na Forum
Kolego RTV - normy ponoć można poczytać przez internet tu:
Niestety - po opłaceniu.
Bezpłatne można poczytać w czytelniach punktów informacji normalizacyjnej:
http://www.pkn.com.pl/punkty.htm
Pozdrawiam
Teodor
Witam Kolegów:
W tym roku w budowaliśmy kotłownię gazową dla wspólnoty muiszkaniowej z kotłami De Dietrich - dwa kotły po 210kW, 20m3?h gazu na kocioł.
Zgodnie z projektem rozdzielnica zanjduje się wewnątrz pomieszczenia kotłowni. Ptzy odbiorze nie było zastrzeżeńn ze strony nadzoru budowlanego ani Państwowej Straży Pożarnej. Kotłowni obowiązkowo została wyposażona w centralę alarmową z czujnikami gazu połączoną z alaremem na zewnątrz kotłowni i zaworem odcinającym gaz typu MAG zinstalowaym w skrzynce rozdzielczej gazu na ścianie budynku. Wszystkie instalacje i osprzęt elektryczny w wykonaniu zwykły. Wynoszenie rozdzielni na zewnątrz uważam za bezsensowne, ponieważ instalacja i układy regulacji pieca są w wykonaniu zwykłym, dochodzi do tego tak samo wykonana stacja uzdatniania wody, zawory regulacyjne ze strerowaniem elektrycznum. Centrala alarmowa ponadto odcina zasilanie energią elektryczną. Zaznaczam, że na zewwnątrz umieszczony jest główny wyłacznik prądu.
Z poważaniem:
Witam serdecznie,
Przeszukąjąc forum natknąłem się na post dotyczący umieszczania tablicy elektrycznej w kotłoni. Mam w tej chwili ten sam problem otóż remontuję swój domek i zamierzam umieścic w mojej kotłowni tablicę elektryczną, centralę alarmową oraz skrzynkę okablowania strukturalnego i RTV. W kotłowni umieszczony zostanie kocioł dwufunkcyjny z zamkniętą komorą spalania.
Czy będzie to zgodne z aktualnymi przepisami.
Proszę o pomoc i pozdrawiam,
Marcin
wg mojej wiedzy nic nie stoi na przeszkodzie. Zachować odległości.
Stanisław
A jakie powinny być w takim przypadku odległości minimalne?
Dz. U. 75 poz 690 z 2002 roku
Stanisław
Przejrzałem to rozporządzenie ale nigdzie niestety nie znalazłem jasnej odpowiedzi ![]()
Pozdrawiam,
Marcin
zobacz stronę do tyłu co napisałem w grudniu
Stanisław
Witam.
Oprócz norm i przepisów jest jeszcze rozsądek i doświadczenie. Ja zawsze odradzałem umieszczania rozdz. el. w kotłowniach gazowych i olejowych. Do wycieku gazu może dojść zawsze. Poza sezonem grzewczym nawet mały wyciek może w końcu doprowadzić do powstania miesz. wybuch. Co do rozdz. w wyk. szczelnym ciekaw jestem jak długo są one sprawne.
Pozdrawiam!
Witam Kolegów na forum…
Chociaż kotłownia nie należy do pomieszczeń zagrożonych wybuchem warto zawsze zastanowić się czy tablice elektryczną zamontować nie wspominając o innych urządzeniach elektrycznych.
Kocioł wprawdzie ma trochę automatyki ale przemysłowe mają nisko a wszystkie tablice czy automatyki wieszane są wysoko przy gazie GZ-50(stara nazwa) nie jest to obojętne.
Przepisy wprawdzie nie zabraniają ale przepisy zawsze zmieniają po głośnych wypadkach ,szczególnie wtedy jak jest dużo ofiar
Miałem taki wypadek we Wrocławiu przy ulicy Woskowej.
W pomieszczeniu kotłowni czuć było gazem, lecz nie była to nieszczelność ani z rur ani z kotła gazowego.
Po wezwaniu Pogotowia Gazowego okazało się, że wyciek nastąpił na ulicy pod asfaltem a znalazł sobie ujście miedzy zewnętrzną częścią rury gazowej a ziemią i przez fundament między betonem a rura wchodził do mieszkania .Ekipa z gazowni musiała się nieźle nagimnastykować żeby to znaleźć .Odcięli rurę od Ul .Woskowej i zasilili od Koreańskiej.
Kotłownia chociaż nie jest miejscem zagrożonym wybuchem ale w takich skrajnych warunkach może się znaleźć .Staram się montować jak najmniej urządzeń elektrycznych a tym bardziej automatyki lub elektroniki nie mającej nic z obsługą kotłownia np centralny odkurzacz. Miałem drugi przypadek zagazowania kotłowni podczas spadku ciśnienia gazu gdzie wentylacja miała otwarte drzwiczki rewizyjne i nie spełniała swojej roli a” mieszacz” w kotle gazowym zamiast spełniać swoja funkcję i zasysać powietrze potrzebne do mieszania wydalał gaz do pomieszczenia kotłowni . Szczęściem było ,że taka sytuacja była w dzień bo w nocy właścicielka mogła włączyć światło a wyłącznik umieszczony w kotłowni był IP 44 przy zaiskrzeniu okazałoby się co jest warty . Historię są wzięte z życia bo od 1998 pracowałem w serwisie Kotłów gazowych teraz naprawiam tylko stare typy sporadycznie.
Pozdrawiam
Rysiu 71
W ostatnio otrzymanym projekcie, właśnie jest rozdzielnica w kotłowni gazowej. W kotłowni dajemy czujnik gazu i łączymy pod centralę alarmową z monitoringiem.
W piecu gazowym jak wiesz zapewne jest trochę przewodów pod napięcięm, więc skąd te dodatkowe obawy?
STANCA