Kolego Stanisławie jest wszystko ok.
Napisałem tylko przypadki. które zdarzają sie raz na 20 lat i nie skonczyły sie tragiczne.W domku jednorodzinnym nie ma niekiedy miejsca na zamontowanie urzadzeń, o których wspomniałem dlatego montujemy w kotlowni. Napisałem, ze jak jest inna możliwość to tam nie montuję ale tylko dlatego bo przezyłem takie przypadki moze to forma 'zboczenia zawodowego "ale lepiej się z taka dezyzją czuję i lepiej śpię.
Teraz kotłownie są tak "wypicowane "że wygladają lepiej niż niejedno mieszkanie.
Kiedyś kotłownia to to bardziej przypomijałaj graciarnię niż kotłownie .
Witam.
Nadal uważam, że należy ograniczać stosowanie urządzeń elektrycznych w kotłowniach. Uważam to za “kuszenie losu”. Analogiczna sytuacja występuje w samochodowych instalacjach gazowych. Podobno są one bezpieczne. Wszystko jest w porządku gdy samochód nie jest garażowany. Zdarzały się natomiast eksplozje w garażach w których przebywały pojazdy z nieszczelną inst. gazową.
Pozdrawiam.
Witam ponownie,
Niestety pomieszczenie kotłoni jest w moim przypadku optymalnym miejscem na rozdzielnicę elektryczną i teletechniczną (alarmówka, okablowanie strukturalne, RTV, CCTV). Wykonywana przeze mnie instalacja elektryczna ma być tzw. inteligentna (pełna integracja automatyki, bezpieczeństwa oraz okablowanie strukturalne). W ramach tej instalacji oczywiście przewiduję czujkę gazu, pożarową dymu oraz w przyszłości zalania wodą w kotłowni - sygnał z tych czujek ma docelowo odcinać dopływ gazu - także moje obawy raczej nie dotyczą kwestii bezpieczeństwa lecz raczej formalnych. Chciałbym uniknąć sytuacji w której ktos nakaże mi przeniesienie rozdzielnicy w inne miejsce .
Pozdrawiam,
To się nazywa pomieszczenie techniczne. Też tak robię.
Myślę że jest to do przyjęcia w/g mojej wiedzy. Nie znam przepisów zabraniających. Wiele kotłowni tak ma.
We Włoszech szukałem kotłowni w mieszkaniu na pietrze, nie znalazłem, kaloryfery były, w końcu zapytałem. Kocioł gazowy wisiał w kuchni w jednej z szafek nad zlewem. Kuchenka była też gazowa.
Witam.
Jestem serwisantem kotłowni oraz montażystą zwłaszcza automatyki kotłowni.
Rozdzielnice elektryczne w pomieszczeniu z piecem gazowym są montowane w większości kotłowni zasilanych gazem czy olejem. Automatyka jest bardziej rozbudowana zwłaszcza w kotłowniach parowych. w mniejszych kotłowniach wg przepisów trzeba zastosować odpowiednie IP zarówno rozdzielnic, łączników oraz oświetlenia, przewody odpowiednio zamocowane w osłonie lub korytku oraz odległości od rurociągów (zwłaszcza gazu). Oczywiście pamiętajmy o odpowiednim uziemieniu instalacji hydraulicznej, elektrycznej i obudowy kotła.
W celu ochrony przed wybuchem w kotłowniach gazowych stosuje się systemy detekcji gazu. Podczas ewentualnej awarii zostaje odcięty dopływ gazu do kotłowni w szafie gazu. Stosuje się również automatyczne odcięcie energii elektrycznej w pomieszczeniu kotłowni. Umieszcza się przed wejściem do kotłowi dodatkowy styk przy wyłączniku głównym kotłowni. W momencie zadziałania detektora gazu zostaje odcięty gaz oraz napięcie z pomieszczenia kotłowni. w mniejszych kotłowniach zwłaszcza w domkach stosuje się przeważnie tylko system detekcji gazu.
Ważne jest okresowe sprawdzenie detektora gazu, kalibracja czujnika detekcji gazu ( wg. DTR urządzenia), konserwacja zaworu gazu. Oczywiście przeglądy oraz pomiary instalacji elektrycznej. Najlepiej podjąć współpracę z firmą serwisową na okresowe przeglądy - z odpowiednimi uprawnieniami i oczywiście autoryzacją producenta.