Rozdział PEN - watpliwości

Witam!
Na załączonym rysunku przestawiam plan instalacji
Mam wątpliwości czy prawa strona jest poprawnie rozrysowana tzn. czy nie zachodzi tutaj błąd ponownego rozdzielenia PEN-a.
Proszę o sugestie
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
blukawsk

Witam
IMHO jest dobrze gdyż punkt rozdziału jest za każdym razem w miejscu uziemionym a więc z rozdzielni 1 przed punktem uziemienia (rozdziału potencjałów) podłączony jest przewód zasilający 2 rozdzielnię i punkt rozdziału w rozdzielni 2 jest na końcu tego przewodu.

Witam
Uziom, uziomem, ale PEN ma mieć min. Cu10 mm2 lub Al 16 mm2. I to jest ważne.

Nawet jeżeli rozdzielam PEN na PE i N w mieszkaniu, gdzie jest instalacja max 4mm2 dociągnięta z z WLZ ?

To nie sieć TN-C tylko zerowanie, więc nie ma tam PEN-a, a ZERO.

Dziękuję za pomoc
Też tak myślałem ale chciałem to potwierdzić.
Zasilanie rozdzielni to YAKY 4 x 120, a punkt rozdziału uziemiony poprzez bednarkę 40 x 5 spawaną do uziemienia otokowego
Pozdrawiam
blukawsk

Powiem tak:

• do mieszkania dochodzi chyba 2x4mm2 (lub 2x2,5) od licznika (licznik na klatce)

Planuję w mieszkaniu wstawić małą rozdzielnię, uporządkować wszystko (pociągnąć instalację 3x 2,5 mm2) i póki co, tam w tej rozdzielniczce - rozdzielić PEN na PE i N.

A jak będą modernizować WLZ to do mojej nowej rozdzuielnczki podłączę już 3x… z WLZ.
mieszkanie remont.pdf (7.97 KB)

A dokładnie planuje coś takiego:
co o tym myślicie?
mieszkanie remont.pdf (11.8 KB)

Witam!

Przewód PEN należy wprowadzić na szynę PE a dopiero później na szynę N.
Ponadto po co RCD w obwodzie oświetlenia?
Należy pamiętać by zastosowane oprawy były wykonane w II klasie ochronności.
Obowiązkowo.

A ja bym wolał zmienić mieszkanie na nowe budownictwo, niż robić coś takiego.

Dlaczego ?

Jest to blok z wielkiej płyty - wymieniają posadzki, więc mogę swobodnie kłaść instalację w peszlu - zanim wyleją nowa posadzkę ?

Co do PEN - to tak - oczywiście najpierw na szynę PE - :slight_smile:

A RCD - to tylko do gniazd odbiorczych - bo instalacja oświetleniowa w AL nie ulega zmianie - takie życzenie klienta

Bo po pierwsze nie wymieniasz instalacji na oświetlenie, po drugie WLZ-ty są stare i nie poprawia to w niczym sytuacji, a po trzecie stare starym zostaje i choćby nie wiem jakie remonty robił to i tak próchno.

To że jest stare - to rozumiem - mają wymieniać WLZ - to przepnę to dej rozdzielnicy od licznika nowe przewody.

Oświetlenie - zostaje tak jak jest - wola klienta.

Ale jest to poprawne wykonanie - no może dopuszczalne - bo przynajmniej klient ma WEWNĄTRZ wymienioną instalację na CU i uporządkowaną.

To jest załatwienie sprawy nawet nie do połowy. Twoim zadaniem jest przekonać klienta że robi błąd zostawiając te nieszczęsne oświetlenie. Czyli tak gniazda niby w TN-S a oprawy w zerowaniu ? ciekawe będą pomiary po montażowe i protokoły. Także nowe mieszkanie ma inny układ komunikacyjny, rozstaw pokoi, instalację w TNS od samego początku, ładnie pachnie, nowe meble można, sprzęt AGD-RTV, a i nowe miejsce to i nowi sąsiedzi. Także same zalety, a i bezpieczeństwo w postaci instalacji TNS, a nie nadal nie wiadomo co.

Normalnie. A jak to się dzisiaj nazywa to “zerowanie”?

Po drugie, to już tu były głosy, że robi się to na co klient daje zlecenie.

Skoro PEN na szynę PE to on nigdy nie był PEN-em.
Przewód PEN idzie zawsze na szynę PEN i z niej dopiero na PE i N.

Skoro PEN nigdy nie byl PEN-em - a jest to TNC - to czym był :slight_smile:

Był zerowym, bo to nigdy nie było TN-C. :laughing:

Koledzy, już nie raz było pisane by uważać na to, z którego okresu są instalacje i czy można im przypisywać nazwy i właściwości z innych okresów przepisowych. Jak się wsadzi wszystko do jednego wora i wymiesza, to wyjdzie groch z kapustą a nie instalacja elektryczna.

Witam!

Przewód PEN idzie zawsze na szynę PEN i z niej dopiero na PE i N.

Nieprawda. W rozdzielniach w których następuje podział PEN a które wyposażone są w dwie nie połączone ze sobą szyny PE i N należy zrobić to w nastepujący sposób: (Rysunek zamieszczony został jakiś czas temu przez kolegę profus)

I to jest właśnie błąd.