Witam!
Na załączonym rysunku przestawiam plan instalacji
Mam wątpliwości czy prawa strona jest poprawnie rozrysowana tzn. czy nie zachodzi tutaj błąd ponownego rozdzielenia PEN-a.
Proszę o sugestie
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
blukawsk
Witam
IMHO jest dobrze gdyż punkt rozdziału jest za każdym razem w miejscu uziemionym a więc z rozdzielni 1 przed punktem uziemienia (rozdziału potencjałów) podłączony jest przewód zasilający 2 rozdzielnię i punkt rozdziału w rozdzielni 2 jest na końcu tego przewodu.
Witam
Uziom, uziomem, ale PEN ma mieć min. Cu10 mm2 lub Al 16 mm2. I to jest ważne.
Nawet jeżeli rozdzielam PEN na PE i N w mieszkaniu, gdzie jest instalacja max 4mm2 dociągnięta z z WLZ ?
To nie sieć TN-C tylko zerowanie, więc nie ma tam PEN-a, a ZERO.
Dziękuję za pomoc
Też tak myślałem ale chciałem to potwierdzić.
Zasilanie rozdzielni to YAKY 4 x 120, a punkt rozdziału uziemiony poprzez bednarkę 40 x 5 spawaną do uziemienia otokowego
Pozdrawiam
blukawsk
Powiem tak:
- do mieszkania dochodzi chyba 2x4mm2 (lub 2x2,5) od licznika (licznik na klatce)
Planuję w mieszkaniu wstawić małą rozdzielnię, uporządkować wszystko (pociągnąć instalację 3x 2,5 mm2) i póki co, tam w tej rozdzielniczce - rozdzielić PEN na PE i N.
A jak będą modernizować WLZ to do mojej nowej rozdzuielnczki podłączę już 3x… z WLZ.
mieszkanie remont.pdf (7.97 KB)
A dokładnie planuje coś takiego:
co o tym myślicie?
mieszkanie remont.pdf (11.8 KB)
Witam!
Przewód PEN należy wprowadzić na szynę PE a dopiero później na szynę N.
Ponadto po co RCD w obwodzie oświetlenia?
Należy pamiętać by zastosowane oprawy były wykonane w II klasie ochronności.
Obowiązkowo.
A dokładnie planuje coś takiego:
co o tym myślicie?
A ja bym wolał zmienić mieszkanie na nowe budownictwo, niż robić coś takiego.
A ja bym wolał zmienić mieszkanie na nowe budownictwo, niż robić coś takiego.
Dlaczego ?
Jest to blok z wielkiej płyty - wymieniają posadzki, więc mogę swobodnie kłaść instalację w peszlu - zanim wyleją nowa posadzkę ?
Przewód PEN należy wprowadzić na szynę PE a dopiero później na szynę N.
Ponadto po co RCD w obwodzie oświetlenia?
Co do PEN - to tak - oczywiście najpierw na szynę PE - ![]()
A RCD - to tylko do gniazd odbiorczych - bo instalacja oświetleniowa w AL nie ulega zmianie - takie życzenie klienta
Dlaczego ?
Bo po pierwsze nie wymieniasz instalacji na oświetlenie, po drugie WLZ-ty są stare i nie poprawia to w niczym sytuacji, a po trzecie stare starym zostaje i choćby nie wiem jakie remonty robił to i tak próchno.
To że jest stare - to rozumiem - mają wymieniać WLZ - to przepnę to dej rozdzielnicy od licznika nowe przewody.
Oświetlenie - zostaje tak jak jest - wola klienta.
Ale jest to poprawne wykonanie - no może dopuszczalne - bo przynajmniej klient ma WEWNĄTRZ wymienioną instalację na CU i uporządkowaną.
Oświetlenie - zostaje tak jak jest - wola klienta.
To jest załatwienie sprawy nawet nie do połowy. Twoim zadaniem jest przekonać klienta że robi błąd zostawiając te nieszczęsne oświetlenie. Czyli tak gniazda niby w TN-S a oprawy w zerowaniu ? ciekawe będą pomiary po montażowe i protokoły. Także nowe mieszkanie ma inny układ komunikacyjny, rozstaw pokoi, instalację w TNS od samego początku, ładnie pachnie, nowe meble można, sprzęt AGD-RTV, a i nowe miejsce to i nowi sąsiedzi. Także same zalety, a i bezpieczeństwo w postaci instalacji TNS, a nie nadal nie wiadomo co.
ciekawe będą pomiary po montażowe i protokoły.
Normalnie. A jak to się dzisiaj nazywa to “zerowanie”?
Po drugie, to już tu były głosy, że robi się to na co klient daje zlecenie.
Co do PEN - to tak - oczywiście najpierw na szynę PE -
Skoro PEN na szynę PE to on nigdy nie był PEN-em.
Przewód PEN idzie zawsze na szynę PEN i z niej dopiero na PE i N.
Skoro PEN nigdy nie byl PEN-em - a jest to TNC - to czym był ![]()
Skoro PEN nigdy nie byl PEN-em - a jest to TNC - to czym był
Był zerowym, bo to nigdy nie było TN-C. ![]()
Koledzy, już nie raz było pisane by uważać na to, z którego okresu są instalacje i czy można im przypisywać nazwy i właściwości z innych okresów przepisowych. Jak się wsadzi wszystko do jednego wora i wymiesza, to wyjdzie groch z kapustą a nie instalacja elektryczna.
Witam!
Przewód PEN idzie zawsze na szynę PEN i z niej dopiero na PE i N.
Nieprawda. W rozdzielniach w których następuje podział PEN a które wyposażone są w dwie nie połączone ze sobą szyny PE i N należy zrobić to w nastepujący sposób: (Rysunek zamieszczony został jakiś czas temu przez kolegę profus)
I to jest właśnie błąd.