Witam wszystkich Kolegów.
Mam może proste i banalne pytanie, ale nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
A mianowicie: kabel YKY 5x16mm2 ułożony w ziemii, ok. 20m między złączem kablowym a główną rozdzielnicą w domku jednorodzinnym (czyli WLZ). Traktujemy go jako element instalacji i jako taki mierzymy rezystancję izolacji napięciem 500V, czy też jako kabel elektroenergetyczny i wtedy napięcie 2500V, współczynniki temperaturowe, przeliczenia wartości na kilometry, itd.
Jak to mierzycie Koledzy?
Dlaczego 500 a nie 1000V. Kabel jest kablem to wszystko, nie słyszałem aby był jakis przepis, który łagodziłby pomiar rezystancji izolacji w zaleznosci od zastosowania.
Witam kolego Yeti55,
Z tego co pamiętam (ale nie jestem w 100% pewny, musiałbym poszperać), to w przepisach dla kabli i przewodów na napięcie do 1 kV mowa jest o napięciu próby izolacji 500V (np. kable ułożone wewnątrz budynku) bądź 2500V dla ułożonych w ziemii.
Może cos było w PBiUE ale kiedys straciłem te przepisy dla instalacji wykonanych do 1990r. W nowych przepisach i normach nie spotkałem takich zapisów dla kabli.
W PN-IEC 60364-6-61 dla instalacji jest wymóg: SELV,FELV Up=250; dla Un=<500 Up=500V; Un>500V Up=1000V (nic nie pisza z czego instalacja jest wykonana).
PN-E-04700 mówi o kablach w ziemi i jest wymóg 2500V. Kazdy kabel ma 2 końce i przynajmniej jeden wychodzi z ziemi bez wzgledu na to ile go wychodzi z ziemi jest kablem ułozonym w ziemi czyli 2500V (kable do UN=250V np sterujące napięcie Up=1000V)
Takiego podziału nie znam.
STANCA
Norma 60364 odnosi się do obiektów budowlanych, takich jak domki jednorodzinne, wielorodzinne, użyteczności publicznej. Norma 04700 odnosi się do budynków elektroenergetycznych, takich jak stacje transformatorowe, rozdzielnie. WLZ jest częścią instalacji i pomiar można wykonać napięciem 500V, bo taki jest zapis w normie 60364. Nikt nie broni zastosować napięcia wyższego, ale nie znaczy że jest taki wymóg prawny.
No tak, przepisy niby nie wymagają jednoznacznie Up=2500V, ale spróbuj oddać protokół z pomiarów kabla zrobione napięciem Up=500V, a nie 2500V.
Poza tym kable się nie zmieniły a od wieków mierzy się je napięciem 2500V, co sam też robię.
Witam
Nikt nie broni zastosować napięcia wyższego, ale nie znaczy że jest taki wymóg prawny.
Kolego gruhaa a czy zastosowanie napięcia wyższego do przewodu o niższym znamionowym napięciu nie spowoduje osłabienia jego izolacji. Co innego w przypadku kabli ziemnych.
Witam ponownie,
Jak widzę nie tylko ja mam wątpliwości.
No i również podnoszę tę kwestię co kolega melon.
Czy do kabla YKY na napięcie 0,6/1,0 kV można bez obawy przyłożyć napięcie 2500 V?
Uwierz mi, oddałem. A to co przeszli ze mną w lokalnym RE, to tylko oni wiedzą.
Zpewne nie. Napięcie próby takie kable mają na poziomie 4kV.
Tylko zastanawia mnie, kiedy do instalacji pomiarowcy zaczną biegać z ABK. To jedna sprawa, a druga jest taka, że kiedyś zadałem pytanie, jakim napięciem mam mierzyć przewód o wzmocnionej izolacji (1,8/3kV), gdzie występuje napięcie 230/400V. Odpowiedzi nie było. A szkoda, bo zapewne nie obejdzie się bez ABK.
04700 tytuł “Wytyczne przeprowadzenia pomontażowych badań odbiorczych” w samym tekście nikt nic nie mówi o energetyce zawodowej czy przemysłowej. Po prostu dotyczy niektórych badań instalacji i urządzeń do 1 kV i powyżej 1kV, w tym kabli prowadzonych w ziemi.
60364-6-61 - “Instalacje odbiorcze w obiektach budowlanych. Sprawdzenie. Sprzwdzenie odbiorcze.” Obiektem budowlanym może być droga z oświetleniem i kabel zasilający 3 fazowy 400/230V często leży w ziemi. Czy ktoś takie rzeczy sprawdza napięciem Up=500V. Dobra praktyka nakazuje wykonać takie pomiary napięciem 1000(obwody jednofazowe) albo 2500V (trójfazowe)
Została jeszcze Norma SEP-E-004 ale zapomnieli podać w niej napięcie pomiarowe.
Nagłówek:
Urządzenia i układy elektryczne w obiektach
elektroenergetycznych
I tego dotyczy norma, a określa zasady przeprowadzanie badań.
Masz rację, byłem ślepy, czas chyba iść do okulisty po okulary
Dla mnie sprawa jest prosta. Kabel ułożony w ziemi jest to linia kablowa i bez względu jak ja nazwiemy ; WLZ, przyłącze , linia elektroenergetyczna jest to ta sama linia kablowa z takim samym kablem ,w takich samych warunkach. I nie widzę powodu aby np do złacza kabel badać napięciem 2500V a już od złacza napięciem 500v tylko dlatego bo ktoś go nazwał WLZ em a jako taki jest cześcią instalacji wiec należy go traktować jako przewód.
Cała zabawa z napięciem pomiarowym polega na tym ,że kabel pomierzony napięciem 500 V spełnia wymagania a ten sam kabel pomierzony napięciem 2500 V może nadawać się do wyrzucenia. Więc dlaczego dany kabel nie mógłby pracowac w linii elektroenergetycznej a nadawałby się do eksploatacji jako WLZ ?
Na kabel powinno si patrzeć jako nawyrób, urządzenie a nie na to czy jest to sieć , przyłącze ,WLZ , instalacja oświetleniowa czy jeszcze coś innego.
A jak narazie kable mierzy się napięciem 2,5kV i koniec .
Marcinie, dobry zwyczaj i wiedza techniczna to jedno, gdzie jest przepis prawny, jestem skłonny przyznać rację koledze gruchaa, 500V i do tego 0.5 Moma.
Ale się porobiło!!!
Tyle czasu tkwiłem w nieświadomości, albo czegoś nie wiem???
Witam wszystkich
Ja jednak byłbym skłonny przyznać rację kol. marcin714. Pomijając jego argumentację, wydaje mi się (wszyscy mogą powiedzieć “masz rację wydaje Ci się”
), że często w wypadku WLZ-u kablowego zamiast kabla, używa się przewodu kabelkowego YDY lub YADY, a wtedy pomiar prądem 2500 V jest dosyć ryzykownym przedsięwzięciem.
Jerzy
P.S.
Oczywiście WLZ wykonany przewodem w ziemi jest nieprawidłowy, ale Inwestorzy i tak wiedzą swoje
.
Jerzy
Takie też jest i moje zdanie, by nie było kłopotów.
STANCA
Witam
Oczywiście WLZ wykonany przewodem w ziemi jest nieprawidłowy, ale Inwestorzy i tak wiedzą swoje. Jerzy
A wlz ze złącza licznikowego w parkanie do tablicy głównej budynku.
Yeti55
Została jeszcze Norma SEP-E-004 ale zapomnieli podać w niej napięcie pomiarowe
Nie zgodziłbym się z tym. Rozdział 9, punkt 9.3.2: Pomiar rezystancji izolacji żył kabla należy wykonać miernikiem rezystancji izolacji przy napięciu 2,5 kV. Wartość mierzonej rezystancji należy odczytać w stanie ustalonym miernika.
Elprojk
że często w wypadku WLZ-u kablowego zamiast kabla, używa się przewodu kabelkowego YDY lub YADY, a wtedy pomiar prądem 2500 V jest dosyć ryzykownym przedsięwzięciem.
I oto chodzi aby widzieć kabel w kablu a przeód tam gdzie jest przeód i stosować odpowiednie metody prób i pomiarów.
Twierdzenie ,że kabel np XKXS jako WLZnie jest kablem i nie pdlega normie 4700 bo jest to instalacja i podlega normie 364 wg. mnie jest fałszowaniem rzeczywistości.
Poza tym elektryk to nie urzędnik ,który kieruje sie tylko literą prawa.
melon
Cytuj:
Oczywiście WLZ wykonany przewodem w ziemi jest nieprawidłowy, ale Inwestorzy i tak wiedzą swoje. JerzyA wlz ze złącza licznikowego w parkanie do tablicy głównej budynku
Nie wiem czy dobrze odczytuję intencje ale czy kolega uważa ,że należy t orobić przewodem?